Η αλλοτινή άνκοργουμαν της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης ενσαρκώνει την τελευταία 20ετια το αρχέτυπο της φιλεύσπλαχνης βασίλισσας, ακόμα και όταν οι φήμες για τα «ατοπήματά» της οργιάζουν.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2001 αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης η Λετίθια Ορτίζ Ροκασολάνο εκπλήρωσε αυτό που για τους περισσότερους δημοσιογράφους του κόσμου λογικά πρόβαλε ως τάμα. Η τότε ρεπόρτερ του ισπανικού δικτύου TVE ταξίδεψε εν μία νυκτί από τη Μαδρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί δηλαδή όπου συνέβαιναν τα γεγονότα προκειμένου να μεταδώσει κάθε εξέλιξη στους συμπατριώτες της. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ζέση της για το κυνήγι της είδησης, ώστε παρολίγο να ξεχάσει ακόμα και τα 29α γενέθλιά της, τα οποία γιόρτασε μόνη στην Ουάσιγκτον.

Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν εξεπλάγην από την αποφασιστικότητα, την αφοβία και την επιθυμία της να βρίσκεται στο σημείο που γεννιούνταν οι ειδήσεις και καθορίζονταν οι εξελίξεις. Άλλωστε η ανερχόμενη τότε δημοσιογράφος είχε ήδη εμπειρία από αποστολές στις πιο διακεκαυμένες ζώνες και είχε αποδείξει ότι δε δίσταζε να αφήσει την ασφάλεια και την άνεση του τηλεοπτικού στούντιο, για να στέλνει στην πατρίδα ανταποκρίσεις ακόμα και διακινδυνεύοντας τη σωματική ακεραιότητά της, όπως την περίοδο της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Aπό τηλεοπτική ρεπόρτερ… πριγκίπισσα
Μπορεί κάποτε η Λετίθια να θυσίαζε την ιδιωτική ζωή της, τις γιορτές, τις αργίες και τις επετείους στο βωμό του επαγγελματικού καθήκοντος, όμως εδώ και δύο δεκαετίες, από την ημέρα δηλαδή που παντρεύτηκε τον τότε πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε, έχει άφθονο χρόνο να ρεφάρει το χαμένο χρόνο. Την 1η Νοεμβρίου του 2003 ο τότε βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος σχεδόν αιφνιδίασε το λαό του ανακοινώνοντας τους αρραβώνες του γιου του με την 31χρονη δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης, η καριέρα της οποίας βρισκόταν μάλιστα την περίοδο εκείνη στο ζενίθ της.
Η Λετίθια Ροκασολάνο είχε αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης χάρη στο οποίο απολάμβανε εκτός από αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία. Το οξύμωρο της υπόθεσης ήταν πως κανείς δεν είχε πάρει μυρωδιά τη σχέση μιας τόσο διάσημης γυναίκας με το μελλοντικό βασιλιά της χώρας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο Τύπος είχε άξαφνα μια λαμπρή ευκαιρία να ξεσκονίσει το παρελθόν της κοινής θνητής που κάποτε θα γινόταν βασίλισσα, το οποίο είχε «αμαυρωθεί» από ένα διαζύγιο, έπειτα από μόλις ένα χρόνο γάμου (και δέκα σχέσης) με τον συγγραφέα Αλόνσο Πέρεζ, το 1999. Ναι, η Λετίθια ήταν μια Μέγκαν Μαρκλ πολύ πριν από τη Μέγκαν Μαρκλ, όμως εν αντιθέσει με την Αμερικανίδα ηθοποιό έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να «φορέσει» υποδειγματικά τον καινούργιο ρόλο της.

Μετά το γάμο της που τελέστηκε στον Καθεδρικό της Αλμουδένα – εντός του βασιλικού ανακτόρου της Μαδρίτης- στις 22 Μαΐου του 2004 και θρυλείται πως κόστισε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ισπανικής κυβέρνησης, η Λετίθια που απαρνήθηκε εκούσα άκουσα το επώνυμό της και πλέον συστηνόταν ως πριγκίπισσα των Αστουριών στρώθηκε στη δουλειά. Δεν πέρασε το κατώφλι του παλατιού ως μια γυναίκα έτοιμη και αποφασισμένη να τα αναθεωρήσει και να τα αλλάξει όλα αλλά ως φιλοπερίεργη και φιλομαθής μαθήτρια.

