Το στέκι της Μαρίας Ηλιοπούλου και του Μπάμπη Ψαράκη είναι μια μικρή όαση ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων με διακριτικές δημιουργικές πινελιές.
Στον παράδρομο της πολυσύχναστης λεωφόρου Μεσογείων βρίσκεται ένα αγαπημένο μεζεδοπωλείο των βορείων προαστίων, το ΘάΜα. Κατακλύζεται καθημερινά από παλιούς και νέους θαμώνες, λάτρεις νόστιμων παραδοσιακών, με σύγχρονες πινελιές, ελληνικών γεύσεων.
Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2011 με τον Θάνο και την Μαντώ Ηλιόπουλου στο τιμόνι της κουζίνας και της οικογενειακής επιχείρησης, τα ηνία της οποίας κρατάει εδώ και 2 χρόνια η Μαρία Ηλιοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της, Μπάμπη Ψαράκη.
Το μεζεδοπωλείο παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια με ανανεωμένη εμφάνιση. Ο χώρος μπροστά από την είσοδο μετατρέπεται σε μια φιλική αυλή τα καλοκαίρια ενώ η σάλα γεμίζει θαλπωρή με την παραδοσιακή σερβάντα και τη βιβλιοθήκη, όπου πάνω της βιβλία κάνουν παρέα με κρασιά, ποτά και αντίκες.
Στην αφοσίωσή στα ποιοτικά προϊόντα και τη στήριξη μικρών Ελλήνων παραγωγών, όμως, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή. «Συνεχίζουμε να γυρνάμε όλη την Ελλάδα για να βρούμε τους παραγωγούς που μπορούν να μας προσφέρουν τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε» λέει η Μαρία, που εκτελεί και χρέη σεφ στο μεζεδοπωλείο. «Ο πατέρας μου βάσισε το μαγαζί στην ποιότητα, μια αρχή που ασπάζομαι και εγώ, ακολουθώντας την ευλαβικά και αδιαπραγμάτευτα. Η εύρεση καλών προϊόντων απαιτεί συνεχή και ιδιαίτερα επίπονη εργασία αλλά είναι κάτι που κάνουμε με χαρά, μεράκι και πολύ αγάπη», προσθέτει χαμογελώντας.
Ήταν μάλιστα μια αγάπη, διαφορετική αλλά εξίσου δυνατή, που στάθηκε αιτία για το όνομα του μαγαζιού. Αυτή των αρχικών του ιδρυτών. Έτσι λαμβάνοντας, τα πρώτα δύο γράμματα από το όνομα του καθενός, βαφτίστηκε «ΘάΜα». Οι επισκέπτες του όμως, δικαίως και εύστοχα, συνδέουν πάντα την ονομασία του με τα θαυμάσια εδέσματα που προσφέρει.
Bρεθήκαμε στο μεζεδοπωλείο-στέκι και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τους εξαίσιους μεζέδες τους. Από την νοστιμιά των πρώτων κιόλας πιάτων, έγινε εύκολα κατανοητή η αιτία της φήμης τους. Ευχάριστη, δε, ήταν η έκπληξη που μας προκάλεσαν και οι μεγάλες μερίδες του περίφημου μεζεδοπωλείου.
Απαραίτητη αρχή του γεύματός μας ήταν το απίθανο, ψημένο στον ξυλόφουρνο, προζυμένιο ψωμί από αρτοποιείο του Γραμματικού, συνοδεία Κορωνέικου ελαιόλαδου δικής τους παραγωγής, από τις ελιές της οικογένειας της Μαρίας στα Φιλιατρά. Έξοχο συνοδευτικό του ψωμιού ήταν και η τυροκαυτερή από φέτα Καλαμάτας, πιπεριές Φλωρίνης και μπούκοβο.
