Η εντυπωσιακή ιστορία και η νεοκλασική κομψότητα του Argini Hotel στην καρδιά της αρχοντικής Ερμούπολης
Η διαχρονική κομψότητα και η σοφιστικέ αισθητική έχουν χαρίσει επάξια στην Ερμούπολη της Σύρου τον τίτλο της αρχόντισσας των Κυκλάδων. Η δε αρχιτεκτονική της ταυτότητα, είτε πρόκειται για τα περίφημα νεοκλασικά αρχοντικά και τις ενετικές αναφορές της αριστοκρατικής συνοικίας Βαπόρια, είτε για τα εμβληματικά δημόσια κτήρια όπως το Δημαρχείο και το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, κάνουν το ταξίδι στην πόλη του αρχαίου θεού Ερμή, μια εμπειρία περιπλάνησης.
Οι λεπτομέρειες που ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας ξεπροβάλουν από γραφικά στενά, στολίζουν μαρμάρινες προσόψεις, παίρνουν τη μορφή υπέρθυρων σε αρχοντικές επαύλεις. Κυρίως οικείες εφοπλιστών οι τελευταίες, αναβιώνουν ως ξενοδοχεία και boutique καταλύματα, επιτρέποντας στον επισκέπτη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων να ζήσει τη μοναδική ατμόσφαιρα μιας εποχής εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής άνθισης.
Στο πλαίσιο αυτό, το νεοαφιχθέν, πολυτελές Argini Hotel αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση μετατροπής ενός αρχοντικού με ξεχωριστό ιστορικό χαρακτήρα σε ένα κατάλυμα όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά τη γνήσια συριανή μεγαλοπρέπεια και την ελληνική φιλοξενία.
Από τα Βαπόρια του 19ου αιώνα στο σήμερα
Το αφήγημα του ξεχωριστού Argini Hotel φέρνει κοντά δύο οικογένειες του νησιού, τα αρχοντικά των οποίων έμελλε να γειτνιάζουν. Το ίδιο το κτήριο του Argini χτίστηκε το 1853 για λογαριασμό του Γρηγορίου Πάικου, αγωνιστή του 1821 και μέλους της Φιλικής Εταιρίας, που από το 1830 έζησε στη Σύρο, κάνοντας οικογένεια 9 παιδιών. Μετά τον θάνατό του το 1879, η εντυπωσιακή κατοικία άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησία, με πλούσιες οικογένειες να αποκτούν την κυριότητά της, να την επινοικιάζουν ή να καταλήγουν να την πουλούν. Ο χρόνος έφερνε φθορά και εγκατάλειψη και η ιστορία του αρχοντικού περνούσε σταδιακά στη λήθη.
Κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση η οικογένεια Πολυκρέτη, σημερινοί ιδιοκτήτες του Argini Hotel και υπεύθυνοι για τη νέα ζωή που απέκτησε το ιστορικό κτήριο. Γέννημα-θρέμμα της Ερμούπολης ο κ. Γιάννης Πολυκρέτης θυμάται το «παραδομένο στον χρόνο, σχεδόν ερειπωμένο κτήριο», που έβλεπε απ΄το παράθυρό του μεγαλώνοντας, μιας που το πατρικό του σπίτι βρισκόταν δίπλα στο αρχοντικό Πάικου. «Ηθελα να το αγοράσω ώστε να το γκρεμίσω και να μην το βλέπω», θυμάται ως έφηβος, σκέψεις και διαθέσεις που φυσικά άλλαξαν ριζικά μεγαλώνοντας, οδηγώντας στην απόκτηση του κτηρίου το 2016. Οι ρίζες του, η βαθιά αγάπη για τον τόπο του και το επάγγελμα του τοπογράφου μηχανικού, συντέλεσαν σε μια απόφαση που αρχικό στόχο δεν είχε την εμπορική εκμετάλλευση, αλλά την αποτροπή καταστροφής ενός κομματιού της ιστορίας του νησιού.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός ιδιαίτερου ξενοδοχείου, με βάση τον σεβασμό και την ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα του κτηρίου, γεννήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι ένα τόσο ξεχωριστό οικοδόμημα άξιζε να είναι ανοιχτό στο κοινό, προσβάσιμο σε όσους γοητεύονται από την αρχοντική αύρα της Σύρου, φιλόξενο για όσους αναζητούν την πολυτέλεια στην ουσία και όχι στις εντυπώσεις. Το project χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί και μόλις το φετινό Απρίλιο το αρχοντικό του 19ου αιώνα, επανασυστήθηκε στη Σύρο ως Argini Hotel. Το δε όνομα που διάλεξε η οικογένεια Πολυκρέτη -μια ακόμη νύξη στην ιστορία του νησιού- είναι εκείνο της Αργίνης Μπενάκη Σαλβάγου, κόρης του Εμμανουήλ Μπενάκη και αδερφή της Πηνελόπης Δέλτα, που κατάγονταν από τη Σύρο και άφησε εποχή στο νησί με το φυσικό της κάλλος.
