Δοκιμάζουμε τα μενού των εστιατορίων του ξενοδοχείου Elounda Peninsula.
Η περιοχή της Ελούντας, στην Κρήτη είναι συνυφασμένη με την πολυτέλεια, ως θερινό θέρετρο μεγάλων προσωπικοτήτων τόσο πολιτικών -ποιος δεν θυμάται τις φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου εκεί- όσο και πολύ γνωστών ηθοποιών εγχώριων και μη. Έτσι, πάντα με την λέξη Ελούντα συμβάδιζε και η λέξη πολυτέλεια. Σε αυτό συνέβαλε κατά πολύ και η οικογένεια Κοκοτού όπου έθεσε τις βάσεις για να μετατραπεί αυτή η περιοχή της Κρήτης σε έναν από τους πιο κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας.
Μέσα σε αυτά τα 40 περίπου χρόνια, η οικογένεια του Σπύρου και η Ελιάνας Κοκοτού που έκαναν πράξη τα πρώτα bungalows με ιδιωτική πισίνα στον κόσμο, δεν σταμάτησε να ανανεώνεται και την ίδια πορεία ακολουθεί και η νέα γενιά, τα παιδιά τους δηλαδή ο Φώτης, ο Ηλίας και η Μαρίνα Κοκοτού, που έχουν πάρει πλέον τα ηνία.
Αφορμή για αυτό μου το ταξίδι όμως, δεν ήταν μόνο το ξενοδοχείο Elounda Peninsula, αλλά τα δύο νέα εστιατόρια που προστέθηκαν στο δυναμικό του. Το ιαπωνικό Sumosan του Λονδίνου, που άνοιξε τις πόρτες στις αρχές του Ιουνίου, αλλά και το ιταλικό Il Borro από την Τοσκάνη, το οποίο αποτελεί περσινή προσθήκη. Και τα δύο αυτά εστιατορικά brands έχουν αποσπάσει πολλές και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές στιγμές, που ταιριάζουν απόλυτα με συνολική εμπειρία του ξενοδοχείου.
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, ξεκινώντας από το φρέσκο Sumosan, που βρίσκεται ίσως στην πιο καλοκαιρινή και πιο εντυπωσιακή τοποθεσία μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Τα τραπέζια του είναι απλωμένα σε μια μικρή πλατφόρμα που στέκεται κρεμασμένη πάνω από τη θάλασσα. Μάλιστα σε μερικά σημεία το δάπεδο της είναι από γυαλί που σας επιτρέπει να βλέπετε τα κύματα και τον βυθό. Εκεί, λοιπόν, προσφέρονται όλα τα γνωστά και επιτυχημένα πιάτα όπως η φανταστικά γευστική σαλάτα Surprise Lobster καθώς και τα τεχνικά άρτια ρολάκια California rolls με βασιλικό καβούρι και τα Spicy Tuna με wasabi tobiko που ήταν τόσο όσο ακριβώς spicy έπρεπε.
Μιλώντας, τώρα για το Il Borro Tuscan Bistro, αυτό το επιτυχημένο εστιατόριο της οικογένειας Ferragamo, έχω να πω ότι δοκίμασα ένα από τα καλύτερα ιταλικά γεύματα της φετινής χρονιάς – αν και αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει. Το μενού έχει δημιουργηθεί από τον Executive Chef Andrea Campani, και αντικατοπτρίζει τη farm-to-table φιλοσοφία του κτήματος των 700 στρεμμάτων που διαθέτει η οικογένεια στην Τοσκάνη.
Βέβαια, να πω ότι εδώ, στην Κρήτη, έχουν ενταχθεί και κάποια τοπικά προϊόντα που συμπληρώνουν τα πιάτα με όμορφο και γοητευτικό τρόπο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τηγανιτό καλαμάρι από τις θάλασσες της Κρήτης που συνοδεύεται από ολόφρεσκο κολοκυθάκι μαριναρισμένο σε σος pesto. Δεν γίνεται να μην σας αναφέρω την pizza που φτιάχνεται με ζυμάρι από αργής ωρίμανσης, είναι τραγανό και πολύ νόστιμο, ψήνεται με μαεστρία και στολίζεται τόσο όσο ώστε να μην είναι φλύαρο. Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε την «απλή» αλλά φοβερά νόστιμη margarita καθώς και την επιβλητική al tartufo. Όσο για τα linguini με αστακό, τομάτα και βασιλικό, απόδειξαν το γιατί είναι τόσο επιτυχημένο αυτό το εστιατόριο.
Και για κλείσιμο, φυσικά το θρυλικό tiramisù που ολοκληρώνει το γεύμα με τον καλύτερο τρόπο.
Στο πλαίσιο της διαμονής μου, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ακόμα το πολυβραβευμένο και ιστορικό εστιατόριο Old Mill στο ξενοδοχείο Elounda Mare. Φέτος, συμπληρώνει συμπληρώνει τα 30 χρόνια λειτουργίας και από τα τραπέζια του έχουν περάσει όλες οι εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στα ξενοδοχεία της οικογένειας Κοκοτού. Όλα αυτά τα χρόνια το εν λόγω εστιατόριο προσφέρει μία fine dining εκδοχή της κρητικής γαστρονομίας με ένα περίτεχνο τρόπο.
Σε πιο comofort ρυθμούς είναι η κουζίνα του έτερου εστιατορίου του Elounda Mare το Yacht Club, το οποίο διαθέτει μια πανοραμική θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μιραμπέλο. Στα πιάτα που μπλέκονται με έξυπνο τρόπο οι μεσογειακές γεύσεις που όμως έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο – ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνους τους τραγανούς τοματοκεφτέδες σε κρέμα φέτας.
Instagram:@sumosan.elounda / @tuscanbistroelounda