Η συζήτηση σχετικά με το αν το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη φυσική επιλογή για απώλεια βάρους έχει ανάψει στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πράσινο τσάι αποκαλείται από πολλούς ως το “Ozempic της φύσης” και προωθείται από αμέτρητους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά των φανατικών TikΤokers, ως ο νέος τρόπος να αδυνατίσει κανείς με απόλυτα φυσικό τρόπο. Με τους ισχυρισμούς λοιπόν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της όρεξης, στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην προώθηση σημαντικής απώλειας βάρους, η τάση έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτηθούν: Είναι το πράσινο τσάι πραγματικά μια φυσική εναλλακτική λύση σε ιατρικές παρεμβάσεις όπως το Ozempic; Και τι έχουν να πουν οι ειδικοί για το ρόλο του ροφήματος στην απώλεια βάρους;

Είναι το πράσινο τσάι ένα φυσικό αδυνατιστικό;
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Τι είναι το Ozempic;
Για να καταλάβουμε γιατί το πράσινο τσάι συγκρίνεται με το Ozempic, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είναι το φάρμακο αυτό και πώς λειτουργεί. Το Ozempic είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που περιέχει σεμαγλουτίδη, μια ένωση που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Λειτουργεί μιμούμενη μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και, με τη σειρά της, επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την όρεξη. Αυτές οι επιδράσεις το έχουν καταστήσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο απώλειας βάρους για πολλά άτομα.
Το Ozempic λοιπόν έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στους κύκλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες επιτυχίας σχετικά με τα οφέλη της απώλειας βάρους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο με πιθανές παρενέργειες, καθιστώντας το ακατάλληλο για πολλές ομάδες ανθρώπων.

Είναι το πράσινο τσάι το Ozempic της φύσης”;
Το πράσινο τσάι εξυμνείται εδώ και πολύ καιρό για τα οφέλη του στην υγεία, ιδίως στην παραδοσιακή ιατρική. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, ιδιαίτερα σε γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στο μεταβολισμό και στην καύση του λίπους. Οι χρήστες του TikTok που προωθούν το πράσινο τσάι για την απώλεια βάρους συχνά ισχυρίζονται ότι αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ως έναν «φυσικό» τρόπο καταστολής της όρεξης και ενίσχυσης του μεταβολισμού -παρόμοιο δηλαδή με τα αποτελέσματα του Ozempic.
Ορισμένοι influencers του TikTok υποστηρίζουν μάλιστα, την κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά ή την κατανάλωση συμπληρωμάτων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, υποδηλώνοντας ότι το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να χάσουν γρήγορα κιλά. Φυσικά, αυτή η σύγκριση έχει οδηγήσει σε εκτεταμένο ενθουσιασμό, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που αναζητούν έναν πιο προσιτό, μη φαρμακευτικό τρόπο για να χάσουν βάρος.

Τι λέει η επιστήμη για το πράσινο τσάι και την απώλεια βάρους
Η δυνατότητα του πράσινου τσαγιού να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης εδώ και χρόνια, ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα.
Πιο συγκεκριμένα, οι δραστικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα οι κατεχίνες όπως η EGCG, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οξείδωση του λίπους και βελτιώνουν τον μεταβολικό ρυθμό, ειδικά όταν καταναλώνονται τακτικά. Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά περίπου 3-4%, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σε μια μέτρια αύξηση της καύσης θερμίδων με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος στην απώλεια βάρους είναι συχνά μικρός και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να καίει λίπος, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έκαιγαν περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης από εκείνα που δεν κατανάλωναν. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι πιο έντονη σε άτομα που είναι ήδη δραστήρια και τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι γενικά μέτρια σε σύγκριση με φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως το Ozempic.
Όσον αφορά την καταστολή της όρεξης, το πράσινο τσάι δεν είναι γνωστό ότι έχει τα ίδια ισχυρά αποτελέσματα καταστολής της όρεξης με το Ozempic. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, η οποία μπορεί να μειώσει προσωρινά την πείνα. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως βραχύβιο και δεν είναι συγκρίσιμο με την πιο μόνιμη καταστολή της όρεξης που παρέχεται από φάρμακα όπως το Ozempic.

Είναι το πράσινο τσάι ένα φυσικό αδυνατιστικό;
Photo: pixabay

TikTok και πράσινο τσάι
Το TikTok, με την ικανότητά του να ενισχύει γρήγορα τις τάσεις, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ιδέας του πράσινου τσαγιού ως «Ozempic της φύσης». Τα σύντομα, ελκυστικά βίντεο παρουσιάζουν συχνά δραματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους πριν και μετά ή μαρτυρίες για το πόσο εύκολο είναι να χάσετε βάρος με το πράσινο τσάι. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της λήψης συμβουλών υγείας αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα είναι γνωστή για την υπεραπλούστευση πολύπλοκων θεμάτων υγείας και την προώθηση γρήγορων λύσεων, γεγονός που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση.
Επιπλέον, πολλά βίντεο του TikTok μπορεί να παραλείπουν να αναφέρουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και των μακροπρόθεσμων αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα οποία αποτελούν κρίσιμα συστατικά της βιώσιμης απώλειας βάρους. Το να βασίζεστε αποκλειστικά στο πράσινο τσάι -ή σε οποιοδήποτε μεμονωμένο τρόφιμο ή ποτό- ως λύση για την απώλεια βάρους είναι απίθανο να αποφέρει σημαντικά ή μόνιμα αποτελέσματα.

Αν και λοιπόν, το πράσινο τσάι είναι αναμφίβολα ένα υγιεινό αφέψημα με πολλά πιθανά οφέλη, σίγουρα δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε το «Ozempic της Φύσης». Το ίδιο, ενώ μπορεί να προσφέρει μια μικρή ώθηση στο μεταβολισμό και την καύση λίπους, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματά στην απώλεια βάρους όσο έχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το Ozempic. Αντί λοιπόν να ξεκινήσετε να πίνετε τσάι σαν αν μην υπάρχει αύριο ή να παίρνετε φάρμακα, καλύτερα να εστιάσετε σε πιο παραδοσιακούς τρόπους απώλειας βάρους και ίσως παράλληλα να δοκιμάσετε να περνάτε λιγότερη ώρα στο TikTok ακούγοντας συμβουλές που από ότι φαίνεται απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Eξωτερική Φωτογραφία Getty Images / Ideal Image