search icon

Fine Living

Πλωτές κατοικίες σκανδιναβικού design ως αντίδοτο σε πλημμύρες

Μια ξύλινη σάουνα με χώρο κολύμβησης που επιπλέει στα κανάλια της Κοπεγχάγης. Ένα φορητό υπαίθριο λουτρό σε σχήμα οκταγώνου που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα με σκάφος. Aρθρωτές πλωτές καμπίνες με ιδιωτικές βεράντες – κήπους που ενοικιάζονται στο Airbnb. Μια εξέδρα αναρρίχησης για bouldering και βουτιές στα νερά του λιμανιού. Aπό το 2021 που ιδρύθηκαν, oι […]

Το στούντιο MAST που εδρεύει στην Κοπεγχάγη καινοτομεί και προκαλεί αίσθηση με τις εκπληκτικές πλωτές κατασκευές του.

Μια ξύλινη σάουνα με χώρο κολύμβησης που επιπλέει στα κανάλια της Κοπεγχάγης. Ένα φορητό υπαίθριο λουτρό σε σχήμα οκταγώνου που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα με σκάφος. Aρθρωτές πλωτές καμπίνες με ιδιωτικές βεράντες – κήπους που ενοικιάζονται στο Airbnb. Μια εξέδρα αναρρίχησης για bouldering και βουτιές στα νερά του λιμανιού. Aπό το 2021 που ιδρύθηκαν, oι MAST δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν πάνω και γύρω από το νερό. Το όραμά τους είναι να βελτιώσουν τη σχέση μεταξύ της πόλης και της θάλασσας και με βάση το παραδοσιακό σκανδιναβικό ντιζάιν, σχεδιάζουν και αναπτύσσουν έργα σε όλες τις κλίμακες -από προβλήτες και εξέδρες μέχρι πλωτά πάρκα και σχέδια ανάπτυξης για νέες παραθαλάσσιες περιοχές.

Houseboat Svenborgsund / Mετατροπή ενός φέρι μποτ της δεκαετίας του ’40 σε διώροφο πλωτό σπίτι

Πλωτή αρχιτεκτονική
Όπως είναι φυσικό, το στούντιο τους δεν βρίσκεται σε κάποια hip γειτονιά αλλά δίπλα στα ναυπηγεία σκαφών της Κοπεγχάγης ενώ για να υλοποιήσουν τα έργα τους αλλά και να αντλήσουν έμπνευση συνεργάζονται στενά με μια ομάδα ναυπηγών και μηχανικών.
Το στούντιο ιδρύθηκε από τον Αυστραλό αρχιτέκτονα Marshall Blecher και τον Δανό ντιζάινερ Magnus Maarbjerg. To project που τους έφερε κοντά ήταν η αναπαλαίωση και η μετατροπή ενός φέρι μποτ της δεκαετίας του ’40 σε διώροφο πλωτό σπίτι. Το οχηματαγωγό που εξυπηρετούσε τα νησιά της Δανίας σταμάτησε τα δρομολόγια του το 1947. Όπως εξηγεί ο Blecher, πολλά φέρι μποτ παροπλίστηκαν καθώς χτίστηκαν γέφυρες. Το έργο τους οδήγησε να ενώσουν τα γραφεία τους και να ιδρύσουν ένα στούντιο που θα εστιάζει στην πλωτή αρχιτεκτονική.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε 18 μήνες και σήμερα, το παλιό πλοίο με το ξύλινο κύτος είναι μια εκπληκτική κατοικία που εκτείνεται σε δύο ορόφους με σαλόνι μήκους 22 μέτρων, master υπνοδωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, lounge και εργαστήριο. Δάπεδα, ντουλάπια κουζίνας και εσωτερική σκάλα είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο δανέζικης βελανιδιάς, καθώς οι MAST ήθελαν να διατηρήσουν την αυθεντική ατμόσφαιρα του παλιού πλοίου. Όπως αναφέρουν στο Wallpaper, ακόμα και η παλιά τιμονιέρα αναπαλαιώθηκε, μεταφέρθηκε στη μικρή βεράντα της κατοικίας και μετατράπηκε σε μικρό μπαρ.

Το MAST συμπεριλήφθηκε στο Αrchitects’ Directory 2024 του περιοδικού Wallpaper που συγκεντρώνει όλα τα συναρπαστικά νέα ταλέντα της αρχιτεκτονικής ενώ έχει λάβει διακρίσεις στα Taipei Design Award και Danish Design Award καθώς και στα βραβεία του περιοδικού Surface. Πίσω από όλες τις ιδέες τους βρίσκεται η ανάγκη για επανασύνδεση με το νερό. Αυτό τους παρακινεί ώστε να επινοήσουν και να σχεδιάσουν έργα που παρέχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα -από πλωτές καλύβες και σάουνες μέχρι βίλες που έχουν τα θεμέλια τους στο νερό.

