Στο γεμάτο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών έγινε η απονομή των πρώτων Grail Αwards, των βραβείων αρχιτεκτονικής, design και φωτισμού.
Ένα εγχείρημα για να πετύχει χρειάζεται και όραμα. Τα βραβεία “Grail” (Greek Architecture Interior Lighting) επιβράβευσαν την αρχιτεκτονική αριστεία, ανέδειξαν την δημιουργικότητα, ενώ συμβάλλουν πλέον στην διεθνή προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και την εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου.
Και δεν ήταν μόνο οι βραβευθέντες Εtsi architects ή το γραφείο k-studio που μας ταξίδεψαν με την αρτιότητα της απλότητας, η οποία είναι κεκτημένη και όχι έμφυτη στον χώρο τής αρχιτεκτονικής, (άρα θέλει κόπο και προσπάθεια), αλλά και παραδείγματα επαίνων όπως η Βergerie των Mykonos architects, που δείχνει μια άλλη Μύκονο, αυτή των αρχών του 20ού αιώνα, ή όπως το νέο κτίριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θίγει το πολύ πονεμένο θέμα των όμορφων (μόνο ο Οργουελ σε ένα καινούργιο “1984” θα τα αποκαλούσε έτσι) κτιρίων του Ελληνικού δημοσίου.
Η κριτική επιτροπή ήταν διεθνής, γεγονός που έδινε έναν κοσμοπολίτικο αέρα στην όλη διοργάνωση, η οποία, παρότι γινόταν στην Αθήνα, τη διέκοπταν βίντεο από Τόκιο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βαρκελώνη. Για την ιστορία, την επιτροπή συνέθεταν οι: Δημήτρης Αντωνακάκης, Florencia Vetcher, Πάνος Δραγώνας, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Ivan Blasi, Αρης Καφαντάρης, Tom Lindblom και Μαριάνθη Τατάρη. Το όλο εγχείρημα είχε και μια θεαματική διάσταση με την υπέροχη μουσική υπόκρουση ενός τσέλου και μιας κιθάρας και την ταυτόχρονη προβολή των ωραίων αρχιτεκτονικών έργων σε βίντεο. Οι συνιδρυτές των Grail awards Βασίλης Μπαρτζώκας και Δημήτρης Φακίνος, διοργάνωσαν τη βραδιά με αγάπη και χωρίς τάση για διεκπεραίωση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Υποκατηγορία: Κατοικία
Etsi Architects, The Inside Out House in Gonatsa. Με έδρα το γοητευτικό χωριό Καρδαμύλη της Νότιας Πελοποννήσου, το Etsi Architects είναι ένα στούντιο που βασίζεται στην τέχνη του σχεδιασμού και της κατασκευής οικιστικών χώρων. Επικεντρώνονται στις τοπικές κατοικίες, όπου συνδυάζουν την αποκατάσταση των υφιστάμενων κατοικιών με τη δημιουργία νέων, καλαίσθητων κατασκευών, που αντανακλούν την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Το ιδρυτικό στέλεχος του γραφείου, Ελένη Τσιγαρίδα, όχι χωρίς χιούμορ, είπε ότι το brief τους έλεγε να κάνουν το σπίτι σαν αυτό μιας φίλης των πελατών τους. Το οποίο όμως το διέλυσαν και το ξαναέφτιαξαν με τον τρόπο τους, πρώτα στο μυαλό και εν συνεχεία στον υπολογιστή. Και το έφτιαξαν στην κλίμακα που υπαγόρευαν οι ελιές που περιβάλουν το σπίτι. Αυστηρότητα, απλότητα στην κάτοψη -που επέτρεπε να έχει θέα από όλες τις πλευρές του σπιτιού- και φυσικά “αβίαστη” ένταξη στο τοπίο. Επαινο στην ίδια κατηγορία πήρε το ίδιο γραφείο για το Monastery house και οι Mykonos architects με το La Bergerie.
