Γνωστά εστιατόρια ανά τον κόσμο, με επιμονή στις ποιοτικές ελληνικές γεύσεις και την σύγχρονη μεσογειακή γαστρονομική εμπειρία.
Από το Άμστερνταμ, στο Ντουμπάι και πάλι πίσω στο Λονδίνο αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια στις αγαπημένες μητροπόλεις του κόσμου που αντλούν την πηγή έμπνευσης του μενού τους από την ελληνική κουζίνα, υιοθετώντας παραδοσιακές συνταγές και επαναπροσδιορίζοντάς τις μέσω νέων σύγχρονων πρακτικών.
Milos – Ντουμπάι
Ένας γενναιόδωρος οικοδεσπότης με όραμα. Ο ιδρυτής του Milos, Κώστας Σπηλιάδης, γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό όπου η μαγειρική ήταν εν μέρει πρωταρχική ανάγκη και εν μέρει καλλιτεχνική έκφραση.
Στο Milos δεν είναι μόνο τα θαυμάσια θαλασσινά που παρουσιάζονται στον πάγο που είναι το αξιοθέατο αυτού του έξυπνου και άψογα οργανωμένου εστιατορίου, αλλά και ένα ελληνικό μενού, το οποίο προσφέρει πολλές άλλες επιλογές, όπως μια καταπληκτική σαλάτα με ντομάτα και παλαιωμένη φέτα, μαζί με εκλεκτικά ελληνικά κρασιά.
Ο Σπηλιάδης μεταφέρει σε κάθε του εστιατόριο, όπως και στο Milos Dubai την ίδια αγάπη του για τις ταπεινές παραδοσιακές τεχνικές, τον σεβασμό προς την φύση και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή, όπως ψαράδες και αγρότες, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει κάθε φορά στο να πρωτοπορεί και να παρουσιάζει κάτι καινοτόμο. Και φαίνεται να το πετυχαίνει.
Ξενοδοχείο “The Royal Atlantis”, Palm Jumeirah, Ντουμπάι
Meraki – Λονδίνο
To μεράκι είναι μια λέξη που βρίσκεται μόνο στο ελληνικό λεξιλόγιο και μεταφράζεται ως η ενασχόληση με κάτι με πάθος, ζήλο και γούστο. Ο Αθηναγόρας Κωστάκος δεν θα μπορούσε να δώσει διαφορετικό όνομα στο εστιατόριό του από αυτό. To Meraki είναι η προσωποποίηση του πάθους του σεφ για την ποιότητα, τις φρέσκες πρώτες ύλες και την βαθιά αγάπη του για την ελληνική κουλτούρα.
Το Meraki αναδομεί κλασσικές ελληνικές συνταγές και της επαναπροωθεί στο Λονδρέζικο κοινό, το οποίο φαίνεται να λατρεύει την μεσογειακή αισθητική του εστιατορίου. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παστίτσιο, μελωμένο ραγού, χειροποίητες χυλοπίτες και λαχταριστή μπουγάτσα για επιδόρπιο.
80-82 Great Titchfield Street, Λονδίνο / meraki-restaurant.com
Pylos – Νέα Υόρκη
Ένα σύγχρονο εστιατόριο που τιμά τις ελληνικές γεύσεις και προσφέρει μια άνετη ατμόσφαιρα. Το δημιούργημα του εστιάτορα Χρήστου Βαλτζόγλου αποτελεί ένα μικρό ελληνικό καταφύγιο στην χαοτική Νέα Υόρκη.
Η ρουστίκ αισθητική του, η οποία έχει λατρευτεί από τον οδηγό Michellin, εγχέεται τόσο στην γαστρονομική του παλέτα, όσο και στην διακοσμητική. Παίρνοντας το όνομά του από την ελληνική μετάφραση του “φτιαγμένη από πηλό”, αυτή η σύγχρονη ταβέρνα διαθέτει ένα στέγαστρο οροφής από κρεμαστές γλάστρες από τερακότα και ρουστίκ ασβεστωμένους τοίχους, που θυμίζουν την νησιωτική εμπειρία.
Το μενού περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του σπιτικού φαγητού. Τα κεφτεδάκια είναι ελαφριά και εξαιρετικής υφής, τηγανητά σε ελαιόλαδο και προσφέρονται ως ορεκτικό. Οι γιγαντοκεφτέδες ψήνονται σε σάλτσα ντομάτας, με άρωμα μελιού, ενώ ο μουσακάς από αγγινάρες αποτελεί μια κρεμώδη χορτοφαγική εκδοχή του κλασικού αγαπημένου πιάτου.
Το Pylos, με τις σούπες αβγολέμονου, τα τηγανιτά κολοκυθάκια και το σπανακόρυζο, συστήνει στην Νέα Υόρκη τι σημαίνει παραδοσιακή, σπιτική κουζίνα.
128 E 7th Street, Νέα Υόρκη / pylosrestaurant.com
Mazi – Aμπου Ντάμπι
To Mazi είναι το αποτέλεσμα της γαστρονομικής πολυτέλειας. Παίρνοντας το όνομά του από την λέξη μαζί, αναβιώνει την κοινή γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, μια ιδέα που αποτελεί τον πυρήνα του οράματος του εστιατορίου. Παρουσιάζοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, το Mazi προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν τις υπέροχες γεύσεις των παραδοσιακών ελληνικών πιάτων, με μια σύγχρονη πινελιά, ευφάνταστα ποτά και μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών.
Η ιδέα ανήκει στους Χριστίνα Μουράτογλου και Adrien Carre, οι οποίοι αποτελούν και τους συνιδρυτές του Mazi London, από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι για την αποκάλυψη της ελληνικής γαστρονομίας το 2012. Σήμερα οι γεύσεις τους παραμένουν ελληνικές και εκσυγχρονισμένες, με πιάτα με φρέσκες γεύσεις και πάντοτε σχεδιασμένα για να τρώγονται μαζί.