Tο πλωτό πάρκο αναρρίχησης Τhe Harbour Cliff συνδυάζει την αδρεναλίνη του bouldering με τις βουτιές στα βαθιά νερά του λιμανιού της Κοπεγχάγης.
Dyppezone, μια μικρή ξύλινη φορητή δεξαμενή κολύμβησης.
H φορητή, πλωτή σάουνα Sauna KFF με χώρο κολύμβησης.
Tο μικροσκοπικό πλωτό νησί KBHØ1.

Ένα μικρό αλλά ονομαστό έργο τους είναι το Dyppezone, μια μικρή ξύλινη φορητή δεξαμενή κολύμβησης με ρυθμιζόμενο πάτο που εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες – παιδική πισίνα το καλοκαίρι, βουτιές σε κρύο νερό μετά τη σάουνα το χειμώνα. Αυτή η κινητή πισίνα προσφέρεται δωρεάν και μπορεί να μετακινηθεί εύκολα στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και να προσαρτηθεί είτε κοντά στις μόνιμες κολυμβητικές ζώνες είτε στις σάουνες της προκυμαίας.
Εξίσου αγαπητή στους κατοίκους της πόλης είναι η Sauna KFF, μια φορητή, πλωτή σάουνα με χώρο κολύμβησης που βρίσκεται επί του παρόντος στο Fisketorvet, στα νότια της πόλης και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον δήμο της Κοπεγχάγης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μετατραπεί το λιμάνι της Κοπεγχάγης σε χώρο αναψυχής αναπτύχθηκε και το πλωτό πάρκο αναρρίχησης Τhe Harbour Cliff που συνδυάζει την αδρεναλίνη του bouldering με τις βουτιές στα βαθιά νερά του λιμανιού.
Τέλος, με όραμα να δώσουν πίσω στους πολίτες της Κοπεγχάγης το δημόσιο χώρο που χάθηκε με την ανάπτυξη του λιμανιού, σχεδίασαν το μικροσκοπικό πλωτό νησί KBHØ1. Με επιφάνεια 20 τ.μ., φιλοξενεί μια φλαμουριά ύψους 6 μέτρων και προσφέρεται για ψάρεμα, χαλάρωση μετά το κολύμπι και το καγιάκ, και κάμπινγκ. Το ντουέτο έχει στόχο να αναπτύξει ένα ολόκληρο αρχιπέλαγος από πλωτά νησιά -ένα «parkipelago» όπως το αποκαλούν- τα οποία θα φιλοξενούν κήπους, φάρμες μυδιών, ντεκ ηλιοθεραπείας και πλατφόρμες καταδύσεων.

Μελλοντικό project του Mast είναι η μετατροπή ενός παλιού λατομείου άμμου που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Μιλάνου σε πάρκο.
Portuguese stilt houses, μια πρόταση του γραφείου για ένα πλωτό ξενοδοχείο σε εγκαταλελειμμένες αλυκές στη νότια Πορτογαλία.

Ορισμένα από τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας που ετοιμάζουν είναι η μετατροπή ενός παλιού λατομείου άμμου που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Μιλάνου σε πάρκο: η πρόταση του MAST προβλέπει μια σειρά από ξύλινα κτίρια με πλωτά θεμέλια που θα φιλοξενούν εστιατόριο, σπα, σταθμό ενοικίασης σκαφών και ζώνη κολύμβησης στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης. Τα κτίρια θα συνδέονται με μια ξύλινη προκυμαία ενώ μια συστάδα νησιών σε διάφορα μεγέθη θα φιλοξενούν δάση, χώρους για πικ νικ και αμφιθέατρο.
Παράλληλα, σχεδιάζουν μια πρόταση για ένα πλωτό ξενοδοχείο σε εγκαταλελειμμένες αλυκές στη νότια Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κατοικιών σε πασσάλους, προσβάσιμες με σκάφος ή μέσω υπερυψωμένων διαδρόμων, εμπνευσμένα από τις παραδοσιακές καλύβες των ψαράδων στις λιμνοθάλασσες, σε ένα τοπίο με πευκοδάση, κανάλια, λίμνες και φλαμίνγκο. Ένα δίκτυο μονοπατιών με θέα στους απέραντους υγρότοπους θα οδηγεί σε έναν σπειροειδή πύργο παρατήρησης πουλιών αλλά και σε μια νέα μικρή μονάδα συγκομιδής αλατιού.
Eξωτερική Φωτογραφία: “Land on Water” Image render © KVANT-1, Courtesy of MAST
www.mast.dk

Exit mobile version