search icon

Fine Living

Δοκιμάζουμε 5 σπουδαίες σαμπάνιες Louis Roederer – Ανάμεσά τους η εμβληματική Cristal

Eνας τέτοιος πιονιέρος ήταν και ο Louis Roederer, ο οποίος όταν ανέλαβε τον οικογενειακό οίκο Σαμπάνιας αποφάσισε ότι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες είναι το κλειδί για να δημιουργήσει μια μεγάλη Σαμπάνια. 190 χρόνια μετά, η κληρονομιά του έχει βρει τον περίφημο οίκο με 2.450 στρέμματα αμπελώνων, έκταση ικανή να καλύψει το 70% των αναγκών του. Δεν […]

Το να έχεις τα δικά σου αμπέλια σε μια οινοπαραγωγική περιοχή που το 90% της γης δεν ανήκει στους παραγωγούς αλλά στους αγρότες είναι ασυνήθιστο. Το να το πράττεις όμως εν έτη 1833 είναι τουλάχιστον πρωτοποριακό.

Eνας τέτοιος πιονιέρος ήταν και ο Louis Roederer, ο οποίος όταν ανέλαβε τον οικογενειακό οίκο Σαμπάνιας αποφάσισε ότι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες είναι το κλειδί για να δημιουργήσει μια μεγάλη Σαμπάνια. 190 χρόνια μετά, η κληρονομιά του έχει βρει τον περίφημο οίκο με 2.450 στρέμματα αμπελώνων, έκταση ικανή να καλύψει το 70% των αναγκών του.
Δεν είναι όμως μόνο το ανήκουστο ποσοστό, αλλά και η ποιότητα της γης αυτή που κάνει τη “Louis Roederer διαφορά”, μιας και οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται σε χωριά που έχουν την ύψιστη κατάταξη Grand Cru, ενώ σχεδόν όλοι oι υπόλοιποι σε 1er Cru. Επιπρόσθετα η …πίτα είναι μοιρασμένη στις περιοχές Montagne de Reims, Cote des Blancs και Valle de la Marne, τους σπουδαιότερους τόπους για το Pinot Noir, το Chardonnay και το Pinot Menieur αντίστοιχα.

Hδη από το 1870 η εξαιρετική πρώτη ύλη μεταμορφώνεται σε αστεράτους …αφρούς, με τον οίκο να εξάγει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία. Μάλιστα η αγάπη του Τσάρου Αλέξανδρου του 2ου για την Roederer είναι τόσο μεγάλη που οδηγεί στη δημιουργία της μυθικής Cristal. Η ξεχωριστή διάφανη φιάλη με τον επίπεδο πάτο -αμφότερα στην υπηρεσία της “glasnost”, της διαφάνειας που θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο κάποιας απόπειρας δηλητηρίασής του- και ακόμα πιο μοναδικό περιεχόμενο, έμελλε να την καταστήσει ένα από τα σπουδαιότερα κρασιά της οινικής ιστορίας.
Oμως δεν είναι μόνο η Cristal, αφού ο οίκος με το καλλιγραφικό LR στον λαιμό δεν προσφέρει κανένα …γυαλάκι αλλά μόνο πολύτιμα κρύσταλλα. Το newmoney δοκιμάζει μεγάλο μέρος της σπουδαίας συλλογής και επιλέγει τα πλέον εκθαμβωτικά!

Roederer Collection 244 NV
Η ευαισθησία αλλά και η ανησυχία του οίκου για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πριν από μια δεκαετία τη σειρά Collection, κάθε έκδοση της οποίας προσφέρει ένα νέο κεφάλαιο εκφραστικότητας, σεβόμενο ωστόσο το μοναδικό στυλ της Roederer. H Collection 244 σηματοδοτεί τον 244ό τρύγο της και βασίζεται στην εσοδεία του 2019, ωστόσο στη συμφωνία συμμετέχει η “μαγιά” παλαιότερων εσοδειών Perpetual Reserve, αλλά και ένα 10% κρασιών βάσης ζυμωμένων σε βαρέλι.
Το αποτέλεσμα αυτής της ενορχήστρωσης φέρνει τα φρουτώδη αρώματα σε απόλυτη ισορροπία με αυτά του ψωμιού, το νεύρο στο ίδιο επίπεδο της απαλότητας και τη φινέτσα στον …κόφτη της Roederer!

