search icon

Fine Living

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά

Τι κι αν έχει ανταλλάξει όνομα και χάρη με την Ισλανδία –αφού η «χώρα του πρασίνου» καλύπτεται σχεδόν στο σύνολό της από πάγους, ενώ η «χώρα των πάγων» προσφέρει απέραντες καταπράσινες εκτάσεις-, η μακρινή Γροιλανδία κρύβει πολλά συναρπαστικά μυστικά κάτω από την πάλλευκη επιφάνειά της. Αλλά αυτό μάλλον θα το διαπιστώσει ο επισκέπτης ιδίοις όμμασι, […]

Εκεί που τα έρημα παγόβουνα αγκαλιάζουν πολύχρωμους οικισμούς και η άγρια ζωή του αρκτικού κύκλου κυλά ήσυχα κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου.

Τι κι αν έχει ανταλλάξει όνομα και χάρη με την Ισλανδία –αφού η «χώρα του πρασίνου» καλύπτεται σχεδόν στο σύνολό της από πάγους, ενώ η «χώρα των πάγων» προσφέρει απέραντες καταπράσινες εκτάσεις-, η μακρινή Γροιλανδία κρύβει πολλά συναρπαστικά μυστικά κάτω από την πάλλευκη επιφάνειά της. Αλλά αυτό μάλλον θα το διαπιστώσει ο επισκέπτης ιδίοις όμμασι, καθώς διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας πραγματοποιούνται κυρίως από την Ισλανδία και τη «μητέρα» Δανία (αποτελεί αυτόνομη περιοχή του Βασιλείου, μαζί με τις νήσους Φερόε). Μια πτήση περίπου 4 ½ ωρών και η πιο πρωτότυπη, περιπετειώδης περιήγηση του Βορρά ξεκινά.

Προσγείωση στο Kangerlussuaq όπου τα καλοκαίρια είναι μικρά ενώ οι χειμώνες..ατέλειωτοι, αφού οι μήνες όπου η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει και τους -60 βαθμούς Κελσίου είναι εννιά, σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο, όπου η θερμοκρασία σκαρφαλώνει μέχρι και τους… 10C. Τότε είναι άλλωστε και η ιδανική περίοδος για τους (θαρραλέους;) επισκέπτες του μεγαλύτερου νησιού του πλανήτη –μετά την Αυστραλία-, αφού οι επισκέψιμες περιοχές δεν περιορίζονται στις νότιες ακτές, όπου και κατοικούν οι κάτι λιγότερο από 60.000 κάτοικοι του αχανούς νησιού. Αχανούς; Oχι και τόσο τελικά, αφού η «οφθαλμαπάτη» των επίπεδων χαρτών κάνει κι εδώ το θαύμα της, μιας και το μέγεθος της Γροιλανδίας φτάνει μόλις αυτό του Μεξικού. Μόνο κοινό με αυτήν ωστόσο είναι ίσως οι καταγάλανοι ουρανοί, που αντανακλούν το φως επάνω στον πάγο, και μαζί με την επαρκή υγρασία, κάνει τη θερμοκρασία πολύ πιο ανεκτή. Το Kangerlussuaq αποτελεί και το ορμητήριο για την εξαιρετική περιήγηση που οργανώνει ο ίδιος ο οργανισμός Greenland Travel για την ανακάλυψη του Βόρειου Αρκτικού Κύκλου, όπου οι τάρανδοι και τα άλλα ζώα του αρκτικού κύκλου περιφέρονται ελεύθερα συνθέτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Oμως όχι όσο συναρπαστικό όσο το τοπίο του επόμενου σταθμού, του Sisimiut, που είναι η βορειότερη και δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γροιλανδίας, εντός του Πολικού Κύκλου.

Ινουίτ στο χωριό Qaanaaq της Βορειοδυτικής Γροιλανδίας σέρνει το έλκηθρό του
To μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο, το ilulissat Kangerlua, στον κόλπο Disco
Το Κulusuk, στην ανατολική Γροιλανδία