Υποκατηγορία: Κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος
K-Studio, Liknon. Εδώ κέρδισαν οι αδερφοί Καραμπατάκη (ιδρυτικά στελέχη) και η ομάδα του γραφείου K-Studio με το Liknon, έργο που ολοκληρώθηκε το 2022 στη Σάμο και είναι ήδη στη “shortlist” για τα φετινά EU Mies Van De Rohe awards. Στο site του γραφείου το έργο περιγράφεται ως εξής: “Με στόχο να συνδέσει το εμπορικό σήμα Metaxa με τις ρίζες του, το LIKNON βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 ετών στη Σάμο, ένα νησί με πλούσιο πολιτισμό και μακρά παράδοση στα προϊόντα υψηλής ποιότητας και στην οινοποίηση. Προκειμένου να προβάλλει θετικά το μέλλον της, το brand αποφάσισε να κάνει μια νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν, να γιορτάσει την προέλευση και το μοναδικό προϊόν του και να αναδείξει το πιο πολύτιμο συστατικό του, το ενισχυμένο γλυκό μοσχάτο κρασί. Αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να ειπωθεί σε άλλο μέρος από τον ίδιο αρχαίο αμπελώνα, όπου ο Σπύρος Μεταξάς ανέπτυξε τα πολύτιμα αποστάγματά του με βάση τις αρωματικές νότες των σταφυλιών γλυκού μοσχάτου, μια ιδιαιτερότητα του terroir της Σάμου”. Προκειμένου να ριζώσει γερά σε αυτές τις καταβολές, η πρόταση του γραφείου είχε ως στόχο να τονίσει και να διατηρήσει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου, που μοιάζει να ξετυλίγεται σαν σε διαδοχικές βαθμίδες, χαράσσοντας μια διαδρομή κατά μήκος των πέτρινων τοίχων και ενσωματώνοντας περιφράξεις σε όλο το μήκος τους. Σε αντίθεση με τη δημιουργία ενός κτιρίου, γέμισαν την πεζούλα με κατασκευές που προσαρμόζονται στην προϋπάρχουσα τοπογραφία και παίρνουν αφορμή από αυτήν, προκειμένου να καθοδηγήσουν τους επισκέπτες μέσα από μια επιμελημένη, αλλά αυθόρμητη εμπειρία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Το μουσείο του ιστορικού ελληνικού brand σχεδιασμένο από το k-studio, κερδίζει σιγά-σιγά τις “δάφνες” που του αξίζουν.
Υποκατηγορία: Χώροι εργασίας & εμπορίου
Divercity architects, Syngrou Avenue Office Complex. Νικητής το συγκρότημα γραφείων Syngrou Avenue Office Complex, των Divercity architects και των Λονδρέζων Bennets & associates και αποτελεί ήδη τοπόσημο, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια των χώρων γραφείων, συνδυάζοντας άψογα τον σύγχρονο σχεδιασμό με την πλούσια κληρονομιά της Αθήνας. Το νεόδμητο συγκρότημα 15.600 τ.μ. δημιουργεί έναν χώρο εργασίας υψηλής ποιότητας με κορυφαίες προδιαγραφές βιωσιμότητας και έναν καταπράσινο νέο κήπο στην αυλή. Χωρισμένο σε τρία διακριτά μέρη, το συγκρότημα αποτελεί ένα αρμονικό μείγμα κλασικού και σύγχρονου. Τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του έργου, με πιστοποίηση LEED Platinum (κτίριο Α) και LEED Gold (κτίριο Β), βασίζονται στην τεράστια τεχνογνωσία της Bennetts Associates και της Divercity Architects.
