Οδηγός επιβίωσης για να επανέλθετε ομαλά στην εργασιακή ρουτίνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μαυρισμένος, ακόμα με το αλάτι στο δέρμα, με τον παφλασμό του κύματος να ηχεί στα αυτιά, με την ξεγνοιασιά και τη νωθρότητα που συνοδεύουν τις καλοκαιρινές διακοπές, επιστρέφεις στο γραφείο. Μετά βίας χαμογελάς και δυσκολεύεσαι ακόμα και «καλημέρα» να πεις στους συναδέλφους σου, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν γυρίσει από κάποιο νησί -υπαρκτό, όχι την Ψίμυθο- προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ανταλλάζεις ένα βλέμμα μαζί τους και δε χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα άλλο. Νιώθουν τον «πόνο» σου. Συμπάσχουν. Άλλωστε κι οι ίδιοι ξέρουν ότι τη μια στιγμή θαυμάζεις τη θέα από το παράθυρο του αεροπλάνου, ή το φινιστρίνι του πλοίου και την αμέσως επόμενη υπνωτίζεσαι κοιτάζοντας σε ένα άλλο «παράθυρο», αυτό του πλυντηρίου με τα ρούχα των διακοπών να στροβιλίζονται.

Επιστροφή στο γραφείο: Πώς να ξεπεράσετε το σύνδρομο των διακοπών

Η μετάβαση κάθε άλλο παρά ομαλή είναι και όσοι υποστηρίζουν ότι το post-vacation blues, ελληνιστί η μελαγχολία του «δεν αντέχω άλλο να δουλεύω, θέλω να πάω πάλι διακοπές» είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα. Εξάλλου, ήδη από τη δεκαετία του 1950 ο πρώτος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, Τζέιμς Μακκίν Κατέλ, είχε επινοήσει τον όρο «σύνδρομο των διακοπών», τον οποίο συνέδεσε με τα δύσκολα συναισθήματα που βίωναν οι Αμερικανοί λίγες ημέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών μέχρι λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ο Κατέλ ανίχνευσε διάχυτο άγχος, αδυναμία, ευερεθιστότητα, νοσταλγία για τις διακοπές, κατάθλιψη.

Αναντίρρητα η επιστροφή στην εργασία προκαλεί -τουλάχιστον- αναστάτωση που επιδρά στην καθημερινότητά μας, παρεμβαίνοντας ακόμα και στην απόδοσή μας τις πρώτες ημέρες. Η πίεση, η ρουτίνα, τα δεκάδες email που περιμένουν απάντηση, το τηλέφωνο που χτυπάει συνεχώς, μπορούν να αυξήσουν το άγχος. Μάλιστα, από παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Health προκύπτει πως τα οφέλη από τις διακοπές καταγράφηκαν μόνο σε άτομα με χαμηλό εργασιακό στρες. Αντιθέτως, όσοι εργάζονταν σε συνθήκες έντονου στρες η θετική επίδραση των διακοπών μειώθηκε σημαντικά μόλις πέρασαν το… κατώφλι του γραφείου. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν προβλήματα ύπνου, αρνητικές σκέψεις, πονοκέφαλος και ανησυχία.
Υπάρχουν λύσεις και μέθοδοι για να απαλλαγούμε από τη δυσφορία που συχνά ακολουθεί την καλοκαιρινή περίοδο;

Αφήστε κενό λίγων ημερών πριν επιστρέψετε στο γραφείο
Οι ειδικοί προτείνουν να επιστρέψετε από τον τόπο των διακοπών έστω δύο ημέρες πριν ξεκινήσετε και πάλι τη δουλειά. Αυτό θα σας επιτρέψει να επανέλθετε στην ρουτίνα, να πλύνετε τα ρούχα σας, να τακτοποιήσετε το σπίτι σας, να προμηθευτείτε με τρόφιμα ώστε να γεμίσει και πάλι το ψυγείο, να προσαρμοστείτε στις συνήθεις ώρες ύπνου.

Προετοιμαστείτε
Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να προετοιμαστείτε πριν επιστρέψετε στο γραφείο. Μελετήστε, ενημερωθείτε σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ώστε να μην έχετε κενά και να νιώσετε έτοιμοι να επιτύχετε τους καθημερινούς σας εργασιακούς στόχους.

Μη «βουτήξετε» στα βαθιά
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καταπιαστείτε με το πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς σας, με το «καλημέρα σας». Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση όπως αναφέρει το Harvard Business Review συνήθως αποτυγχάνει αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βιώσετε έντονο στρες. Επομένως, συνιστάται η «επανεκκίνηση» να πραγματοποιηθεί με αργά και μικρά βήματα, ξεκινώντας από τις υποχρεώσεις που ρυθμίζονται ευκολότερα.

Εστιάστε σε αυτό που σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας
Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που σας ενθουσιάζει στη δουλειά σας. Ξεκινήστε με αυτό, λοιπόν, αφήνοντας για αργότερα όσα σας δυσκολεύουν. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας όσα σας ικανοποιούν με το αντικείμενό σας και εστιάστε σε όσα σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ετοιμάστε λίστα
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά και πρακτικά, ετοιμάζοντας λίστα με όσα έχετε να κάνετε και βάλτε προτεραιότητες. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να μην αναλώνετε χρόνο σε εργασίες που δεν είναι τόσο σημαντικές.

Συναντηθείτε με συναδέλφους
Φροντίστε να συναντηθείτε νωρίς το πρωί με τους συναδέλφους, να μάθετε τα νέα τους και να μιλήσετε για λίγο για τις διακοπές σας, αλλά και να ενημερωθείτε για όσα σημαντικά συνέβησαν όσο λείπατε, καθώς και για προθεσμίες.

Προγραμματίστε κάτι διασκεδαστικό
Τις πρώτες ημέρες φροντίστε μετά τη δουλειά να κάνετε κάτι διασκεδαστικό. Βγείτε με φίλους για φαγητό ή ποτό, επισκεφθείτε ένα μουσείο ή γκαλερί Τέχνης, δείτε ταινίες σε θερινό κινηματογράφο, διαβάστε βιβλία, παρακολουθείστε την αγαπημένη σας σειρά, οργανώστε ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένειά σας στην εξοχή.

Επαναξιολογήστε την εργασία σας
Αν παρόλα αυτά, νιώθετε ότι δυσκολεύεστε πολύ, ακόμα και αν έχει παρέλθει ικανός χρόνος μετά την επιστροφή σας, τότε αναζητείστε βοήθεια από ειδικό, ή αξιολογήστε αν η δουλειά σας είναι η σωστή ή αν απαιτείται αλλαγή.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image