Πολλοί από το προσωπικό των ανακτόρων τη θυμούνται να κυκλοφορεί με ένα σημειωματάριο στο χέρι, όπου έγραφε κάθε πληροφορία για τη λειτουργία του νέου της σπιτιού και τους ρόλους των ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους πλέον θα ζούσε. Παρεμπιπτόντως δύο μήνες πριν από το γάμο της Λετίθια με τον Φελίπε ο πατέρας της, επίσης δημοσιογράφος, είχε παντρευτεί τη δεύτερη σύζυγό του. Το σκανδαλοθηρικό ενδιαφέρον για τη μέλλουσα βασίλισσα ολοένα και μεγεθυνόταν.

Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου
Η Letizia Ortiz Rocasolano είχε αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην Television Espanola, της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης.
Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου
O γάμος της με τον πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε το 2004 θρυλείται πως κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ.
Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου
H Λετίθια επέλεξε να μεγαλώσουν οι δύο κόρες της, Leonor και Sofia, όπως και η ίδια ως κοινές θνητές και όχι σαν πριγκιποπούλες.
Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου
Η κομψή εικόνα της, οι ενδυματολογικές επιλογές της καθώς και τα γραμμωμένα από τη γυμναστική χέρια της γίνονται πάντα αντικείμενο σχολιασμού.

Η Λετίθια λέγεται πως ξεκίνησε να αποκτά αυτοπεποίθηση και να παίρνει ακόμα πιο σοβαρά τον καινούργιο της ρόλο μετά τη γέννηση της πρωτότοκης κόρης της Λεονόρ που ήρθε στον κόσμο στις 31 Οκτωβρίου του 2005. Η αλλοτινή δημοσιογράφος είχε πια ανταποκριθεί στο άρρητο καθήκον που είχε αναλάβει απέναντι στο ισπανικό στέμμα, να παραδώσει δηλαδή ένα διάδοχο, και μπορούσε πλέον να προπονηθεί εντατικότερα για τη θέση της ως βασίλισσα, την οποία τελικά ανέλαβε στις 19 Ιουνίου του 2014 μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος από το θρόνο. Ο οίκος των Βουρβόνων είχε πια την πρώτη κοινή θνητή βασίλισσα στην ιστορία του. Στο ενδιάμεσο η Λετίθια είχε φέρει στον κόσμο και τη δεύτερη κόρη της, Σοφία, στις 29 Απριλίου του 2009. Μάλιστα, η περίοδος αυτής της εγκυμοσύνης της σφραγίστηκε από την αυτοκτονία της μικρότερης αδελφής της Έρικα.

Παρότι η βασίλισσα της Ισπανίας υπήρξε ανέκαθεν ιδιαίτερα δραστήρια, κοινωνικά ενεργή -τόσο εκείνη όσο και ο βασιλιάς Φελίπε έχουν ασχοληθεί στενά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- και εξωστρεφής, έκανε μια διαφορετική επιλογή για τις κόρες της. Την ώρα που τα ΜΜΕ της υφηλίου κατασπάραζαν σε πρώτη ευκαιρία κάθε σημαντική ή ασήμαντη πληροφορία για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, η Λετίθια επέλεξε να κρατήσει τις δύο κόρες της σε απόσταση ασφαλείας από την πολλή συνάφεια του κόσμου.

Η επιλογή της οι δύο κόρες της να μεγαλώσουν όπως και η ίδια ως κοινές θνητές και όχι σαν πριγκιποπούλες λέγεται πως την έφερε πολλές φορές στα πρόθυρα ρήξης με την πεθερά της βασιλομήτωρ Σοφία. Συνήθως η ένταση ανάμεσα στις δύο γυναίκες εκτονωνόταν εντός του βασιλικού ανακτόρου Θαρθουέλα, όμως το Πάσχα του 2018 η μεταξύ τους έριδα εξόκειλε. Αμέσως μετά τη λειτουργία την οποία η οικογένεια είχε παρακολουθήσει σε απαρτία στη Μαγιόρκα, η Λετίθια και η Σοφία απαθανατίστηκαν να διαφωνούν αναφορικά με το εάν η διάδοχος Λεονόρ και η πριγκίπισσα Σοφία έπρεπε να εμφανιστούν στις κάμερες που είχαν στήσει ξόβεργες. Τελικά, η βασίλισσα επικράτησε της βασιλομήτορος.

