Η πρόταση του γραφείου XZA-architects για το νέο κτίριο των “Headquarters” της ΕΥΔΑΠ κέρδισε τον διαγωνισμό ιδεών.
Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών με τον τίτλο “Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη συστέγαση των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ και διαμόρφωση των υπαρχόντων χώρων σε ακίνητο στο Γαλάτσι κηρύχθηκε μέσα στο 2022. Ο διαγωνισμός ζητούσε να διαμορφωθεί μια εγκατάσταση της ΕΥΔΑΠ στο λόφο της οδού Ωρωπού, που βρίσκεται μετά τη λεωφόρο Βεΐκου, καλύπτει γύρω στα 290 στρέμματα και τον έχει περιφράξει η ΕΥΔΑΠ. Εκεί βρίσκονται μεγάλες εγκαταστάσεις συλλογής και διύλισης του νερού από τις οποίες γίνεται η διανομή του νερού στην Αττική. Ένα τεχνικό, με πολιτιστικές προεκτάσεις, έργο, σε μια περιοχή που αγνοούμε στην Αθήνα αν και καλύπτει μια έκταση σαν το Ολυμπιακό στάδιο.
“Σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε στο σύνολο της περιοχής που αποτελεί ιδιοκτησία της ΕΥΔΑΠ. Το νότιο τμήμα προς τις πολυκατοικίες προσφέρονταν για το σχεδιασμό του κτιρίου γραφείων. Για να γίνει ένα τέτοιο έργο χρειάζεται η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της εγκατάστασης. Το νότιο τμήμα προβλέψαμε να γίνει ένας πιο ανοιχτός χώρος με ένα πάρκο νερού που θα περιλαμβάνει και το καινούργιο κτίριο. Eκεί αφήνουμε μια περιοχή που θα ανοιχτεί στην πόλη για επισκέψεις σχολείων, κλπ. Το πάρκο νερού θα αφηγείται την ιστορία του νερού στη χώρα μας και θα περιλαμβάνει ένα σινεμά που θα λέγεται -όχι χωρίς χιούμορ- “Σταγόνα” για εκδηλώσεις των υπαλλήλων. Ξέρετε ότι ο κινηματογράφος και η περιοχή Δεξαμενή στο Κολωνάκι ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ;” μας λέει η Θεώνη Ξάνθη που αποτελεί και το ιδρυτικό στέλεχος του γραφείου XZA-architect. Και προσθέτει: “Φτιάξαμε ένα μεγάλο πεζόδρομο που να ενώνει όλες τις επιμέρους περιοχές της ΕΥΔΑΠ από το πάρκινγκ μέχρι όλα τα κτίρια. Το καινούργιο κτίριο θα καλύπτει 18 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Θέλαμε να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να σέβεται φυσικά το περιβάλλον και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού”.
Η αναφορά των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι. Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή οι φυσικοί πόροι είναι πλούσιοι. Με πολύ ήλιο, αέρα στην κορυφή του Αττικού τοπίου, με πλούσιο νερό. “Έχουμε προτείνει τρόπους που θα λειτουργεί το περιβάλλον με αυτονομία πέρα των ειδικών μεριμνών του κτιρίου” μας είπε η Θεώνη Ξάνθη.
“Η ΕΥΔΑΠ έχει διεσπαρμένα κτίρια τα οποία ενοικιάζει σε πολλά σημεία της Αττικής ενώ διαθέτει ένα κτήμα, μια έκταση που θα τη ζήλευε ο καθένας. Θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλούς πόρους, χρόνους και διαδικασίες, συγκεντρώνοντας τις δραστηριότητες σε “μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη” που θα αποτελούσε και τη μητρική εταιρεία. Εδώ έχουμε ένα έργο με συνέχεια και προγραμματισμό. Οι κοινωνίες αναζητούν βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης. Όταν γίνονταν τα πρώτα τεχνικά έργα της ΕΥΔΑΠ ήταν στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, τότε δηλαδή που δεν υπολόγιζαν τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον”, συμπληρώνει η επικεφαλής της μελέτης που κέρδισε το διαγωνισμό ιδεών”.
“Είναι ένα ύψωμα με εποπτικές θέσεις που θα στεγάσει πάνω από χίλιους ανθρώπους. Σκεφτήκαμε τη σύνταξη ενός ανοικτού κτιριακού σχηματισμού όπου θα πάρουμε την ωφέλεια του τοπίου και του κλίματος. Πηγή έμπνευσης αποτελεί το ίδιο αντικείμενο της εταιρείας, το νερό. Το στέγαστρο είναι ένα σημάδι στον ορίζοντα. Το στέγαστρο διαθέτει φωτοβολταϊκά στοιχεία, φυτεμένα δώματα, σημεία που ανοίγουν και κλείνουν με περσίδες για να ρυθμίζουν το φως τον αέρα αλλά και την σκιά” επιβεβαιώνει η Θεώνη Ξάνθη. Και συμπληρώνει: “Το κτίριο έχει δύο συστατικά στοιχεία. Ένα τμήμα προς προς το Γαλάτσι προς την πόλη και μετά βγαίνουν κάποιες γέφυρες που είναι και τα τμήματα των διευθύνσεων που ζητούσαν αφήνοντας στο ισόγειο χώρους να επικοινωνούν και να κάνουν εκδηλώσεις. Οι κοινόχρηστοι χώροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο που δεν εγκιβωτίζουν τους εργαζόμενους σε κτίριο γραφείων. Ο διαγωνισμός ήταν ιδεών και όχι ανάθεσης στον πρώτο, μια πρακτική που δεν υπάρχει πουθενά μέχρι σήμερα”, κατέληξε η αρχιτέκτονας υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ιδεών μπορεί να κερδήθηκε, αλλά αυτό δε σήμαινε απαραίτητα και ανάθεση έργου.
*Το γραφείο XZA-Architects κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για το Νέο Κτήριο Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος στο Γαλάτσι.