Ο πλουσιότερος πολίτης της Ασίας και ο ένατος στον κόσμο, με περιουσία 116 δισ. ευρώ, παντρεύει το στερνοπούλι του. Οι πολύμηνοι εορτασμοί, των οποίων το κόστος σύμφωνα με εκτιμήσεις πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ, κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο και μοιάζουν βγαλμένοι από ταινία του Μπόλιγουντ.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Τζάστιν Μπίμπερ έγινε κατά 10 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος. Όχι, δεν κυκλοφόρησε κάποιο νέο τραγούδι, δεν πέτυχε κάποιο σοσιαλμιντιακό ανδραγάθημα τοποθέτησης προϊόντος, ούτε βέβαια του έπεσε το λαχείο. Αν και ως λαχείο θα μπορούσε κανείς να εκλάβει τη μετάκλησή του από την πλουσιότερη οικογένεια της Ασίας, τους χιλιοτραγουδισμένους απ’ την Βομβάη ως την Καλκούτα, Αμπάνι, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να φάει, να πιει και να πει κι ένα τραγούδι στο ένα ακόμα πάρτι-εξτραβαγκάντσα που οργάνωσαν για τους εορτασμούς του γάμου του μικρότερου γιου της φαμίλιας, του 29χρονου Ανάντ.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Ο γάμος του Ανάντ και της Ραντίκα πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου.

Η τριήμερη γιορτή που φιλοξενήθηκε στα μέρη του γαμπρού (βλ. Βομβάη) αβγάτισε το βιός του Καναδού τραγουδιστή, ο οποίος με τη σειρά του προσέδωσε δυτικού τύπου αίγλη και celebrity αχλή σε έναν γάμο τον οποίο οι Αμπάνι κάνουν ό,τι περνά από το ανεξάντλητο σε πόρους πορτοφόλι τους για να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους θρυλικότερους όλων των εποχών.
Μπορεί για όλο τον υπόλοιπο κόσμο η ιδιωτικότητα, η διακριτικότητα και η ήσυχη πολυτέλεια να αναδεικνύονται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε νέο δόγμα διαβίωσης, όχι όμως για τους εξωπραγματικά -ή και εξωφρενικά- έχοντες Ινδούς.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Ο 29χρονος Ανάντ Αμπάνι με την μέλλουσα σύζυγό του Ραντίκα Μέρτσαντ και τον Τζάστιν Μπίμπερ. Photo: @justinbieber/Instagram
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Δέκα εκατομμύρια δολάρια ήταν η αμοιβή του Μπίμπερ για να τραγουδήσει στο pre-wedding πάρτι για τους εορτασμούς του γάμου του Βενιαμίν της οικογένειας. / Photo: @justinbieber/Instagram

Ροκφέλερ της Ανατολής
Για να αντιληφθεί κανείς τη βαρύτητα που έχει για την οικογένεια Αμπάνι ο γάμος του Βενιαμίν της οικογένειας, φτάνει να γίνει κοινωνός της πληροφορίας πως ο ινδουιστικός ναός στον οποίο ο Ανάντ και η αγαπημένη του Ραντίκα Μέρτσαντ θα ενωθούν εις σάρκα μία στις 12 Ιουλίου χτίστηκε ειδικά για το ευτυχές γεγονός. Και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποιο ταπεινό αρχιτεκτόνημα, αλλά για ένα larger than life σύμπλεγμα 14 ναών. Ναι, οι Αμπάνι συχνά παρουσιάζονται από το διεθνή οικονομικό τύπο ως οι Ροκφέλερ της Ανατολής, οπότε έπρεπε πάση θυσία να υπερασπιστούν το παρατσούκλι που προφανώς ηχεί ιδιαιτέρως εύηχα στα ώτα τους. Έβαλαν λοιπόν τα δυνατά τους.

Ξεκίνησαν το γιορτάσι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, στήνοντας μια επίσης τριήμερη φιέστα με ακριβοθώρητους προσκεκλημένους που ταξίδεψαν έως τη μακρινή Τζαμναγκάρ για να δώσουν την ευχή τους στους μελλόνυμφους. Παρεμπιπτόντως, η πόλη της δυτικής Ινδίας είναι εδώ και δεκαετίες το στρατηγείο των Αμπάνι και οφείλει εν πολλοίς την ευημερία της σε αυτούς, αφού φιλοξενεί την έδρα της Reliance Industries ή αλλιώς του επιχειρηματικού κολοσσού τους, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, της ένδυσης και του λιανεμπορίου, της ψυχαγωγίας και του μαζικού αθλητισμού. Κοινώς διαπερνά κάθετα και επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ολόκληρη την κοινωνική διαστρωμάτωση.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Η Ιβάνκα Τραμπ με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ έδωσαν το παρών στη τριήμερη φιέστα που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο για το γάμο των Αμπάνι -που θα γίνει τον Ιούλιο! / Photo: @ivankatrump/Instagram
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Εκεί και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την συμβία του Πρισίλα Τσαν. / Photo:@zuck/Instagram