Υποκατηγορία: Τουριστικές μονάδες
Umbral Architecture, Floating Cubes.Το έργο “floating cubes” στην Κάρπαθο των Umbral Architecture έκλεψε την παράσταση. Είναι σαν μακέτα που ζωντάνεψε. “Το έργο αφορά την κατασκευή πέντε εξοχικών κατοικιών στο νησί της Καρπάθου. Η κύρια πρόθεση ήταν να χωριστεί το κτίριο σε πέντε ξεχωριστούς κύβους που θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους. Αυτό θα επέτρεπε στα σπίτια να θολώσουν τα όρια μεταξύ φυσικού-τεχνητού, ιδιωτικού-δημόσιου και εσωτερικού-εξωτερικού. Για να ενισχυθεί αυτή η πρόθεση, κάθε μεμονωμένο σπίτι-κύβος εισάγει τρεις διαφορετικές ποιότητες χώρου που λειτουργούν ως μεταβατικά κατώφλια από το εσωτερικό στο εξωτερικό. Ο πρώτος χώρος είναι ένας αυστηρά ιδιωτικός χώρος και περιέχει τις βασικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού: ύπνο, φαγητό και μπάνιο. Ο δεύτερος χώρος, η αυλή, σχεδιάστηκε για να επεκτείνει τον πρώτο και αποτελεί τη μετάβαση μεταξύ του ιδιωτικού τμήματος της κατοικίας και του εξωτερικού χώρου. Ο τρίτος χώρος περιβάλλει το σπίτι και περικλείει την πισίνα. Στην πίσω πλευρά των κατοικιών δημιουργήθηκε ένα αίθριο, που επιτρέπει στο φυσικό ηλιακό φως να εισέρχεται στο μπάνιο και την κουζίνα, ενώ παράλληλα παρέχει ένα ορισμένο επίπεδο ιδιωτικότητας” γράφει το σχετικά νέο, γραφείο.
Υποκατηγορία: Επαναχρήση / Αποκατάσταση / Προσθήκη-Επέκταση
Etsi architects, Teloneio Kardamyli. Οι Etsi architects αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι το που είσαι δεν μετράει αν θες να διακριθείς στην αρχιτεκτονική μέσα από τα έργα σου. To γραφείο ανέλαβε την αποκατάσταση του “Τελωνείου Καρδαμύλης” στη Μεσσηνία, Ελλάδα. Το έργο ήταν να μετατραπεί ένα διατηρητέο ιστορικό κτίριο σε μια σύγχρονη οικογενειακή κατοικία, με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου και την τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Το “Τελωνείο” βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Καρδαμύλης από τον 18ο αιώνα και κατά τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσε ως μοτέλ. Στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να ανοίξει και να συνδέσει τους χώρους, ώστε να μετατραπεί ο χώρος σε σπίτι. Κατά την αποκατάσταση του κτιρίου συνεργάστηκαν ειδικοί και χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές, όπως μαρμάρινα δάπεδα από το λατομείο Itilo, ξύλο ελιάς και τοπικά βότσαλα για την επισήμανση και τις επισκευές.
Υποκατηγορία: Σχεδιασμός τοπίου/Αστικός σχεδιασμός
Makridis Associates, Revelation and highlighting of Thessaloniki’s monumental axis. Το βραβείο κέρδισε το γραφείο Makridis Associates για το έργο “Αποκάλυψη και ανάδειξη του μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης”. Η ανάπλαση της πλατείας Φαναριωτών απηχεί πέρα από τα όριά της, καθώς αναδιαμορφώνει πλήρως τη βάση του σημαντικότερου ιστορικού άξονα της Θεσσαλονίκης, αποκαθιστώντας τη συνέχειά του και επαναφέροντας τα μνημεία του στο κοινό. Ενα έργο αστικής ανάπλασης που γράφει ιστορία αναδεικνύοντάς την.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: INTERIOR
Υποκατηγορία: Κατοικία
Oblique, Εxample#1. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Oblique με το example#1 διακρίθηκε κερδίζοντας το βραβείο εσωτερικής διακόσμησης. Ανακαίνισε ένα διαμέρισμα 36 τ.μ., σε πολυκατοικία του ’70 στην περιοχή της Βουλιαγμένης, παραδίδοντας μια πρόταση που λειτουργεί ως υπόδειγμα για εναλλακτικές ερμηνείες ανακαίνισης μικρών χώρων, εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία προσέγγισης του “επίπλου ως αρχιτεκτονική” που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του ως εργαλείου παραγωγής χώρου, σύμφωνα με τις αρχές του εγκιβωτισμού. Στην ίδια υποκατηγορία πήρε βραβείο και το έργο “HAP ▪ Athenian Mosaic” του γραφείου Fluo Architecture & Design Studio.
