Ενας από τους γρίφους στα ταιριάσματα φαγητού με κρασί. Παρουσιάζουμε 10 ετικέτες που περιέχουν συνολικά 16 ποικιλίες.
Περιέχει κρέας, αλλά κυριαρχείται από την παρουσία των χορταρικών. Περιέχει χορταρικά, αλλά το έχει το αντεράκι και το συκωτάκι της. Για να μην πούμε για το βαρύ ή το ελαφρύ αυγοκόψιμο, το ανεπαίσθητο ή σε overdose λεμόνι και τις δεκάδες “πινελιές” που συναντάμε στο υπέροχο πιάτο του Μεγάλου Σαββάτου.
Δύσκολο επομένως το ταίριασμα του με κρασί; Κάθε άλλο, αρκεί να ακολουθήσει κανείς τις αρχές της ομοιότητας. Ομοιότητα στο χρώμα, ομοιότητα στο σώμα, ομοιότητα στην υφή, ομοιότητα στην οξύτητα, ομοιότητα στα αρώματα: μία εξίσωση που οδηγεί σε σχετικά πλούσια λευκά κρασιά, με έντονο χαρακτήρα, καλή οξύτητα και φυτικό χαρακτήρα. Μην μείνετε πολύ στο τελευταίο πάντως γιατί είναι ικανό να οδηγήσει σε φιάσκο.
Εντάξει, προφανώς ο συνδυασμός του κρέατος με τα “πράσινα” αποκλείει κρασιά με τροπικά ή τριανταφυλλένια αρώματα. Ομως, κρασιά με θεωρητικά ταιριαστή χορτίλα συχνά μπορεί να μην τα καταφέρουν στο σώμα, την υπερβολική οξύτητα, ή την υπερβολική φρεσκάδα. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν οι κατ’ εξοχήν… φυτικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc, όπου μόνον κάποιες ιδιαίτερες -και σε κάθε περίπτωση βαρελάτες- εκδοχές τους θα τα καταφέρουν δίπλα στο πιάτο που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας. Από την άλλη, κάποιοι σίγουρα μπορούν να βρουν λίγα ταιριαστά ερυθρά και λίγο περισσότερα ροζέ, όμως αυτά θα έχουν τις ευκαιρίες τους όλη την Κυριακή πλάι στη σούβλα.
Λευκό επομένως το παιχνίδι, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν ετικέτες σαν αυτές του παρακάτω Top-10, στο οποίο μάλιστα εκπροσωπούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16 ποικιλίες.
Αποστολίδη Κτήμα, Ρετσίνα Cuvee
Το άρωμα του πεύκου, η δύναμη και το έντονο flavor -σήματα κατατεθέντα κάθε Ρετσίνας- ταιριάζουν ιδανικά με τη μαγειρίτσα. Η οικογένεια Αποστολίδη βέβαια βάζει όλα τα παραπάνω στον επιταχυντή του Cern, με την οινοποιημένη σε αμφορείς Ρετσίνα της από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά να κόβει την ανάσα. “Εκαψα” 2 top ποικιλίες για μία Ρετσίνα, όμως ο παραγωγός από την Καβάλα με υποχρεώνει να αναφωνήσω “χαλάλι της”!
Βιβλία Χώρα, Οβηλος Λευκός
Το πολυπαινεμένο αυτό blend προέρχεται από τα ημιορεινά του ιδιόκτητου αμπελώνα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και επί το πλείστον προέρχεται από τη σπουδαία, πλην παραγνωρισμένη στην Ελλάδα, ποικιλία Semillon, με μία τζούρα Ασύρτικο να συμπληρώνει το βαρελάτο blend. Το προφίλ του κρασιού λες και έχει πλαστεί ειδικά για το πιάτο, μιας και το Οβηλος διαθέτει μέσο βάρος, καλή οξύτητα και χαρακτηριστική φυτικότητα.
Γράμψα Κτήμα, Verdea Traditionelle GR
Η ιστορική Βερντέα Ζακύνθου αποτελεί ονομασία κατά παράδοση, με την εξαιρετική cuvee του παραγωγού από το Λογοπόδο να ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλι. Ενας μοναδικός συνδυασμός δύναμης, βουτυράτου μάκρους και φρεσκάδας – λόγω της άγουρης (πράσινης, Verde) πρώτης ύλης. Και αν απορείτε για τον αριθμό των ποικιλιών της εισαγωγής η Verdea μόνο περιέχει 8, με κυρίαρχες το Σκιαδόπουλο και το Γουστολίδι.
