Νευροεπιστήμονες και ψυχολόγοι μελετούν με ποιο τρόπο η ακρόαση μουσικής συναρπάζει τον εγκέφαλο και γιατί τον ωφελεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
«Η μουσική είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για να αφομοιώσουμε τον χρόνο» είχε πει ο Ρώσος συνθέτης Igor Stravinsky. Νευροεπιστήμονες ερευνούν τη χρησιμότητα της μουσικής στον εργασιακό χώρο και κατά πόσο αυτή αυξάνει την παραγωγικότητα. Η απάντηση είναι θετική, αλλά εξαρτάται από το είδος της δουλειάς και το είδος της μουσικής, αναφέρει το BBC Science Focus.
Οι χειρουργοί δεν θέλουν post punk ή drum’n’bass -oι μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι ταχύτεροι και ακριβέστεροι με κλασική μουσική. Στους εργάτες εργοστασίων, από την άλλη, η παραγωγικότητα μειώνεται με την χαλαρωτική μουσική. Οι περισσότερες έρευνες τείνουν να συμφωνούν ότι η οργανική μουσική, η instrumental είναι και η καλύτερη συνοδός στη δουλειά, καθώς οι στίχοι φαίνεται ότι αποσπούν την προσοχή. Και σε κομμάτια όπως το Breaking the Girl των Red Hot Chili Peppers, είναι αδύνατο να μην διακόψεις αυτό που κάνεις για να τραγουδήσεις.
Τι να βάλει κανείς στην playlist του γραφείου;
Τα τρία κορυφαία τραγούδια που περιλαμβάνονται συχνότερα στις λίστες του Spotify για αυξημένη παραγωγικότητα -σύμφωνα με έρευνα των τελευταίων ετών- είναι το Drops of Jupiter των Train, το Don’t Stop Believin’ των Journey και το Dreams των Fleetwood Mac που «αναστήθηκε» χάρη στο ΤikTok. Την δεκάδα συμπληρώνουν τραγούδια όπως το Αs It Was του Harry Styles, το Βlinding Lights που καθιέρωσε τον The Weeknd ως φαινόμενο της ποπ, το Flowers της Μiley Cyrus και το χιλιοτραγουδισμένο Ι Wanna Dance With Somebody της Whitney Houston.
Έρευνα της EduBirdie, εταιρίας που προσφέρει υπηρεσίες συγγραφής φοιτητικών εργασιών, ανέδειξε ένα άλλο top-15 με τα ιδανικά τραγούδια για μελέτη και διάβασμα. Ανάμεσά τους, η high energy μελωδία του Levitating της Dua Lipa, το παλαιότερο χιτ Sweater Weather της καλιφορνέζικης ροκ μπάντας Τhe Neighborhood και το Pump It των Βlack Eyed Peas που χρησιμοποιεί και sample από το φημισμένο Misirlou.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα τραγούδια δεν πρόκειται να μας κάνει πιο παραγωγικούς, αν δεν μας αρέσει. Οι ερευνητές μιλούν για «συναισθηματική χρήση» της μουσικής -εάν η διάθεσή μας βελτιωθεί με τη μουσική, βελτιώνεται και η δουλειά μας. Είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μια playlist που να αρέσει σε όλους: Το μουσικό γούστο ενός καθηγητή που ανήκει στη Gen X μπορεί να περιλαμβάνει από Public Enemy μέχρι Jeff Buckley, εκείνο μιας content creator της Gen Z, από Doja Cat μέχρι παλιά κομμάτια που αναβίωσαν μέσα από σειρές και social media, όπως το Running Up That Hill της Kate Bush.
Από post punk μέχρι Κ-pop, καθένας έχει την δική του αγάπη. Πάντως οι έρευνες έχουν κατηγοριοποιήσει ορισμένα μουσικά είδη: κλασική ροκ, alternative και ποπ ευνοούν την παραγωγικότητα, χιπ χοπ, χέβι μέταλ και ηλεκτρονική μουσική αποσπούν την προσοχή.
Η κλασική μουσική θεωρείται ιδανική για απαιτητική διανοητική εργασία και η Lo-fi μουσική (συντομογραφία του low fidelity), που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη διαδικτυακή δημοτικότητα, είναι κατάλληλη για όσους έχουν να αντιμετωπίσουν φόρτο εργασίας και άγχος.
Για την τόνωση της δημιουργικότητας, οι ψυχολόγοι προτείνουν μουσική 50-80 BPM (Beats Per Minute). Το συγκεκριμένο τέμπο βοηθά τον εγκέφαλο να φτάσει στο επίπεδο Άλφα, μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας που βοηθά στη ροή των ιδεών -στο διαδίκτυο υπάρχουν ανάλογα playlist που περιλαμβάνουν από Ραχμάνινοφ μέχρι Johnny Cash.
Ποια είναι η ιδανική playlist
Eνδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν τραγούδια και στη συνέχεια τα βαθμολόγησαν ανάλογα με το «πόσο ισχυρούς και αποφασιστικούς τους έκαναν να νιώθουν». Tα τραγούδια που έπιασαν την ψηλότερη βαθμολογία ήταν το We Will Rock You των Queen, το Get Ready for This των 2 Unlimited και το In Da Club του 50 Cent. Οι ερευνητές ονόμασαν τη λίστα «high-power» και τα συγκεκριμένα τραγούδια θεωρούνται ιδανικά για ακρόαση πριν από απαιτητικά meeting και διαπραγματεύσεις.
Τελικά, η ιδανική playlist για την δουλειά πρέπει να περιλαμβάνει γνώριμη και αγαπημένη μουσική, καθώς αυτή ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η ακρόαση της έχει ισχυρά οφέλη, από την απόλαυση ως το κίνητρο και τη μείωση της κόπωσης -όσες φορές κι αν ακούσουμε το Walk On By από τους Stranglers, το συναίσθημα θα είναι πάντα απογειωτικό.
Eπίσης, τα κομμάτια να έχουν γρήγορο και σταθερό ρυθμό: Καθώς τείνουμε να συγχρονιζόμαστε σωματικά με τη μουσική, μια σταθερή ροή ρυθμού θα επηρεάσει θετικά την όρεξη για δουλειά και την αντοχή μας, επισημαίνει το Forbes. Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, τα τραγούδια με πιο έντονο μπάσο, όπως το Αnother One Bites the Dust των Queen, παρέχουν αισθήματα δύναμης και ελέγχου, επηρεάζοντας θετικά την αποτελεσματικότητα στην εργασία.
Kαι επειδή η μουσική έχει τη δύναμη να μας συνδέει, όταν η ακρόασή της δεν γίνεται με ακουστικά, μπορεί να ωφελήσει και το bonding στον εργασιακό χώρο, ιδίως ανάμεσα σε άτομα παρόμοιας ηλικίας. Yπάρχει κάποιος που δεν θα νιώσει χαρά ακούγοντας το Friday I’m in Love των Cure, μια Παρασκευή απόγευμα στο γραφείο;
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image