Η συναρπαστική ιστορία πίσω από το best-selling Εκκρεμές του Νεύτωνα.

«Οποιοσδήποτε μιας ορισμένης ηλικίας, θα θυμάται μια εποχή όπου βρίσκαμε gadget και παιχνίδια της Loncraine-Broxton σε κάθε τραπεζάκι και γραφείο. Αυτό το θαυμάσιο βιβλίο που κυκλοφορεί φέρνει πίσω εκείνη την εποχή και αφηγείται την ιστορία δύο λαμπρών, εξωφρενικών, εμπνευσμένων σχεδιαστών και εφευρετικών στοχαστών. Τώρα, όταν ο ψηφιακός σχεδιασμός απορροφά τα χέρια και τα μάτια μας, κατά το ήμισυ ή εξ ολοκλήρου με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι κάτι παραπάνω από αναζωογονητικό το να μεταφερόμαστε πίσω σε μια εποχή που οι ανταμοιβές προέρχονταν από το πραγματικό άγγιγμα» γράφει ο ηθοποιός Στίβεν Φράι για το νέο βιβλίο «Loncraine Broxton: Innovations & Executive Toys 1969-1997».
Συγγραφείς του, οι ιδρυτές της εταιρίας, Richard Loncraine και Peter Broxton, δύο φίλοι και απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών που έγραψαν ιστορία με τα εκκεντρικά παιχνίδια τους.

Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους
Photo: Getty Images / Ideal Image

Aγαπημένο gadget των managers
Διασημότερο δημιούργημά τους, το Ballrace που κυκλοφόρησε το 1967 και έγινε το απαραίτητο gadget στο γραφείο κάθε executive τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, φέρνοντας μια λαχτάρα για κινητικά και μαγνητικά παιχνίδια. «Ηταν κάτι που έκανε τους διευθυντές των τραπεζών να φαίνονται λιγότερο σφιγμένοι -κάτι ανόητο αλλά αποδεκτό να το έχεις στο γραφείο σου» είπε ο 78χρονος Richard Loncraine στον Guardian, που εκτός από σχεδιαστής παιχνιδιών ήταν και κινηματογραφικός σκηνοθέτης της κωμωδίας “The Missionary” (1982) με την Μάγκι Σμιθ αλλά και του βραβευμένου φιλμ “Ριχάρδος ο Τρίτος” (1995) με τον Ιαν ΜακΚέλεν.

Την περίφημη κατασκευή που υπακούει στον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, τον νόμο δράσης-αντίδρασης, κατασκεύασε πρώτος ο Γάλλος φυσικός του 17ου αιώνα Edme Mariotte. Οσο για το όνομα «κούνια του Νεύτωνα», αποτελεί επινόηση του Βρετανού ηθοποιού Simon Prebble για μια ξύλινη εκδοχή τού παιχνιδιού, που είχε κατασκευάσει η εταιρία του στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Τελικά, το σχέδιο που κατέκτησε τον κόσμο ήταν το Βallrace τoυ Loncraine. Ηταν λιτό και κομψό, εμπνευσμένο από ένα Bauhaus τραπεζάκι σαλονιού του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή επίπλων Μαρσέλ Μπρόιερ. Συσκευασμένο σε ένα διαφανές κουτί, με τον νόμο του Νεύτωνα τυπωμένο σε τέσσερις γλώσσες με την γραμματοσειρά Helvetica, που τότε ήταν περιζήτητη στη διαφήμιση, το παιχνίδι δεν άργησε να σημειώσει επιτυχία. Μέχρι τα Χριστούγεννα είχε γίνει ανάρπαστο και πουλιόταν από το hip τμήμα Way In στον τέταρτο όροφο του Harrods μέχρι την Carnaby Street, τον δρόμο όπου χτυπούσε η καρδιά του Swinging London.

Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους
“The Office” Photo: www.nbc.com

Οπως αναφέρει o Guardian, τo Ballrace ήταν παντού, από καθοριστικές ταινίες της εποχής σαν το Sunday Bloody Sunday (1971) του Τζον Σλέσιντζερ μέχρι τις υπερηχητικές πτήσεις του Kονκόρντ για να περάσουν πιο ευχάριστα την ώρα τους οι επιβάτες. Οι δύο φίλοι κατασκεύαζαν το εκκρεμές σε ένα μικρό εργαστήριο στο Clerkenwell και για να αντέξουν οικονομικά ζητούσαν βοήθεια για την επιμετάλλωση από τη γειτονική εταιρία -ο Richard Loncraine θυμάται ότι έμοιαζε «βγαλμένη από τον Ντίκενς, μια κόλαση με φουσκωτές δεξαμενές γεμάτες δηλητηριώδη χημικά».

Με την πάροδο του χρόνου, το Ballrace διείσδυσε στην pop κουλτούρα: στα Αδέσποτα Σκυλιά (1971) του Σαμ Πέκινπα κοσμεί το γραφείο του συνεσταλμένου μαθηματικού Ντέιβιντ Σάμμερ (Ντάστιν Χόφμαν) και στον Κύριο Χούλα-Χουπ (1994) των αδελφών Κοέν το γραφείο του αδίστακτου μέλους του διοικητικού συμβουλίου Σίντεϊ (Πολ Νιούμαν). Ο σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ σχεδίασε το δικό του για το αριστούργημα Mπραζίλ (1985), στο αμερικανικό The Office (2005) βρισκόταν σταθερά πάνω στο γραφείο του Μάικλ Σκοτ (Στιβ Καρέλ), ενώ εμφανίστηκε και στο video game Αnimal Crossing (2005).

Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους
Λαβύρινθος Mercury Maze
Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους
Big Match
Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους
«Yγρό» παζλ με το Perrier

Δημιουργίες με μεράκι και εφευρετικότητα
Η έκδοση παρουσιάζει την ιστορία πίσω από όλες τις ασυνήθιστες και τρελές δημιουργίες της Loncraine-Broxton που σημείωσαν επιτυχία τις δεκαετίες του ’70 και του ‘80. Aν και η εταιρία έκλεισε το 1997, η εφευρετικότητα των παιχνιδιών της, από τον λαβύρινθο Mercury Maze με μια σταγόνα πραγματικού υδραργύρου και τo «υγρό» παζλ με το Perrier, μέχρι το γλυπτό Magnetic Feel και το Big Match, το τεράστιο σπίρτο-αναπτήρα, παραμένει αξεπέραστη.

Το αντικείμενο που λατρεύουν οι μάνατζερς στα γραφεία τους

*To βιβλίο Loncraine Broxton: Innovations & Executive Toys 1969-1997 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Four Corners Books

Φωτογραφίες: www.fourcornersbooks.co.uk @fourcornersbooks/Instagram
Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image