Ένα πολυτελές γιοτ, ένα ιδιωτικό τζετ, ένα δείπνο με τον Γουόρεν Μπάφετ, μια σπάνια μπύρα και μια ολόκληρη ζωή(!) έχουν «πιάσει» τρελά ποσά στην πασίγνωστη πλατφόρμα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σλόγκαν αυτών που ασχολούνται με αγοραπωλησίες μέσω του eBay; Ότι τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα για αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου γιγαντώθηκε κι έγινε παγκόσμια ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους να ξεφορτωθούν πράγματα που εκείνοι θεωρούσαν άχρηστα σε ανθρώπους που τα θεωρούσαν χρήσιμα, αν μη τι άλλο. Το χαρακτηριστικό αυτού του ηλεκτρονικού δούναι-λαβείν είναι ότι ο καθένας μπορεί να πουλήσει και να αγοράσει ό,τι θέλει, ακόμα και τη… ζωή του. Ο κανόνας, όμως, είναι μικρή αξία, ή σχετικά μικρή, τηρουμένων των αναλογιών. Κανείς δεν θα έβαζε έναν ολόκληρο θησαυρό σε ηλεκτρονική δημοπρασία. Κανείς; Μην είστε τόσο σίγουροι. Όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους.
Ποια είναι τα πιο ακριβά πράγματα που έχουν αγοραστεί στο eBay; Θα εκπλαγείτε και από την ποικιλία τους και από την τιμή του.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: www.superyachts.com

1. Gigayacht, 168 εκατ. δολάρια
Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενες να βρεις στο eBay είναι ένα σκάφος. Κι όχι όποιο κι όποιο σκάφος, αλλά το Gigayacht, ένα σούπερ γιοτ με μήκος άνω των 100 μέτρων, συνώνυμο της απόλυτης χλιδής, με τρία καταστρώματα, ελικοδρόμιο, πισίνα, αίθουσα κινηματογράφου, πλήρες γυμναστήριο και 11 πολυτελείς κρεβατοκάμαρες.
Ακόμα πιο παράξενο το ότι ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει ολόκληρος… Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον αστικό μύθο ενδιαφέρθηκε αφού είδε ο ίδιος την αγγελία σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το Gigayacht πέρασε στα χέρια του πασίγνωστου Ρώσου μεγιστάνα αντί 168 εκ. δολαρίων. Το ρεκόρ τιμής που δημιούργησε είναι πράγματι απλησίαστο. Τη στιγμή που μπήκε η αγγελία του στο eBay δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί από τον ναυπηγό Φρανκ Μούλντερ, ο οποίος είχε την ιδέα της αγοραπωλησίας στη συγκεκριμένη πλατφόρμα για περισσότερη διαφήμιση. Πέτυχε, αν μη τι άλλο.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Getty Images / Ideal Image

2. Jet Gulfstream II, 4,9 εκατ. δολάρια
Από τη θάλασσα στον αέρα, αν και με πολύ μικρότερη τιμή. Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο 12 θέσεων, που μπήκε στην πλατφόρμα από την εταιρεία Tyler Jet, κράτησε το ρεκόρ υψηλότερης πώλησης για πάνω από 20 χρόνια -η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε το 2001. Ο αγοραστής παρέμεινε άγνωστος, οι φήμες που πάντα συνοδεύουν αυτές τις ειδήσεις μιλούσαν για επιχειρηματία επιχείρησης τεχνολογίας της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι της eBay επιμένουν μέχρι σήμερα ότι αυτή ήταν η πιο ακριβή «αυθεντική» αγοραπωλησία, δεν έγινε δηλαδή για διαφημιστικούς σκοπούς.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Getty Images / Ideal Image