Για χρόνια η Λετίθια παρήγαγε με συνέπεια γερμανικής φάμπρικας θετικές ειδήσεις, με τις οποίες επισκιάζονταν ή τέλος πάντων αμβλύνονταν οι εντυπώσεις που άφηναν τα πολυποίκιλα σκάνδαλα με οσμή ισπανικής μοναρχίας -από ομιχλώδεις οικονομικές δοσοληψίες μέχρι την αυτοεξορία του Χουάν Κάρλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι αγαθοεργίες της, η κομψή και απροσποίητη εικόνα της, οι ενδυματολογικές επιλογές της, ακόμα και τα γραμμωμένα από τη γυμναστική χέρια της γίνονταν αντικείμενο σχολιασμού αποσπώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον από τα μείζονα και μάλλον πιο δύσκολα ζητήματα των Βουρβώνων. Μέχρι που έγινε η ίδια πέτρα του σκανδάλου.

Βασιλικό σκάνδαλο
Το Νοέμβριο του 2023 ο Τζέιμι Ντελ Μπούργκο, πρώην σύζυγος της εν ζωή αδελφής της Λετίθια Τέλμα Ορτίζ, αποφάσισε να πληροφορήσει την οικουμένη πως η άμεμπτη και αψεγάδιαστη εξ αγχιστείας γαλαζοαίματη δεν ήταν αυτό που φαινόταν. Ο Ντελ Μπούργκο, ο οποίος είναι και πατέρας του βιβλίου με τον εύγλωττο τίτλο «Η Λετίθια κι εγώ», υποστήριξε σε συνέντευξή του πως διατηρούσε επί χρόνια δεσμό με την βασίλισσα της Ισπανίας, πως ήταν ζευγάρι ακόμα και την περίοδο που εκείνη κυοφορούσε τη δεύτερη κόρη της αλλά και πως συνέχισαν τη σχέση τους τουλάχιστον έως το 2011, όταν η Λετίθια έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας μαζί του με ένα τηλεφώνημα.
Φρόντισε μάλιστα να σημειώσει πως εκείνος είχε διατηρήσει και σχετικά πειστήρια -φωτογραφίες, μηνύματα, κ.λπ- που επιβεβαίωναν την αλήθεια των ισχυρισμών του. Για την ιστορία ένα χρόνο μετά τον υποτιθέμενο χωρισμό του από την βασίλισσα ο Ντελ Μπούργκο παντρεύτηκε την αδελφή της με την οποία χώρισαν το 2014. Οι πιο καχύποπτοι ισχυρίζονται ότι ο γάμος έγινε προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο εξωσυζυγικός δεσμός της Λετίθια.

Βασίλισσα Λετίθια: Η αληθινή ιστορία και οι ψίθυροι πίσω από το υπερόπλο του ισπανικού θρόνου

Πάντως, οι διαδόσεις του Ντελ Μπούργο έδωσαν τροφή στους συνωμοσιολόγους, εκείνους δηλαδή που επιμένουν ότι ο γάμος του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια είναι τελματωμένος εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και πως η συμφωνία που έχουν συνάψει οι δυο τους είναι να ανακοινώσουν το διαζύγιό τους τον Απρίλιο του 2025, όταν δηλαδή η μικρότερη κόρη τους Σοφία ενηλικιωθεί. Μάλιστα, για εβδομάδες μετά τις φήμες για την εξωσυζυγική σχέση της Λετίθια, η βασίλισσα είχε σχεδόν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Όμως επέστρεψε θριαμβεύτρια στο πλευρό του Φελίπε, τον οποίο συνόδευσε στο μνημόσυνο για τον θείο του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο που τελέστηκε στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την εικόνα του αρχετυπικά ευτυχισμένου ζευγαριού φρόντισαν να μοιράσουν και από τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους στη Μαγιόρκα ενώ τα 52α γενέθλια της Λετίθια προφανώς και θα δώσουν μια πρώτης τάξεως αφορμή για στιγμιότυπα ατόφιας οικογενειακής ευτυχίας. Όσο για τις Κασσάνδρες που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως το βασιλικό ζεύγος μετράει ημέρες (ή έστω μήνες), θα γνωρίζουμε τον ερχόμενο Απρίλιο εάν θα επαληθευτούν. Υπομονή.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image