search icon

Fine Living

Το top-40 των χωρών που οι πελάτες αφήνουν τα υψηλότερα tips

Η εφαρμογή ψηφιακών αποδείξεων, Sunday, μέτρησε τρία εκατομμύρια αποδείξεις που κόπηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Ιουλίου 2024 σε χώρους εστίασης στον πρώτο τουριστικό προορισμό του κόσμου, το Παρίσι. Η ίδια εφαρμογή, συνέταξε έναν κατάλογο με τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα άυλων φιλοδωρημάτων. Οι πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την πρώτη θέση που […]

Οι Ελληνες βρίσκονται στην 23η θέση της παγκόσμιας λίστας.

Η εφαρμογή ψηφιακών αποδείξεων, Sunday, μέτρησε τρία εκατομμύρια αποδείξεις που κόπηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Ιουλίου 2024 σε χώρους εστίασης στον πρώτο τουριστικό προορισμό του κόσμου, το Παρίσι. Η ίδια εφαρμογή, συνέταξε έναν κατάλογο με τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα άυλων φιλοδωρημάτων.
Οι πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την πρώτη θέση που αναλογεί σε φιλοδώρημα 6,3% επί του συνολικού λογαριασμού. Όμως οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που ήταν πιο πιθανό να αφήσουν φιλοδώρημα (66% των πελατών). Όσον αφορά το μεγαλύτερο φιλοδώρημα που καταγράφηκε για την συγκεκριμένη περίοδο (529 ευρώ), αυτό δόθηκε από Σαουδάραβες -βέβαια κάποια καλοκαίρια πριν, στη Μύκονο, τα tips έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το καταγεγραμμένο ποσό της εν λόγω εφαρμογής.

Οι Έλληνες επισκέπτες βρέθηκαν στην 27η θέση με 3,3% επί του συνολικού λογαριασμού. Δηλαδή, για έναν λογαριασμό σε Παρισινό εστιατόριο αξίας 100 ευρώ -που δεν είναι δύσκολο- δώσαμε tips 3,3 ευρώ. Στη δεύτερη θέση, με 5,6% tips επί του λογαριασμού, βρέθηκαν οι Ισραηλινοί. Από όλες τις χώρες, οι πολίτες του Ισραήλ ήταν αυτοί που άφηναν συχνότερα φιλοδώρημα, σε δύο στις τρεις περιπτώσεις (66%). Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι τουρίστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με μέσο ποσοστό φιλοδωρήματος 5,2%. Στην τελευταία θέση της κατάταξης κατέλαβαν οι Νοτιοκορεάτες. Αφηναν φιλοδώρημα μόνο μία στις πέντε φορές, με μέσo όρο 1,8% επί του λογαριασμού.

Αν και η σύνδεση δεν είναι μηχανική, φαίνεται ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των υπηκόων μιας χώρας που δίνουν tips, τόσο μικρότερο είναι και το φιλοδώρημα. Για παράδειγμα, μόνο το 36% των Φινλανδών έδωσε κατά μέσο όρο φιλοδώρημα -2,7%- με το υψηλότερο στα 39 ευρώ. Oι Τούρκοι ήταν σε ψηλότερη θέση στη σχετική λίστα (Νο 22) με ποσοστό 3,8% tips επί του συνολικού ποσού του λογαριασμού. Οι Κύπριοι όμως ξεπέρασαν Τούρκους και Ελληνες με 4,1% φιλοδωρήματα και με συχνότητα 54% στους λογαριασμών που πληρώθηκαν από αυτούς.

Η εφαρμογή Sunday έφτιαξε το παρακάτω πίνακα με τις χώρες που οι πολίτες τους πλήρωσαν τα περισσότερά tips:

*Η μέτρηση της Sunday έγινε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια λογαριασμούς από συνεργαζόμενα εστιατόρια του Παρισιού, για τους πρώτους 7 μήνες του 2024 και εξήγαγε ανώνυμα δεδομένα πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της χώρας προέλευσης της τραπεζικής κάρτας.

Η εφαρμογή Sunday ισχυρίζεται ότι είναι ο ηγέτης στις πληρωμές εστιατορίων. Προσφέρει μια σειρά λύσεων (πληρωμή στο τραπέζι μέσω κωδικού QR, Order & Pay, TPE, Click & collect) με χαρακτηριστικά σχεδιασμένα για τον κλάδο της εστίασης: tips, reviews, insights, smart menu, κλείσιμο ταμείου. Είναι μια fintech που δημιουργήθηκε το 2021 διαθέσιμη στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι τρεις συνιδρυτές της είναι οι Victor Lugger και Tigrane Seydoux, οι οποίοι ίδρυσαν την αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων Big Mamma (που αποκτήθηκε το φθινόπωρο του 2023 από το λονδρέζικο fund McWin), και η Christine de Wendel, πρώην διευθύντρια επιχειρήσεων της ManoMano.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version