The St. Regis Saadiyat Island Resort, Αμπου Ντάμπι
Alati – Σιγκαπούρη
Στην πολύβουη οδό της Amoy Street, στο νούμερο 73, στην καρδιά του business district δίπλα στην Chinatown της Σιγκαπούρης, βρίσκεται μια μικρή, ελληνική όαση. Πρόκειται για το Alati, το δημιούργημα των Γιάννη Μάλλιου και Γιάννη Σεμιτέκολο, οι οποίοι διέκριναν την δυναμική που θα μπορούσε να έχει η μεσογειακή κουζίνα εκεί.
Σε αυτήν την πολυσύχναστη συνοικία, το Alati προσδίδει μια μινιμαλιστική κυκλαδίτικη νότα, ενώ προσκαλεί τον επισκέπτη να γίνει μέρος της μεσογειακής παραδοσιακής κουζίνας. Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλίδης, ενορχηστρώνει και διευθύνει την δημιουργική διαδικασία στο εστιατόριο με ένα μενού που περιλαμβάνει παραδοσιακή φάβα, ντολμαδάκια, μπακαλιάρο σκορδαλιά και ιμάμ μπαϊλντί, όλα δοσμένα από μια σύγχρονη ματιά. Την ελληνική αυτή εμπειρία συμπληρώνει ο ελληνικός καφές και ο φραπές που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει στο εστιατόριο, μετά το φαγητό του.
73 Amoy Street, Σιγκαπούρη / www.alati.sg
Kaia – Άμστερνταμ
Το KAIA είναι ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο-μπαρ, όπου το φαγητό λατρεύεται σαν ιερή τροφή και όπου ο χρόνος που περνάμε με τους ανθρώπους μας, γίνεται μια συνάντηση συγγενών πνευμάτων. O μινιμαλισμός της Ολλανδίας συναντά την ζεστασιά της Ελλάδας και τα φρέσκα υλικά πρωταγωνιστούν, μέσα σε αυτή την ανταλλαγή αισθητικής.
Ο Μάνος Αθανασίου, ο σεφ του Kaia, έχει τελειοποιήσει την τέχνη του σε πολλά πολυτελή εστιατόρια, επιδεικνύοντας σταθερά την εξαιρετική μαγειρική του δεινότητα. Το μενού που επιβλέπει, περιέχει μεταξύ άλλων στιφάδο, σκορδαλιά, πατάτες της γιαγιάς με ντομάτα και φέτα και λαχανοντολμάδες. Τα κοκτέιλ του εστιατορίου παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον, τουλάχιστον ονομαστικά, με μερικά από αυτά να είναι τα τσίπουρο, μουλάρι και Ίκαρος.
Europaplein 21, Άμστερνταμ / Ιnstagram: @kaiaamsterdam
Μaison Mavrommátis – Παρίσι
Ο σεφ με αστέρι Michelin που διδάσκει την ελληνική κουζίνα στους Γάλλους. Αυτός είναι ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο διακεκριμένος σεφ με μεσογειακές ρίζες, με ένα αστέρι Michelin στο ενεργητικό του και συνιδιοκτήτης του Maison Mavrommátis, μιας αλυσίδας εστιατορίων και delicatessen με έδρα τη Γαλλία. Φιλοδοξία του είναι να απεικονίζει και να αποκαλύπτει στους επισκέπτες τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Μεσογείου.
Το Maison Mavrommátis έχει δημιουργήσει μια αυθεντική μαγειρική ταυτότητα, αναμειγνύοντας την ελληνική κουζίνα στον κόσμο της αγάπης για το φαγητό και παρουσιάζοντας προϊόντα άγνωστα στο γαλλικό κοινό.
To μενού του περιλαμβάνει μοναδικές ετικέτες κρασιών από Ελλάδα και Κύπρο, παραδοσιακές συνταγές με φύλλα πίτας, ντολμάδες, ελιές Βόλου, γεμιστά και μια εξαιρετική ψαρόσουπα, όλα μεταφερμένα με μια γαλλική αισθητική, που κάνει το παιχνίδισμα των γεύσεων μεταξύ των δυο χωρών, αριστουργηματικό.
42, rue Daubenton, Παρίσι / mavrommatis.com
Strofilia -Βρυξέλλες
Η Strofilia αποτελεί την κορυφαία γκουρμέ εκδοχή της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες. Η κουζίνα της αντανακλά την εικόνα της Ελλάδας, αυθεντική και σύγχρονη ταυτόχρονα. Τοποθετημένη σε έναν πολύ ξεχωριστό χώρο που μοιάζει με κελάρι και παίρνοντας το όνομά του από την ελληνική λέξη για το “πατητήρι”, η Strofilia αποτελεί βασικό σημείο συνάντησης για την ανακάλυψη των ελληνικών κρασιών, ιδίως κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται τα βράδια της Πέμπτης στα κελάρια της.
Ο σεφ Λόννης Σαχινίδης προσδίδει τον ελληνικό χαρακτήρα στα πιάτα του, μέσα από μια πληθ’ωρα παραδοσιακών υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαλάτα του “Στροφυλιά” με πλιγούρι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, πιπεριές και μεσογειακά βότανα και το χταπόδι στη σχάρα με πουρέ φασολιών. Η κουζίνα επίσης, παρουσιάζει κρύους μεζέδες, όπως τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα, ζεστούς μεζέδες από κοτόπουλο και καλαμάρι και φαγητό πλούσιο σε αυθεντικά ελληνικές γεύσεις.
Rue du Marché aux Porcs 11-13, Βρυξέλλες / Instagram @strofiliabrusseles