Μια ιστορία με μαθήματα ζωής και εξελιγμένη τεχνολογία.

H Ράνια Σβορώνου ξεκίνησε ως designer σε διαφημιστικά γραφεία της Αθήνας, για να βρεθεί σήμερα Executive Design Director στα κεντρικά γραφεία της IBM στη Νέα Υόρκη. Έχει κερδίσει στο παρελθόν τον τίτλο μιας από τις γυναίκες κάτω των 30 ετών που καθορίζουν τις ψηφιακές εξελίξεις παγκοσμίως και ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που διαμορφώνουν το μέλλον μας σχεδιάζοντας. Επαγγελματικά βρίσκεται στo σημείο που τέμνονται ο σχεδιασμός, οι επιχειρήσεις και η τεχνολογία. Συμμετέχει επίσης στην ομάδα που δημιουργεί τις καινοτομίες της IBM και παράλληλα είναι ομιλήτρια σε κεντρικές ομιλίες / TEDx αλλά και σύμβουλος της βιομηχανίας σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ έχει προσκληθεί να κρίνει και να καθοδηγήσει σε όλο τον κόσμο.

Η Ελληνίδα πίσω από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της IBM

Εχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία που την αναγνωρίζουν ως μία από τις καλύτερες στον τομέα του ψηφιακού σχεδιασμού και της τεχνολογίας. Κέρδισε το Ελληνικό Διεθνές Βραβείο Γυναικών στην κατηγορία Design, το οποίο απονέμεται από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το οποίο αναγνωρίζει την Ελληνίδα επαγγελματία γυναίκα που διαπρέπει παγκοσμίως στον τομέα της. Αναγνωρίστηκε ως Global Rising Star of the Profession από το Consulting Magazine και μπήκε στο Top 40 Rising Stars of Madison Avenue του Business Insider που φέρνουν επανάσταση στη διαφήμιση. Τώρα ηγείται του σχεδιασμού της καινούργιας πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης της IBM. Αυτή η εξέλιξη στάθηκε και ως αφορμή για τη συνέντευξη μας.
Ποια είναι η καινούργια σας θέση στην IBM και από πότε ξεκινήσατε να εργάζεστε για τη συγκεκριμένη εταιρεία; Στον καινούριο μου ρόλο θα ηγηθώ τον σχεδιασμό εμπειρίας της «ΑΙ» πλατφόρμα μας, IBM Consulting Advantage & Assistants, όπου προσφέρει πρόσβαση σε αποκλειστικές μεθόδους, μοντέλα και βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της IBM και των συνεργατών μας. Ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στην IBM στο Λονδίνο το 2015 ως Visual Designer και κατάφερα να ανελιχθώ σε Design Principal. Μόνο 70 άτομα σε όλη την IBM κατέχουν αυτή την θέση. Ουσιαστικά είναι μια διάκριση για όσους σχεδιαστές έχουν συνεισφέρει στο μετασχηματισμό και εξέλιξη της εταιρείας. Είμαι η μόνη Ελληνίδα Design Principal στην ΙΒΜ.
Θα μπορούσατε να περιγράψετε τα καθήκοντα της καινούργιας σας θέσης στην IBM; Ως Επικεφαλής Σχεδιασμού της «ΑΙ» πλατφόρμας, ηγούμαι το δημιουργικό σχεδιασμό εμπειρίας του χρήστη επαυξάνοντας στην αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας και χαράσσοντας νέους δρόμους καινοτομίας. Βασικά μου καθήκοντα αποτελούν την σύλληψη και ανάπτυξη σχεδίων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη. Ένας από τους σκοπούς της χρήσης της πλατφόρμας είναι να δημιουργηθούν νέοι, καλύτεροι και πιο γρήγοροι τρόποι για την σχεδίαση, εκτέλεση και παράδοση μεγάλων έργων μετασχηματισμού. Θα εστιάσω στο να χτίσω την ομάδα μου, στην στρατηγική σχεδίαση ανατροφοδοτούμενη από τεχνητή νοημοσύνη (AI-Driven Design Strategy), στον οπτικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη (user centric design), στις ηθικές πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης (AI Ethics), και στην επιχειρηματική ανάπτυξη (Revenue growth).
Ποια θα είναι ουσιαστικά η αποστολή σας; Στην ΙΒΜ έχουμε το μότο «Good Design is Good Business» με το οποίο ηγούμαι κάθε αποστολή μου. Ο στόχος μου είναι να κάνω την πλατφόρμα μας, φιλική προς τον χρήστη, για την επιχείρησή μας και τους πελάτες μας. Να δημιουργήσουμε με την ομάδα μου καινοτόμες εμπειρίες για τον χρήστη με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη και τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Θα εντοπίσουμε ευκαιρίες όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, τη λειτουργικότητα του προϊόντος και την επιχειρηματική αποδοτικότητα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι διαισθητικές, και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού μας. Είναι εξίσου σημαντικό να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε ηθικές πρακτικές της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη σε όλα τα σχέδια της τεχνητής νοημοσύνης. Να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τους κανονισμούς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Να ενσωματώσουμε με επιτυχία τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε περίπλοκες επιχειρηματικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση ικανοποίησης των χρηστών μας.
Πώς καταφέρατε να φτάσετε μέχρι αυτήν τη θέση; Είναι δεδομένο ότι χρειάστηκε πολύ δουλειά, θυσίες, ταλέντο, υπομονή και επιμονή, μα πάνω από όλα πολύ αγάπη και πάθος για αυτό που κάνω. Το Design για μένα ήταν και είναι τρόπος ζωής. Και 10 ζωές να είχα πάλι αυτό θα έκανα. Έφυγα από την Ελλάδα στα 17 μου για να σπουδάσω στην Αγγλία και ενώ γύρισα στην Αθήνα και δούλεψα 2 χρόνια, κατάλαβα πολύ γρήγορα πως έπρεπε να ξενιτευτώ ξανά για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Πιστεύω στην εταιρεία που δουλεύω και αυτή πιστεύει σε μένα. Η Αμερική δεν χαρίζεται σε κανέναν και δη στους μετανάστες -ειδικά στην Νέα Υόρκη όπου ζω. Είναι αξιοκρατική και συνάμα πολύ ανταγωνιστική. Θα έλεγα πως είμαι ευχαριστημένη με την πορεία μου μέχρι σήμερα, αλλά γνωρίζω πως έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου και πολλά να μάθω για εκεί που θέλω να πάω. Όπου κοιτάς, πας.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε μια Ελληνίδα που θα αποφάσιζε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Καταρχάς θα έλεγα συγχαρητήρια που τα κατάφερε και έφυγε στο εξωτερικό με όποιον τρόπο μπόρεσε. Δεν είναι εύκολο να αφήνεις την χώρα σου μόνος σου. Κατά δεύτερον είναι τιμή μου να εμπνεύσω όποια γυναίκα θέλει να κυνηγήσει τα όνειρά της και να τα καταφέρει. Θα της έλεγα να μη γίνει σαν εμένα. Να γίνει αυτό που θέλει εκείνη και να είναι ο εαυτός της. Να ξέρει γιατί κάνει ότι κάνει και να ξέρει που πάει. Η καριέρα είναι μαραθώνιος και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, αλλά δεν είναι όλη μας η ζωή. Να μάθει να κερδίζει τον σεβασμό και όχι μόνο την προσοχή. Μα πάνω από όλα, ό,τι και να διαλέξει, σε όποιο μέρος της γης και αν βρεθεί, να πιστεύει σε αυτό που κάνει και να είναι καλά με τις επιλογές της. Οι γύρω σου θα μιλάνε για σένα, ότι επιλογές και να κάνεις. Διάλεξε λοιπόν τον δρόμο που θα κάνει εσένα χαρούμενη και γεμίζει τη ψυχή σου. Προσωπικά δεν μετανιώνω για τίποτα, και όποια λάθη και να έχω κάνει, στην τελική με έφεραν εδώ που είμαι.

