search icon

Fine Living

Η επιδημία του ‘’Tech Neck’’: Οι ενοχλήσεις στον αυχένα από τη χρήση του τηλεφώνου

Το κεφάλι μας είναι βαρύ και οι μύες του λαιμού μας είναι σχεδιασμένοι να το κρατούν όρθιο. Η κλίση του κεφαλιού ενώ εργαζόμαστε σε υπολογιστή ή κοιτάζουμε επί ώρες το τηλέφωνό μας επιβαρύνει τους μυς του αυχένα και της πλάτης, μπορεί να ευθυγραμμίσει τη σπονδυλική σας στήλη ακυρώνοντας τις φυσικές της καμπύλες και τελικά να […]

Η συνεχής καταπόνηση των μυών του λαιμού κατά τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχει τις συνέπειές της.

Το κεφάλι μας είναι βαρύ και οι μύες του λαιμού μας είναι σχεδιασμένοι να το κρατούν όρθιο. Η κλίση του κεφαλιού ενώ εργαζόμαστε σε υπολογιστή ή κοιτάζουμε επί ώρες το τηλέφωνό μας επιβαρύνει τους μυς του αυχένα και της πλάτης, μπορεί να ευθυγραμμίσει τη σπονδυλική σας στήλη ακυρώνοντας τις φυσικές της καμπύλες και τελικά να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, φλεγμονή των αρθρώσεων, ερεθισμένα νεύρα, κήλες δίσκων και πόνο. Μελέτες δείχνουν ότι το 27-48% των εργαζομένων έχουν προβλήματα στον αυχένα. Το στατιστικό στοιχείο προέρχεται από παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα από όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε γραφείο. Εντύπωση κάνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες διεξήχθησαν χρόνια πριν από την εποχή της τηλεργασίας.

Τα αποτελέσματα είναι ένα ντόμινο αλλαγών
Η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κίνηση όπου το κεφάλι σκύβει μπροστά και οι μυς πίσω από τον λαιμό προσπαθούν να κρατήσουν το βάρος του που πολλαπλασιάζεται, τελικά επιμηκύνει τους μύες του λαιμού και κατά συνέπεια κονταίνει εκείνους του θώρακα, προκαλώντας μία σταθερά σκυμμένη στάση που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στον λαιμό και γέρνει τους ώμους μας. Αυτή η λανθασμένη κίνηση με τη σειρά της οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία στους ώμους και στον αυχένα. Η πίεση στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να ερεθίσει τα νεύρα, να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τη μέση και μούδιασματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια.

Επιπλέον, οι ώμοι που γέρνουν προς τα εμπρός μπορούν να επιβαρύνουν τους τένοντες του στροφικού πετάλου -μύες και τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο στον ώμο, συμπτώματα γνωστά ως τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. Αυτός ο συνδυασμός πίεσης και λάθος στάσης δεν είναι σπάνιο να επιβαρύνει και την περιοχή της γνάθου, δημιουργώντας πόνο και ενοχλήσεις στην κροταφογναθική άρθρωση.

Ποια είναι τα πιο συμπτώματα που θα ελέγξει ένας ειδικός
-Πονοκέφαλοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στους κροτάφους
-Ο πόνος ακτινοβολεί στο χέρι
-Υπάρχει μούδιασμα στα δάχτυλα
-Δυσκαμψία
-Πόνος στους μυς της πλάτης

Πώς να αποτρέψουμε τις βλάβες
-Η πρώτη πιο άμεση αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε τη στάση μας ενώ βρισκόμαστε στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet. Οι ειδικοί συστήνουν να κρατάμε το τηλέφωνό στο ύψος των ματιών, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάμε κάτω σκύβοντας. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε αυτή τη στάση καθιστοί. Βοηθούν επίσης τα συχνά διαλείμματα.
-Ένας άλλος τρόπος είναι να κρατάμε την οθόνη 20-30 εκατοστά μακριά από τα μάτια μας. Αυτό μας αναγκάζει να την κρατάμε πιο ψηλά. Σχετικά με την οθόνη του υπολογιστή ή του λάπτοπ βοηθά να ανυψώσουμε τις οθόνες στο σωστό επίπεδο, ίσως με τη βοήθεια μίας βάσης ή μερικών βιβλίων.
-Η σωστή στάση επιτάσσει να καθόμαστε με το κεφάλι, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία, με τους ώμους προς τα πίσω. Τα γόνατα θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τους γοφούς και τα πέλματα να ακουμπούν σωστά στο πάτωμα. Οι καρποί μας να είναι ίσια μπροστά και οι αγκώνες λυγισμένοι σε γωνία περίπου 90 μοιρών.
-Κάποιοι επιλέγουν διορθωτικούς ιμάντες, εφαρμογές υπενθύμισης στάσης του σώματος, όρθιες θέσεις εργασία και φυσικά ασκήσεις και διατάσεις αυχένα και πλάτης.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι διατάσεις στους ώμους και στον αυχένα πέντε φορές την εβδομάδα βοήθησε στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας του αυχένα μετά από ένα μήνα. Το τακτικό stretching μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της δύναμης στον αυχένα και στους ώμους για να υποστηρίζει αποτελεσματικά την περιοχή.

Ασκήσεις αυχένα που μπορούν να βοηθήσουν
-Η διάταση της άνω τραπεζοειδούς περιοχής και των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού, βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών και κατ’ επέκταση του πόνου.
-Διάταση αυχένα: Τραβήξτε το κεφάλι σας προς τα πίσω ενώ κρατάτε το σαγόνι και τα μάτια στο ίδιο επίπεδο, χωρίς να κινηθείτε.
-Άνω μέρος της πλάτης και του λαιμού. Σε όρθια θέση, λυγίστε τους αγκώνες σας και στρέψτε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω, τραβώντας τις ωμοπλάτες σας προς τα κάτω και προς τα μέσα.
-Διάταση στους ώμους. Μετακινήστε τους ώμους σας πάνω, πίσω και κάτω και μετά επαναλάβετε.
-Διατάσεις στο πλάι. Γυρίστε το κεφάλι σας προκειμένου να κοιτάξετε πάνω από τον έναν ώμο και μετά κοιτάξτε αργά προς την άλλη κατεύθυνση πάνω από τον άλλο σας ώμο.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version