To L’artista – Osteria Da Roberto είναι ένας προορισμός που συμπυκνώνει την αληθινή ιταλική τεχνική με τη βαθιά γεύση που μένει στη μνήμη.
Ο Ρομπέρτο Ρεατίνι κατάγεται από την περιοχή της Ρώμης. Όταν τον ρωτήσει κανείς «ποια είναι η συμβουλή της μητέρας του που τον ακολουθεί στη μαγειρική», απαντά «Η αγάπη». Μοιάζει κλισέ, αλλά για τον ίδιο δεν είναι μια λέξη, είναι μια νοοτροπία, ένα σύνολο ενεργειών διαχείρισης των πρώτων υλών, αλλά και ένα πνεύμα ευχαρίστησης στην κουζίνα, στον πυρήνα του L’Αrtista.
Το L’Artista είναι κάτι περισσότερο από ένα εστιατόριο. Είναι μια κοινότητα με πάθος για το ιταλικό φαγητό. Ο σεφ ανασύρει παραδοσιακές συνταγές που δοκιμάστηκαν από χρόνια στην πράξη από γενιές «μαμάδων και γιαγιάδων» και με ένα αρτίστικο twist, τις αποθεώνει. Σε ένα νησί που το σούσι, η περουβιανή κουζίνα και τα ωμά κυριαρχούν, η συναισθηματική ιταλική κουζίνα του L’artista έρχεται να δώσει έναν άλλο αέρα, μια αυθεντική πρόταση στο πιο σικάτο σκηνικό ελληνικού ιταλικού εστιατορίου.
Η γλώσσα που κυριαρχεί στο L’artista είναι τα ιταλικά. Σε κάθε πόστο του εστιατορίου και βεβαίως πρωτίστως στην κουζίνα, Ιταλοί και Ιταλίδες που κάθε μέρος της γειτονικής χώρας, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σπάνια συναντά κανείς σε εστιατόριο ακόμα και στην ίδια την Ιταλία.
Το μενού είναι ένα μείγμα ιταλικής μαγειρικής κουλτούρας από όλη την Ιταλία, ενώ τα ζυμαρικά είναι όλα χειροποίητα: Τα σιγομαγειρεμένα του Βορρά, η pasta του Κέντρου και το ταπεραμέντο του Νότου. Το μενού του L’artista ανήκει δικαιωματικά στα τοπ-3 ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα.
Τα κλασικά ιταλικά πιάτα, το Vitello tonnato, η μπουράτα, το σπαγγέτι με ντομάτα και βασιλικό ή βεβαίως το “cacio e pepe” είναι σοβαρές εμπειρίες. Ωστόσο, υπάρχουν highlights στο μενού που δημιουργούν συναισθήματα: Το καρπάτσιο μανιταριών για παράδειγμα. Η το beef ταρτάρ που δημιουργείται επί τόπου πλάι στο τραπέζι. Αλλά και τα κανελόνι με ρικότα και σπανάκι, ή τα ονειρεμένα νιόκι με γαρίδες και ντομάτα.
Στα secondi, αυτά που μπορεί να φανταστεί ένας φανατικός της ιταλικής κουζίνας, η Bistecca, το οσομπούκο και η κοτολέτα αλά Μιλανέζε και όχι μόνο.
Στα γλυκά, το Baba L’artista και η-πιο-κλασική-δεν-γίνεται τιραμισού συμβολίζουν ένα θριαμβευτικό τέλος.
Τρείς σημειώσεις που έχουν τη δική τους αξία: Η ασυμβίβαστη εμμονή με την αυθεντικότητα και τα πιο ιδιαίτερα υλικά. Η κάβα που χωράει όλη την οινική κουλτούρα της Ιταλίας. Και το value for money μενού – σε σύγκριση με ό,τι ισχύει πλέον στη Μύκονο – που κάνει τη διαφορά.
https://www.osterialartista.com/ τηλ. 2289200100