Έχει αλλάξει η εικόνα των Ελλήνων στην Αμερική; Είμαι μόνο 5 χρόνια στην Αμερική και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι όπου μας βάλεις θα τα καταφέρουμε. Αν βρεθείς εδώ, είναι μονόδρομος, είτε πας μπροστά είτε φεύγεις. Η Ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης είναι πολύ δυνατή και πραγματικά νιώθεις περήφανος ως Έλληνας.
Ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποιες είναι οι μεγάλες τάσεις που το καθορίζουν; Η γενετική και παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη έχει έρθει για να μείνει, από την στιγμή που έγινε mainstream, μέσω του Chat GPT. Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνεται από διάφορες τάσεις, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στην εξέλιξή της και επεκτείνει τις δυνατότητές της σε διάφορους τομείς. Κάποιες από τις σημαντικές τάσεις που καθορίζουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι βελτιωμένοι και πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι. Για παράδειγμα, αξιοποιώντας τους κβαντικούς υπολογιστές για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων τεχνητής νοημοσύνης, που είναι επί του παρόντος δυσεπίλυτα με τους κλασικούς υπολογιστές. Ο στόχος είναι η ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων και της λήψης αποφάσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι αλλαγές θα συμβάλλουν στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως στον τομέα της υγείας, και φυσικά στα αυτόνομα συστήματα όπως τα αυτοοδηγούμενα οχήματα και η ρομποτική. Θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς και την διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και στην θέσπιση πλαισίων για την ηθική χρήση και ρύθμιση των τεχνολογιών της.
Όσον αφορά τον κλάδο μου, στον σχεδιασμό και την καινοτομία, έχουμε την ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη, όπου είναι ο σχεδιασμός συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν απρόσκοπτα με ανθρώπους, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία χρήστη και τους ανθρώπινους παράγοντες. Πλέον μιλάμε για συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης και όχι μόνο ανθρώπου – υπολογιστή. Αυτές είναι κάποιες από τις τάσεις που απεικονίζουν ένα δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο τοπίο όπου η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να προοδεύει, επηρεάζοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων και πτυχών της καθημερινής μας ζωής. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και βελτιωμένη απόδοση σε όλους τους κλάδους.