Roederer Collection 243 Magnum NV
Ολα τα κρασιά παλαιώνουν καλύτερα σε μεγάλες φιάλες -μιας και η αναλογία κρασιού προς οξυγόνο είναι μεγαλύτερη- όμως οι διαφορές σε μια Σαμπάνια είναι ακόμα εντονότερες, αφού το κρασί υπόκειται και μια δεύτερη ζύμωση μέσα σε αυτό! Βέβαια μια φιάλη του 1,5lt ωριμάζει με πιο αργό ρυθμό, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα εδώ. Ετσι, αν και η 243 περιέχει αρκετό από το ζεστό 2018, είναι πιο επιθετική και αυστηρή, αλλά και λιγότερο εκφραστική από την 750άρα 244.
Ωστόσο η εξαιρετική γευστική της επιμονή και το αέρινο λουλουδάτο άρωμά της θα αποζημιώσει τους οινόφιλους που θα κρατήσουν αυτή την glamour-άτη φιάλη στην κάβα τους για 5-10 χρόνια.

Roederer Vintage Rose 2016
Εντάξει, οι ροζέ Σαμπάνιες έχουν την αβάντα του χρώματος, ωστόσο πολλές εξ αυτών δεν τα καταφέρνουν σε μύτη και στόμα όσο οι λευκές αδελφές τους. Η LR αριστεύει στο στυλ και το αποδεικνύει με ένα εκπληκτικό 2016!
Μόνο Pinot Noir και Chardonnay συμμετέχουν στο blend, ενώ το χρώμα αναλαμβάνει να δώσει ένα πολύωρο infusion σταφυλιών από το ειδικά επιλεγμένο γι’ αυτή την cuvee αμπελοτόπι Cumieres. Τέσσερα χρόνια παραμονής με τις οινολάσπες ολοκληρώνουν αυτό το εντυπωσιακό κρασί, το οποίο συνδυάζει αρωματική εκρηκτικότητα πασχαλιάς, κανέλας, σαγκουινιού και φραγκοστάφυλου, με πλούσιο γλυκόπιοτο στόμα και ατελείωτη κατάξηρη επίγευση.

Roederer Vintage Brut 2015
Το 2015 η Καμπανία ανακηρύχτηκε από την UNESCO World Heritage Site και η Roederer εκμεταλλεύτηκε την εκπληκτική χρονιά για να το γιορτάσει με ένα αριστούργημα! Βασισμένο σε 2/3 Pinot Noir και 1/3 Chardonnay, από τα περίφημα Grand Cru χωριά Verzy και Chouilly και ζυμωμένο κατά 36% σε βαρέλι, το κρασί βάσης παραμένει με τις οινολάσπες της δεύτερης ζύμωσης για 5 ολόκληρα χρόνια, αποκτώντας μια υπέρπυκνη μύτη ύψιστης πολυπλοκότητας, που πατά σε κίτρινα φρούτα, μπισκότο και ζυμάρι. Εξίσου τρομερή όμως είναι και γεύση, αφού συνδυάζει εντυπωσιακό όγκο, υπέροχη αρχική γλύκα, επίμονο flavor και μια πικάντικα βαρελάτη τζούρα στην επίγευση.

Roederer, Cristal 2015
Μια επική προσπάθεια βασισμένη μόνο στον καλύτερο καρπό 45 αμπελοτεμαχίων που καλλιεργούνται βιολογικά ή βιοδυναμικά και οινοποιούνται ξεχωριστά! Ενα υπέρπυκνο όργιο μανιταριών, μπισκότων digestive, εξωτικών φρούτων και λεμονιού, που παράλληλα καταφέρνει να παραμένει απόλυτα ντελικάτο και αριστοκρατικό. Αλλά και τόσο δυνατό ώστε να συγκινεί ακόμα και μετά από μια 25ετία! “Σαν τον ουρανό μιας καταγάλανης μέρας με τη λευκή κιμωλία από κάτω του” κατά την Roederer, ένα βαρύγδουπο statement που όμως ο σπουδαίος οίκος της Σαμπάνιας φροντίζει να κάνει πράξη, αποδεικνύοντας γιατί η Cristal είναι ένα από τα σπουδαιότερα κρασιά του πλανήτη.
www.louis-roederer.com, @louisroederer_/Instagram

Exit mobile version