Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας η “BCK” αγκαλιάζει την πλούσια σύγχρονη δημιουργία στη γλώσσα της κεραμικής.
Κάθε κεραμικό αντικείμενο αφηγείται μια ιστορία, την ιστορία του δημιουργού του, των υλικών και του τόπου του. Είναι η ιστορία των ανθρώπινων χεριών, που έρχονται σε επαφή με το ταπεινό υλικό, μια επαφή προσωπική, χέρια που καθοδηγούν τον πηλό με προσεκτικές κινήσεις σε απρόσμενες μεταμορφώσεις. Ολη η συγκεκριμένη δημιουργία ξεκινά από το χώμα, ενώ “ηγέτες” της Τέχνης ήταν τα πουλιά και τα ζώα που έφτιαχναν με χώμα τις φωλιές τους.
“Ο Εμπεδοκλής θεωρούσε αρχή όλων τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: τη γη, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Η κεραμική πλάθει με τα τέσσερα αρχέγονα κοσμικά στοιχεία και τα μεταπλάθει σε σχήμα και μορφή. Είναι μια τέχνη γήινη, σιωπηλή αλλά και αποκαλυπτική.
Σήμερα, η τέχνη της κεραμικής γνωρίζει διεθνώς μεγάλη ανάπτυξη, γεγονός που καταδεικνύεται από τις εκθέσεις και Μπιενάλε σύγχρονης κεραμικής, οι οποίες διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο” γράφει το Δελτίο Τύπου της Μπιενάλε.
Η BCK 2024, η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να παραλείψει από την ονομασία της τη χώρα η οποία αποτελεί ορόσημο πολιτισμού, την Ελλάδα. Ετσι, το Ceramics έρχεται να ακουμπήσει στην ιστορία, να αγγίξει τις ρίζες του και να αντικατοπτρίσει τον «Κέραμο», δανείζοντας το αρχικό του «Κ» στο θεσμό Biennale of Contemporary Keramics (BCK). Η διοργάνωση αναδεικνύει μια διπλή ανάγκη. Αφενός αυτήν της υποστήριξης της ελληνικής κεραμικής και αφετέρου την ανάδειξή της σε ευρύτερο κοινό. Στοχεύει στη δημιουργία ερεθισμάτων για νέες αισθητικές τάσεις, στην προώθηση της έρευνας και στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ δημιουργών και κοινού.
“Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”
Η Biennale of Contemporary Keramics είναι εκ πεποιθήσεως περιπλανώμενη και αποκεντρωμένη. Σαν μια κινούμενη κουκίδα, δεν έχει κέντρο την Aθηναϊκή μητρόπολη αλλά διεξάγεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα, παρουσιάζοντας μία έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια, τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία.
Η διοργάνωση θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος ξεκινά από τη Σαντορίνη, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το οποίο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, παρουσιάζει τη ζωή και τον πολιτισμό της Θήρας κατά την προϊστορική περίοδο, όπως απεικονίζεται μέσα από ποικίλα εκθέματα, κυρίως πήλινα αγγεία και τοιχογραφίες.
Tο Ακρωτήρι υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1700 π.Χ.). Ηταν μία πολυπληθής πόλη με αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση, δημόσιους δρόμους και πολυώροφα κτίρια. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην Ελλάδα, διακοσμούσαν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, παρέχοντας μέσα από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία του Ακρωτηρίου. Εισαγόμενα αντικείμενα αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία των κατοίκων του Ακρωτηρίου με τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, και τη Συρία. Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Η γη φύλαξε μέσα της κατάλοιπα τα οποία αποκαλύφθηκαν και τώρα μας αφηγούνται πτυχές του καθημερινού βίου των ανθρώπων της κυκλαδικής Θήρας.
Το πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Κεραμικής
Σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για την BCK και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Με διάρκεια πέντε μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2024, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).
Συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου θα παρουσιαστεί μια σημαντική έκθεση με τον τίτλο “Σπουδαίοι Κεραμίστες – Οραματιστές του χτες, Δάσκαλοι του Σήμερα”. Είναι μια διπλή έκθεση με τους κεραμίστες από τη γενιά του ‘50 μέχρι σήμερα και συνολικά θα παρουσιαστούν 31 καλλιτέχνες.
Ακολουθεί στις 28/9 ατομική έκθεση της Θεοδώρας Χωραφά. Μία από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες κεραμίστριες που ζει και εργάζεται στην Αίγινα. Εχει παγκόσμια εμβέλεια και έχει δείξει τα έργα της σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στις 21 Οκτωβρίου έχουν οργανώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά νηπιαγωγείου – Δημοτικού που θα διεξαχθεί σε όλα τα σχολεία της Σαντορίνης και θα διαρκέσει μια εδομάδα.
Τέλος, στις 24/10 θα γίνει σεμινάριο κεραμικής με τον Γιώργο Βαβάτση.
*1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής, Από 06/07/2024 – 26/10/2024, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Σαντορίνη
Εισαγωγική φωτογραφία: Ιωσηφίνα Κοσμά / Blossoms of Thera / Photo by Giorgos Vitsaropoulos