Και δεν είναι μόνο το συγκλονιστικό Βόρειο Σέλας, ή οι περιηγήσεις με σκύλους ελκήθρων, που συναρπάζει. Οι εγκαταστάσεις αλπικού σκι, οι ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές πεζοπορίας και cross-country αλλά και τα boat tours γύρω από το φιορδ, μαζί με τη συναρπαστική οδήγηση μέσα στην τούνδρα αλλά και τη δυνατότητα να βαδίσει κανείς επάνω στο παγοκάλυμμα, αποτελούν την απόλυτη χειμερινή εμπειρία. Ειδικά αν οι ημέρες τελειώνουν μέσα στο τζακούζι του Hotel Sisimiut, με θέα τους μαγικούς σχηματισμούς του Βορείου Σέλαος (οι τιμές για 8 ημέρες/7 νύχτες ξεκινούν από 2.015 ευρώ). Για εκείνους που θα επιλέξουν τους φθινοπωρινούς μήνες γι’ αυτή την περιπέτεια, το ταξίδι της ανακάλυψης των φιορδ θα είναι ίσως πιο απολαυστικό, όσο και η πεζοπορία στον παγετώνα Russel, που δίνει στον επισκέπτη μια άλλη αίσθηση του τι σημαίνει επαφή με τη Φύση.

Χειμωνιάτικες βραδιές στο Nuuk

Είναι όμως οι καλοκαιρινοί μήνες οι ιδανικοί για να απολαύσει κανείς τη Γροιλανδία λουσμένη στο φως, καθώς ο ήλιος του μεσονυχτίου κάνει τους τεράστιους όγκους πάγου που συνθέτουν το φιορδ του Ilulissat – μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η παλέτα των χρωμάτων ανοίγει στο διάστημα αυτό, με τους καφετί ορεινούς όγκους και τις πράσινες εκτάσεις τους να δίνουν τη σειρά τους στις τιρκουάζ αποχρώσεις των παγόβουνων και τις λευκές έρημες εκτάσεις να διακόπτονται από τα πολύχρωμα σπιτάκια των οικισμών των ινουίτ.

Tεράστιοι όγκοι πάγου συνθέτουν το φιορδ του Ilulissat, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Hotel Sisimiut

Οι συναρπαστικές αυτές φυλές των ιθαγενών (ο όρος «εσκιμώος» αποφεύγεται καθώς θεωρείται από τους ίδιους προσβλητικός) έφτασαν στη Γροιλανδία πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια και η προσαρμογή τους στη σκληρή αυτή γη κάνει τη γνωριμία μαζί τους ακόμη πιο συναρπαστική. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες, πουλιά, ενώ ψαρεύουν τα πάντα ακόμα και φάλαινες, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση και προσπαθώντας να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ αυτής και της εισχώρησης του σύγχρονου πολιτισμού στη ζωή τους. Αν το λέει η καρδιά σας μπορείτε να συμμετάσχετε και στο σαφάρι φάλαινας, που περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πακέτο του τουριστικού οργανισμού (οι τιμές για 8 ημέρες/7 νύχτες ξεκινούν από 3.080 ευρώ).

Ilimanaq Lodge
Restaurant Koks
Koks restaurant
Sarfalik

Αν όμως ονειρεύεστε απλώς μια νύχτα σε ιγκλού, δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε πολύ. Και σε περίπτωση που νομίζετε πως η επαφή με τη Φύση δεν μπορεί να συνδυαστεί με την πολυτέλεια, αρκεί να κατευθυνθείτε στο Ilimanaq Lodge, όπου σας περιμένει μια… αστεράτη έκπληξη, αφού εδώ το εστιατόριο Koks προσφέρει φανταστικά μενού γευσιγνωσίας που δικαιολογούν τα 2 αστέρια Michelin του σε κάθε πιάτο και δεν αρκούνται στο εθνικό Suaasat (σούπα από κρέας φώκιας, με ρύζι, κρεμμύδια και πατάτες). Αυτό θα το απολαύσετε περισσότερο στα εστιατόρια της πρωτεύουσας, όπως το Sarfalik, που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Hans Egede και είναι ένα από τα μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε το παραδοσιακό mattak, μια λιχουδιά από την πέτσα της φάλαινας που συνηθίζεται σε ολόκληρο τον αρκτικό κύκλο και στο… πολύβουο Nuuk των 16.000 κατοίκων –το μόνο μέρος της χώρας όπου υπάρχουν διασταυρώσεις και φωτεινοί σηματοδότες και που το κόστος της καθημερινότητας σκαρφαλώνει ακόμη ψηλότερα. Μιλάμε άλλωστε για μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο και όχι άδικα, αν το σκεφτεί κανείς, παρότι οι κάτοικοι της Γροιλανδίας φαίνεται να αντεπεξέρχονται καθώς κάθε οικογένεια έχει τον ψαρά ή τον κυνηγό της. Μέσα σε αυτή τη γιορτή της Φύσης χρειάζονται πολλά παραπάνω;

Η Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη και έχει πληθυσμό λιγότερο από 60.000 κατοίκους

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version