3. Γεύμα με τον Γουόρεν Μπάφετ, 4,5 εκατ. δολάρια
Εξωφρενικό ποσό, όποιο κι αν είναι το μενού, εκτός αν ο 94χρονος σήμερα πασίγνωστος Αμερικανός μπίζνεσμαν σού αποκάλυπτε το ελιξίριο της αιώνιας ζωής. Αμφιβάλλουμε, πάντως, αν το γνωρίζει. Ο Μπάφετ έχει καθιερώσει επί χρόνια να «προσφέρει» την παρουσία του σ’ ένα δείπνο για δύο στο eBay και προσφέρει όλα τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ρεκόρ της δημοπρασίας το έθεσε το 2019 ο Τζάστιν Σταν, ένας 28χρονος τότε ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Tron. Αργότερα ο ίδιος είπε ότι «απόλαυσα κάθε στιγμή και άξιζε και το τελευταίο σεντ».

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Getty Images / Ideal Image

4. Το «Γράμμα στο Θεό» του Αϊνστάιν, 3,2 εκατ. δολάρια
Αυτό μοιάζει με πραγματική δημοπρασία. Με την έννοια ότι κάποιος που είχε κάτι στην κατοχή του το «άνοιξε» στο κοινό με ελάχιστη τιμή εκκίνησης και κάποιος το αγόρασε προσφέροντας τα περισσότερα χρήματα. Και τα δύο ονόματα, πάντως, παρέμειναν μυστικά. Ο πωλητής απέδειξε στο eBay ότι είχε νόμιμα στην κατοχή του την ιδιόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στον φίλο του φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ, με την οποία αρνούνταν την ύπαρξη του Θεού και θεωρείται ένα παγκόσμιο κειμήλιο οξυδέρκειας, φιλοσοφίας και κοφτερού λόγου. Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Wikipedia

5. Άλμπερτ, Τέξας, 2,5 εκατ. δολάρια
Πώς σας φαίνεται που μαθαίνετε ότι στο eBay έχει πουληθεί και ολόκληρη πόλη; Δεν πρόκειται για τρολάριμα, αλλά για καθαρή αλήθεια. Το 2015 στη δημοπρασία βγήκε το Άλμπερτ, μια ολόκληρη πόλη στο Τέξας, από τον Μπόμπι Κέιβ, τον ιδιοκτήτη της. Ο οποίος παρουσίασε τους τίτλους ιδιοκτησίας όλου αυτού του μικρού οικισμού, που αποδεικνύουν ότι όλα του ανήκουν. Ο Κέιβ είχε αγοράσει το Άλμπερτ, στην ουσία μια πόλη-φάντασμα, έναντι πολύ μικρότερου αντιτίμου, για να φτιάξει εκεί κινηματογραφικά σκηνικά για γουέστερν και θρίλερ. Ασχολείται ακόμα με το real estate, ισχυρίστηκε ότι έδωσε πολλά χρήματα για να «αναζωογονήσει» την πόλη και την πούλησε πράγματι έναντι 2,5 εκ. δολαρίων. Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα, με άγνωστο αγοραστή. Μέχρι την τελική προσφορά, πάντως, η υψηλότερη που είχε καταχωρηθεί στο eBay ήταν 300.000 δολάρια.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay

6. Το μεγαλύτερο πυρηνικό καταφύγιο παγκοσμίως, 2,1 εκατ. δολάρια
Όταν κάποιος βλέπει το… υπέργειο σπίτι στο μικρό χωριό Πόλο της πολιτείας του Μισούρι καγχάζει. Ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι αποκλείεται να κοστίζει τόσο πολύ. Κι όμως, το… υπέδαφος κρύβει το μεγαλύτερο ιδιωτικό πυρηνικό καταφύγιο του κόσμου (απ’ όσα γνωρίζουμε, βέβαια). Περισσότερα από 3.500 τετραγωνικά μέτρα(!) που έχουν όλες τις ανέσεις, κρεβατοκάμαρες, πολυτελή μπάνια, κουζίνες με όλα τα κομφόρ. Το μόνο που λείπει είναι, φυσικά, τα παράθυρα. Υπάρχει και αυτόνομο σύστημα εξαερισμού, που εγγυάται ότι ο ένοικος μπορεί να ζήσει κλεισμένος εκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια χωρίς να χρειαστεί να ανέβει στην επιφάνεια. Ο αγοραστής έκρινε ότι αξίζει τον κόπο.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Getty Images / Ideal Image

