search icon

Fine Living

Ανταρκτική: Πώς είναι να κάνεις διακοπές στο Νότιο Πόλο

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς η σκέψη να επισκεφθούμε -ή ακόμη και να εγκατασταθούμε- στον Νότιο Πόλο κάθε φορά που το θερμόμετρο υπερβαίνει τους 40 βαθμούς να φαντάζει ακραία, όμως… μας πρόλαβαν άλλοι. Για την ακρίβεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η μακρινή Ανταρκτική συγκεντρώνει πολλούς ομοϊδεάτες -τόσο πολλούς που στα μάτια των ειδικών θυμίζει… […]

Οι έξι σουίτες του Echo camp μπορούν να φιλοξενήσουν έως 12 άτομα. Ο κεντρικός σταθμός oνομάζεται Cosmos και αποτελείται από 4 ξεχωριστά pods, που συνδέονται με σήραγγες που μοιάζουν με διαστημόπλοιο.

Στην παγωμένη αγκαλιά της Ανταρκτικής κρύβονται μερικές από τα πολυτελέστερες προτάσεις για τους τολμηρούς -και όχι μόνο- περιηγητές.

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς η σκέψη να επισκεφθούμε -ή ακόμη και να εγκατασταθούμε- στον Νότιο Πόλο κάθε φορά που το θερμόμετρο υπερβαίνει τους 40 βαθμούς να φαντάζει ακραία, όμως… μας πρόλαβαν άλλοι. Για την ακρίβεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η μακρινή Ανταρκτική συγκεντρώνει πολλούς ομοϊδεάτες -τόσο πολλούς που στα μάτια των ειδικών θυμίζει… την Αθήνα- αφού πέρυσι μόνον οι περιοχές του Νοτίου Πόλου συγκέντρωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ περί τους 105.000 επισκέπτες καταγράφοντας θεαματική αύξηση 40% από την κορυφαία τους τουριστική περίοδο πριν την πανδημία, τη σεζόν 2019-2020.

Η συντριπτική πλειονότητα κατέφτασε με κρουαζιερόπλοια που ξεκίνησαν από λιμάνια της Νότιας Αμερικής και έδεσαν γύρω από τα πιο δημοφιλή μέρη της χερσονήσου – το λιμάνι Neko, τον κόλπο Whalers και το νησί Cuverville που κατοικείται από πιγκουίνους του Τζεντού – ενώ και οι ειδικά διαμορφωμένες πίστες προσγείωσης έφεραν ουκ ολίγους επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά της παγωμένης ηπείρου.

Το… διαστημικό Echo Camp
Ευτυχώς, όσοι θέλουν να αποφύγουν την… πολυκοσμία μπορούν να απολαύσουν exclusive διακοπές στην περιοχή, αρκεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη λίγο βαθύτερα. Το πολυτελές Echo camp της White Dessert με την εντυπωσιακή φουτουριστική αισθητική του αποτελείται από μόλις έξι ελλειψοειδή “sky pods” και μια κεντρική μονάδα με lounge, εστιατόριο και μπάνια για απολαυστικά καυτά ντους επάνω στο παγωμένο έδαφος, με το συνολικό design να αντλεί την έμπνευσή του από την αποτύπωση του σχεδόν διαστημικού τοπίου που αντίκρισαν από ψηλά μεγάλοι αστροναύτες, όπως ο Μπαζ Όλντριν.

Οι έξι σουίτες του Echo camp μπορούν να φιλοξενήσουν έως 12 άτομα. Ο κεντρικός σταθμός oνομάζεται Cosmos και αποτελείται από 4 ξεχωριστά pods, που συνδέονται με σήραγγες που μοιάζουν με διαστημόπλοιο.
Το lounge του The Cosmos.
Η φουτουριστική σφαίρα των 320.000 δολαρίων του Βρετανού γλύπτη Anthony James. Photo: @white.desert.antarctica/Instagram
O κόλπος Atka φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στον πλανήτη. Photo: @white.desert.antarctica/Instagram

Έτσι, το Echo έχει τη μορφή ενός διαγαλαξιακού σταθμού με καθαρές γραμμές, high-end επίπλωση, κουβέρτες από κασμίρ και ένα γλυπτό αξίας 320.000 δολαρίων διά χειρός Anthony James. Είναι όμως τα floor-to-ceiling παράθυρα των υπνοδωματίων που μαγεύουν τον επισκέπτη, καθώς οι γρανιτένιες βουνοκορφές στο βάθος του καταγάλανου ορίζοντα κόβουν την ανάσα όπως σπάνε την πάλλευκη μονοτονία.

Οι δραστηριότητες γύρω από το camp της Λευκής Ερήμου φέρνουν τους 12 VIP επισκέπτες πιο κοντά στα extreme στοιχεία του τοπίου. Μακριά από τα μαζικά γκρουπ των 200 ατόμων, περιλαμβάνουν αναρρίχηση και πεζοπορία σε κοντινά βουνά nunatak, εκδρομές για σκι αντοχής και εξορμήσεις με καθοδήγηση ειδικών σε σχεδόν απάτητες κοιλάδες. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη, η φύση έχει πάντα το πάνω χέρι), τα αεροπλάνα Basler BT-67 της White Desert, που είναι εξοπλισμένα με ειδικά σκι, φέρνουν τους επισκέπτες σε ημερήσιες εκδρομές σε ακόμη πιο απομακρυσμένα και παρθένα σημεία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν δε οι εξορμήσεις στον κόλπο Atka, που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στον πλανήτη, και (με επιπλέον χρέωση) αποστολές στον σπάνια επισκέψιμο Γεωγραφικό Νότιο Πόλο που περιλαμβάνουν μια διανυκτέρευση στο Dixie’s Camp, μια εξαιρετικά απομακρυσμένη βάση πολύ κοντά στον Διεθνής Διαστημικό Σταθμό!

Οι πτήσεις πραγματοποιούνται με ιδιωτικά ναυλωμένα αεροσκάφη της εταιρίας από το Κέιπ Τάουν και διαρκούν περίπου 5 ώρες. Όσο για το budget -σε μια γωνία του πλανήτη όπου το κόστος μεταφοράς κάνει ένα κουτάκι αναψυκτικού να κοστίζει 36 δολάρια- είναι περίπου αυτό που θα περίμενε κανείς. Μία εβδομάδα στο Echo αντιστοιχεί σε 71.500 δολάρια ανά άτομο  -ένα group των 12 μπορεί να κάνει κράτηση για ολόκληρο το camp έναντι 780.000 δολαρίων- και περιλαμβάνει τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε αληθινό fine dining, πικνίκ με σαμπάνια στον πάγο, άφθονες συνεδρίες θεραπευτικού μασάζ και φυσικά όλες τις παραπάνω ξεναγήσεις, που δεν περιορίζονται απλώς στο Νησί των Πιγκουίνων.
www.white-desert.com

Exit mobile version