Η επαναφορά του αρχιτεκτονικού μεγαλείου
Το νεοκλασικό κτήριο στη μεγαλοαστική περιοχή Βαπόρια, όπου στεγάζεται το πεντάστερο Argini Hotel προσελκύει και πάλι βλέμματα με την αποκατεστημένη αρμονική αισθητική του και τον αέρα κλασσικής κομψότητας που αποπνέει, ερμηνευμένο μέσα από μια απόλυτα σύγχρονη ματιά. Πέτρα και μάρμαρο, καθαρές γραμμές και λειτουργικότητα, είναι τα εμφανή χαρακτηριστικά που τραβούν καταρχήν την προσοχή. Αυτό όμως που δεν βλέπει εξαρχής ο επισκέπτης, αλλά αντιλαμβάνεται ζώντας για λίγο στους χώρους του Argini, είναι το μεράκι, η αγάπη, η προσεκτική μελέτη κάθε λεπτομέρειας και η προσωπική επένδυση της οικογένειας Πολυκρέτη, που σύσσωμη πήρε μέρος στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού μνημείου.
Η αρχιτεκτονική του ταυτότητα παρέμεινε αναλλοίωτη, «το κτήριο όμως εσωτερικά είχε φθορές μεγάλου βαθμού, ιδιαίτερα οι οροφές», διευκρινίζει ο κ. Γιάννης Πολυκρέτης». «Διατηρήσαμε τους πέτρινους τοίχους που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν σε πάχος το 1,20μ., την απουσία τσιμέντου, τη διάταξη των χώρων, όπως τα δύο σαλόνια, και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για την πλήρη επαναφορά των ζωηρόχρωμων νωπογραφιών». Τα συνολικά 11 δωμάτια -4 σουίτες και 7 μοναδικά δίκλινα- διατηρούν το ξεχωριστό τους ύφος και αποτυπώνουν την ισορροπία μεταξύ ιστορικού παρελθόντος και κανόνων της σύγχρονης φιλοξενίας. Οι σανίδες των δρύινων πατωμάτων έχουν το ίδιο πλάτος όπως παλιά, αυθεντικές είναι και οι εσωτερικές πόρτες, ενώ οι αξιοθαύμαστες οροφογραφίες, μαζί με τις τοιχογραφίες της μεγαλύτερης σουίτας Argini Masterpiece Suite, της αλλοτινής σάλας χορού του αρχοντικού, επανήλθαν στην αρχική τους αίγλη, χάρη στις επίπονες εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης της Κλεοπάτρας Τσουράκη, υπογραμμίζοντας τη μεγαλοπρέπεια και προσδίδοντας ένα μοναδικό καλλιτεχνικό τόνο στο οικοδόμημα.
Φιλοτεχνημένες από Ιταλούς και ντόπιους καλλιτέχνες, απεικονίζουν εξίσου δημοφιλή λαογραφικά στοιχεία της εποχής, ήρωες της Επανάστασης, αλλά και αναγεννησιακά στοιχεία, «συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον συνονθύλευμα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας», όπως αναφέρει ο κ. Πολυκρέτης, που σίγουρα δεν χορταίνεις να θαυμάζεις ξαπλωμένος στα άνετα, υπέρδιπλα κρεβάτια. Εκτός από τις οροφογραφίες, στη μοναδικότητα των χώρων συμβάλουν και τα διακριτά ονόματα των δωματίων. Kάποια φέρουν αυτά των παιδιών του Γρηγορίου Πάικου και άλλα σπουδαίων αρχιτεκτόνων που έχουν μερίδιο στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου: του Τσίλερ που σχεδίασε το Δημαρχείο με τη μεγαλοπρεπή σκάλα, του Βιδάλη, του Laurent.
