search icon

Fine Living

Τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί ποτέ

Με το που διαβάζεις τη λέξη «ρουμπίνι» ο νους σου ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά, σε μαχαραγιάδες και παλάτια και αμύθητα πλούτη. Ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος ήταν, πράγματι, ο πιο αγαπητός στην περιοχή της Ινδίας και γενικά της νοτιοανατολικής Ασίας -όπου έχουν βρεθεί και τα περισσότερα και πιο εντυπωσιακά κομμάτια. Προοδευτικά, όμως, έγινε γνωστός και αγαπητός […]

Photo: Smithsonian / www.naturalhistory.si.edu

Τεράστιοι πολύτιμοι λίθοι και ιστορίες γεμάτες μυστήριο, περιπέτειες αλλά και κλοπές.

Με το που διαβάζεις τη λέξη «ρουμπίνι» ο νους σου ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά, σε μαχαραγιάδες και παλάτια και αμύθητα πλούτη. Ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος ήταν, πράγματι, ο πιο αγαπητός στην περιοχή της Ινδίας και γενικά της νοτιοανατολικής Ασίας -όπου έχουν βρεθεί και τα περισσότερα και πιο εντυπωσιακά κομμάτια. Προοδευτικά, όμως, έγινε γνωστός και αγαπητός και στην Ευρώπη κυρίως λόγω χρώματος: Το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με το αυτοκρατορικό πορφυρό χρώμα και είχε μεγάλη πέραση στο να στολίζει στέμματα βασιλιάδων ή να δένεται σε αυτοκρατορικά δαχτυλίδια. Γι’ αυτό και το ρουμπίνι αποκαλείται «ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων».
Η εξόρυξη των ρουμπινιών είναι τόσο παλιά που αναφέρεται μέχρι και στα βιβλικά κείμενα, συγκεκριμένα στο βιβλίο της Εξόδου! Παρά την εξόρυξή τους από παλιά, οι πέτρες που ξεπερνούν σε βάρος τα 30-40 καράτια είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συγκεκριμένα, μόνο πέντε ρουμπίνια έχουν βγει από τα έγκατα της γης έχοντας βάρος που μετριέται σε τριψήφιο αριθμό καρατιών. Το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Photo: commons.m.wikimedia.org

Maharlika Star
Αυτό είναι το μεγαλύτερο ρουμπίνι που έχει βρεθεί ποτέ. Είναι τόσο μεγάλο που όταν βρέθηκε, σε ορυχείο της νοτιοανατολικής Ινδίας, κανένας δεν πίστευε στα μάτια του ότι είναι αληθινό. Το βάρος του λίθου πριν το κόψιμο ήταν πάνω από 30.000 καράτια και όταν κόπηκε, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο λίθος ζυγίστηκε και πιστοποιήθηκε στα 10.820 καράτια, δηλαδή το αδιανόητο βάρος των 2,1 κιλών και κάτι γραμμαρίων.
Αν δεν υπήρχαν φωτογραφίες που να απεικονίζουν αυτόν τον βράχο -δεν μπορείς να αποκαλέσεις «πετράδι» κάτι τόσο μεγάλο- πράγματι θα υπήρχαν αμφιβολίες για το αν η ιστορία είναι αληθινή. Όλα όσα το αφορούν αποτελούν ένα μυστήριο: Πού ακριβώς βρέθηκε, πότε ακριβώς βρέθηκε και ποια ήταν η διαδικασία πώλησής του. Ακόμα και ο αγοραστής είναι άγνωστος, αν και έχει ο ίδιος διαρρεύσει ότι κατάγεται από τις Φιλιππίνες κι εκεί φυλάει το ρουμπίνι, σ’ ένα από τα πιο ασφαλή χρηματοκιβώτια που έχουν βρεθεί ποτέ. Κι ο ίδιος το ονόμασε «Αστέρι της Μαχαρλίκα», για να τιμήσει τον ντόπιο πολιτισμό που άνθισε στο νησί Λουζόν, το βορειότερο και μεγαλύτερο από τα νησιά των Φιλιππίνων.
Η αξία του; Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Αν το μεγαλύτερο ρουμπίνι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ζύγισε 55 καράτια και στοίχισε στον αγοραστή του 34,8 εκ. δολάρια, ο πολλαπλασιασμός δίνει ένα ασύλληπτο νούμερο 6,8 δις δολαρίων! Προφανώς δεν δόθηκαν τόσα, αλλά το αναφέρουμε για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης…

