Στις μεσαιωνικές πόλεις του Perigord, για κυνήγι μαύρης τρούφας, γαλήνιες βαρκάδες και ταξίδια στον χρόνο.

Παραμυθένια κάστρα, πανίσχυρα φρούρια, γαλήνιες βαρκάδες και γλυκιά ζωή. To Perigord είναι μια μαγική περιοχή στη νοτιοδυτική Γαλλία που εκτείνεται γύρω από την πόλη Periguex, στην κοιλάδα του ποταμού Dordogne, στη Νέα Ακουιτανία. Η εξοχή με τους καταπράσινους λόφους, τους αμπελώνες και τα πυκνά δάση καρυδιάς, πεύκου και βελανιδιάς εκτείνεται γύρω από τους μαιάνδρους των ποταμών Dordogne, Ιsle και Dronne. Προϊστορικές σπηλιές με τοιχογραφίες, ρωμαϊκά ερείπια και πάνω από 1.000 πύργοι και κάστρα αφηγούνται την ιστορία του ανθρώπου. Όσο για τους οικισμούς, φημίζονται για την ασυναγώνιστη ομορφιά τους -άλλωστε αρκετά από τα χωριά περιλαμβάνονται στη λίστα του ανεξάρτητου οργανισμού “Les Plus Beaux Villages de France”, που προστατεύει και προβάλλει τα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας.   

Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Το μεσαιωνικό φρούριο Castelnaud la Chapelle στο Perigord Noir.
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Perigord Vert, παλιά σπίτια και το Aβαείο του Saint Pierre στην όχθη του ποταμού Dordogne.
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
O Καθεδρικός Saint-Front, ένα μείγμα ρομανικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής με πέντε τρούλους.
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Tο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, L’Essentiel

Périgord
Η ιστορική περιοχή Périgord συμπίπτει με τον νομό Dordogne και χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: Noir (Mαύρο) από τα σκούρα και σκοτεινά δάση δρυός, Βlanc (Λευκό) από την πέτρα του ασβεστόλιθου, Vert (Πράσινο) από την οργιαστική βλάστηση του Φυσικού Πάρκου Périgord-Limousin και Pourpre (Mωβ) από το κρασί και τους αμπελώνες. Το Périgueux, πρωτεύουσα του νομού Dordogne, ανήκει στο Périgord Blanc, όπως φαίνεται και από την απόχρωση των γοητευτικών μεσαιωνικών και αναγεννησιακών κτιρίων του.

Ορόσημο της πόλης, ο λαμπρός Καθεδρικός Saint-Front, ένα μείγμα ρομανικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής με πέντε τρούλους, χτισμένος τον 12ο αιώνα σε σχήμα σταυρού. Η μικρή πόλη των 29.000 κατοίκων είναι παράδεισος για foodies, με οκτώ εστιατόρια να φιγουράρουν στον οδηγό Michelin, από το βραβευμένο με ένα αστέρι L’Essentiel για γαστρονομικά συμπόσια με φουά γκρα ψητής πάπιας παναρισμένο με φυστίκι και ραβέντι γλασαρισμένο με κέτσαπ και πράσινο πιπέρι, μέχρι το La Taula με τις τοπικές spécialités périgourdines. Έξω από το ιστορικό κέντρο, το μουσείο Vesunna συνδυάζει αρχαιολογία και αρχιτεκτονική, καθώς ενσωματώνει τα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας του πρώτου αιώνα μ.Χ μέσα σε ένα εκθαμβωτικό γυάλινο κτίριο σχεδιασμένο από τον Jean Nouvel, σε ένα εκτεταμένο χώρο πράσινου.   

Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
To Sarlat-la-Caneda υπήρξε σκηνικό για ταινίες όπως ο «Μονομάχος» του Ridley Scott και η «Ιωάννα της Λωραίνης» του Luc Besson. / Photo: Unsplash
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά

Sarlat-la-Caneda
Η μεσαιωνική πολιτεία που αναπτύχθηκε γύρω από ένα Αβαείο Βενεδικτίνων  είναι τόσο καλά διατηρημένη που ο περίπατος σε αυτήν είναι σαν ταξίδι στoν 14ο αιώνα. Αγαπημένη του σελιλόιντ, το Sarlat ήταν σκηνικό για ταινίες όπως ο «Μονομάχος» του Ridley Scott και η «Ιωάννα της Λωραίνης» του Luc Besson. Τα καταστήματα με τα σουβενίρ προμηθεύουν τα τάγματα των τουριστών με ιπποτικά σουβενίρ -ξύλινα σπαθιά και πανοπλίες- και croquant aux noix (τραγανά, λεπτά μπισκότα με καρύδι του Perigord), κάθε στενό λιθόστρωτο δρομάκι κρύβει και από ένα εστιατόριο, όσο για τo γλυπτό με τις τρεις χήνες στην Place du Marche aux Oies καθώς και τις πινακίδες με τις ζωγραφισμένες πάπιες στα παντοπωλεία υπενθυμίζουν ότι η πόλη είναι πατρίδα του φουα γκρα.