Εξίσου ξεχωριστά και τα μπάνια, εξ΄ ολοκλήρου επενδυμένα με αστραφτερά μάρμαρα, στα οποία «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κι αφιερώθηκε πραγματικά πολύς χρόνος, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται περισσότερο ελληνικούς τύπους μαρμάρου». Ολα είναι επιλογές της οικογένειας, αστραφτερό λευκό Διονύσου, πράσινο Τήνου, Δράμας, Ιωαννίνων, το ιταλικό Covelano Macchia Vecchia με τις εντυπωσιακές μαύρες φλέβες, το γκρίζων τόνων Grigio Carnico ή το βραζιλιάνικο απαλό γαλάζιο Azul Cielo. Η χρήση του μαρμάρου συνεχίζεται και στους κοινόχρηστους χώρους, όπως στην Αίθουσα Πρωινού και βέβαια στα πανέμορφα γεωμετρικά σχέδια των δαπέδων, που «επανασχεδιάστηκαν στο αρχικό πνεύμα του κτηρίου, αλλά με μοντέρνες πινελιές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο ανάλαφρο», όπως μας εξηγεί ο κ. Πολυκρέτης που επέβλεψε κάθε στάδιο της αποκατάστασης του κτηρίου. Το ίδιο αρμονικά ταίριαξαν τα μοντέρνου design έπιπλα και τα μελετημένα συστήματα φωτισμού των οίκων Flos, Artemide, Poltrona Frau, Panzeri, TOOY και ΑSTRO, που επιτρέπουν στο θαυμαστό νεοκλασικό ύφος να παραμείνει κύριος πρωταγωνιστής.
Τα στοιχεία που ολοκληρώνουν μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής
Εμπνευσμένος είναι και ο τρόπος που αξιοποιήθηκαν οι δύο παλιές στέρνες του κτηρίου, καθώς μετατράπηκαν σε χώρους χαλάρωσης και ευεξίας. Διατηρώντας το αψιδωτό σχήμα της οροφής, με το φως να διαχέεται απαλά γαληνεύοντας το πνεύμα, εδώ λειτουργεί το ευεργετικό χαμάμ του Argini Hotel και η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με το αναζωογονητικό jaccuzi. Ανοιχτά και για μη ενοίκους, συνδυάζουν τα οφέλη τους με αυτά taylor made υπηρεσιών spa, πρακτικών αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μασάζ από ειδικευμένους θεραπευτές.
Παράλληλα, τον γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων και την εξαιρετική συριανή κουζίνα έρχεται να αναδείξει το εστιατόριο Elexis, με ένα δυναμικό μενού που φέρει την υπογραφή του Ομίλου Trastelis. «Συνεργαστήκαμε με τον Απόστολο Τραστέλη θέλοντας να κρατήσουμε το μενού μικρό αλλά εξελισσόμενο, ώστε οι επισκέπτες του Elexis να έχουν τη δυνατότητα να γευτούν γεύσεις που εναλλάσσονται κι ανανεώνονται, με διαφορετικά πιάτα στη λογική πάντα της εποχικότητας και της διαθεσιμότητας. Γαστρονομία αυθεντικά ελληνική, αλλά και μια διεθνής νότα, σύμφωνη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σύρου, χαρακτηρίζει την κουζίνα μας», αναφέρει με ενθουσιασμό ο κ. Πολυκρέτης, παραμένοντας πιστός στον στόχο της αυθεντικότητας της εμπειρίας. Στην ίδια λογική, η μέρα στο Argini Hotel ξεκινά μ΄ένα πλούσιο, ελληνικού προσανατολισμού πρωινό, στο οποίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία από 12 διαφορετικές ομελέτες, όπως η εμβληματική Φρουτάλια Ανδρου και η αγαπημένη της Σύρου Τιριτιτίμ με τρυφερά κολοκυθάκια.
Τις εντυπωσιακές γευστικές και μη εμπειρίες, συμπληρώνει το Bar Under the Sky, με μια κάρτα εμπνευσμένων από τις Κυκλάδες signature ή και κλασσικών cocktails, που ένοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μαζί με νοστιμότατο finger food στο roof garden του Argini. Εναλλακτικά 60 περίπου ετικέτες οίνων δίνουν έμφαση σε ποικιλίες της Σύρου, της Τήνου, της Σαντορίνης και άλλων ελληνικών περιοχών, περιλαμβάνοντας και προτάσεις του διεθνούς αμπελώνα, συνοδεία πλατό ντόπιων τυριών κι αλλαντικών. Καλύτερη ώρα για να τα απολαύσετε, εκείνη που ο ήλιος χάνεται στο Αιγαίο, βάφοντας σε χρυσαφί αποχρώσεις τον ορίζοντα του νησιού και κάνοντας ακόμη πιο μαγευτική τη θέα στην Ανω Σύρο και στην Ερμούπολη.