Στο πάρτι του Μαρτίου που ήταν τόσο ακραία φαντασμαγορικό όσο -δεν- μπορεί να φανταστεί κανείς το «παρών» έδωσαν προσωπικότητες που δε θα περίμενες να στήνονται στην ουρά για να δώσουν γαμήλια συγχαρίκια. Η αλλοτινή πρώτη κόρη των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ ήταν εκεί μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, τον αδελφό του Τζο και την Κάρλι Κλος, ομοίως και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με την συμβία του Πρισίλα Τσαν. Παρών ήταν και ο Μπιλ Γκέιτς, χωρίς φυσικά την Μελίντα. Συνολικά 1.200 προσκεκλημένοι – μαζί με τις κουστωδίες τους- ταξίδεψαν στην περιοχή για χάρη των Αμπάνι, προκαλώντας εκτός από φρενίτιδα στον ινδικό Τύπο και κομφούζιο στο αεροδρόμιο της περιοχής, το οποίο είδε τις αφίξεις αεροσκαφών να αυξάνονται κατά 1.000% στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου.
Οι καλεσμένοι ψυχαγωγήθηκαν από την Ριάνα, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της με το αζημίωτο (πήρε 6 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4 λιγότερα από τον Μπίμπερ), και φυσικά είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα άπαντα της ινδικής γαστρονομίας μέσα από ένα μενού 500 πιάτων που δημιούργησε μια ομάδα 100 σεφ. Οι Αμπάνι βέβαια δεν αγαπούν μόνο τους εντιμότατους φίλους τους από τη Δύση αλλά και τις συνήθειές τους. Γι’ αυτό φρόντισαν και για την έξωθεν καλή μαρτυρία και το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία προσφέροντας περίπου 50 χιλιάδες μερίδες φαγητού στους πολίτες της περιοχής, έτσι για το καλό, ενώ ανέθεσαν τη δημιουργία των κεριών για τα πάρτι τους σε ομάδες πολιτών με προβλήματα όρασης. Νυν υπέρ πάντων η φιλανθρωπία. Η ινδική φιέστα, στην οποία δε γινόταν να μην εμφανιστούν ακόμα και ελέφαντες -άλλοι χρυσοποίκιλτοι κι άλλοι στολισμένοι με πολύτιμους λίθους- λέγεται πως κόστισε στην οικογένεια περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που προφανώς μοιάζει με φιλοδώρημα μπρος στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του 67χρονου πατριάρχη της, Μουκές.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Shopping -με συνοδεία δεκάδων bodyguards- στη Νέα Υόρκη για τον Ανάντ Αμπάνι, λίγες μέρες πριν το γάμο.
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
H oικογένεια Αμπάνι με τη θαλαμηγό της επισκέφθηκε τον Ιούνιο το Πορτοφίνο. Η πρόσβαση σε ολόκληρο τον κόλπο ήταν αποκλεισμένη, εμποδίζοντας κατοίκους και τουρίστες να το επισκεφτούν.

Στις αρχές Ιουνίου οι ζάμπλουτοι συμπέθεροι από την Τζαμναγκάρ ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στα τέλη Μαΐου μια πολυτελής θαλαμηγός ξεκίνησε το ταξίδι της από το Παλέρμο με προορισμό τις ακτές της νότιας Γαλλίας. Στις καμπίνες της φιλοξενούσε τους 800 εκλεκτούς καλεσμένους της οικογένειας Αμπάνι – επιχειρηματίες, γαλαζοαίματους και βέβαια σταρ του Μπόλιγουντ- για τη φροντίδα των οποίων επιστρατεύθηκε ένα προσωπικό 600 υπαλλήλων.

