Αυτά είναι τα πέντε καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου, που πρέπει να αποκτήσετε, σύμφωνα με την NASA, αν επιθυμείτε καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο σας.

Μπορούν τα φυτά να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας; Οι επιστήμονες της NASA απαντούν ότι αρκετά κοινά φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν με φυσικό τρόπο την ποιότητα του αέρα. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα  ζωντανά φυτά έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στην απομάκρυνση βασικών ρύπων που σχετίζονται με την ρύπανση εσωτερικών χώρων. 
Παρακάτω θα σας δώσω τα πέντε πρώτα φυτά από τη λίστα της NASA που ενώ καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέετε ταυτόχρονα διακοσμούν υπέροχα τον χώρο σας. 

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας

Χλωρόφυτο ή φυτό αράχνης, Chlorophytum comosum της οικογένειας Asparagaceae 
Είναι το Nο1 φυτό όσον αφορά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας εσωτερικών χώρων από ρύπους και τοξικές ουσίες. Επιπλέον είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με στενόμακρα πράσινα ή πανασέ φύλλα μήκους έως 40 εκ. Ιδανικό και για συνθέσεις με κρεμαστά καλάθια. Εχει γρήγορη ανάπτυξη, ενώ πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Είναι από τα πιο εύκολα φυτά στη φροντίδα του, χρειάζεται έμμεσο φως και μέτριο πότισμα. Κατάλληλο και για φύτευση σε προστατευμένους εξωτερικούς χώρους.  

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας
Photo: pexels

Σανσεβιέρια ή φυτό φίδι, Sansevieria trifasciata της οικογένειας Asparagaceae 
Η σανσεβιέρια αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό φυτό για την απορρόφηση τοξικών αερίων, όπως φορμαλδεΰδης, βενζολίου, ξυλολίου κτλ. Είναι εντυπωσιακό πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου που με τα όρθια και μυτερά φύλλα του ξεπερνάει το ύψος του ενός μέτρου. Εχει καταγωγή από την Αφρική και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Αντέχει στον χαμηλό φωτισμό ενώ χρειάζεται αραιό πότισμα. Κατάλληλο φυτό για να βελτιώσει την ατμόσφαιρα, αλλά και να “φωτίσει” χώρους χαμηλού φωτισμού (υπόγεια, στούντιο κ.λπ.)

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας

Σπαθίφυλλο ή λευκός κρίνος, Spathiphyllum wallisii, της οικογένειας Araceae 
Το σπαθίφυλλο εκτός του ότι είναι ένας εξαιρετικός, φυσικός καθαριστής αέρα, αντιπροσωπεύει την ευημερία και προωθεί τη γαλήνη. Γι’ αυτό τον λόγο είναι γνωστό και ως κρίνος της ειρήνης -Peace Lily. Πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου με λογχοειδή φύλλα, ανθίζει δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο), με μεγάλες λευκές ταξιανθίες που μοιάζουν με κρίνο και διατηρούνται πάνω από έναν μήνα στο φυτό. Για τη φροντίδα του προτιμά έμμεσο φως και σταθερά υγρό έδαφος. Ο “κρίνος της ειρήνης” καλό θα είναι να υπάρχει σε κάθε εσωτερικό χώρο. Ιδιαίτερα προτείνεται σε εργασιακούς χώρους για ευνόητους λόγους.

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας
Photo: pexels

Αλόη η γνήσια, Aloe Vera της οικογένειας Asphodelaceae
Η αλόη ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και είναι δημοφιλές φυτό για τις φαρμακευτικές εφαρμογές της (αντιβακτηριακό, επουλωτικό κτλ.).  Μπορεί να φυτευτεί και σε εξωτερικό χώρο. Σχηματίζει όρθιους ρόδακες που φτάνουν σε ύψος το μισό μέτρο. Ανάλογα με τις συνθήκες σχηματίζει εντυπωσιακή βοτρυοειδή ταξιανθία συνήθως κόκκινου χρώματος. Εχει την ικανότητα να απορροφά τοξικά αέρια, όπως το βενζόλιο, ενώ είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο και ανθεκτικό φυτό. Σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές της ιδιότητες η αλόη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα καλλωπιστικά φυτά που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας.

Τα 5 φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας
Photo: unsplash

Φιλόδενδρο (Heart leaf), Philodendron scandens της οικογένειας Araceae 
Δεν είναι τυχαίο που αυτό το υπέροχο φυτό ονομάζεται και “φύλλο της καρδιάς”. Εχει μεγάλα πράσινα ή πανασέ καρδιόσχημα φύλλα και αναρριχώμενη ανάπτυξη. Τα φύλλα του απορροφούν τοξικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, ενώ εμπλουτίζουν τον αέρα με οξυγόνο. Η φροντίδα του είναι εύκολη καθώς είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Προτιμά έμμεσο φως και μέτριο πότισμα. Αν κόψετε κλαδιά από την κορυφή του θα δημιουργήσετε νέα φυτά, ενώ θα το βοηθήσετε να αποκτήσει πιο συμπαγές φύλλωμα.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολύ ώρα σε κλειστούς χώρους είναι λογικό να αναζητάμε φυσικούς τρόπους για να καθαρίσουμε τον αέρα που μας περιβάλλει. Τι καλύτερο λοιπόν από τα υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου;
Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image