Η Amazon προβάλει μια έξυπνη συσκευή που κοστίζει 140 ευρώ και καταγράφει τα πάντα σχετικά με τον ύπνο μας.
Πρόσβαση σε μια από τις πιο προσωπικές ανθρώπινες λειτουργίες, τον ύπνο, θέλει να αποκτήσει η Amazon, η οποία επικαλείται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει το Halo Rise, ένα gadget που έχει κατασκευαστεί να μας παρακολουθεί από το κομοδίνο ενώ κοιμόμαστε, καταγράφοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα στα οποία μετά αποκτάμε πρόσβαση μέσω συμβατής εφαρμογής. Η συσκευή η οποία μοιάζει με λάμπα, έχει πολλαπλές λειτουργίες και πωλείται για περίπου 140 ευρώ στον ιστότοπο της Amazon και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν επίσης τη συνδρομή ύψους 4 ευρώ το μήνα ώστε να κάνουν χρήση της εφαρμογής.
Λειτουργίες
Οι αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι μελετούν τις κινήσεις, τον ύπνο και την αναπνοή μας, ακόμα κι αν είμαστε καλυμμένοι από σκεπάσματα και μαξιλάρια. Oταν έρθει η στιγμή της αφύπνισης, εκτός από τον ήχο του ξυπνητηριού, ένας δακτύλιος επάνω στη συσκευή μιμείται την ανατολή του ήλιου και ανεβάζει τη φωτεινότητά του σταδιακά. Η λυχνία LED μπορεί να προσομοιώσει το διακριτικό σκοτάδι ή τη λάμψη του ήλιου, για να διευκολύνει τους χρήστες να κοιμηθούν, και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, τους βοηθά να ξυπνήσουν αναζωογονημένοι.
Η συσκευή συνδέεται με την εφαρμογή Halo, στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες. Στη συνέχεια το Halo πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο για την ποιότητα του ύπνου που κάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς περιλαμβάνει αισθητήρες περιβάλλοντος προτείνει ενέργειες, όπως μείωση της θερμοκρασίας του δωματίου ή μείωση των επιπέδων φωτός για τη βελτίωση του ύπνου.
Aλλη μια λειτουργία που διαθέτει είναι η παρακολούθηση του κύριου χρήστη, που σημαίνει ότι η συσκευή στοχεύει πάντα το ίδιο άτομο, ακόμα κι αν αυτό μετακινηθεί στην άλλη άκρη του κρεβατιού και χωρίς να μπερδεύεται με την/τον σύντροφο που κοιμάται δίπλα, με σκοπό την προστασία του απορρήτου. Η Amazon επισημαίνει ότι δεν διαθέτει μικρόφωνο ή κάμερα και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Η εταιρία προτείνει συνδυασμό του Halo με την Alexa, τον φωνητικό βοηθό της Amazon, για προηγμένη και πιο εξατομικευμένη χρήση, όπως ενημερώσεις ημερολογίου και αναφορές κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις προς την εργασία μας, αναβαθμίζοντας το ψηφιακό περιβάλλον.
Aλλες συσκευές
Αυτή δεν είναι η μοναδική συσκευή ελέγχου ύπνου, ωστόσο είναι μία από τις ελάχιστες που παρακολουθούν τον ύπνο απομακρυσμένα. Συνήθως, οι συσκευές που χρησιμοποιούνται γι΄ αυτό το σκοπό, είναι wearables, δηλαδή μικροσυσκευές που φοράμε κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες καταγράφουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Τα χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές οι καταγραφές τους αφορούν πάνω-κάτω τους ίδιους παράγοντες:
Διάρκεια ύπνου: Καταγράφουν τον χρόνο που είμαστε ανενεργοί.
Ποιότητα ύπνου: Οι αισθητήρες ανιχνεύουν τον διακοπτόμενο ύπνο και ενημερώνουν πότε και πόσες φορές ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Ορισμένες συσκευές καταγράφουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος ή τη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά μας.
Παράγοντες τρόπου ζωής: Σε κάποιες συσκευές μπορούμε να καταχωρίσουμε πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που πιθανόν να επηρεάζουν τον ύπνο, όπως καφεΐνη, γεύματα, ή επίπεδα άγχους.
Το ερώτημα κατά πόσο είναι αξιόπιστα αλλά και πόσο συμβάλουν τελικά στην καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου το οποίο είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές.
Οι ειδικοί
Ο Dr Alan Schwartz, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Yπνου στο Johns Hopkins, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν διάφορες λειτουργίες και υπολογίζουν πολλές παραμέτρους εκτός από μία, το ότι δεν κοιμόμαστε πάντα αμέσως μόλις πάμε για ύπνο. Αντίθετα, συχνά υπολογίζουν την αδράνεια ως ύπνο και όπως λέει ο Dr Schwartz “Οι περισσότερες συσκευές παρακολούθησης ύπνου κάνουν κάποιες εικασίες για το πόσο κοιμάστε πραγματικά“. Ωστόσο ο Dr Alan Schwartz δεν απορρίπτει εντελώς τις συσκευές παρακολούθησης, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για να αναγνωρίσουμε μοτίβα στις συνήθειες του ύπνου μας, για παράδειγμα αν κοιμόμαστε καλύτερα όταν το υπνοδωμάτιο είναι πιο δροσερό και να προσαρμόσουμε τις συνθήκες ανάλογα.
H Dr Katherine Dudley, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard, υποστηρίζει επίσης ότι οι συσκευές αυτές πιθανότατα μας δίνουν μια πρόχειρη αίσθηση του χρόνου που περνάμε στο κρεβάτι και την κανονικότητα της ζώνης ύπνου, δηλαδή τον χρόνο που κοιμηθήκαμε ή προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, “η απόκτηση γνώσεων σχετικά με αυτούς τους δύο παράγοντες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για ορισμένους ασθενείς στους οποίους τα προβλήματα ύπνου εντοπίζονται δύσκολα με άλλο τρόπο“. Αν και οι συσκευές δεν υποκαθιστούν μια ιατρική γνωμάτευση ή μια μελέτη ύπνου σε ένα νοσοκομείο, μπορεί να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε τον ύπνο μας και τις συνθήκες γύρω απ’ αυτόν.
Για ακριβή δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου μας το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να απευθυνθούμε σε γιατρό, ο οποίος θα κάνει μία ιατρική μελέτη βασισμένη στα δεδομένα που θα προκύψουν από την παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ειδικός θα αναλύσει τα στάδια του ύπνου που περνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα εξάγει σαφώς πιο ασφαλή συμπεράσματα για προβλήματα όπως προβλήματα όπως η υπνική άπνοια και άλλες διαταραχές ύπνου.