search icon

Fine Living

Μπερνάρντ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει μια συμβουλή για όλους

Από την πλέον πρόσφατη κατάταξη του Αμερικάνικου Forbes, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Bernard Arnault, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), έγινε το πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Elon Musk. Αυτή η αλλαγή συνέβη καθώς η Tesla αντιμετώπισε προκλήσεις στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα […]

Ο Bernard Arnault έχει μια απλή συμβουλή να δώσει, όχι μόνο για να θέσουμε στόχους αλλά και να τους υλοποιήσουμε.

Από την πλέον πρόσφατη κατάταξη του Αμερικάνικου Forbes, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Bernard Arnault, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), έγινε το πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Elon Musk. Αυτή η αλλαγή συνέβη καθώς η Tesla αντιμετώπισε προκλήσεις στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα η καθαρή αξία της περιουσίας του Μusk να πέσει κατακόρυφα κατά 18 δις δολάρια.

O 75χρονος Bernard Arnault με τα παιδιά του Antoine και Delphine.

Η ιστορία του Bernard Arnault είναι γεμάτη μαθήματα, άρα όχι μόνο επιτυχίες, αλλά και πολλές αντιξοότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δε δόθηκε στον Γάλλο “κροίσο” στο χέρι. Μια οικονομική αυτοκρατορία που συμπεριλαμβάνει τα μεγαλύτερα brands πολυτελείας του πλανήτη όπως Dior, Sephora, Tag Heuer, Louis Vuitton και Givenchy δε χτίστηκε μέσα σε μια μέρα. Απαιτήθηκαν πολλά χρόνια για να ξεπεράσει γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας όπως ο Jeff Bezos και ο Elon Musk.

Ο Bernard Arnault εργάστηκε σκληρά, υιοθέτησε καλές συνήθειες και φυσικά πειθαρχία, έμαθε από τα λάθη του και καθιέρωσε τους κανόνες που τον βοηθούν να προχωρήσει μπροστά και να διατηρήσει την επιτυχία του. Ο Γάλλος κροίσος έχει ισχυριστεί ότι είναι απαραίτητο να αναπτύξει κάποιος τη δημιουργικότητα και την υπομονή, τα δύο πολύτιμα όπλα στον δρόμο για την επιτυχία. Κι αυτό γιατί για την επίλυση προβλημάτων χρειάζεται επινοητικότητα, που είναι κομμάτι της δημιουργικής σκέψης, αλλά και υπομονή και επιμονή. Αυτά κάνουν τη διαφορά, γιατί αφού αυτός που τα διαθέτει κερδίζει την “κούρσα”. Σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση του ανδρικού περιοδικού GQ, o Bernard Arnault σε συνέντευξή του, αποκάλυψε μια βασική συμβουλή που πιστεύει ότι όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τα έργα τους και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο κανόνας του 20-80 για την επιτυχία
Αρχικά υπογράμμισε την έννοια της υλοποίησης, πέρα από αυτήν της σύλληψης μιας ιδέας. Το Facebook ήταν το κατάλληλο παράδειγμα: ”Πρέπει να είστε επίμονοι. Χρειάζεστε καλές ιδέες, αλλά οι ιδέες αποτελούν μόνο το 20% της εργασίας. Η εκτέλεση είναι το 80%. Αν κοιτάξετε τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το Facebook, η αρχική ιδέα ήταν εξαιρετική, αλλά άλλοι είχαν ήδη καταλήξει στις ίδιες ιδέες. Γιατί το Facebook ήταν τόσο μοναδικά επιτυχημένο; Όλα οφείλονται στο ότι οι ιδέες ήταν σωστές. Να είστε δημιουργικοί, αλλά και να επιμένετε και να φέρνετε τις ιδέες σας σε πέρας”, δήλωσε ο Bernard Arnault στο Forbes.
Η επιμονή συνδέεται με την ανθεκτικότητα. Το να σηκώνεσαι και να μην πτοείσαι μετά από κάθε αποτυχία, να μαθαίνεις από κάθε λάθος που γίνεται εμπειρία, να συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να μην τα παρατάς. Το άλλο μέρος του κανόνα είναι να διαχωρίζει ο καθένας την ενέργεια που πρόκειται να αφιερώσει στο κάθε project σε μια μορφή 20-80. Θα πρέπει το 20% του χρόνου και της ενέργειας να απορροφάται στη διαδικασία ανάπτυξης ιδεών και καθορισμού στόχων, ενώ το 80% θα πρέπει να αφιερώνεται στην εφαρμογή των σχεδίων και των ιδεών του καθενός στην πράξη.
Πολλά σχέδια, ιδέες ή στόχοι αποτυγχάνουν εν τη γενέσει τους επειδή, ακόμα και αν οι βάσεις τους είναι καλές, η υλοποίησή τους δεν γίνεται ποτέ, ούτε καν στο πρωταρχικό της στάδιο. Οι ιδέες έτσι μένουν αιωρούμενες και δεν υλοποιούνται ποτέ. Γι’ αυτό και η επιμονή είναι τόσο σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Bernard Arnault επιμένει στη σημασία της διαδικασίας ανάπτυξης και στο κτίσιμο μιας ιδέας.

Σε τι διέφερε το Facebook; Η διαφορά είναι ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν επέμεινε απλώς στην ιδέα του, αλλά την ανέπτυξε και παράλληλα προσαρμοζόταν πάντα πραγματοποιώντας μικροαλλαγές ή αναβαθμίσεις όποτε χρειαζόταν. Έτσι, όταν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε το διάσημο “social media” να δοκιμάσει και άλλες μορφές, πήρε τα μέτρα του και απέκτησε κι άλλες πλατφόρμες όπως το Instagram και το Whatsapp.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, όλοι μπορούμε να έχουμε καλές ιδέες, αλλά αυτές οι ιδέες δεν θα μας εγγυηθούν την επιτυχία χωρίς προσπάθεια, αντοχή στις ήττες και επιμονή με σχέδιο και προσπάθεια στην υλοποίηση. Πρόκειται για μια μέθοδο που ισχύει για κάθε στόχο που θέτουμε στον εαυτό μας, είτε πρόκειται για την έναρξη της δικής μας επιχείρησης, είτε για την εύρεση μιας καλύτερης εργασίας είτε για την αύξηση της μυϊκής μας μάζας στο γυμναστήριο. Εφαρμόζεται παντού.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version