Η σαλάτα που ακολούθησε σκόρπισε δροσιά και έντονα αρώματα στο τραπέζι – ένας έντεχνος συνδυασμός από αλμυρίκια, ντοματίνια, αβοκάντο Κρήτης, γερή ποσότητα από γαλοτύρι Ηπείρου, λάδι, λεμόνι και ροζ πιπέρι που χάριζε στο πιάτο σπιρτάδα. Καταπληκτικός ήταν και ο ντάκος με κρίθινο παξιμάδι, ντομάτα καρέ, ελιές, βουτυράτη μαλακή φέτα από την ορεινή Κορινθία και λάδι από φρέσκα βότανα, ανάμεσά τους βασιλικός, δυόσμος και φρέσκια ρίγανη.
«Τα βότανα και τα μυρωδικά, ιδιαίτερα τα φρέσκα, είναι κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας μου. Θεωρώ ότι ανεβάζουν πολύ ένα πιάτο», λέει η Μαρία. Για του λόγου το αληθές, με εξαίσια αρώματα παρουσιάστηκε και η τηγανιά μανιταριών με λεμόνι και φρέσκο θυμάρι καθώς και τα τραγανά τραχανοπιτάκια από σταρένιο τραχανά Φθιώτιδας με κεφαλοτύρι, γραβιέρα, εστραγκόν, βασιλικό και λιαστή ντομάτα, που άφηνε μια εκπληκτική γλυκιά επίγευση.
Μοναδικό, με κρέας από την Αμφιλοχία και άψογα ψημένο, ήταν το λουκάνικο με πράσο, μουστάρδα από καραμελωμένα κρεμμύδια και ρίγανη – ένας πραγματικά λαχταριστός μεζές. Όμορφα πληθωρικά ήταν τα τσιπς πατάτας, με κοκκινιστό κιμά και σάλτσα από ξινή κρέμα, λίγη μαγιονέζα και φρέσκα μυρωδικά.
Ακολούθησαν αρκετά πεντανόστιμα, με προσεγμένο μαγείρεμα και εξαιρετικές υφές, πιάτα, όπως οι χρυσαφένιες κροκέτες με καπνιστό τυρί Βερμίου, σαλάμι Λευκάδας και μαρμελάδα ντομάτας, το μεστό κεμπάπ προβατίνας με σάλτσα γιαουρτλού, το ξεψαχνισμένο κατσικάκι Νάξου, που έλιωνε στο στόμα, με φρέσκα χειροποίητα στριφτάδια μαγειρεμένα στο ζωμό του κατσικιού και σάλτσα από ξύγαλο Χανίων και η τσουχτή Μάνης με χειροποίητες χυλοπίτες από τη Φθιώτιδα, βούτυρο, μανουρομυζήθρα Κεφαλλονιάς και αυγό τηγανητό στην κορυφή.
Σε πολύ αγαπημένα πιάτα της βραδιάς αναδείχθηκαν τα πικάντικα πολίτικα κεφτεδάκια με κασέρι, καπνιστή πανσέτα και αρωματική σάλτσα ντομάτας καθώς και ο εξοχικός μεζές στη λαδόκολα με χοιρινό, πιπεριές, σφέλα, κεφαλογραβιέρα και, φυσικά, φρέσκα μυρωδικά που έδιναν στο πιάτο φινετσάτες εντάσεις και αρώματα.
Λάτρεις όλοι της σοκολάτας στη συντροφιά μας, αποφασίσαμε να κλείσουμε το γεύμα μας με σοκολατόπιτα με παγωτό και δε το μετανιώσαμε. Από μικρό παραγωγό προμηθεύονται και την μπύρα με αρώματα τροπικών φρούτων που δοκιμάσαμε – την APA FiveTwenty.
Θεσπέσιο φαγητό, χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον και σπιτική φιλοξενία κάνουν το ΘάΜα top προορισμό για τους φίλους των νόστιμων μεζέδων της ελληνικής κουζίνας.
Διεύθυνση: Λεωφ. Μεσογείων 242, Χολαργός, Instagram: thama_meze, τηλ. 211 0139 951
Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα