Ο Leon Avigad, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της αλυσίδας ξενοδοχείων Βrown και ο Μίνως Διγενής ιδρυτικό στέλεχος του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos που σχεδιάζει το ΜΙΝΙΟΝ αφηγούνται πώς τούς έχει εμπνεύσει η Ομόνοια.
O Leon Avigad θυμάται ότι όταν αποφάσισε να επιχειρήσει στην Ομόνοια, όλοι τον απέτρεπαν. Η περιοχή εθεωρείτο “non grata”. Η απορία ήταν προφανής; Πώς ένα μέρος μόλις 10 λεπτά από το λαμπερό Σύνταγμα, μπορούσε να είναι τόσο διαφορετικό – προς το χειρότερο; Μετά το πρώτο ξενοδοχείο της Ομόνοιας, ακολούθησαν η ανακοίνωση για το νέο ΜΙΝΙΟΝ και τα ξενοδοχεία Mama Shelter με το super cool design του Philippe Starck. “Τέτοια έργα θα μετατρέψουν την Ομόνοια σε 4-5 χρόνια σε Soho της Αθήνας”, ισχυρίζεται ο έμπειρος ξενοδόχος.
Και συνεχίζει. “Το να διοργανώνεις parties κάθε Σαββατοκύριακο, στην ταράτσα του Brown Lighthouse για παράδειγμα, με την ομάδα Νepenthe events στο Pullman club με high-end δείπνο, ελκύουν κόσμο από τη Βουλιαγμένη και το Κολωνάκι στην Ομόνοια. Προωθώντας επίσης τη χριστουγεννιάτικη αγορά της περιοχής, ωθήσαμε πολλές οικογένειες να έρθουν με τα παιδιά τους στο συντριβάνι”.
To πρόβλημα των τοξικομανών
Το πρόβλημα της Ομόνοιας το γνωρίζουμε όλοι. Είναι οι τοξικομανείς της περιοχής. O Leon Avigad λέει σχετικά: “To πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ομόνοια δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του. Μιλήσαμε πολλές φορές με τον δήμαρχο και τον υπουργό Τουρισμού και το αρμόδιο όργανο της αστυνομικής υπηρεσίας. Αυτό για να επιλυθεί οριστικά, θα χρειαστούν χρόνια και για αυτό η αστυνομία δικαίως υποστήριξε πως δεν ψάχνει για τους χρήστες αλλά για τους διακινητές”.
Από την άλλη πλευρά, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να “εξευγενιστεί” η περιοχή. “Δεν αναζητούμε να μετατρέψουμε την Ομόνοια σε Κολωνάκι. Η Ομόνοια έχει τη δική της γοητεία και πραγματικότητα. Και δεν πρέπει να την αλλάξουν. Θυμάμαι την Ομόνοια παιδί όταν ήταν ακόμα κυκλική. Ήταν μέρος για διασκέδαση. Όχι snob και prestigious. Ή όλη περιοχή μέχρι την Τεχνόπολη και τον Κεραμικό, είναι περιοχή κεφιού και coolness. Κι έτσι πρέπει να γίνει. Για αυτό χρειάζονται αλλαγές από την βάση και όχι τεράστια επενδυτικά κεφάλαια με φαραωνικά έργα με ορίζοντα δεκαετίας”.
Το επόμενο Meatpacking District
“Εσχάτως, άνοιξε ένα hipster barbershop. Ένα τατουατζίδικο. Μια μπουτίκ με μεταχειρισμένα ρούχα. Μια διαφημιστική εταιρεία ετοιμάζεται να καταλάβει ήδη ένα κτίριο. Οι αλλαγές που έρχονται στην Ομόνοια θα είναι super cool. Επίσης η κτηματομεσιτική αγορά δεν είναι ακόμα τόσο ακριβή εκεί, μπορεί κάποιος να βρει νεοκλασικά ή μοντερνιστικά κτίρια των 70ς. H Oμόνοια χρειάζεται τη βάση της κοινότητας των δημιουργικών ανθρώπων. Η γραφειοκρατία υπάρχει παντού όπου έχουμε επενδύσει: Γερμανία, Κύπρος, Κροατία, παντού”, συμπλήρωσε ο Leon. Τα παραπάνω λόγια θύμισαν αυτά που είχε πει στο συνέδριο Architect show στη συνέντευξη που είχε με την υπεύθυνη περιεχομένου της Design Ambassador Δανάη Μακρή: “Η Αθήνα μπορεί να γίνει καλύτερη αλλά όχι ίδια με την Βαρκελώνη. Αυτό θα το καταφέρει σεβόμενη τις μικρές οικογενειακές ταβέρνες και τα τοπικά προϊόντα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει περισσότερους τουρίστες από την Ισπανία και τη Γαλλία χωρίς να βλάψει τις τοπικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως. Η συνύπαρξη της ταβέρνας με το Michelin star εστιατόριο κάνει την Αθήνα πιο γοητευτική. Νέες περιοχές για εμάς θα μπορούσαν να είναι το Γκάζι και το Μετς”.
Και συνέχισε: “Το γεγονός ότι έχουμε πλέον, 12-13 ξενοδοχεία γύρω από την πλατεία, είναι κάτι που τη λούζει με το φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο φως. Επίσης οι δρόμοι που οδηγούν προς τα Εξάρχεια και επίσης προς το Εθνικό θέατρο, με το Brown Kubic και το ίδιο συμβαίνει με την πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το δημαρχείο. Έχουμε υπολογίσει ότι αυτά τα ξενοδοχεία φιλοξενούν καθημερινά δύο χιλιάδες ανθρώπους. Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν να ζήσουν τοπικές εμπειρίες βγαίνοντας από το κατώφλι του ξενοδοχείου τους, σε μια ωραία ταβέρνα ή εστιατόριο ή ένα cool bar. Έρχονται επίσης στην περιοχή τα ξενοδοχεία Accor, ήρθαν τα Moxy, τα Mama Shelter και με το ΜΙΝΙΟΝ που έρχεται σύντομα, η Ομόνοια θα γίνει το επόμενο Soho ή το Meatpacking district, το μέρος που όλοι θα θέλουν να βγουν”.
O αρχιτέκτονας του ΜΙΝΙΟΝ
Μιλήσαμε με τον Μίνωα Διγενή που σχεδιάζει το νέο MΙΝΙΟΝ: “Το μόνο που θέλουμε είναι περισσότερη ποιότητα επεμβάσεων και περισσότερη εμπιστοσύνη στην αρχιτεκτονική κοινότητα. Το ΜΙΝΙΟΝ στοχεύουμε να λειτουργήσει κομβικά για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Οι μικτές χρήσεις (ο συνδυασμός χώρων γραφείου, καταστημάτων και κατοικιών) μπορούν να γίνουν ένα παράδειγμα και για τον υπόλοιπο οικοδομικό ιστό του κέντρου. Ομως, μόνο μέσα στο χρόνο μπορούμε να αξιολογήσουμε τελικά την επίδραση του ΜΙΝΙΟΝ. Η ιδέα ήταν ακριβώς αυτή: Να μην είναι ένα πρότζεκτ που βλέπει τον αφαλό του. Η σύλληψη του έχει τον χαρακτήρα να γίνει κινητήριος δύναμη για την γύρω περιοχή και την αναβάθμιση της. Μόνο αν συντηρήσουμε και αναδείξουμε τα υπάρχοντα κτίρια θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής”.
Eξωτερική Φωτογραφία: Spyros Hound