Φημισμένη είναι η μαύρη τρούφα του Perigord, διαθέσιμη στην αγορά του Sarlat από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, και βασίλισσα της Truffle Fête, της γιορτής της τρούφας που γίνεται τον Ιανουάριο. Τετάρτες και Σάββατα στήνεται στη μεσαιωνική πόλη μια από τις πιο δημοφιλείς αγορές της νοτιοδυτικής Γαλλίας, με πάγκους γεμάτους κατσικίσιο τυρί Cabecou, magret de canard και άλλα εκλεκτά προϊόντα. Κάθε γωνιά του Sarlat είναι σαν καρτ-ποστάλ, από τον Καθεδρικό Saint – Sarcedos και την κατοικία του φιλόσοφου του 16ου αιώνα Etienne de La Boétie, το Δημαρχείο και την πλατεία Liberte μέχρι το κτίριο της εκκλησίας Sainte-Marie που μετατράπηκε σε σκεπαστή αγορά από το Atelier Jean Nouvel -o φημισμένος αρχιτέκτονας είχε περάσει μέρος των παιδικών χρόνων του στην πόλη- και απέκτησε ένα γυάλινο ασανσέρ στο καμπαναριό και γιγάντιες μεταλλικές αψιδωτές πόρτες ύψους 15 μέτρων.

Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Tα πέτρινα σπίτια του Domme
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Le Petit Train de Domme

Domme
Το τουριστικό τρενάκι ανεβαίνει τις ανηφόρες του λόφου στον οποίο είναι χτισμένη αυτή η bastide (έτσι ονομάζονται οι οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις της Γαλλίας) που αποκαλείται και «Ακρόπολη του Perigord», διασχίζει την εντυπωσιακή μεσαιωνική πύλη porte des Tours και τερματίζει στην Place de la Halle. Λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία βρίσκεται το Belvédère de la barre, ένα σημείο με συγκλονιστική θέα στο πανόραμα της καταπράσινης κοιλάδας και του ποταμού Dordogne από ύψος 200 μέτρων είναι συγκλονιστικό. Tα πέτρινα σπίτια του οικισμού του 13ου αιώνα είναι στολισμένα με λουλούδια και φιλοξενούν ξενώνες, κρεπερί, κοσμηματοπωλεία, γκουρμέ μπακάλικα και μαγαζιά με artisanal παγωτό.

Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Το μαγικό Roque Gageac δίπλα στον γαλήνιο ποταμό Dordogne.
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Photo: Unsplash

La Roque-Gageac
Ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και φύσης, αυτό το στενόμακρο χωριουδάκι με τις κατοικίες στο χρώμα της ώχρας με τις παραδοσιακές λίθινες στέγες είναι σφηνωμένο ανάμεσα στον πελώριο ασβεστολιθικό βράχο και τον γαλήνιο ποταμό Dordogne. Το θεαματικό τοπίο αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο με μια κρουαζιέρα με τα παραδοσιακά σκάφη gabarres. Διαρκεί περίπου 50 λεπτά, ακολουθεί τους μαίανδρους του παραδεισένιου ποταμού με τις καταπράσινες όχθες και προσφέρει τέλεια θέα στα chateaux, τα κάστρα της περιοχής. Μετά την βαρκάδα, ανεβείτε τα σκαλιά μέχρι την εκκλησία -λίγα μέτρα από το προαύλιο της υπάρχει ένας κήπος-έκπληξη! Ένας υποτροπικό παράδεισος με φοίνικες, μπανανιές, κάκτους, μπαμπού αλλά και λεμονιές και συκιές, καθώς ο βράχος και το ποτάμι δημιουργούν τις συνθήκες για ένα μοναδικό, ηλιόλουστο μικροκλίμα.   

Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Το ξενοδοχείο Le Moulin de l’ Abbaye, πάνω στο ποτάμι είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του Perigord Vert.
Στα παραμυθένια μεσαιωνικά χωριά της νότιας Γαλλίας η ζωή είναι γλυκιά
Διάκριση έχει λάβει και το εστιατόριο του Le Moulin de l’ Abbaye για τα εκλεκτά πιάτα του σεφ  Frédéric Murati.

Brantome
Μια πόλη – νησί πάνω σε έναν μαίανδρο του ποταμού Dronne, που την αποκαλούν «Βενετία του Perigord». Γέφυρες, παραπόταμοι, κανάλια και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα μαγικό υδάτινο τοπίο στο οποίο κυριαρχεί το επιβλητικό Αβαείο που ιδρύθηκε το 769 από τον Καρλομάγνο και η εκκλησία Saint-Pierre με το ρωμανικού ύφους καμπαναριό του 11ου αιώνα, το «παλαιότερο της Γαλλίας». Απέναντί του αναπτυχθηκε η γραφική πόλη που σήμερα είναι γεμάτη κάβες, deli κρεοπωλεία και ατελιέ κοσμημάτων. Oι βεράντες του ξενοδοχείου Le Moulin de l’ Abbaye, πάνω στο ποτάμι, είναι, αναμφίβολα, ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του Perigord Vert. Το ξενοδοχείο έχει διακριθεί με ένα κλειδί Michelin και τα πιο περιζήτητα δωμάτια είναι εκείνα που βλέπουν στον ξύλινο μύλο, το ποτάμι και το αβαείο. Διάκριση έχει λάβει και το εστιατόριο του, για τα εκλεκτά πιάτα του σεφ  Frédéric Murati. Στα τραπέζια της βεράντας με τα λουλούδια, τα γεφύρια και τις βουκολικές γωνιές πλάι στο γάργαρο νερό, ένα κοκτέιλ είναι ευτυχία.      
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image