To Riesling είναι κατά πολλούς η σπουδαιότερη ποικιλία κρασιού στον κόσμο, έστω και αν δεν διαθέτει την προσαρμοστικότητα του Chardonnay, που διαπρέπει σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα.

Το Riesling είναι μια ποικιλία που αγαπά ιδιαίτερα το έντονο κρύο και ως εκ τούτου αποκαλύπτει το μεγαλείο του σε ελάχιστους τόπους της γης, με έναν από τους πλέον χαρισματικούς να είναι η Αλσατία. Η βορειοανατολική γωνιά της Γαλλίας που έχει σαν πρωτεύουσα το Στρασβούργο, διαθέτει ένα πολύ κρύο αλλά ταυτόχρονα άνυδρο κλίμα, μιας και η παρουσία των Βοσγίων ορέων στα δυτικά εκτονώνει την ενέργεια των νεφών, αφήνοντας την μακρόστενη Αλσατική κοιλάδα με τα παραμυθένια χωριουδάκια ηλιόλουστη κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία
Domaine Trimbach

Οι λευκές ποικιλίες έχουν εδώ την τιμητική τους, με πρώτο και καλύτερο το Riesling το οποίο μεγαλουργεί στους επικλινείς αμπελώνες της, ιδιαίτερα σε αυτούς του διαθέτουν το ύψιστο Grand Cru status. Οπως το πλέον μυθικό, ποθητό και ακριβό όλων δεν αναγράφει στην ετικέτα του -η οποία παραμένει η ίδια από το 1919 οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε!- τίποτα άλλο παρά μόνο την ονομασία Clos St Hune. Τρεις λέξεις ικανές ωστόσο να κάνουν την καρδιά κάθε Riesling-aficionado να χτυπά πιο γρήγορα και από αυτήν ενός 400άρη αμέσως μετά τον τερματισμό!

Το Clos St Hune είναι το πετράδι στο στέμμα του Domaine Trimbach, ενός οίκου που μετρά 13 γενεές ιστορίας. Οι Ελβετικής καταγωγής Trimbach ήρθαν στην Αλσατία για να δουλέψουν στα ορυχεία, όμως το 1926 ο Jean Trimbach έθεσε τις βάσεις για ένα από τα πλέον ξακουστά οινοποιεία ολόκληρου του κόσμου. Η φαμίλια καλλιεργεί 610 στρέμματα, όλα τους σχετικά κοντά στο χωριό Ribeauville που αποτελεί και την έδρα της. Ομως κανένα δεν διαθέτει τη λάμψη ενός μικροσκοπικού κομματιού 1,67 εκταρίων στην καρδιά του αμπελώνα Rosacker. Βρισκόμενο στην πλαγιά κάτω από την εκκλησία Saint-Jacques- de- Majeur που δεσπόζει του χωριού Hunawihr, το διαμάντι των Trimbach εκμεταλλεύεται τον τέλειο Ν-ΝΔ προσανατολισμό του και το ξεχωριστό ασβεστολιθικό του έδαφος, που “πατά” πάνω στο μοναδικό υπόστρωμα Muschelkalk για να οδηγήσει τα 60χρονα αμπέλια σε τέλεια ωρίμανση.

Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία
Domaine Trimbach
Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία
Rosacker
Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία
Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική που θέλει τις κορυφαίες cuvee των Αλσατών παραγωγών να περνούν κάποιο διάστημα σε πολύ μεγάλα, παλιά οβάλ βαρέλια (foudres), το μονοπωλιακό αυτό κρασί των Trimbach οινοποιείται αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ωστόσο παλαιώνει για 6 ολόκληρα χρόνια στη φιάλη πριν την κυκλοφορία του, διάστημα που του επιτρέπει να αναδείξει την τρομερή του συμπύκνωση, το γεμάτο πετρόλ και μέλι μπουκέτο του, τη γεμάτη ορυκτότητα ελαφράδα του και την ατελείωτη επίγευσή του. Παρόλες τις φοβερές τους επιδόσεις, τα Αλσατικά κρασιά διατηρούν ακόμα λογικές τιμές -τουλάχιστον σε σχέση με αυτά άλλων κορυφαίων οινοπαραγωγικών περιοχών της Γαλλίας- παραμένοντας συνήθως σε διψήφια νούμερα. Ομως η σπανιότητα του μεγάλου αυτού Riesling -μόλις 8.000 φιάλες παράγονται κατά μέσο όρο ετησίως- αλλά και η ηδονή που προσφέρει στο ποτήρι, το καθιστούν ως το πλέον ακριβό ξηρό κρασί της Αλσατίας, με την τιμή του να κυμαίνεται από 300-400 ευρώ αναλόγως της χρονιάς. Ποσό που ελάχιστες inox cuvee στον κόσμο μπορούν να συναγωνιστούν.

Αν νομίζετε ότι τα λευκά κρασιά -και ιδιαίτερα αυτά που δεν είναι βαρελάτα- στερούνται δυναμικού παλαίωσης, θα πρέπει να φέρετε κάποιο παλαιωμένο Clos St Hune στο ποτήρι σας. Ο παραγωγός συνιστά 10-20 χρόνια γι’ αυτή τη μυθική ετικέτα του, όμως θα σας συμβούλευα να μην τον ακούσετε. Προ 2ετίας είχα την τύχη να απολαύσω μια φιάλη του 1991 και μια του 2000 -δηλαδή κρασιά βρισκόμενα στα 31 και 22 χρόνια αντίστοιχα- και αμφότερες αυτές οι συγκλονιστικές φιάλες είχαν ακόμα τουλάχιστον μια 10ετία ζωής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι το Clos St Hune είναι ένα από τα ελάχιστα λευκά που εμφανίζονται συχνότατα σε δημοπρασίες κρασιών κορυφαίων οίκων.

Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία
Κρασί: Tο ακριβότερο Riesling του κόσμου έχει μια μοναδική ιστορία

Κερασάκι στον μύθο του Clos St Hune είναι η διατήρηση της “ταπεινής” ονομασίας προέλευσης Alsace, έναντι της πιο λαμπερής Alsace Grand Cru την οποία δικαιούται. Εν πρώτοις μια τέτοια επιλογή παραξενεύει, όμως κανείς θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το κρασί από αυτό το ευλογημένο κομμάτι που οι Trimbach έχουν στην ιδιοκτησία τους για πάνω από 200 χρόνια, έγινε ξακουστό πολύ πριν δημιουργηθούν στη Γαλλία οι ονομασίες προέλευσης.
Συνεπώς η υιοθέτηση της …ΠΟΠ Grand Cru Rosacker θα σήμαινε ότι το κρασί θα έπρεπε να απαρνηθεί την ονομασία Clos St Hune, γεγονός που ίσως εξίσωνε αυτό το μοναδικό κομμάτι γης με τα υπόλοιπα που συνθέτουν το συνολικής έκτασης 261 στρεμμάτων Rosacker. Οπως και να έχει πάντως οι οινικοί μύθοι προϋποθέτουν αφηγήματα και εντός και εκτός φιάλης – και το πιο φημισμένο Riesling του πλανήτη Γη όχι μόνο διαθέτει αμφότερα αλλά αυτά είναι και ιδιαιτέρως ισχυρά.
www.trimbach.fr / @trimbach/Instagram