Aνήκουν στις γενιές των Μillennials και Gen Z, έχουν αμέτρητους followers και θεωρούν ότι η ζωή είναι πιο ωραία με ένα κατάφυτο σαλόνι.
Ο κάκτος είναι αναμφισβήτητα ο σούπερ σταρ των φυτών εσωτερικού χώρου στο Instagram, με πάνω από 23 εκ. αναρτήσεις αφιερωμένες σε αυτόν, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού HomeHow. Aκολουθεί το φωτογενές κεράκι ή χόγια και η δημοφιλής μονστέρα με τα εντυπωσιακά φύλλα. Περιζήτητη είναι η ανθεκτική σανσεβέρια -ή αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς» που θεωρείται ότι διώχνει την αρνητική ενέργεια και λειτουργεί σαν γεννήτρια οξυγόνου και το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη».
Η εμμονή και η αφοσίωση των Millennials και Gen Z με τα φυτά είναι ολοφάνερη στα social media, με τους plantfluencers και τους κηπουρούς του Ιnstagram και του ΤikTok να συγκεντρώνουν χιλιάδες ακόλουθους. Αλλά γιατί αυτές οι συγκεκριμένες γενιές αγαπούν τόσο πολύ την περιποίηση των φυτών;
Το ερώτημα διερεύνησε πρώτη η 33χρονη garden blogger και συγγραφέας Alice Vincent στο βιβλίο της Rootbound: Rewilding a Life. Eνα «memoir της φύσης» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2020, όπου η Bρετανίδα πρώην δημοσιογράφος και παθιασμένη κηπουρός αφηγείται την επίδραση των φυτών σε διάφορα γεγονότα της ζωής της στα είκοσί της. Στα απομνημονεύματά της αναζήτησαν παρηγοριά κατά τη διάρκεια των lockdown πολλοί συνομήλικοί της. «Σου δίνει αληθινή χαρά η παρατήρηση ενός φυτού που αναπτύσσεται μετά από έναν μακρύ, σκοτεινό χειμώνα. Η κηπουρική είναι διαλογισμός για μένα» ανέφερε η Vincent στο ΒΒC, η οποία στο παρελθόν έχει κυκλοφορήσει κι άλλα βιβλία κηπουρικής για αρχάριους, ενώ ο λογαριασμός της στο Instagram @noughticulture είναι ένα ταξίδι σε μαγικούς κήπους με ντάλιες και παιώνιες.
Η συγγραφέας εξομολογείται ότι έχει μια «ισχυρή συναισθηματική σχέση» με τα φυτά, η οποία προέκυψε ως αντίδοτο στη γρήγορη και μανιώδη ψηφιακή ζωή, αλλά και στα παιδικά χρόνια γεμάτα «Gameboy, Tamagotchi και κινητά τηλέφωνα…». Σε αντίθεση με τη στιγμιαία αναγνώριση και επιβράβευση των social media, «στην κηπουρική τίποτα δεν είναι στιγμιαίο, ούτε εγγυημένο» εξηγεί η Vincent. «Είναι μια αργή, σωματική δραστηριότητα που δοκιμάζει την υπομονή – και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά χαλαρωτικό όταν η υπόλοιπη ζωή μου είναι τόσο γρήγορη». H βρετανική Vogue έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στον γάμο της Vincent, τον περασμένο Μάιο, όπου όλοι οι χώροι ήταν διακοσμημένοι με χειροποίητες ανθοδέσμες και γιρλάντες από εποχιακά, εγχώρια φυτά. Πηγή έμπνευσης για τα βιβλία της Vincent αποτέλεσαν γυναίκες που αγαπούσαν την κηπουρική, όπως η συγγραφέας και δημοσιογράφος του The New Yorker Katherine White (1892-1977), που σκάλιζε τον κήπο της φορώντας τουίντ κοστούμια και παπούτσια Ferragamo και καλλιτέχνιδες όπως η βιολόγος και βοτανολογική καλλιτέχνιδα Μarianne North (1830-1890) που ταξίδεψε και ζωγράφισε τη χλωρίδα όλου του κόσμου. Παραδόξως, παρόλο που η περιποίηση των φυτών λειτουργεί ως αντίδοτο στην ψηφιακή ζωή, εκείνη είναι που βοήθησε τους plantfluencers να συνδεθούν μεταξύ τους και να διαδώσουν το όραμά τους.