Υποκατηγορία: Κατοικία
Fluo architecture and design studio, HAP Athenian Mosaic. Το άλλο βραβείο για interior design κατοικίας πήγε στο “HAP Athenian Mosaic” του γραφείου “Fluo architecture and design studio”. Το τελευταίο τους έργο αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος που στεγάζεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του ’80 στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα. Η βασική ιδέα ήταν να διατηρηθεί η μέγιστη προσέγγιση της εποχής του ’80, εμπλουτίζοντάς την με νέα υλικά και καινοτόμες τεχνολογίες. “Η λεγόμενη αισθητική της δεκαετίας του ’80 οπτικοποιείται με τη χρήση του μωσαϊκού δαπέδου, κατασκευασμένου από διαφορετικά μάρμαρα. Το ψηφιδωτό δάπεδο εκτείνεται από τον διάδρομο, στην κουζίνα και στο WC” γράφει το studio στο site του.
Υποκατηγορία: Γραφεία – Χώροι εργασίας
Akida Studio, Οffice space in the heart of Athens. Το βραβείο του γραφείου Akida έγινε για να δείχνει το πώς θα έπρεπε να είναι οι εργασιακοί χώροι. Στον 6ο όροφο ενός κτιρίου στην πλατεία Ομονοίας, στον οποίο προηγουμένως στεγάζονταν περισσότερα από 20 ανεξάρτητα γραφεία, δημιουργήθηκε από τους Akida Studio ένας νέος ενιαίος εργασιακός χώρος για να φιλοξενήσει τα γραφεία της εταιρείας Moro Tech. Κύριος σχεδιαστικός στόχος ήταν η συνύπαρξη ποικίλων χώρων (συν)εργασίας και συνεύρεσης, οι οποίοι προωθούν την αρμονία, την ευελιξία, την αίσθηση της κοινότητας και την αποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την άνεση, εκφράζοντας την επιθυμία της εταιρίας για ενίσχυση της ταυτότητας, της κοινότητας, της ευελιξίας και της ευημερίας μέσα από τους σύγχρονους χώρους των γραφείων της.
Υποκατηγορία: Καταστήματα
Εn route architecture, Kora Bakery. Ο κολωνακιώτικος φούρνος “Kora Bakery” που σχεδίασαν οι Εn route architecture, μετατρέπει τη δουλειά του φούρναρη σε show. Οπως έγραφαν οι άνθρωποι του γραφείου: “Το ψωμί ήταν πάντα κάτι περισσότερο από απλή ζύμη. Γιατί λοιπόν να μην γιορτάσουμε την πώληση και την παραγωγή του; Αντί να ακολουθεί τις παραδοσιακές έννοιες της αισθητικής του αρτοποιείου, αυτό το έργο επικεντρώθηκε σε μια ειλικρινή έμφαση στα βασικά συστατικά του: χώρος και αρτοσκευάσματα”. Τοποθετημένος λίγο έξω από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, ο αρχικός χώρος ήταν η αρχιτεκτονική “ζύμη” του γραφείου.
Υποκατηγορία: Τουριστικές μονάδες
Αgarch+ architects, Ekies All Senses Resort Herbs Suite.Το Ekies All Senses Resort Herbs Suite του γραφείου Αgarch+ architects κάνει το “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει”, που είπε η Λυδία Καλλιπολίτη, να ακούγεται αληθινό. Η νέα ανακαίνιση του Ekies All Senses Resort περιλαμβάνει δώδεκα δωμάτια, σουίτες και ξενώνες, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική “eco-barefoot” φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Δημιουργούνται λειτουργικοί χώροι για μακροχρόνια διαμονή και ολοήμερη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υψηλή αισθητική, οι απλές φόρμες και οι καθαρές γραμμές είναι μερικά από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που καθορίζουν το αρχιτεκτονικό στυλ και την εσωτερική διακόσμηση. Ο σχεδιασμός των νέων «χειροποίητων» δωματίων είναι αποτέλεσμα της μοναδικής τοπικής δεξιοτεχνίας, σε συνδυασμό με διεθνή ντιζάιν αντικείμενα και σύγχρονα ελληνικά έργα τέχνης. Η εκτεταμένη θέα στο δάσος και η αυθεντικότητα ενισχύουν την ουσία μιας φυσιολατρικής εμπειρίας ζωής.
Υποκατηγορία: Χώροι Εστίασης – Διασκέδασης
Post Spectacular office, Pelosof. Το βραβείο πήρε το εστιατόριο Pelosof των Post Spectacular office. “Pelosof ή πώς θα ήταν αν ο Ντόριαν Γκρέι και ο Ντέιβιντ Μπάουι οργάνωναν ένα επικό πάρτυ σε ένα ηλιόλουστο αίθριο;” λέει η περιγραφή του γραφείου. Το Pelosof βρίσκεται σε μια εμπορική στοά του 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο ήταν να στεγάσει ένα κλασικό bar/café στο αίθριο του ισογείου και ένα εστιατόριο στο υπόγειο και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Post Spectacular office.
Υποκατηγορία: Εκθεσιακοί χώροι
Flux Office, Iannis Xenakis: Sonic Odysseys. Η έκθεση “Iannis Xenakis: Sonic Odysseys” στο ΕΜΣΤ είχε διεθνή απήχηση, όχι μόνο εξαιτίας του κοσμογυρισμένου ελληνικής καταγωγής Παριζιάνου ήρωα της, αλλά και λόγω της καλαίσθητης “σκηνοθεσίας” του χώρου από το γραφείο Flux office. “Ο σχεδιασμός της έκθεσης Ηχητικές Οδύσσειες (Flux Office), έχει ως βάση τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργαστηρίου, που αντλεί αναφορές από αίθουσες αρχιτεκτονικών γραφείων, studio ηχογραφήσεων και χώρων μουσικών προβών της εποχής του Ξενάκη. Στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης των επισκεπτών με το έργο του δημιουργού για την κατανόηση της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του, δίνοντας την αίσθηση της εισόδου σε έναν χώρο παραγωγής και δημιουργίας. Η ανάγκη αυτή ενισχύεται με έμφαση στην παρουσίαση πρωτότυπων τεκμηρίων και εκθεμάτων που οργανώνονται και παρουσιάζονται σε κεκλιμένες επιφάνειες – αναλόγια, με αναφορά στα αρχιτεκτονικά σχεδιαστήρια και το σύστημα της «Πολυαγωγίας» (UPIC) του Ξενάκη”.
Kατηγορία: Φωτισμός
Atelier Ame, Ι1-45. H ανακαίνιση ημιυπόγειου διαμερίσματος στην Αθήνα (το project πήρε την ονομασία “ Ι1-45”) κέρδισε με το φωτισμό του Atelier Ame αφού η παρέμβαση του γραφείου έκανε το σπίτι να κερδίζει σε φως και χώρο.
ΧΡΥΣΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
LIKNON – K-Studio
ΧΡΥΣΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Example#1 – Oblique
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2024
Etsi Architects
Εξωτερική Φωτογραφία: Liknon