Γιατροί, διατροφολόγοι και podcasters δίνουν απλές συμβουλές που προάγουν την ηρεμία, την παραγωγικότητα και την ευζωία.

Υπάρχουν κάποιες μικρές πρωινές συνήθειες για να ξεκινήσετε την μέρας σας και ταυτόχρονα να κάνετε κάποια μικρά βήματα προς τον μεγαλύτερο στόχο σας. Καθώς αυτές οι απλές συμπεριφορές αθροίζονται, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή και την ευημερία σας και να σας προσφέρουν μεγάλες αλλαγές, από να τονώσουν τη διάθεσή σας μέχρι να σας κάνουν πιο παραγωγικούς.

Πρωινές συνήθειες για ένα πιο αποδοτικό ξεκίνημα της ημέρας

Συνοδέψτε το πρωινό σας με φρούτα ή λαχανικά
«Η προσθήκη μιας επιπλέον μερίδας πολύχρωμων φρούτων ή λαχανικών στο πρωινό θα τονώσει τη διάθεσή σας και θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας» τονίζει η Tamara Green, διατροφολόγος και συγγραφέας του «Good Food, Good Mood». Δεν χρειάζεται να προετοιμάσετε overnight oats ή χρονοβόρα smoothies, αρκεί ένα ροδάκινο ή μισή μπανάνα.

Σχεδιάστε το αύριο
Για ένα πιο παραγωγικό πρωινό, αφιερώστε δύο λεπτά κάθε βράδυ σκιαγραφώντας πώς θα είναι η επόμενη μέρα σας σε ένα σημειωματάριο, προτείνει ο συγγραφέας των best sellers «Rest: Why You Get More Done When You Work Less» και «Shorter: Work Better, Smarter and Less», Alex Soojung-Kim Pang. Δίνει στο υποσυνείδητό σας χρόνο να επεξεργαστείτε ιδέες και προβλήματα κατά την διάρκεια της νύχτας, και μειώνει το στρες καθώς δεν ξεκινάτε από το μηδέν το πρωί.

Μην πατάτε το snooze στο ξυπνητήρι σας
Όπως αναφέρει η συγγραφέας και Editor-in-Chief του Women’s Health Liz Baker Plosser στο βιβλίο της «Own Your Morning», κατά τις πρωινές ώρες το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου αποτελείται από περιόδους REM, απαραίτητες για τον οργανισμό καθώς σχετίζονται με την συγκέντρωση, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια. «Κάθε φορά που πατάτε το κουμπί «αναβολή» στο ξυπνητήρι σας για να κοιμηθείτε άλλα δέκα λεπτά, διαταράσσετε αυτή την σημαντική στιγμή» επισημαίνει η Reena Mehra, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια στην επιστήμη της ιατρικής ύπνου. Με άλλα λόγια, προγραμματίστε το ξυπνητήρι σας την ώρα που πρέπει να σηκωθείτε και όχι νωρίτερα.

Δείτε την ημέρα σας από την σκοπιά ενός εξερευνητή
«Ποια θα είναι η σημερινή περιπέτεια;» αναρωτιέται κάθε πρωί ο Youtuber, podcaster, πρώην γιατρός και συγγραφέας του «Feel Good Productivity», Αli Abdaal. Με αυτό το τελετουργικό, επαναπλαισιώνει την δουλειά και τις υποχρεώσεις ως κάτι διασκεδαστικό και περιπετειώδες. Μια νέα διαδρομή για περπάτημα προς το γραφείο, μια παράκαμψη προκειμένου να αγοράσετε το πιο λαχταριστό cinnamon roll της πόλης, ένα νέο άλμπουμ στο Spotify, «οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ανακάλυψης, όσο μικρή κι αν είναι, θα σας βοηθήσει να ενεργοποιηθείτε, να νιώσετε πιο θετικοί και να αποφύγετε την αναβλητικότητα».

Τελειώστε το ντους με κρύο νερό
Πρόκειται για σοκ, αλλά προσφέρει αναζωογόνηση παρόμοια με μια βουτιά σε ένα δροσερό, κρυστάλλινο ποτάμι. Μόλις το δέρμα προσαρμοστεί στην κρύα θερμοκρασία, ο εγκέφαλος παράγει ένα κύμα «feel good» ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι, χαλαροί και ανανεωμένοι. Ξεκινήστε με 30 δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο έως και ένα λεπτό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το κρύο νερό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Kάντε ένα micro workout
H συγγραφέας του best seller «100 Ways to Change Your Life» και παρουσιάστρια ενός από τα πιο επιτυχημένα wellness podcast, Liz Moody, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να πεταχτείς από το κρεβάτι και να κάνεις μια ωριαία προπόνηση. Ένα λεπτό jumping jacks, χαιρετισμός στον ήλιο ή 20 squats αρκούν για να κρατήσουν το άγχος μακριά. «Μόλις 60 δευτερόλεπτα κίνησης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εγρήγορσης και της δημιουργικότητας και στη μείωση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής».

Aπαγορεύστε τη χρήση κινητού μέχρι τις 10 π.μ.
To να ελέγχετε τα email σας ή το Instagram μετά την απενεργοποίηση του ξυπνητηριού μπορεί να φαίνεται κάτι απόλυτα φυσικό, αλλά είναι μια από τις πιο χειρότερες πρωινές συνήθειες. Όπως τονίζει η Liz Moody στον Guardian, «τα τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί για να σας προσφέρουν εκρήξεις ντοπαμίνης που θα λαχταράτε όλη την ημέρα». Η έκθεση σε αυτά νωρίς το πρωί, θα σας οδηγήσει να αναζητάτε περισσότερη ντοπαμίνη κατά την διάρκεια της ημέρας, σε κινητό, αλκοόλ ή επεξεργασμένα σνακ. Μια καλή λύση αποτελούν τα προγράμματα αποκλεισμού εφαρμογών/site όπως το Freedom και το Opal, με τα οποία μπορείτε να αποτρέψετε την πρόσβαση σε ΥοuTube, Instagram, Χ, ΤikTok αλλά και δικτυακούς τόπους που σας προκαλούν εθισμό στο σκρολάρισμα.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image