Το Μοσχάτο σταφύλι είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το Ελληνικό κρασί, αφού από αυτό παράγονται παγκόσμιας κλάσης γλυκά σε τόπους όπως το Ρίο Πατρών, η Σάμος, η Κεφαλονιά και η Λήμνος.
Το πλέον ευωδιαστό όλων των σταφυλιών -εντάξει υπάρχει και το Gewurztraminer- προσφέρει και αμέτρητες ξηρές cuvee, οι οποίες εκμεταλλεύονται το ξεμυαλιστικό δυναμικό του στη μύτη και το ελαφρύ στόμα, για να φέρουν την απόλυτη δροσιά στο ποτήρι σας, όχι μόνο όταν έχει έξω 40°C αλλά και όταν θέλετε να “μυρίσει” καλοκαίρι ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο. Πάντως δεν είναι όλα τα Μοσχάτα ίδια αφού η ποικιλία μάς συστήνεται με πολλούς κλώνους. Ετσι μπορούμε να συναντήσουμε το λεπτόρογο Μοσχάτο Σάμου ή Muscat a Petit Grain, το χοντρόρογο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το κρητικό Μοσχάτο Σπίνας (το οποίο αποτελεί παραλλαγή του πρώτου) ή ακόμα και το σκουρόχρωμο Μοσχάτο Αμβούργου.
Φυσικά η ελαφράδα και το τριανταφυλλένιο άρωμα ορίζουν ένα κλασσικό προφίλ για την ποικιλία, όμως το Μοσχάτο μάς δίνει και πιο γεμάτες εκδοχές με τροπικά αρώματα που βάζουν επιπλέον γοητεία στο ποτήρι, ενώ κάποιες βαρελάτες προσπάθειες αναλαμβάνουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τη βεντάλια αρωμάτων και γεύσεων που αυτό προσφέρει. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να διασφαλίσετε τη χαμηλή θερμοκρασία σερβιρίσματος. Δεν χρειάζεται καν να βάλετε την καλή διάθεση, αφού η πρώτη γουλιά ενός εξαιρετικού Μοσχάτου -όπως αυτά που ακολουθούν- θα τη φέρει αμέσως στην παρέα.
Αόρι, Μοσχάτο Σπίνας
Στα κρητικά, Αόρι σημαίνει όρος και στα βουνά των Χανίων είναι που ο Αιμίλιος Αντρέι αναζητά κορυφαίο Μοσχάτο. Το βρίσκει στα 810 μέτρα σε ένα αμπελοτόπι γεμάτο γρανίτη και σχιστόλιθο και με αυτό δημιουργεί μια cuvee που τερματίζει τη λεμονάτη αγριάδα της ποικιλίας σε ένα ελαφρύ αλλά φοβερά επίμονο, κατάξηρο σύνολο.
Αχαιών Οινοποιητική, Moscato di Rio
Η περιοχή του Ρίου Πατρών διαθέτει ύψιστο terroir για το Μοσχάτο, terroir που έχει “επιβραβευτεί” με τη δική του γλυκιά ΠΟΠ. Από ένα αμπελοτόπι στα Αργυρά και σε υψόμετρο 450 μέτρων ο ικανός παραγωγός του Αιγίου προσφέρει αυτή την υπέροχη ξηρή cuvee δεξαμενής, που βάζει passion fruit δίπλα στο τριαντάφυλλο και όγκο πλάι στο νεύρο.
Βακάκης Οινοποιείο, Pythagorean Theorem
Ο Νίκος Βακάκης όχι μόνο αμφισβήτησε το μονοπωλιακό καθεστώς της Σάμου, αλλά και από το οινοποιείο του στη Μεγάλη Λάκκα μάς προσφέρει εντυπωσιακά Μοσχάτα, που δανείζονται τα ονόματά τους από τον Πυθαγόρα. Το Theorem μετρά απίθανο για Μοσχάτο αλκοόλ (14%), όμως κοντράρει με φοβερή οξύτητα από τα πιο ψηλά cru του νησιού.