7. Baseball card του Χόνους Βάγκνερ, 1,1 εκατ. δολάρια
Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα χαρτάκι; Κι όμως… Ο Χόνους Βάγκνερ ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του επαγγελματικού μπέιζμπολ στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα και η American Tobacco Company, που είχε κατοχυρώσει τη συμφωνία, άρχισε να εκδίδει κάρτες με τη φωτογραφία του, όπως έκανε με όλους τους αθλητικούς σταρ της εποχής. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Βάγκνερ, εξαρχής, δήλωσε φανατικός… αντικαπνιστής! Έτσι εκδόθηκαν μόνο 200 τέτοιες κάρτες. Είναι τόσο σπάνιες που θεωρούνται το… άγιο δισκοπότηρο των συλλεκτών. Η συγκεκριμένη κάρτα πουλήθηκε το 2021.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: www.allsopps.com

8. Μπύρα Allsopp’s Arctic Ale, 503.000 δολάρια
Η μπύρα δεν είναι σαν τα άλλα ποτά. Ένα κρασί, ένα μπράντι, ένα ουίσκι, μια σαμπάνια, μπορεί να αποκτήσει μυθική αξία όσο περνούν τα χρόνια. Ένα μπουκάλι μπύρας, όσο σπάνιο κι αν είναι, σπάνια πιάνει τιμή πάνω από 5.000 δολάρια. Κι όμως, αυτό το μπουκάλι πουλήθηκε 100 φορές περισσότερο το 2007. Άγνωστος εδώ και ο πωλητής και ο αγοραστής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το κομμάτι αξίζει τα λεφτά του. Ήταν μια ειδική έκδοση μπύρας, που εμφιαλώθηκε για να συνοδεύει τους τολμηρούς εξερευνητές μιας εξόρμησης στην περιοχή του Βορείου Πόλου το 1875. Μετράει, δηλαδή, έναν και μισό αιώνα «ζωής».

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Wikipedia

9. Η αυθεντική επιγραφή “Hollywood”, 450.000 δολάρια
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα τεράστια ξύλινα γράμματα που συνέθεταν την θρυλική επιγραφή Hollywood είχαν αποσυρθεί και αντικατασταθεί με νέα. Αποθηκεύτηκαν και μαράζωναν σ’ έναν χώρο του δήμου του Λος Άντζελες, μέχρι που κάποιος έξυπνος σκέφτηκε να τα αξιοποιήσει. Το 2005 τα αυθεντικά γράμματα βγήκαν σε δημοπρασία στο eBay και πουλήθηκαν για 450.000 δολάρια. Η αρχική τιμή είχε οριστεί σε 100.000 δολάρια, αλλά έγινε σκληρή μάχη με πολλούς διεκδικητές.

Τα 10 ακριβότερα πράγματα που πουλήθηκαν ποτέ στο eBay
Photo: Getty Images / Ideal Image

10. H ζωή του Ίαν Ούσερ, 309.000 δολάρια
Αυτό κι αν είναι… αγοραπωλησία. Ο Ίαν Ούσερ, επί χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς συντάκτες στις ΗΠΑ, αποφάσισε το 2008 ότι χρειαζόταν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του. Έτσι αποφάσισε να… πουλήσει την ίδια του τη ζωή. Δηλαδή το blog του, τις δουλειές του, ακόμα και όσα είχε αποκτήσει (σπίτια, αυτοκίνητα κτλ.), προκειμένου «να κάνει μια νέα αρχή», όπως είπε.
Βρήκε πολλούς υποψήφιους αγοραστές και τελικά τα 309.000 δολάρια που μάζεψε τα επένδυσε στην αγορά ενός ακατοίκητου νησιού στον Παναμά. Το οποίο πούλησε και πάλι, αυτή τη φορά όχι στο eBay, για πολύ μεγαλύτερο ποσό, όπως αποκάλυψε.