search icon

Fine Living

Ο παραγωγός που τρελαίνει τους οινοκριτικούς

Η χώρα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας διαθέτει μια μακραίωνη αμπελουργική παράδοση, με τον αυτοκράτορα Joseph II μάλιστα, να έχει προβεί σε μια επίσημη ιεράρχηση των αμπελώνων της Gorizia και της Gradisca ήδη από το 1786 (!), γεγονός που καθιστά αυτό το classification ως ένα από τα παλαιότερα του κόσμου. Επιπρόσθετα η Σλοβενία συνορεύει με το […]

Marjan Simcic

Φαντάζομαι ότι ακόμα και οι πλέον ψαγμένοι οινόφιλοι δεν έχουν καν στο μυαλό τους την Σλοβενία ως τόπο παραγωγής σπουδαίων κρασιών.

Η χώρα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας διαθέτει μια μακραίωνη αμπελουργική παράδοση, με τον αυτοκράτορα Joseph II μάλιστα, να έχει προβεί σε μια επίσημη ιεράρχηση των αμπελώνων της Gorizia και της Gradisca ήδη από το 1786 (!), γεγονός που καθιστά αυτό το classification ως ένα από τα παλαιότερα του κόσμου. Επιπρόσθετα η Σλοβενία συνορεύει με το Friulli -την περιοχή της Ιταλίας που παράγει τα κορυφαία λευκά κρασιά- με πολλούς παραγωγούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων να διαθέτουν αμπέλια και εντός της άλλης πλευράς.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Marjan Simcic, με τα 250 ιδιόκτητα στρέμματα του να είναι μοιρασμένα -έστω και αν οι αμπελώνες του βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το οινοποιείο!- μεταξύ Collio και Brda. Ανεξαρτήτως αυτού του ιδιότυπου καθεστώτος πάντως, τα αμπελοτόπιά του σαν κοινό παρονομαστή έχουν την ευεργετική θέση ανάμεσα στις κρύες Άλπεις και την ζεστή Αδριατική αλλά και τα σκουρόχρωμα, πλούσια σε μέταλλα σχιστολιθικά εδάφη Opoca. Ένα εξαιρετικό terroir το οποίο η προαναφερθείσα ιεράρχηση είχε αναγνωρίσει ως “πρώτης κλάσης” και το οποίο μπορεί κανείς να… μυρίσει, αφού διακρίνεται στα κρασιά του το ίδιο βαρύ γήινο άρωμα που απελευθερώνεται αν ένα κομμάτι του ιδιαίτερου αυτού πετρώματος βραχεί!

Αυτό είναι το γήπεδο του Marjan Simcic o οποίος συνεχίζει μια οικογενειακή αμπελοκαλλιεργητική παράδοση την οποία ξεκίνησε το 1860 ο Joseph Simcic. Όμως ο επίγονός του κατάφερε να τερματίσει το κοντέρ των επιδόσεων και να κάνει μεγάλους οινοκριτικούς του κόσμου να στρέψουν το βλέμμα -αλλά και τα ποτήρια!- προς τα κρασιά αυτής της πανέμορφης χώρας, κρασιά τα οποία συνδυάζουν cool climate φρεσκάδα με hot climate γενναιοδωρία. Οι παρακάτω επιλογές από την γκάμα του Σλοβένου maestro εξηγούν κι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω!

Pinot Grigio Classic
Όταν ο Marjan λέει ότι η βασική του σειρά προέρχεται από νεαρά αμπέλια ξέρεις ότι ούτε τα αμπέλια είναι νέα ούτε τα κρασιά βασικά! Ο σχεδόν γκρίζος καρπός 25χρονων (κατά μέσο όρο κλημάτων) εκχυλίζεται για 6 μέρες και μας δίνει απαλό χρώμα κρεμμυδόφλουδας, πεντακάθαρα αρώματα φραγκοστάφυλου αλλά και εξαιρετικό μάκρος. Α, και μην ξεχάσω, το χαρακτηριστικό άρωμα ενός βρεγμένου κομματιού Opoca!

