Το να επιλέξουμε την ιδανική γυμναστική για εμάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το ιστορικό των τραυματισμών μας, έως την φυσική μας προδιάθεση.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι άρχισαν και εμείς θα κληθούμε να παρακολουθήσουμε για ακόμα μια φορά τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να παίρνουν μέρος σε πολλά, διαφορετικά αθλήματα, τα οποία απαιτούν όχι απλά την απόλυτη συγκέντρωσή τους στον εκάστοτε στόχο, αλλά και μια εξαιρετική φυσική κατάσταση. Μεταξύ μας, πάντοτε στους Ολυμπιακούς ξεχωρίζουν οι στιγμές του στίβου και της κολύμβησης -είτε συγχρονισμένης, είτε ελεύθερης. Στιγμές που έχουν χαραχτεί στην μνήμη μας για τις απίστευτες επιδόσεις των αθλητών που έλαβαν μέρος σε αυτές.
Ποιος θα ξεχάσει στιγμή που η Βούλα Πατουλίδου γίνεται χρυσή Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη στα εμπόδια των 110 μέτρων, φέρνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στον στίβο από το 1912; Ποιος δεν θυμάται το εκρηκτικό σπριντάρισμα του Usain Bolt στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 στα 100 μέτρα που του έφερε με ευκολία το χρυσό. Και τι γίνεται με τον Michael Phelps, το πιο επιτυχημένο και πιο παρασημοφορημένο Ολυμπιονίκη όλων των εποχών στην κολύμβηση με συνολικά 28 μετάλλια. Ή τον προκάτοχό του, Mark Spitz, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος κολυμβητής της Αμερικής, κερδίζοντας στους Ολυμπιακούς στο Μόναχο το 1972 και τα επτά αγωνίσματα στα οποία συμμετείχε, και όλα σε χρόνους παγκόσμιου ρεκόρ. Τι είχαν όμως όλοι οι παραπάνω σημαντικοί αθλητές κοινό, εκτός από το γεγονός ότι κατέθεσαν σώμα και ψυχή για να πετύχουν να μπουν στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού: μια εξαιρετική φυσική κατάσταση.
Ειδικά όταν πρόκειται για τα αθλήματα του τρεξίματος και της κολύμβησης, πάντα μένουμε άναυδοι με το πόσο γυμνασμένοι είναι οι αθλητές που τα εξασκούν. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, αυτές οι δυο ασκήσεις είναι και οι δυο πιο δημοφιλής μορφές γυμναστικής που επιλέγονται από δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Πολλοί θεωρούν ότι τίποτα δεν αναζωογονεί το σώμα τους ή γυμνάζει τους μύες τους όπως το πρωινό τρέξιμο και άλλοι πιστεύουν στην ευεργετική για το σώμα ικανότητα της κολύμβησης. Ποια είναι όμως τελικά η καλύτερη, από τις δύο, άσκηση για το σώμα μας;
Κάνοντας μια βουτιά
Η κολύμβηση είναι σαν μια δροσιστική βουτιά στη νιρβάνα της γυμναστικής. Φανταστείτε να γυμνάζεστε σε ένα δροσερό, γαλήνιο περιβάλλον, όπου το νερό αμβλύνει κάθε σας κίνηση. Αυτή η άσκηση γυμνάζει σχεδόν κάθε μυϊκή ομάδα, από τα χέρια και τους ώμους μας μέχρι τον κορμό και τα πόδια μας. Η άνωση του νερού σημαίνει ότι οι αρθρώσεις μας προστατεύονται από τα χτυπήματα που συναντούμε σε άλλες μορφές άσκησης, καθιστώντας την κολύμβηση εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις ή τραυματισμούς στο παρελθόν. Επιπλέον, η κολύμβηση μπορεί να είναι απίστευτα ευέλικτη, καθώς μπορούμε να μεταβούμε από διάφορα στυλ όπως ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα, το καθένα από τα οποία στοχεύει σε διάφορες μυϊκές ομάδες και διατηρεί τις προπονήσεις μας συναρπαστικές.
Τα οφέλη του τρεξίματος
Το τρέξιμο, από την άλλη πλευρά, είναι η άσκηση που το μόνο ίσως που χρειάζεται για να την κάνετε είναι ένα πιστό ζευγάρι, καλά αθλητικά παπούτσια -και ίσως και μια καλή μουσική για τα αυτιά μας. Αυτή η άσκηση στοχεύει κυρίως στο κάτω μέρος του σώματός μας, προσφέροντας στους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους, τις γάμπες και τους γλουτούς μας μια ισχυρή προπόνηση. Το τρέξιμο είναι επίσης γνωστό για τα καρδιαγγειακά του οφέλη, ενισχύοντας σημαντικά την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων μας, ενώ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καίμε θερμίδες -ιδανικό αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους.
Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του τρεξίματος είναι η απλότητα και η προσβασιμότητά του. Δεν χρειάζεστε πισίνα ή συνδρομή στο γυμναστήριο, απλά δέστε τα παπούτσια σας και βγείτε έξω από την πόρτα. Είτε κάνετε τζόκινγκ στους δρόμους της πόλης, είτε σπριντάρετε σε ένα γήπεδο στίβου, είτε τρέχετε στη φύση, υπάρχει μια αναμφισβήτητη αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια δραστηριότητα με μεγάλη επίπτωση στο σώμα, το τρέξιμο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με ιστορικό προβλημάτων στις αρθρώσεις ή τραυματισμών, καθώς μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως οσφυαλγία, πόνο στα γόνατα και κατάγματα λόγω καταπόνησης.
Η ετυμηγορία
Η απόφαση μεταξύ κολύμβησης και τρεξίματος εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τους στόχους σας και τη φυσική σας κατάσταση. Αν σας αρέσει η ιδέα μιας προπόνησης με χαμηλή επιβάρυνση, που αφορά όλο το σώμα και μοιάζει με μίνι διακοπές, η κολύμβηση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Είναι προστατευτική για τις αρθρώσεις και προσφέρει ένα δροσερό, χαλαρωτικό περιβάλλον, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική σε ζεστό καιρό. Αν αντιθέτως, προτιμάτε μια προπόνηση υψηλής ενέργειας, που καίει εύκολα θερμίδες και είναι βολική και ευέλικτη, το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη γυμναστική.
Το πιο σημαντικό εδώ ωστόσο, είναι να μην υπερβάλετε και να ακούτε το σώμα σας, είτε κολυμπάτε στην θάλασσα ή την πισίνα, είτε τρέχετε στο βουνό ή το πάρκο. Μην ξεχνάτε ότι ο οδηγός μας πρέπει να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Μην παρακούτε λοιπόν τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας, όπως μικροενοχλήσεις και πόνους, όποιου είδους γυμναστική και αν επιλέξετε να κάνετε. Παραμείνετε ασφαλείς και αφήστε τον τελευταίο γύρο στον στίβο ή την πισίνα, αν νιώθετε ότι θα ξεπεράσει τα προσωπικά σας όρια. Μην ξεχνάτε ότι στόχος είναι η υγεία, όχι να καταπονήσουμε περαιτέρω τον οργανισμό μας.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image