Photo: www.kazanjian.com

Liberty Bell
H «Καμπάνα της Ελευθερίας» ήταν μια ιδέα των αδελφών Καζαντζιάν, που διατηρούν ακόμα μια από τις πιο γνωστές φίρμες κοσμηματοπωλείων στο Μπέβερλι Χιλς και εξυπηρετούν μόνο διασημότητες. Το 1976 αγόρασαν ακατέργαστο αυτόν τον πολύτιμο λίθο, ο οποίος είχε βρεθεί στην Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1950 κι έμενε αναξιοποίητος κυρίως επειδή κανείς δεν έδινε το τεράστιο ποσό που έπρεπε για να το αποκτήσει. Το βάρος του είναι στα 8.500 καράτια, δηλαδή περίπου 1,7 κιλά.
Οι Καζαντζιάν έδωσαν 2 εκατ. δολάρια και αγόρασαν το ροζ απόχρωσης ρουμπίνι. Το παρέδωσαν στα χέρια ενός γλύπτη, του Αλφόνσο ντε Βιβάνκο, ο οποίος του έδωσε τη μορφή της Καμπάνας της Ελευθερίας, ενός από τα σύμβολα της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ώστε να γιορταστούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση που δημιούργησε τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς οι αδελφοί θεώρησαν το γλυπτό ως σύμβολο και όχι ως πολύτιμο λίθο, γι’ αυτό τα μέτρα ασφάλειας που έπαιρναν ήταν κατώτερα απ’ αυτά που έπρεπε. Το γιγαντιαίο ρουμπίνι κλάπηκε την 1η Νοεμβρίου 2011 από ένα κοσμηματοπωλείο της φίρμας στο Ντέλαγουερ και, παρ’ ότι το 2014 τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για την κλοπή, ουδέποτε είπαν πού βρίσκεται το ρουμπίνι κι αν είναι ακόμα ατόφιο ή έχει κατατμηθεί. Η αστυνομία αυτό πιστεύει, ότι έχει κοπεί σε κομμάτια και έχει μοιραστεί με σκοτεινές μεθόδους σε συλλέκτες ανά τον κόσμο.

Photo: www.samijewellery.com

Neelanjali Ruby
To συγκεκριμένο ρουμπίνι θεωρούνταν επί δεκαετίες το πιο μεγάλο στον κόσμο. Ζυγίζει μετά το κόψιμό του 1.370 καράτια (274 γραμμάρια) και είναι πράγματι το μεγαλύτερο ρουμπίνι που περιέχει «αστερισμό», δηλαδή χαρακτηριστική διάθλαση φωτός σε σχήμα αστεριού. Μάλιστα το Neelanjali είναι ακόμα πιο σπάνιο, επειδή ο «αστερισμός» που περιέχει διαθέτει 12 ακτίνες κι όχι 6, οπότε θεωρείται ότι κρύβει μέσα του ένα διπλό αστέρι.
Ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος ανήκει τουλάχιστον τρεις αιώνες σε μια οικογένεια Ινδών ευγενών, η οποία βέβαια έχει χάσει τους τίτλους της, αλλά όχι και τα πλούτη τους. Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι o Γκιράμ Βιντιαράτζ, ο οποίος έχει καταγωγή από την αυτοκρατορική δυναστεία των Αραβίντου, που κυβέρνησαν μεγάλες περιοχές στο νότο της Ινδίας. Ο Βιντιαράτζ ασχολήθηκε όλη του τη ζωή με τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, αλλά τώρα έχει αποσυρθεί. Το ρουμπίνι βρίσκεται στην κατοχή του και πιστεύεται ότι φυλάσσεται στην πολυτελή κατοικία του στην πόλη Μπάνγκαλορ.

