Οι κομβικές στιγμές της ιστορίας μιας χαμηλών τόνων παρουσίας με μια γεμάτη ζωή.
Στις 11 Μαΐου η πριγκίπισσα Ειρήνη, που γέμισε, παρά το χαμηλό προφίλ και τη διακριτική της παρουσία, σελίδες και σελίδες στο άλμπουμ ζωής και δράσης της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, γιόρτασε τα 81α γενέθλιά της. Φέτος, πιο μελαγχολικά και άδεια, καθώς από το πλευρό της έλειπε ο αγαπημένος της αδερφός και τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος.
Οι πολιτικές αναταράξεις, τα χρόνια της πνευματικής αναζήτησης και η ακτιβιστική δράση
Η πριγκίπισσα Ειρήνη, το τρίτο και νεαρότερο παιδί του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, το 1942, κατά τη διάρκεια δηλαδή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρέμεινε εκεί έως ότου έγινε 4 ετών και επέστρεψε με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 1946, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο πατέρας της Παύλος, στέφθηκε βασιλιάς και ο αδερφός της Κωνσταντίνος, διάδοχος του βασιλικού θρόνου (σε ηλικία μόλις 6 ετών). Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε εσωτερική σε σχολείο της Γερμανίας. Επειτα ενηλικιώθηκε στην Αθήνα και το 1964 βίωσε τον θάνατο του πατέρα της από καρκίνο του στομάχου. Η απώλεια αυτή τη σημάδεψε τόσο πολύ που αποφάσισε σε ηλικία 25 ετών να γίνει φανατική χορτοφάγος.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε ο Κωνσταντίνος τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, έφυγε μαζί του στην εξορία, μετακομίζοντας για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Ρώμη. Εκεί, συνειδητοποίησε τη μεγάλη της ανάγκη να στραφεί στην αναζήτηση -και μέσα από αυτήν- στην κατανόηση της πνευματικής της υπόστασης. Ετσι μετά την κατάργηση της ελληνικής μοναρχίας το 1973, η πριγκίπισσα Ειρήνη και η μητέρα της Φρειδερίκη ταξίδεψαν στην Ινδία, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με την ινδουιστική φιλοσοφία.
Βαθιά επηρεασμένη από τις ανατολίτικες θρησκείες και ζώντας σε ένα απερίγραπτο περιβάλλον πείνας και φτώχειας, αποφασίζει στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 να αναλάβει ακτιβιστική δράση: Ναυλώνει αεροσκάφος και μεταφέρει από την Ευρώπη στην Ινδία συνολικά 400 αγελάδες, προκειμένου να μοιραστούν σε πολύ φτωχές οικογένειες. Και αυτή ήταν μόλις η αρχή μιας μακρόχρονης πορείας σε ταξίδια ανά τον κόσμο, που είχαν ως στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια (Αλβανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, ακόμη και Ελλάδα). “Ανήκω σε μια οικογένεια βασιλέων, όπως κάποιος μπορεί να ανήκει σε μια οικογένεια μουσικών. Εγώ είμαι πριγκίπισσα, αυτό όμως δεν με εμποδίζει να καθαρίσω ένα μπάνιο”, απαντά η ίδια σε παλαιότερες συνεντεύξεις της.
Το πάθος της για τη μουσική και η μαθητεία της δίπλα στην Τζίνα Μπαχάουερ
Η σχέση της με το πιάνο θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά, καθώς η δασκάλα και μέντοράς της Τζίνα Μπαχάουερ, πίστευε πολύ στο ταλέντο και στην έμφυτη μουσική της δεξιοτεχνία. Το 1969 έκανε το βρετανικό της ντεμπούτο στη σκηνή του Royal Festival Hall, εκτελώντας το κοντσέρτο Νο.2 του Bach. Εκείνη τη βραδιά, μεταξύ των θεατών που την απόλαυσαν, βρέθηκαν ο αδερφός της Κωνσταντίνος αλλά και ο βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα Αννα της Αγγλίας. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραψαν ενθαρρυντικά σχόλια για την εμφάνισή της: “Είτε πριγκίπισσα είτε όχι, είναι κάτι παραπάνω από μία απλά καλή μουσικός”.
Οι ερωτικοί σύντροφοι και η άρνησή της να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια
Από την άλλη, πολλά έχουν ακουστεί και ακόμα περισσότερα έχουν γραφτεί για τους ερωτικούς της συντρόφους. Αν και η ίδια δεν έχει μιλήσει ποτέ ανοιχτά με ονόματα για την προσωπική της ζωή, μία από τις φήμες που φαίνεται να την ακολουθούν είναι ότι ο αείμνηστος βασιλιάς Ολαφ Ε’ της Νορβηγίας προόριζε τον γιο του, Χάραλντ (τωρινός βασιλιάς της χώρας) σύζυγο της πριγκίπισσας Ειρήνης. Φημολογείται μάλιστα ότι η ίδια, έμαθε να μιλάει άπταιστα Νορβηγικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον ρόλο της. Ο βασιλιάς Χάραλντ, τελικά, παντρεύτηκε το 1986 την επίσης Νορβηγή, Σόνια Χάραλντσεν. Αναφορικά με το γεγονός ότι η ίδια δεν αποφάσισε ποτέ να αποκτήσει τα δικά της παιδιά, όπως έχει στο παρελθόν δηλώσει, αυτό είναι κάτι που δεν έχει μετανιώσει, καθώς όπως λέει “Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προορισμένοι για να παντρευτούν και να γίνουν γονείς”.
Η ζωή της στην Ισπανία και η σχέση της με τη βασίλισσα Σοφία
Για αρκετά χρόνια και μέχρι περίπου το 2018, όταν και η πριγκίπισσα Ειρήνη απαρνήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και απέκτησε την ισπανική, ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πλατεία Μαβίλη. Σήμερα, πριγκίπισσα Ειρήνη και βασίλισσα Σοφία ζουν μαζί στο βασιλικό παλάτι της Ισπανίας La Zarzuela, στη Μαδρίτη. Μάλιστα, η ανιψιά της Ειρήνης, Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας (αδερφή του Φελίπε), έδωσε το όνομά της στην κόρη της Ειρήνη. Οσο για τις δημόσιες εμφανίσεις της, περιστασιακά πλέον, επιλέγει να παρευρεθεί σε βασιλικές εκδηλώσεις όπως στον γάμο του διαδόχου Λέκα της Αλβανίας με την ηθοποιό Ελια Ζαχάρια, το 2016, αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο, στην κηδεία του αδερφού της, στο Τατόι.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image