Ενας από τους πιο διάσημους είναι ο Aμερικανός Hilton Carter, γνωστός και ως “plant daddy” και “plant doctor”. Ένας plant stylist που θεωρεί ότι για να ευημερήσουμε, πρέπει να μετατρέψουμε το σαλόνι μας σε όαση. Συγγραφέας των μπεστ σέλερ με τις πλούσιες φωτογραφίες Wild Creations, Wild Interiors και Wild at Home, έχει αποκτήσει φήμη χάρη στην ικανότητά του να δημιουργεί εσωτερικούς χώρους όπου το πράσινο κυριαρχεί. Η κατοικία του στη Βαλτιμόρη είναι ένα φυτικό βασίλειο και ο λογαριασμός του στο Instagram αποτελεί manual για όσους θέλουν να στολίσουν το σπίτι τους με φυτά, από το χολ με το λιγοστό, έμμεσο φως μέχρι το μπάνιο με την τροπική υγρασία. Με το Good Morning America να τον αποκαλεί «τον LeBron James του plant styling», ο Carter μπορεί να δώσει συμβουλές για τα πάντα: πώς να επιλέξουμε ένα statement φυτό για να δημιουργήσουμε ένα σημείο εστίασης στον χώρο, να κάνουμε layering στο πράσινο χρησιμοποιώντας κρεμαστά καλάθια αλλά και να στήσουμε το τέλειο «πράσινο» ράφι στη βιβλιοθήκη.
«Κάθε σπίτι δείχνει πιο ήρεμο και φιλόξενο με φυτά, ιδιαίτερα αν ο χώρος έχει σκληρές άκρες και γωνίες. Η πράσινη ζωή το κάνει πιο ευάερο» εξηγεί. Το πάθος του για τα φυτά ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια∙ στην αρχή είχε μόνο δέκα και μέσα σε λίγους μήνες έφτασε τα εξήντα, μετατρέποντας το σπίτι του σε μια «ζούγκλα εσωτερικού χώρου». «Ενιωσα ακριβώς όπως ένα παιδί σε ζαχαροπλαστείο. Τα ήθελα όλα. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στη φροντίδα τους, ανακάλυψα ότι η διαδικασία είναι θεραπευτική, ένα είδος απόδρασης» ανέφερε. Για τον Carter, του οποίου το νέο βιβλίο Living Wild: How to plant style your home and cultivate happiness θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2023 από την CICO Books, το να έχεις φυτά είναι σαν να έχεις κατοικίδια – σου φέρνουν χαρά, αλλά χρειάζονται επίσης αγάπη και προσοχή. «Πρέπει να είσαι έτοιμος να δεσμευτείς. Χρειάζονται φως και φαγητό. Είναι ζωντανά, αν για παράδειγμα τους λείπει το φως μας κάνουν χειρονομίες. Ακολουθήστε το φως και θα είναι πιο εύκολο να γίνετε plant parent» επισημαίνει.
Αλλος ένας επιδραστικός λογαριασμός στο Instagram είναι της Mee Schmid Plantlady που μοιράζεται με το κοινό της το οργιαστικά πράσινο σπίτι της με τα 250 φυτά στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Παράλληλα, δημιουργεί και σχεδιάζει συλλογές ρούχων, αξεσουάρ και είδη σπιτιού για το brand της Plantlady – από πετσέτες παραλίας μέχρι σανίδες skateboard.
Oσο για τον διασημότερο κηπουρό του ΤikTok, είναι ο Μarcus Bridgewater, γνωστός στους followers του ως Garden Marcus. Ο λογαριασμός του με τα χαλαρωτικά βίντεο όπου καθαρίζει ανανάδες και σκαλίζει τον κήπο του, έχει κερδίσει αμέτρητους ακόλουθους και το βιβλίο του Ηοw to Grow: Νurture Your Garden, Nurture Yourself που κυκλοφόρησε τον Μάιο τράβηξε την προσοχή ακόμα και των New York Times και της Vogue. H «συμμορία» των plantfluencers μεγαλώνει και δυναμώνει. Και τα μέλη της ανήκουν σε μια γενιά που έχει όλο και μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση∙ μια γενιά που ξέρει ότι η κηπουρική είναι ένας μαγικός τρόπος για να συνδέεσαι με τη φύση και τη γη…
Alice Vincent (@noughticulture)
Mee Schmid Plantlady (@meeschmid_plantlady)
Hilton Carter (@hiltoncarter)
Garden Marcus (@garden_marcus)