search icon

Fine Living

Ιπποφαές, ένα superfood για τον κήπο και το μπαλκόνι μας

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Φίλιππος Μπάρμπας ξεκίνησε τη καλλιέργεια του ιπποφαούς στην πατρίδα του, την Κόνιτσα Ιωαννίνων, ένα ορεινό χωριό στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ψάχνοντας για κάτι πρωτοποριακό και αφού η οικογένειά του είχε σαν χόμπι την καλλιέργεια βοτάνων και υπερτροφών, κατέληξε στην εναλλακτική καλλιέργεια του ιπποφαούς. Η καλλιέργειά του αποτελείται από 1.000 δέντρα και βρίσκεται στον […]

Πώς μια οικογενειακή επιχείρηση από ένα ορεινό μέρος της Ελλάδας ανέδειξε την εναλλακτική καλλιέργεια του ιπποφαούς, μιας υπερτροφής με τεράστια θρεπτική αξία και κατάφερε να μπει στα success story της Google.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Φίλιππος Μπάρμπας ξεκίνησε τη καλλιέργεια του ιπποφαούς στην πατρίδα του, την Κόνιτσα Ιωαννίνων, ένα ορεινό χωριό στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ψάχνοντας για κάτι πρωτοποριακό και αφού η οικογένειά του είχε σαν χόμπι την καλλιέργεια βοτάνων και υπερτροφών, κατέληξε στην εναλλακτική καλλιέργεια του ιπποφαούς.
Η καλλιέργειά του αποτελείται από 1.000 δέντρα και βρίσκεται στον ηλιόλουστο και πανέμορφο κάμπο της Κόνιτσας στους πρόποδες της Πίνδου. Η ποικιλία που επέλεξε ο Φίλιππος να καλλιεργήσει είναι η πλουσιότερη σε βιταμίνες από όλες τις ποικιλίες που κυκλοφορούν. Το πολλαπλασιαστικό υλικό έρχεται απευθείας από τη Γερμανία.
Η φιλοσοφία του είναι η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας, απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Γι’ αυτό η παραγωγή του, όπως λέει, είναι μικρή και δεν φτάνει να τροφοδοτήσει όλη την Ελλάδα. Οπως μας είπε, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτόν και την επιχείρησή του είναι η εξαιρετική ποιότητα του καρπού.

Φωτογραφία: pexels

Hippophae rhamnoides L., Οικογένεια Eleagnaceae
Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο που μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα σε ύψος. Η παράδοση λέει ότι όταν τα άρρωστα άλογα του Μ. Αλεξάνδρου έτρωγαν τα φύλλα ή τους καρπούς του αποκτούσαν λαμπερό τρίχωμα και ανάρρωναν εύκολα, εξ ου και το όνομά του που παραπέμπει σε φωτεινό άλογο.
Τα φύλλα του είναι λογχοειδή με γκριζοπράσινο χρώμα. Ανθίζει την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι σχηματίζονται οι μικροί στρογγυλοί καρποί (αχαίνια) που στην αρχή είναι κίτρινοι και όταν ωριμάσουν γίνονται πορτοκαλί, ενώ αποκτούν χαρακτηριστικό άρωμα ανανά και έχουν υπόξινη γεύση. Οι καρποί διατηρούνται στον θάμνο μέχρι την επόμενη άνοιξη, ανεβάζοντας την καλλωπιστική του αξία. Το ιπποφαές το ραμνοειδές καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό σε μπαλκόνια ή κήπους. Το φυτό παράγει καρπούς μετά τον 3ο έτος της ζωής του, ενώ το πικ της παραγωγής του το φτάνει στα 8-9 χρόνια. Παραμένει ωστόσο παραγωγικό με τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές για πάνω από 20 χρόνια. Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν φυτά με θηλυκά και φυτά με αρσενικά άνθη. Η γονιμοποίησή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνεμο, μιας και τα άνθη του δεν παράγουν νέκταρ για να προσελκύσουν έντομα επικονιαστές.

Είναι φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε ποικιλία συνθηκών, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες, ωστόσο μια αποδοτική παραγωγή έχει απαιτήσεις άρδευσης. Το πότισμα είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στην εγκατάσταση του φυτού, αλλά και στην περίοδο της καρποφορίας του. Ενώ είναι καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, η συγκομιδή των καρπών δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η κατάλληλη περίοδος είναι το τέλος του καλοκαιριού, όταν οι καρποί έχουν αποκτήσει το χρώμα που απαιτεί η ποικιλία τους. Ο θάμνος έχει αγκάθια και οι καρποί του είναι μαλακοί, έτσι θέλει προσοχή να μην καταστραφούν κατά το μάζεμα. Σε σχέση όμως με συμβατικές καλλιέργειες εμφανίζει μεγαλύτερα κέρδη και αναμένεται αύξηση της καλλιέργειας.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Από την αρχαιότητα, ο Διοσκουρίδης, πατέρας της φαρμακολογίας έχει αναφερθεί στη θεραπευτική δύναμη του ιπποφαούς στα καρδιακά και πεπτικά προβλήματα. Περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, πλήθος βιταμινών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων. Είναι από τα πιο δημοφιλή superfood με πάνω από 190 ευεργετικά συστατικά, ενώ ο Φίλιππος Μπάρμπας μας λέει ότι: “Δεν υπάρχει αξιόλογη καλλυντική κρέμα χωρίς έλαιο ιπποφαούς”. Με τον καιρό, η ενασχόλησή του με την καλλιέργεια τον βοήθησε να καταλάβει καλύτερα τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μέχρι που πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη καλλιέργεια υπερτροφών και μετέτρεψε το χόμπι του σε επάγγελμα, ιδρύοντας το “Ελιξήριο” που σημαίνει … θαυματουργό φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ο Φίλιππος ήξερε ότι η επιχείρηση του είχε ευκαιρία να αναπτυχθεί προσφέροντας τη δυνατότητα διαδικτυακών αγορών και πληρωμών απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του για γρήγορη εξυπηρέτηση. Ετσι αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του συμβούλου της Google, o οποίος του παρείχε εξατομικευμένη συμβουλευτική ψηφιακού μάρκετινγκ για τις ανάγκες της επιχείρησής του, εντελώς δωρεάν. Είναι γεγονός ότι έλαβε 3.146 παραγγελίες σε διάστημα 24 μηνών, από την αρχή της συνεργασίας με τον σύμβουλο της Google, και είδε τα προϊόντα του να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Με τον καιρό το “Ελιξήριο” εμφανίζεται στα κορυφαία αποτελέσματα αναζητήσεων σχετικά με συμπληρώματα ιπποφαούς. https://www.ippofaes.gr/c

Σήμερα στην Κόνιτσα υπάρχει η πρώτη βιοτεχνία μεταποίησης υπερτροφών στην Ελλάδα. Στο εργαστήριο του Φίλιππου Μπάρμπα παράγονται και συσκευάζονται μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ιπποφαούς και άλλων superfood. Αν βρεθείτε στην καρδιά της Ηπείρου, την Κόνιτσα, αξίζει να επισκεφτείτε το “ελιξήριο” και να μάθετε ακόμη περισσότερα.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou

Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version