Γκάραλης Οινοποιείο, Muscat Garalis
To Μοσχάτο αυτό προέρχεται από διαμορφωμένους σε κύπελλο μη ποτιστικούς αμπελώνες του Αγίου Δημητρίου στη δυτική Λήμνο. Ιδιαίτερα εκφραστικό στα αρώματα κίτρινων φρούτων και τριαντάφυλλου κορυφώνει τις εντάσεις του μέσα στο στόμα, με το flavor να δημιουργεί εκρήξεις στο μυαλό. Α, και βέβαια καυχιέται ΠΟΠ Λήμνος status!
Silva Οινοποιείο, Ψίθυρος Λευκός
Η Ειρήνη Δασκαλάκη επιλέγει σταφύλια από αμπελώνες που ξεκινούν από τα 150 και φθάνουν στα 700, προκειμένου να προσδώσει στο Μοσχάτο της αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα. Και η παραγωγός από τη Σίβα Ηρακλείου τα καταφέρνει περίφημα, αφού μας προσφέρει ένα από τα εύσωμα και τροπικά Μοσχάτα της χώρας!
Μέγα Σπήλαιο Κτήμα, Μέγα Σπήλαιο Μοσχάτο
Από τον εξαιρετικό παραγωγό των Καλαβρύτων προέρχεται αυτό το κορυφαίο Μοσχάτο που εκμεταλλεύεται την cool climate δροσιά ενός αμπελώνα στα 850 μέτρα για να μας χαρίσει τραγανό νεύρο, λεμονάτες εντάσεις και γοητευτικό εξωτισμό. Βέβαια για να συμβεί αυτό έχουν λάβει χώρα 3(!) τρύγοι σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας.
Μίγα Κτήμα, Μοσχάτο Τυρνάβου Λευκό
Ο Δημήτρης Μίγας είναι ο μάγος του Μοσχάτου Τυρνάβου, αφού οινοποιεί το σκουρόχρωμο σταφύλι της περιοχής με κάθε τρόπο προσφέροντας κρασιά κάθε χρώματος, επιπέδου γλύκας και αφρισμού! Η Blanc de Noir προσπάθειά του είναι εντυπωσιακή, αφού μοσχοβολά αχλάδι και ροδόνερo ενώ είναι μαλακή και ταυτόχρονα ξεμυαλιστική.
Moinoterra, Μοσχάτο Σπίνας
Αν και εμβρυακό το εγχείρημα του Νίκου Στάθογλου και της all star ομάδας του, που λαμβάνει χώρα στις Αρχάνες Ηρακλείου, έχει ήδη δώσει απίθανα αποτελέσματα. Το Μοσχάτο Σπίνας είναι ένα από αυτά, αφού το σταφύλι από δύο αμπελοτόπια της περιοχής στα 470 και 600 μέτρα σού δίνει την αίσθηση ότι σπάει στο στόμα σε κάθε γουλιά.
Στραταριδάκης, Μοσχάτο Σπίνας
Το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης έχει ταυτιστεί με την ποικιλία και όχι άδικα. Το Μοσχάτο Σπίνας του “τα σπάει” -προερχόμενο από αργιλοπηλώδη αμπελοτόπια στα Καστελλιανά Ηρακλείου-, διαθέτει εντυπωσιακή για νότια Κρήτη οξύτητα, που σε συνδυασμό με λίγα αζύμωτα σάκχαρα προσφέρουν ξεμυαλιστική γλυκόξινη ισορροπία.
Χαριτάτου Κτήμα, Typaldo
Το Μοσχάτο μπορεί να ζει στη σκιά της Ρομπόλας, όμως είναι μια ποικιλία που τα πάει περίφημα στο Κεφαλλονίτικο terroir. Από την παραμυθένια αγροικία της οικογένειας Χαριτάτου στα Κλαδάτα Ληξουρίου προέρχεται μια ιδιοσυγκρασιακή cuvee, που προτάσσει τη σοφιστικέ ορυκτότητα έναντι της τριανταφυλλένιας εκφραστικότητας.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image