search icon

Fine Living

Στην καρδιά των Άνδεων: Ιστορική ελληνική ανάβαση στο Nevado Pisco

Η ομάδα Hellas Nature, με αρχηγούς τους Ανδρέα Ξυλιά και Χρήστο Τασούλα, πραγματοποίησε την ανάβαση στο όρος Nevado Pisco, μέρος της οροσειράς των Άνδεων, στα 5.752 μέτρα υψόμετρο. Η επιτυχία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια εντυπωσιακή σειρά κατακτήσεων για το 2024, σηματοδοτώντας την έβδομη επιτυχημένη αποστολή της ομάδας μέσα στη χρονιά. Η προετοιμασία για […]

Μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας, Η ομάδα Hellas Nature πραγματοποίησε την πρώτη καταγεγραμμένη χειμερινή ελληνική ανάβαση στο επιβλητικό Nevado Pisco, στο Περού.

Η ομάδα Hellas Nature, με αρχηγούς τους Ανδρέα Ξυλιά και Χρήστο Τασούλα, πραγματοποίησε την ανάβαση στο όρος Nevado Pisco, μέρος της οροσειράς των Άνδεων, στα 5.752 μέτρα υψόμετρο. Η επιτυχία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια εντυπωσιακή σειρά κατακτήσεων για το 2024, σηματοδοτώντας την έβδομη επιτυχημένη αποστολή της ομάδας μέσα στη χρονιά.
Η προετοιμασία για την κατάκτηση του Nevado Pisco ήταν εξίσου συναρπαστική όσο και απαιτητική. Η ομάδα ξεκίνησε με μια τετραήμερη πορεία στο ιστορικό μονοπάτι των Ίνκας, διανύοντας 40 χιλιόμετρα σε υψηλό υψόμετρο. Η διαδρομή αυτή, με περάσματα στα 4.200 μέτρα, αποτέλεσε ιδανική προετοιμασία για τους ορειβάτες, οι οποίοι έπρεπε να μεταφέρουν οι ίδιοι όλο τον εξοπλισμό τους. Ακολούθησε η ανάβαση στο Vinikunka (5.136 μέτρα), ένα ακόμη σημαντικό στάδιο εγκλιματισμού πριν την τελική πρόκληση.

Το ταξίδι προς την κορυφή
Η επιτυχία της αποστολής, βασίστηκε σε ένα συνδυασμό τεχνικών δεξιοτήτων και φυσικής προετοιμασίας. Οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διαθέτουν άριστη φυσική κατάσταση και εμπειρία στη χρήση χειμερινού εξοπλισμού. Η ικανότητα στη διάσχιση βραχώδους πεδίου συνδυάστηκε με την τεχνική επάρκεια στη χρήση ειδικού εξοπλισμού ορειβασίας για κίνηση σε πάγο και χιόνι. Τα κραμπόν είναι μεταλλικά “καρφιά” που προσαρμόζονται στις μπότες για καλύτερη πρόσφυση στον πάγο, ενώ το πιολέ είναι ένα ειδικό εργαλείο σαν τσεκούρι που χρησιμοποιείται για σκάλισμα σκαλοπατιών στον πάγο και για ασφάλιση σε περίπτωση πτώσης. Εξίσου σημαντικές αποδείχθηκαν οι δεξιότητες ομαδικής συνεργασίας καθώς και η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές.

Στις 14 Νοεμβρίου, η ομάδα ξεκίνησε την τελική ανάβαση που διήρκεσε συνολικά 15 ώρες. Οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά ευνοϊκές, με περιορισμένη ομίχλη και σποραδική χιονόπτωση. Η διαδρομή παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις, με τη διάσχιση της μορένας, ενός γεωλογικού σχηματισμού από πέτρες, χώμα και άλλα υλικά, προς το high camp να αποτελεί την πρώτη δοκιμασία. Οι πολυάριθμες ρωγμές στον παγετώνα πάνω από τα 5.000 μέτρα, σε συνδυασμό με τις απότομες κλίσεις, απαιτούσαν συνεχή εγρήγορση. Τα τμήματα παγοαναρρίχησης 4-5 μέτρων, πρόσθεσαν μια επιπλέον τεχνική πρόκληση, ενώ οι επικίνδυνες κρυμμένες ρωγμές κάτω από λεπτό στρώμα χιονιού απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή.

Aριστερά, ο Χρήστος Τασούλας και δεξιά ο Ανδρέας Ξυλιάς.

Το πανόραμα των Άνδεων
Η ανταμοιβή για τους ορειβάτες ήταν μεγαλειώδης: μια εκπληκτική θέα προς τις γειτονικές κορυφές των Άνδεων. Τα επιβλητικά Huascaran, Alpamayo, Artesonraju, Huandoy, Chakrarahu και Chopikalqui, όλα υψηλότερα των 6.000 μέτρων, συνέθεταν ένα μοναδικό αλπικό σκηνικό που αποζημίωσε την ομάδα για κάθε στιγμή προσπάθειας. Η κύρια ομάδα ανάβασης, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξυλιά, περιλάμβανε τους Αλέξανδρο Πάντα, Αγκάθα Κρούπα, Κώστα Βουδούρη, Κατερίνα Φλιατούρα και Γιώργο Χάλαρη. Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια της Αθηνάς Παλασσοπούλου και της Αναστασίας Κουκουβέλα, οι οποίες έφτασαν μέχρι τα 5.540 μέτρα προτού αναγκαστούν να σταματήσουν λόγω κόπωσης.

Την ίδια περίοδο, μια δεύτερη ομάδα της Hellas Nature, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Τασούλα, πραγματοποίησε το τετραήμερο trek Santa Cruz. Η διαδρομή, με περάσματα έως τα 4.750 μέτρα, διέσχιζε την ίδια εντυπωσιακή περιοχή της Cordillera Blanca, προσφέροντας μια εναλλακτική οπτική των επιβλητικών Άνδεων.

Το συνολικό ταξίδι, διάρκειας 17 ημερών, ξεπέρασε τα όρια μιας απλής ορειβατικής αποστολής. Συνδύασε την αθλητική πρόκληση με την πολιτιστική εξερεύνηση, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια βαθύτερη γνωριμία με τον πολιτισμό των Ίνκας και την πλούσια κληρονομιά του Περού. Η επιτυχία αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα ορόσημο για την ελληνική ορειβασία, αλλά και μια απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ορειβατών στη διεθνή σκηνή.
www.hellasnature.gr

Exit mobile version