Pinot Grigio Ramato Cru Selection
Όχι, Ramato δεν είναι το όνομα του αμπελοτοπιού αλλά το χρώμα του χαλκού που χαρακτηρίζει αυτήν την cuvee από 45χρονα κλήματα. Στην πραγματικότητα το πολύπλοκο αυτό ροζέ προέρχεται από το Cru Ronc Zegla που βρίσκεται στο Ιταλικό Collio και ατενίζει ΝΑ από τα 250 μέτρα. Πατώντας πάνω στις αρετές του Classic βάζει μια τζούρα κρέατος και καραμέλας στο μπουκέτο, ενώ υπερτροφοδοτεί όγκο και στρογγυλάδα.

Chardonnay Cru Selection
Δύο κορυφαία αμπελοτόπια σε Brda και Collio συμπράττουν σε αυτό το …διακρατικό Chardonnay που ωριμάζει για σχεδόν 2 χρόνια σε μεγάλους κάδους. Τα κλήματα ηλικίας 21-56 ετών όχι μόνο ρουφούν τα γήινα αρώματα και τα εναποθέτουν στο ποτήρι -μαζί με passion fruit και νότες ακακίας- αλλά επίσης διασφαλίζουν εξαιρετική οξύτητα και μάκρος. Έτσι τα 2-3 χρόνια παλαίωσης έως το κρασί να φθάσει στο peak του περνούν χωρίς άγχος!

Chardonnay Opoca Jordano Cru
Το κομμάτι των 18 στρεμμάτων είναι το πετράδια στο στέμμα των αμπελώνων των Simcic. Η κλίση του 34% δεν επιτρέπει παρά την διαμόρφωση σε πεζούλες, ενώ το υψόμετρο των 200-250 μέτρων σε συνδυασμό με τον βορεινό προσανατολισμό διασφαλίζουν δροσιά και νεύρο. Έτσι αυτό το ευλογημένο Cru δίνει ένα σπουδαίο Chardonnay με πυκνά αρώματα αχλαδιού, τσουκνίδας και passion fruit, εντυπωσιακό μάκρος και κρεμώδες τελείωμα.

Ribolla Gialla Cru Selection
Λέγεται ότι η Ribolla Gialla δεν έχει σχέση με την δική μας Ρομπόλα, ωστόσο είναι και αυτή μέτρια σε σώμα και νευρική σε αίσθηση. Αυτό το εμβληματικό για την περιοχή σταφύλι επέλεξε ο Simcic για την δημιουργία ενός σχεδόν Orange κρασιού. Προερχόμενο από τα Cru Jordano και Jama, μυσταγωγεί με λιβάνι, ξηρούς καρπούς και χάδι οξείδωσης, ενώ με οξύτητα Σαντορίνης και τανίνες… Νάουσας φωνάζει “no mercy” σε κάθε γουλιά!

Sauvignon Blanc Opoca Jordano Cru
Μπορεί να κοστίζει σχεδόν 60 ευρώ ωστόσο αυτό το Sauvignon Blanc αξίζει κάθε cent του! Συνδυάζει την gooseberry εξωστρέφεια της Νέας Ζηλανδίας με την ορυκτή κλάση και αυστηρότητα ενός Sancerre ενώ παράλληλα καρυκεύει με λίγες νότες τριαντάφυλλου. Ένα πολύπλοκο, παντοδύναμο κρασί με ελαφρύ σώμα που θα συγκινεί έως το τέλος της δεκαετίας. Γεγονός σπάνιο, αλλά οι βαθμολογίες του είναι πέρα για πέρα άξιες!

Merlot Opoca Trobno Cru
Η σπουδαία ποικιλία του Μπορντό έχει εγκλιματιστεί στους λόφους της ΒΔ Ιταλίας και της Σλοβενίας καλύτερα από (σχεδόν) οπουδήποτε αλλού. Απόδειξη το πλέον φημισμένο κρασί του Simcic, ένα Merlot από 60χρονα αμπέλια φυτεμένα με τον κλώνο του Petrus σε ένα plot ½ha του Cru Trobno. Ένα στιβαρό, καλοδομημένο κόκκινο κρασί που συνδυάζει φρέσκα μαύρα φρούτα και φυτικότητα με πιπεράτο “αέρα” και φινέτσα. Ανοίξτε το μετά το ’30.

*Το κρασιά του Marjan Simcic εισάγονται από την Tsaknakis Wines
Φωτογραφίες: www.simcic.si

Exit mobile version