Διαμαντάκη Οινοποιείο, Διαμαντόπετρα Λευκή
Οι δύο κορυφαίες ποικιλίες της Ελλάδας μέσα στην ίδια φιάλη! Ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης συνδυάζει Βιδιανό και Ασύρτικο από τον δροσερό αμπελώνα του στους Ασίτες Ηρακλείου σε ακριβοδίκαιες δόσεις, ενώ ωριμάζει αυτή την premium cuvee σε βαρέλι για 3-4 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένας λεμονάτος δυναμίτης με πλούσιο σώμα και εντυπωσιακή δύναμη. Αν η μαγειρίτσα προέρχεται από βαρύ χέρι, η Διαμαντόπετρα θα αποδειχθεί… διαμάντι!
Θεοδωρακάκου Κτήμα, Κυδωνίτσα
Η ποικιλία της Λακωνίας αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού αμπελώνα, ωστόσο μερικές φορές αποδεικνύεται υπερβολικά στρόγγυλη και γλυκούτσικη, ιδιαίτερα αν κανείς επιχειρήσει να τη συνδυάσει με ένα πιάτο σαν τη μαγειρίτσα. Ομως η πρόταση του Γιώργου Θεοδωρακάκου που προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα των 400 στρεμμάτων είναι αρκούντως λεμονάτη, φυτική, επίμονη και ιδανική στο σώμα.
Λιέπουρης Οινοποιείο, Σαββατιανό
Το οινοποιείο της Κερατέας πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής, όμως μόλις προσφάτως -με τον Δημήτρη Λιέπουρη στα ηνία του- έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο πρόσωπο. Με όπλο του τον αμπελώνα των 250 στρεμμάτων -τα περισσότερα διαμορφωμένα σε κύπελλο- μας προσφέρει ένα εξαιρετικό Σαββατιανό γεμάτο αρώματα άχυρου και βοτάνων. Η ισορροπία της ποικιλίας την καθιστά food friendly γενικώς και ιδανική για μαγειρίτσα ειδικώς.
Oeno Π, Τρία Αμπέλια
Μια Σαντορίνη δεν θα μπορούσε να λείπει ποτέ από ένα Top-10 για μαγειρίτσα – τουλάχιστον δικό μου! Προερχόμενο από τρία αμπελοτόπια και οινοποιημένο (και ωριμασμένο) σε μεγάλα πιθάρια 750 και 1.600 λίτρων, το Ασύρτικο αυτό συνδυάζει πλούτο και τρομακτικό νεύρο, στοιχεία απολύτως απαραίτητα για μία πληθωρική μαγειρίτσα. Μια εξαιρετική ετικέτα από το νέο προσωπικό project του “πολύ” Πάρη Σιγάλα.
Paros Farming Community, Πάρος Cuvee Topos
Η αναγέννηση του συνεταιρισμού της Πάρου έχει σαν αποτέλεσμα κρασιά σαν αυτό το ΠΟΠ Πάρος cuvee, που προέρχεται από τα πλέον παλαιά σε ηλικία και μεγάλα σε υψόμετρο αμπέλια του νησιού. Φυσικά και είναι μια μονοποικιλιακή Μονεμβασιά με τρομακτικό γευστικό βάθος και νεύρο, ενώ η μερική τετράμηνη παραμονή σε βαρέλια 500lt προσθέτει ξηροκαρπάτη πολυπλοκότητα και στρογγυλάδα.
Πετρακόπουλος Οινοποιείο, Ρομπόλα Classic
Προερχόμενη από αυτόριζα παλιά αμπέλια των ορεινών περιοχών Φαγιά και Λακωμάτια -700 και 600 μέτρα αντίστοιχα- ή limited edition αυτή Ρομπόλα σίγουρα δεν στερείται δύναμης και οξύτητας. Μάλιστα η τελευταία μπορεί να πέσει λίγο υπερβολική αν δεν είστε γενναιόδωροι στο λεμόνι. Για σιγουριά πάντως αναζητήστε μία παλαιωμένη 3-4 ετών, αφού κατά τα άλλα το μέτριο σώμα και η μύτη χαμομηλιού θα ταιριάξουν τέλεια.
Ταραλάς Estate, Blanc de Xinomavro
Δεν είπαμε μόνο λευκά; Μα λευκό είναι και αυτό, αφού ο παραγωγός από τη Νάουσα πατά γρήγορα και τραβά αμέσως τον μούστο από τα στέμφυλα, χαρίζοντάς μας με αυτόν τον τρόπο ένα λευκό Ξινόμαυρο. Ομως αυτή η ετικέτα του, από τον αμπελώνα του στα Πολλά Νερά Ναούσης, μόνο στο χρώμα δεν είναι Ξινόμαυρο, αφού κατά τα άλλα διαθέτει το νεύρο, τη στυφάδα και τη δύναμη που χαρακτηρίζουν το σπουδαίο ερυθρό σταφύλι.