search icon

Fine Living

Η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο

Η δεκαετία του 1960 υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία της μόδας, όπου ανατρεπτικές δημιουργίες και πρωτοποριακά σχέδια έθεσαν νέες βάσεις στον χώρο. Ένας από τους πιο εκκεντρικούς και καινοτόμους σχεδιαστές της εποχής ήταν ο Paco Rabanne, ο οποίος έγινε διάσημος για τις ριζοσπαστικές και ασύλληπτες δημιουργίες του, συνδυάζοντας ασυνήθιστα υλικά όπως […]

Η τσάντα Nano Disc του Paco Rabanne δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ αλλά ένα διαχρονικό σύμβολο κομψότητας. Εκανε την εμφάνισή της στην Εβδομάδα μόδας στο Παρίσι.

Η δεκαετία του 1960 υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στην ιστορία της μόδας, όπου ανατρεπτικές δημιουργίες και πρωτοποριακά σχέδια έθεσαν νέες βάσεις στον χώρο. Ένας από τους πιο εκκεντρικούς και καινοτόμους σχεδιαστές της εποχής ήταν ο Paco Rabanne, ο οποίος έγινε διάσημος για τις ριζοσπαστικές και ασύλληπτες δημιουργίες του, συνδυάζοντας ασυνήθιστα υλικά όπως μέταλλο και πλαστικό στη μόδα.

H “1969 Nano bag”, κατασκευασμένη από χρυσό 18 καρατίων, κοστίζει 250.000 ευρώ. (Photo: Giovanni Giannoni/WWD via Getty Images

Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής
Μία από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του είναι η τσάντα Nano Disc, η οποία παρουσιάστηκε το 1969 και ενσωματώνει τη φιλοσοφία του Rabanne για την «αρχιτεκτονική της μόδας». Ειδικά σχεδιασμένη για τη Γαλλίδα τραγουδίστρια και style icon, Françoise Hardy, η τσάντα αυτή ξεχώρισε αμέσως για την τολμηρή της αισθητική, που συνδύαζε την πολυτέλεια με την πρωτοπορία. Η χρυσή «1969 Nano bag» αποτίει φόρο τιμής στο θρυλικό φόρεμα της Hardy, η οποία το 1968 φόρεσε «το πιο ακριβό φόρεμα του κόσμου» για μια έκθεση κοσμημάτων στο Παρίσι. Το φόρεμα ήταν κατασκευασμένο από 1.000 χρυσά πλακίδια και διαμάντια συνολικά 300 καρατίων και η διάσημη Γαλλίδα, η οποία συμμετείχε σε έκθεση κοσμημάτων στην Πόλη του Φωτός, έπρεπε να μεταφερθεί με θωρακισμένο φορτηγό και να συνοδεύεται από φρουρούς ασφαλείας. 

Η τσάντα Nano Disc κατασκευάστηκε από εκατοντάδες μεταλλικούς δίσκους, προσεκτικά συνδεδεμένους μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα. Κάθε τμήμα της τσάντας αποτελούσε μια πρόκληση για τους τεχνίτες, που έπρεπε να δουλέψουν με πρωτόγνωρα για τη μόδα υλικά, ενώ η Hardy την ανέδειξε ως το απόλυτο σύμβολο κομψότητας. Η Nano Disc, κοστίζει σήμερα περίπου 250.000 ευρώ (ή 279.000 δολάρια). Αυτή η μοναδική τσάντα, φτιαγμένη από 18 καρατίων χρυσό, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Γάλλο κοσμηματοποιό Arthus Bertrand. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κομμάτι, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025, ως φόρος τιμής στη Hardy -η Γαλλίδα τραγουδίστρια πέθανε τον περασμένο Ιούνιο- που υπήρξε μούσα του Paco Rabanne.

Η πιο ακριβή τσάντα του κόσμου παρουσιάστηκε ως μέρος της συλλογής του Rabanne για τη σεζόν S/S 2025. Photo: Dominique Maitre/WWD via Getty Images

Σήμερα, η τσάντα αυτή θεωρείται συλλεκτικό κομμάτι και η πιο ακριβή έκδοση της Nano Disc έχει δημοπρατηθεί για αστρονομικά ποσά, καθώς οι συλλέκτες και οι λάτρεις της μόδας επιζητούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της ιστορίας της haute couture. Η επιρροή της Hardy ως μούσα του Rabanne έχει συμβάλει στην αναγνώριση αυτής της τσάντας ως διαχρονικού κομματιού, ενώ συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές σχεδιαστών.
Η συγκεκριμένη τσάντα υπερβαίνει κάθε έννοια απλής αξεσουάρ μόδας, καθώς θεωρείται και ένα έργο τέχνης. Η αξία της δεν βρίσκεται μόνο στην εξαιρετική χειροτεχνία της, αλλά και στο γεγονός ότι αντανακλά την avant-garde φιλοσοφία του Rabanne, η οποία επαναπροσδιόρισε τη σχέση μεταξύ μόδας και υλικού.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version