Τα αβοκάντο είναι συνυφασμένο με την υγεία και αγαπιέται από όλες τις κουζίνες και δίαιτες του κόσμου.

Αν και η καταγωγή τους είναι από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, τα αβοκάντο έχουν ενσωματωθεί πλέον, στην καθημερινότητά πολλών διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών, όπως και του ελληνικού. Στην χώρα μας πωλούνται στις λαϊκές αγορές, τα μικρά μπακάλικα και τα μεγάλα σουπερμάρκετ, ενώ το 90% της παραγόμενης ποσότητας αβοκάντο βγαίνει στα Χανιά. Ωστόσο, αν νομίζετε ότι τα αβοκάντο είναι πλέον παντού και πως αγοράζονται με μανία, ειδικότερα από την νέα γενιά, περιμένετε μέχρι να διαβάσετε τα παρακάτω ευρήματα της έρευνας του Barclays. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, η νούμερο ένα πόλη που αγαπά το αβοκάντο ήταν το Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, εκεί όπου το 42% των νέων και φοιτητών αγοράζουν αβοκάντο σε εβδομαδιαία βάση, κατάσταση ακολουθούμενη από την Οξφόρδη με 34%. Φυσικά, οι δυο αυτές πόλεις είναι απλά ενδεικτικά παραδείγματα της αγάπης που τρέφουν οι Gen Zeders και οι Millenials για την τροφή αυτή, η οποία προτιμάται και βρίσκεται πλέον, από άκρη σε άκρη του κόσμου μας. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα αβοκάντο ένα τόσο δημοφιλές τρόφιμο ανάμεσα στις νέες κυρίως γενιές;

Αβοκάντο: Η παγκόσμια μανία και η έλλειψή του από την αγορά

Τα αβοκάντο αρχικά αποτελούν πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπαρών και των φυτικών ινών, ενώ περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις και μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα διατροφικά τους οφέλη βέβαια δεν τελειώνουν εκεί, ωστόσο δεν είναι και ο μόνος παράγοντας που τα κάνει τόσο αγαπητά στο ευρύ κοινό. Μέρος της δημοφιλίας τους αποτελεί και η ευελιξία στην χρήση τους και στην ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή μας διατροφή. Τα αβοκάντο, τα οποία ουσιαστικά κατατάσσονται στην ομάδα των φρούτων, αν και χωρίς ιδιαίτερη γεύση, αποτελούν ιδανικό συστατικό για σαλάτες, τοστ, σάλτσες, ή τρώγονται ολόκληρα, αποτελώντας για πολλούς ένα πλήρες γεύμα. Την τελευταία κατηγορία τιμάει και το εστιατόριο The Avocado Show, στη γειτονιά De Pijp του Άμστερνταμ, το οποίο σερβίρει μόνο αβοκάντο, με διάφορες παραλλαγές.
Για πολλούς αυτή η «αβοκαντομανία» που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη, καθώς όπως προαναφέρθηκε, τα φρούτα αυτά έχουν πολλά διατροφικά οφέλη και ελάχιστους κινδύνους για τη υγεία μας, κάνοντας τα, ίσως, τον ιδανικό σύμμαχο μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής.

Πόσο υγιεινά είναι;
Τα αβοκάντο είναι φορτωμένα με βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια ανάλυση μερικών από τα βασικά συστατικά τους:
Υγιεινά λιπαρά: Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, ιδιαίτερα σε ελαϊκό οξύ, το οποίο συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Φυτικές ίνες: Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών, που βοηθούν στην πέψη και προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.
Βιταμίνες: Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E, K και B-6, μαζί με φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Ειδικότερα, περιέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
Αντιοξειδωτικά: Τα αβοκάντο περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών.Υγεία της καρδιάς: Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών στα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα υγιεινά για την καρδιά. Αυτά τα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης (LDL), διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL). Επιπλέον, η παρουσία καλίου βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην καρδιαγγειακή υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Υγεία του πεπτικού συστήματος: Η περιεκτικότητα των αβοκάντο σε φυτικές ίνες υποστηρίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή πέψη και την τακτική κίνηση του εντέρου. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν επίσης τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, προωθώντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα.
Υγεία των ματιών: Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στο αβοκάντο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Οι ενώσεις αυτές προστατεύουν από το επιβλαβές μπλε φως και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε.
Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά: Τα αβοκάντο χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα ομορφιάς. Οι βιταμίνες και τα υγιεινά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη θρέψη του δέρματος, διατηρώντας το ελαστικό και ενυδατωμένο. Προάγουν επίσης την υγεία των μαλλιών, παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τους θύλακες της τρίχας και αποτρέπουν τη φθορά.
Υγεία των οστών: Τα αβοκάντο αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ανοργανοποίηση των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Τα υγιεινά λίπη και οι φυτικές ίνες στα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Αυτό καθιστά το αβοκάντο κατάλληλη τροφή για άτομα που διαχειρίζονται διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να αποτρέψουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Αβοκάντο: Η παγκόσμια μανία και η έλλειψή του από την αγορά

