Ψηφιακοί νομάδες απολαμβάνουν πλέον μοναδικές υπηρεσίες, ακόμη και εκπαίδευση των παιδιών τους, χάρη στην Καναδική εταιρεία Boundless που έχει έδρες σε έξι διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Το να ταξιδεύεις και να δουλεύεις απομακρυσμένα από εκεί που αφορούσε λίγους, πλέον τείνει να γίνει ένας mainstream τρόπος ζωής. Άνθρωποι από όλο το κόσμο, συνειδητοποιώντας πόσο λίγο έλεγχο τελικά έχουμε σε όσα συμβαίνουν, αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να αφήνουν για το μέλλον την πραγματοποίηση των ονείρων τους και την προσωπική τους εξέλιξη μέσω των ταξιδιών και της εξερεύνησης. Έτσι, κάνουν πράξη «εδώ και τώρα» τα όνειρά τους. Αφήνουν τις χώρες τους και ταξιδεύουν σε άλλα μέρη μαζί με τις οικογένειές τους, δουλεύοντας απομακρυσμένα και μαθαίνοντας να ζουν όπως οι ντόπιοι.

Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
H νεοκλασική Ερμούπολη της Σύρου έχει καταταγεί πρώτη στις προτιμήσεις των πελατών της Βoundless.
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Το Kotor του Μαυροβουνίου, μια από τις έδρες-καταφύγια.

Ενα πρωτοποριακό project
Οι Καναδοί ιδρυτές της εταιρείας Boundless, ψηφιακοί νομάδες και οι ίδιοι, αποφάσισαν να επενδύσουν για να δημιουργήσουν έδρες-καταφύγια γι’ αυτού του είδους τις οικογένειες σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μέχρι στιγμής είναι 6: Στη Sitra της Πορτογαλίας, στην Τοσκάνη, στο Μπαλί, στο Kotor του Μαυροβουνίου, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας και από όλη την Ελλάδα, αφού ταξίδεψαν σε διάφορα σημεία, οι ίδιοι οι ιδρυτές της εταιρείας επέλεξαν τη νεοκλασική Ερμούπολη της Σύρου -η οποία μάλιστα, έχει καταταγεί πρώτη στις προτιμήσεις των πελατών τους.

Για να δημιουργήσει τις έδρες της η ομάδα των συνεργατών μαθαίνει, μέσω εξειδικευμένων ερωτηματολογίων, πού θα ήθελαν να ταξιδέψουν οι οικογένειες, οι οποίες μέχρι τώρα προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά, την Κεντρική Ευρώπη και το Ισραήλ. Όσο για τους γονείς, είναι συνήθως ιδιοκτήτες εταιρειών, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες -όπως συγγραφείς, φωτογράφοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.α..
Τους ενδιαφέρουν μέρη με εύκολη πρόσβαση και καλές υποδομές, γρήγορες ταχύτητες Internet ώστε να διευκολύνεται η δουλειά εξ αποστάσεως, τόποι που να δίνουν τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες, διαμονή επιπέδου. Και κυρίως το να μπορέσουν τα παιδιά (έως 12 ετών) να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους -κάτι που φυσικά αφορά τις χώρες εκείνες όπου επιτρέπεται η κατ’ οίκον διδασκαλία.

Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Κατοικία στην Τοσκάνη. Η εταιρεία νοικιάζει σπίτια σε κεντρικά σημεία των προορισμών πληρώνοντας σεβαστά ποσά και τα ανακαινίζει.
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Διαμέρισμα στην Ανδαλουσία.
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Τα μαθήματα στηρίζονται στο Μοντεσοριανό σύστημα, που προωθεί την ανεξαρτησία των παιδιών και την ελευθερία να δράσουν σε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον.
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Mαθητές στο Μπαλί της Ινδονησίας παρακολουθούν παραδοσιακούς χορούς.
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Μαθήματα yoga
Η Σύρος στις αγαπημένες προτιμήσεις των νομάδων που εργάζονται ταξιδεύοντας
Wine tasting σε βιολογική φάρμα στη Τοσκάνη.

Η διάρκεια της διαμονής είναι 3 μήνες και συνήθως φιλοξενούνται 25 οικογένειες ανά προορισμό. Πολλοί μάλιστα επιλέγουν να ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο από τη μια έδρα της Boundless στην άλλη. Το ίδιο κάνει και η ομάδα των ιδρυτών -και όπως λένε, τα μέλη των οικογενειών τους παίρνουν μαζί τους συνήθως μόνο μια βαλίτσα, ενώ κάποιοι έχουν εγκαταλείψει εντελώς τα σπίτια όπου ζούσαν προηγουμένως επιλέγοντας μια απόλυτα νομαδική ζωή.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Boundless είναι να δημιουργεί ένα «προστατευτικό δίχτυ» γύρω από της οικογένειες, λύνοντας εκ των προτέρων τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα παιδιά, καθώς βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον -συχνά τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει. Έτσι η εταιρεία νοικιάζει σπίτια ή διαμερίσματα σε κεντρικά σημεία των προορισμών πληρώνοντας σεβαστά ποσά και τα ανακαινίζει. Προτείνει επιλεγμένα καφέ, εστιατόρια και αξιοθέατα. Βρίσκει μεγάλους χώρους για το hub όπου οι φιλοξενούμενοι συναντιούνται, δουλεύουν, πίνουν καφέ, κάνουν γιόγκα. Συνεργάζεται με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον τόπο και μπορούν να διοργανώσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως μαθήματα κεραμικής και ζωγραφικής, πεζοπορίες, εκδρομές με σκάφος, θαλάσσια σπορ, ιππασία και άλλα.

Επίσης, η Boundless δημιουργεί μοντέρνες σχολικές αίθουσες, που είναι ίδιες σε όλες τις έδρες της ώστε τα παιδιά των οικογενειών που μετακινούνται από τη μια έδρα της Boundless στην άλλη να προσαρμόζονται αμέσως. Τα μαθήματα στηρίζονται στο Μοντεσοριανό σύστημα, που προωθεί την ανεξαρτησία των παιδιών και την ελευθερία να δράσουν σε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον, καθώς και σε Φινλανδικά μοντέλα εκπαίδευσης. Οι δάσκαλοι διδάσκουν επίσης κάποιους από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας ζωής. Για την Ερμούπολη, ένα 3μηνο με 2 παιδιά κοστίζει, για παράδειγμα, γύρω στα 15-20.000 ευρώ, συν τις έξτρα παροχές που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο. Για τους άλλους προορισμούς μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τις τιμές από το website της εταιρείας κάτι που θα τον κάνει να αντιληφθεί ότι αυτό το πρωτοποριακό project απευθύνεται πρωτίστως σε ανθρώπους υψηλού οικονομικού επιπέδου.
www.boundless.life
Φωτογραφίες: @boundlesslife/Instagram