Κρυμμένα σε ορεινά χωριά, δίπλα στη θάλασσα ή μέσα σε ελαιώνες, υπάρχουν εστιατόρια που έχουν μετατρέψει την απόστασή τους από τα αστικά κέντρα σε πλεονέκτημα.

Είναι χώροι που συνδυάζουν τη γαστρονομική αριστεία με την αυθεντικότητα του τόπου τους, προσφέροντας εμπειρίες που ξεπερνούν τα όρια ενός απλού γεύματος. Από παραδοσιακές ταβέρνες που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα των τοπικών συνταγών μέχρι σύγχρονα εστιατόρια που επανερμηνεύουν την ελληνική κουζίνα, κάθε ένας από αυτούς τους προορισμούς έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Αξιοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής, δημιουργούν πιάτα που αφηγούνται ιστορίες του τόπου τους.

Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Photo: @mannaarcadia/Instagram
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο

Manna Arcadia, Maγουλιάνα Αρκαδίας
Με θέα το επιβλητικό ελατόδασος του Μαίναλου, το εστιατόριο του boutique ξενοδοχείου Manna, μέλος των design hotels, αποτελεί ένα γαστρονομικό προορισμό που συνδυάζει τη φύση με τη σύγχρονη κουζίνα. Ο βραβευμένος executive chef Αθηναγόρας Κωστάκος και ο chef de cuisine Μιχάλης Χάντζος, έχουν δημιουργήσει ένα μενού που αντικατοπτρίζει το φυσικό περιβάλλον της ορεινής Αρκαδίας. Η φιλοσοφία του εστιατορίου βασίζεται στην αυθεντικότητα της ελληνικής γεύσης, μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, το μενού εναλλάσσεται με βάση την εποχικότητα των υλικών, ακολουθώντας παράλληλα μια φιλοσοφία μηδενικής σπατάλης. Από το πρωινό μέχρι το δείπνο, κάθε πιάτο αναδεικνύει τη διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων. Το ολοήμερο μενού συνδυάζει τη δημιουργική ελληνική κουζίνα με σύγχρονες διεθνείς συνταγές, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικά υλικά. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και άψογο service.
Το εστιατόριο, λειτουργεί όλο το χρόνο και προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει την πολυτέλεια με τη γνησιότητα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.
*Κορφοξυλιά, Μαγούλιανα Αρκαδίας, Τηλ.: 2710309009

Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Photo: Facebook
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο

Bostani, Τζουμέρκα
Στην καρδιά των Τζουμέρκων, το Bostani, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης ορεινής γαστρονομίας. Το εστιατόριο του Rouista Tzoumerka Resort έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα, συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση. Η φιλοσοφία του εστιατορίου, βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών από τα τρία ιδιόκτητα μποστάνια του και τη στενή συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς. Αυτή η προσήλωση στην τοπικότητα αντανακλάται τόσο στο όνομα του εστιατορίου όσο και στην προσέγγιση της κουζίνας του. Υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου σεφ Κωνσταντίνου Κωτσιώρη, με την εμπειρία του από μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Bostani δημιουργεί πιάτα που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Η ομάδα της κουζίνας, συμπεριλαμβανομένων του Φώτη Γάτα, που φέρνει τη βαθιά γνώση της τοπικής γαστρονομίας, και της Σωτηρίας Τυρολόγου, ειδικού στην παραδοσιακή πίτα, συνεργάζεται αρμονικά για να δημιουργήσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Το μενού περιλαμβάνει εμπνευσμένες δημιουργίες όπως ραβιόλια γεμιστά με αγριογούρουνο και σάλτσα στιφάδο, τραχανά με μανιτάρια και μαύρη τρούφα, και κότσι αρνιού με κρόκο Κοζάνης. Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία του τόπου, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής. Η γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώνεται με μια επιμελημένη λίστα ελληνικών κρασιών, που περιλαμβάνει τόσο κλασικές όσο και σπάνιες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Το Bostani, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η σύγχρονη ελληνική γαστρονομία μπορεί να εξελιχθεί, διατηρώντας παράλληλα τις ρίζες της στην παράδοση. Είναι ένας προορισμός που δεν προσφέρει απλώς γεύματα, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδέει τον επισκέπτη με την ιστορία, τη γη και τους ανθρώπους των Τζουμέρκων.
*Βουργαρέλι Τζουμέρκα, Τηλ.: 2685022200

Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Photo: @taverna_thomas/Instagram
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο

Θωμάς: Σκλήθρο Φλώρινας
Το εστιατόριο «Θωμάς» μετρά μισό αιώνα ζωής. Ξεκίνησε ως μία απλή οικογενειακή ταβέρνα το 1974, και στο πέρασμα των χρόνων, και με τις κατάλληλες κινήσεις έχει καταφέρει να μεταμορφωθεί προορισμό ποιοτικής γαστρονομίας, διατηρώντας παράλληλα τη ζεστή, οικογενειακή της ατμόσφαιρα.
Πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται η οικογένεια Πασπάλη, με την τρίτη γενιά σήμερα, τον Θωμά και τον Βαγγέλη, να έχει αναλάβει τα ηνία της ταβέρνας. Παρόντες οι γονείς τους Ελένη και Νίκος, συμμετέχουν ενεργά στο ιδανικό αυτό αποτέλεσμα. Το εστιατόριο, σερβίρει ένα μενού που συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές. Ο Βαγγέλης, με το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, προσθέτει μια γλυκιά πινελιά στο μενού, ενώ ο Θωμάς επιμελείται την εντυπωσιακή κάβα με περισσότερες από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών. Ο χώρος, είναι χτισμένος με πέτρα και ξύλο, αντανακλά μια αριστοκρατική ατμόσφαιρα με γοτθικές επιρροές. Κλασικές τραπεζαρίες, σκαλιστά έπιπλα και επιλεγμένα σερβίτσια συνθέτουν ένα περιβάλλον που συνδυάζει την πολυτέλεια με την οικειότητα. Στο μενού πρωταγωνιστούν εκλεκτά κρεατικά από όλη την Ελλάδα, όπως το αρνάκι με ξινό τραχανά και μπάτζο ωρίμανσης, η προβατίνα κοκκινιστή με πουρέ μελιτζάνας και το αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο σε ξινόμαυρο. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με πρωτότυπα επιδόρπια, όπως το παγωμένο παρφέ εσπρέσο και η bitter σοκολάτα με φιστίκι Αιγίνης.
*Σκλήθρο Φλώρινας, Τηλ.: 23860 31206

Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Photo: Facebook
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο
Γαστρονομικοί προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο

Σταθμός Αγιαννάκη, Κυπαρισσία
Κρυμμένη μέσα σε έναν μαγευτικό ελαιώνα του Κυπαρισσιακού, η ταβέρνα Αγιαννάκη αποτελεί ένα αυθεντικό καταφύγιο γεύσεων. Ο λιτός, παραδοσιακός χώρος, με τη γαλήνια ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα ελαιόδεντρα και η εγγύτητα στη θάλασσα, ακόμη και τώρα τον χειμώνα, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Στην κουζίνα, η έμφαση δίνεται στην απλότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών. Χωρίς περιττές γαστρονομικές ακροβασίες και πολύπλοκες παρασκευές, τα πιάτα αναδεικνύουν την καθαρή γεύση των υλικών.
Η σχάρα πρωταγωνιστεί, προσφέροντας καλοψημένα κρεατικά που αναδύουν τα αρώματα του ξυλοκάρβουνου, ενώ η Μίνα επιμελείται τους παραδοσιακούς μεζέδες με μεράκι και σεβασμό στη συνταγή. Οι σαλάτες, φτιαγμένες από ολόφρεσκα λαχανικά του δικού τους κήπου, συμπληρώνουν ιδανικά το μενού, προσφέροντας τη γεύση της αυθεντικής ελληνικής γης. Η απλότητα του χώρου, με τα παραδοσιακά τραπέζια και καρέκλες, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικειότητας που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της κουζίνας. Τα Σαββατόβραδα, η ατμόσφαιρα μεταμορφώνεται με τους ήχους ζωντανής μουσικής από ένα νοσταλγικό πάλκο, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία ελληνικής διασκέδασης. Η ταβέρνα αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως η αληθινή γαστρονομική απόλαυση βρίσκεται στην απλότητα και την ποιότητα, όχι στις περίτεχνες παρουσιάσεις και τους γαστρονομικούς πειραματισμούς.
*Αγιαννάκης Κυπαρισσίας, Τηλ.: 6934890176