Όπως προβλέπεται, το παρελθόν και η οικονομική κατάσταση της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται να περάσει πλέον από λεπτομερές κόσκινο.

Το 2023 το Yahoo finance είχε υπολογίσει την περιουσία της μεταξύ των 6 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα όμως με το “Financial Disclosure Report” που εκδίδει ετησίως η Αμερικανική κυβέρνηση, η περιουσία της φτάνει τα 5,8 εκατομμύρια δολάρια. To Forbes δίνει σε σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα, του περασμένου Μαίου, την πληροφορία ότι το ακριβές νούμερο είναι τα 8 εκατομμύρια δολάρια – μαζί, όμως, με τον σύζυγο της Νταγκ Εμχοφ. Ο υποψήφιος “κύριος της Προέδρου” μεγάλωσε στο Brooklyn και είναι όπως και η σύζυγος του, δικηγόρος. Γνωρίστηκαν ύστερα από ραντεβού στα τυφλά που τους κανόνισε η κοινή τους φίλη, Chrisette Hudlin.

Η “σεμνή” περιουσία της Καμάλα Χάρις

Η γεννημένη στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια από γονείς μετανάστες από την Ινδία και την Τζαμάικα, και πρώτη μαύρη και Ασιάτισσα υποψήφια Πρόεδρος, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει σπίτια στο Λος Άντζελες και τη Oυόσινγκτον που από μόνα τους δεν ξεπερνούν σε αξία τα 5 εκατομμύρια δολάρια. Στον τομέα του real estate η Kamala πραγματοποίησε έξυπνες αγοραπωλησίες αν κρίνουμε μόνο από το γεγονός ότι ήδη από τα τέλη των μακρινών ’90ς, όταν χρειάστηκε να μετακομίσει από το Όουκλαντ, αγόρασε με 300.000 δολάρια ένα διαμέρισμα στη γειτονιά SoMa του Σαν Φρανσίσκο και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο πούλησε έναντι 860.000.
Το 2003 έβαλε υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα κι έγινε εισαγγελέας της πολιτείας του Σαν Φρανσίσκο. Το 2004 κέρδισε περισσότερα από 140.000 δολάρια, σύμφωνα με τις φορολογικές της δηλώσεις. Το 2010, η Harris έθεσε υποψηφιότητα για γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στην πολιτεία που κατέλαβε τη θέση αυτή.

Ο Νταγκ Εμχοφ, όταν το ζευγάρι έκανε την πρώτη του γνωριμία το 2013, ήταν ένας διαζευγμένος πατέρας δύο παιδιών που εργαζόταν ως δικηγόρος για μια δικηγορική εταιρεία με την επωνυμία Venable στο Λος Άντζελες. Η Venable είχε αποκτήσει το γραφείο που είχε ιδρύσει ο ίδιος, το Whitwell Jacoby Emhoff, 7 χρόνια νωρίτερα. Από τότε που η Χάρις και ο Emhoff παντρεύτηκαν, ο Emhoff δήλωνε ότι κέρδιζε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο στις κοινές φορολογικές τους δηλώσεις.

Αφού η Harris ανακοίνωσε τα σχέδιά της να θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2015, κατέθεσε λεπτομερές έντυπο οικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με αυτό, τα κοινά περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού -χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα- είχαν τότε αξία μεταξύ 1 και 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο αυξανόταν η δημοφιλία της Χάρις, τόσο αυξάνονταν και τα κέρδη της. Το βιβλίο της με τίτλο “The Truths We Hold” κυκλοφόρησε το 2019 και έχει πουλήσει περισσότερα από 200.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την NPD Bookscan. Η ίδια δήλωσε ότι κέρδισε 879.000 δολάρια από τη συγγραφή βιβλίων, σύμφωνα με τις φορολογικές της δηλώσεις. Ως αντιπρόεδρος, η Harris εισπράττει τώρα 230.700 δολάρια, 33% περισσότερα από ό,τι ως γερουσιαστής.

Οι απολαβές του Emhoff, μειώθηκαν κατακόρυφα όσο η Harris υπηρετεί ως αντιπρόεδρος. Έβγαλε 2,8 εκατομμύρια δολάρια ως εταίρος στη δικηγορική εταιρεία DLA Piper το 2019, αλλά πήρε άδεια άνευ αποδοχών τον Αύγουστο του 2020, αφού η Harris εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του Μπάιντεν. Ο Νταγκ Εμχοφ δεν έλαβε εισόδημα από τη συνεργασία για το διάστημα που βρισκόταν σε άδεια κι έτσι τα εισοδήματά του το 2020 μειώθηκαν στα 1,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις. Τον Ιανουάριο, ο Νταγκ Εμχοφ εγκατέλειψε τη συνεργασία του με την DLA Piper. Λέγεται ότι ήταν μια θυσία που έγινε για να μην επηρεαστεί από υποθέσεις του η πορεία της συζύγου του στα υψηλά πολιτικά αξιώματα των ΗΠΑ.