To “Prince of Burma” είναι ένα άκοπο ρουμπίνι, κι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σπάνια στον κόσμο. Photo: Wikipedia

Prince of Burma
Αυτό είναι το πρώτο ρουμπίνι της λίστας, για το οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες, κυρίως για το πού βρέθηκε. Το 1996 οι εργάτες στο ορυχείο του Μογκόκ στη σημερινή Μιανμάρ (και πρώην Βιρμανία) το ανέσυραν και, παρ’ ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία βιαζόταν να ξεκινήσει τη διαδικασία για την κοπή του, αυτή καθυστέρησε πολύ. Ο ακατέργαστος λίθος ζυγίζει 950 καράτια, δηλαδή περίπου 190 γραμμάρια. Ο κόκκινος χρωματισμός των ρουμπίνων οφείλεται σε μεταλλικά οξείδια που παράγουν χρώμα και είναι χαραγμένα στις κρυσταλλικές δομές. Καθώς τα ρουμπίνια από το Μογκόκ έχουν σχηματιστεί σε μαρμάρινο περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, εμφανίζουν μια ιδιαίτερα έντονη φωτεινότητα, η οποία αναδεικνύει το φυσικό κόκκινο των λίθων. Τα καλύτερα δείγματα είναι χρώματος «αίματος περιστεριού», δηλαδή βαθύ κόκκινο.
Τον Αύγουστο του 2008 ένας ανώνυμος συλλέκτης ειδοποίησε την εταιρεία ότι ήθελε να δει το ρουμπίνι για να το αγοράσει. Η όλη διαδικασία αποδείχτηκε μια καλοσχεδιασμένη ληστεία, που έγινε με κινηματογραφικό τρόπο. Ο Γερμανός διαπραγματευτής εκ μέρους των πωλητών χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ διέσχιζε έναν δρόμο κοντά στο ξενοδοχείο στο Μιλάνο, που θα γινόταν το ραντεβού και η τσάντα του με το ρουμπίνι κλάπηκε. Μετά από συνδυασμένες ενέργειες από τις αστυνομικές αρχές Αυστρίας και Γερμανίας, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και ανάμεσα στα κλοπιμαία βρέθηκε και ο «Πρίγκιπας της Βιρμανίας». Έκτοτε η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα.

Photo: Smithsonian / www.naturalhistory.si.edu

Rosser Reeves
Mε μια συγκλονιστική απόχρωση ανάμεσα στο μωβ και το ροζ, το συγκεκριμένο ρουμπίνι θεωρείται το ομορφότερο απ’ όλα της λίστας. Φυσικά είναι και από τα μεγαλύτερα, με βάρος 138,7 καράτια (δηλαδή περίπου 28 γραμμάρια). Είναι και το μοναδικό ρουμπίνι από τα πραγματικά μεγάλα που βρίσκεται σε κοινή θέα, καθώς εκτίθεται στο μουσείο Smithsonian, δηλαδή το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Στο μουσείο το δώρισε το 1965 ο Ρόσερ Ριβς, μια εμβληματική μορφή των ΗΠΑ στο χώρο της διαφήμισης και του πρώιμου μάρκετινγκ τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Ο Ριβς ισχυριζόταν ότι αγόρασε την πέτρα σε μια δημοπρασία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά για την ακρίβεια η ιστορία ήταν πολύ πιο πεζή, το αγόρασε στη Βοστώνη το 1953. Αποκαλούσε το ρουμπίνι «το μωρό μου» και το θεωρούσε το τυχερό του αντικείμενο.
Eξωτερική Φωτογραφία: Smithsonian / www.naturalhistory.si.edu

Exit mobile version