Πώς ο “Πέπ” με την πολιτική του έχει μετατρέψει την Μάντσεστερ Σίτι σε μια κερδοφόρα εταιρεία.

Ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές του Γκουαρντιόλα στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο, όμως κι εκείνος έσπευσε να υποκλιθεί πριν μερικά χρόνια στο μεγαλείο του ανθρώπου που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Θέλοντας να ορίσει το τεράστιο έργο του Ισπανού προπονητή στη Μάντσεστερ Σίτι ο Μουρίνιο δήλωσε πως «αυτή είναι η ποδοσφαιρική κληρονομιά»!

Πώς ο Γκουαρντιόλα έκανε την Μάντσεστερ Σίτι μια μηχανή παραγωγής χρήματος

Ένα ανεξάντλητο σύστημα που ξοδεύει χρήματα -όλο και πιο σοφά- και τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε μια εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις ποδοσφαιριστών στον κόσμο. Ή, τουλάχιστον, αυτή που κερδίζει τα περισσότερα χρήματα, ενώ, ταυτόχρονα, αχόρταγα συναγωνίζεται για όλους τους τίτλους. Από την άφιξη του Πεπ Γκουαρντιόλα το 2016, η Μάντσεστερ Σίτι είναι η τέταρτη ομάδα στον κόσμο με τις περισσότερες δαπάνες για μεταγραφές με 1 δισεκατομμύριο 530 εκατ. ευρώ! Την ξεπερνούν μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1 δις 540 εκατ., η Παρί Σεν Ζερμέν με 1 δις 650 εκατ. και η Τσέλσι με 2 δις 350 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα έχουν γίνει “ειδικοί” όταν πρόκειται να πουλήσουν την κατάλληλη στιγμή. Σε αυτές τις οκτώ σεζόν, ομάδες με τα περισσότερα χρήματα (842 εκατομμύρια) έχουν ήδη μπει στο Top-10 στις μεταγραφές.

Έσοδα από μεταγραφές (2016-2024)
Τσέλσι (1.250 εκατομμύρια)
Μπενφίκα (1.180 εκατομμύρια)
Γιουβέντους (1.080 εκατομμύρια)
Μπαρτσελόνα (993 εκατομμύρια)
Μονακό (977 εκατομμύρια)
Μπορούσια Ντόρτμουντ (972 εκατομμύρια)
Άγιαξ (960 εκατομμύρια)
Ατλέτικο Μαδρίτης (851 εκατομμύρια)
Μάντσεστερ Σίτι (842 εκατομμύρια)
Λυών (765 εκατομμύρια)
Στην πραγματικότητα, οι εννέα από τις δέκα πιο ακριβές πωλήσεις ποδοσφαιριστών στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι έγιναν με προπονητή τον Πεπ και οι επτά από αυτές τις τελευταίες τρεις σεζόν. Χρονική περίοδος κατά την οποία η Σίτι πουλήθηκε για αξία 403 εκατ. ευρώ. Περισσότερα έσοδα από μεταγραφές έχουν μόνο η Μπενφίκα (477 εκατομμύρια) και η Τσέλσι (490 εκατομμύρια).

Πώς ο Γκουαρντιόλα έκανε την Μάντσεστερ Σίτι μια μηχανή παραγωγής χρήματος
Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, σηκώνουν το Champions League 2023

Έσοδα από μεταγραφές (2022-2024)
Τσέλσι (490 εκατομμύρια)
Μπενφίκα (477 εκατομμύρια)
Άγιαξ (404 εκατομμύρια)
Μάντσεστερ Σίτι (403 εκατομμύρια)
Λειψία (382 εκατομμύρια)
Στα εντυπωσιακά νούμερα της Μάντσεστερ Σίτι θα πρέπει να προστεθούν 128 εκατομμύρια για πωλήσεις νέων ποδοσφαιριστών, που αποτέλεσαν κομμάτι της πρώτης ομάδας. Φυσικά, εκτός από τον Ιλκάι Γκουντογκάν που έφυγε ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι και επέστρεψε από τη Μπαρτσελόνα 12 μήνες αργότερα, δεν έχουν χάσει κανένα παίκτη από την ενδεκάδα του Γκουαρντιόλα που κόστισε περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ότι τελικά σήκωσαν το πολυαναμενόμενο Τσάμπιονς Λιγκ τους το 2023 και μόλις ξεκίνησαν την πορεία προς το διαδοχικό «repoker» στην Premier League.

Ένα καλοκαίρι πλημμυρισμένο στο χρυσό
Το περασμένο καλοκαίρι, συγκεκριμένα, έχουν αποφέρει 141 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις των Τζούλιαν Αλβάρεζ, Ζοοά Κανσέλο, Τέιλορ Χάργουντ-Μπέλις και Σέρτζιο Γκόμεζ. Επιπλέον, θα πρέπει να προσθέσουμε τον Γιαν Κούτο, ο οποίος φτάνει ως δανεικός στην Μπορούσια Ντόρτμουντ με αντάλλαγμα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και έχει υποχρέωση αγοράς (αν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις) περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πώληση του Τζουλιάν Αλβάρεζ ήταν αρκετά δύσκολη, αφού ήταν ο ποδοσφαιριστής που εξήγησε καλύτερα από τον καθένα γιατί η Μάντσεστερ Σίτι είχε την πιο ολοκληρωμένη ομάδα στον κόσμο. Παράλληλα, αποτέλεσε και την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της ομάδας, καθώς μπήκαν στο ταμείο 95.000.000 εκατομμύρια ευρώ! Υπάρχουν συνεπώς πολλά χρήματα για να ανατραπεί η μεταγραφική αγορά και να επιχειρηθεί μεγαλύτερη ενίσχυση στην ομάδα. Όμως η Σίτι δεν είναι ένας σύλλογος που έχει κινηθεί με ορμή τον τελευταίο καιρό.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαφορετικά ονόματα πολύ ηχηρά έχουν συνδεθεί με την ένταξη τους στη Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο, από την Αγγλία αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να τρελαθούν. Γι’ αυτό και ψάχνουν το ταλέντο με την μεγάλη αξία μεταπώλησης. Αυτός είναι ο Όρι Όσκαρσον, o 19χρονος Ισλανδός επιθετικός που έχει σκοράρει επτά γκολ σε 11 αγώνες σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν με την Κοπεγχάγη.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει μετατρέψει την Μάντσεστερ Σίτι σε μια «μηχανή» που «κόβει χρήμα» μέσα από τα deal (αγορές-πωλήσεις) που επιχειρεί προσδίδοντας κάθε χρόνο μεγαλύτερη αξία στο brand και στην ποδοσφαιρική κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image