Τέσσερις βασικές ερωτήσεις
1. Είναι εντάξει να τρώμε ένα αβοκάντο κάθε μέρα; Μια καθημερινή δόση αβοκάντο κάνει καλό στην καρδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο κάθε μέρα έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL, της «καλής» χοληστερόλης. Τα αβοκάντο μπορεί επίσης να κάνουν καλό στο βιολογικό σύστημα του εντέρου σας. Όμως, έχουν πολλές θερμίδες, γι’ αυτό μείνετε στα συνιστώμενα μεγέθη μερίδας.
2. Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στην κατανάλωση αβοκάντο; Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι είναι ακόρεστο λίπος, η κατανάλωση πολλών αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, επειδή το λίπος χωνεύεται πιο αργά και σας αφήνει να αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο από ό,τι άλλα θρεπτικά συστατικά.
3. Πότε δεν πρέπει να τρώμε αβοκάντο; Τα αβοκάντο είναι σάπια αν είναι πολτώδη όταν πιέζονται, καφέ ή μουχλιασμένα στο εσωτερικό τους και έχουν αναπτύξει τάγγιση ή ξινή μυρωδιά. Μπορεί να μπορέσετε να σώσετε μέρος του καρπού, αν έχει μόλις αρχίσει να μαυρίζει εσωτερικά και ο υπόλοιπος καρπός φαίνεται, μυρίζει και έχει ωραία γεύση.
4. Πώς να ωριμάσουμε ένα αβοκάντο; Ο τρόπος για να ωριμάσει πιο γρήγορα είναι… οι μπανάνες. Τα βάζουμε σε μια σακούλα με μια μπανάνα και περιμένουμε μια με δυο ημέρες. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι μπανάνες απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση τους, κάνοντάς τα έτοιμα για κατανάλωση.

Η κρίση του αβοκάντο
Δυστυχώς το αγαπημένο αυτό τρόφιμο, παρόλο που λατρεύεται πλέον τόσο μαζικά, κινδυνεύει να εξαφανιστεί σταδιακά από τις αγορές, εξαιτίας των περιβαλλοντικών αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή, οι περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια αβοκάντο διαταράσσονται, οδηγώντας έτσι σε ανησυχίες για μελλοντικές ελλείψεις και αυξήσεις τιμών.
Ξεκινώντας από τα δέντρα αβοκάντο, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι παγετοί εκτός εποχής και οι έντονες καταιγίδες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα δέντρα και να μειώσουν την απόδοση των καρπών. Για παράδειγμα, ένας απροσδόκητος παγετός μπορεί να σκοτώσει τα νεαρά άνθη αβοκάντο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της παραγωγής καρπών για τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα δέντρα επίσης αυτά, απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να ευδοκιμήσουν. Σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και το Μεξικό, οι οποίες είναι μεγάλοι παραγωγοί αβοκάντο, οι παρατεταμένες ξηρασίες έχουν γίνει πιο συχνές, οδηγώντας σε λειψυδρία και καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους αγρότες να διατηρήσουν τους οπωρώνες τους.
Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει επίσης και στην αλλοίωση του εδάφους μέσω της διάβρωσης, της εξάντλησης των θρεπτικών συστατικών και των μεταβαλλόμενων επιπέδων εδαφικής υγρασίας. Το υγιές έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια αβοκάντο και η υποβάθμισή του μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμα δέντρα και χαμηλότερη παραγωγή φρούτων. Πρακτικές όπως η αποψίλωση των δασών και η κακή διαχείριση της γης επιδεινώνουν περαιτέρω το ζήτημα αυτό.

Η κρίση αυτή του αβοκάντο αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των εκτεταμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα διατροφής μας. Ενώ το αγαπημένο φρούτο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μια συντονισμένη προσπάθεια που περιλαμβάνει βιώσιμες πρακτικές, έρευνα και υποστήριξη πολιτικής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων. Ως καταναλωτές, μπορούμε επίσης να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο υποστηρίζοντας τη βιώσιμη γεωργία και προσέχοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, με στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν κρεμώδη γεύση τους και τα πολυάριθμα οφέλη τους στο διατροφικό μας πλάνο.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image