Η τετραήμερη κρουαζιέρα σφραγίστηκε από την εμφάνιση της Κέιτ Πέρι και το σόου πυροτεχνημάτων που την ακολούθησε (ευτυχώς, χωρίς κάποια παραλιακή πόλη να γίνει παρανάλωμα) ενώ περιλάμβανε και διάφορες αμήχανες εκκεντρικότητες, όπως ένα ρωμαϊκής έμπνευσης πάρτι με τηβένους και χλαμύδες. Για χάρη του Ανάντ Αμπάνι και της Ραντίκα Μέρτσαντ οι φωτογενείς καλεσμένοι αναμετρήθηκαν με τη ναυτία τους για τέσσερα εικοσιτετράωρα και οι κάτοικοι των παραλιακών θερέτρων της Ιταλίας με την υπομονή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυτόχθονες του Πορτοφίνο πνέουν ακόμα τα μένεα κατά των Ινδών επισκεπτών, οι οποίοι θεώρησαν καλή ιδέα να αποκλείσουν τη μισή πόλη, προκειμένου να κάνουν χώρο για μια συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι κάτω από τον έναστρο ουρανό. Οχι βέβαια ότι ίδρωσε το αυτί της οικογένειας των Ινδών κροίσων από τις διαμαρτυρίες.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
O πατριάρχης Μουκές Αμπάνι με την σύζυγό του Νίτα.
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Η Antilia, το σπίτι των 4,6 δις δολαρίων της οικογένειας στη Βομβάη, εκτιμάται ότι είναι η πιο ακριβή ιδιωτική κατοικία στον κόσμο.
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Ο πιο πλούσιος γάμος στην ιστορία
Ο δρόμος είναι διακοσμημένος έξω από την κατοικία των Αμπάνι ως μέρος της προγαμήλιας γιορτής.

O πατέρας του γαμπρού και η 9η θέση του Forbes
Άλλωστε διαχρονικά έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ανθεκτικοί στους παντός είδους ψόγους αλλά ακόμα και τις κατηγορίες που τους προσάπτουν. Ο Μουκές Αμπάνι έχει πολλάκις στοχοποιηθεί από τον ινδικό Τύπο για μονοπωλιακές πρακτικές, προνομιακή μεταχείριση από τις κυβερνήσεις της χώρας, διαφθορά και διαπλοκή, όμως εκείνος εξακολουθεί να απολαμβάνει προνομιακή θέα προς τον κόσμο από την 9η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Ο Αμπάνι κατάφερε να επεκτείνει εντυπωσιακά την επιχείρηση εξαγωγής ενδυμάτων και μπαχαρικών που ίδρυσε ο πατέρας του πίσω στη δεκαετία του ’60 και μαζί με τον αδελφό του Ανίλ διαφεντεύουν σήμερα τον πιο ισχυρό και παρεμβατικό όμιλο επιχειρήσεων στην Ινδία αλλά και ευρύτερα στην νοτιονατολική Ασία.

Εκτός από τις αιτιάσεις για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με τη γραφειοκρατία της χώρας, σε αχίλλειο πτέρνα της οικογένειας αναδείχτηκε και η φαραωνικών διαστάσεων ιδιωτική κατοικία της στη Βομβάη. Το 27 ορόφων κτίριο που μπορεί να παραμείνει αλώβητο ακόμα και σε σεισμό 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο. Η αξία του υπολογίζεται στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδιάστηκε από δύο αμερικανικά αρχιτεκτονικά γραφεία (Perkins & Will και Hirsch Bender Associates), τα οποία επιλέχθηκαν από την σύζυγο του Μουκές και επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειας Νίτα Αμπάνι. Η 60χρονη σαγηνεύτηκε τόσο από του δουλειά τους για το ξενοδοχείο Mandarin Oriental της Νέας Υόρκης, ώστε τους ζήτησε να οραματιστούν και να σχεδιάσουν το κατ’ όνομα και μόνο φτωχικό της, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και προσφέρει 168 θέσεις στάθμευσης, κινηματογράφο 50 θέσεων, πισίνα, γυμναστήριο, spa και ιδιωτικό θεραπευτήριο, έναν ινδουιστικό ναό και ένα δωμάτιο χιονιού για τις μέρες που σφίγγουν οι ζέστες στη Βομβάη.
Οι Αμπάνι έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για την πολυτελή κατοικία τους ονόματι Antilia και τους νεοπλουτίστικους συμβολισμούς που εκείνη ακτινοβολεί. Ένας από τους μεγαλύτερους τιμητές του τρόπου ζωής τους είναι υπήρξε ο Ράταν Τάτα, πρώην επικεφαλής του Tata Group.

Αλλά ειδικά αυτές τις ημέρες που φτάνει η ώρα η καλή για τον Ανάντ Αμπάνι ο οποίος θα ενωθεί με την Ραντίκα Μέρτσαντ και θα συνδέσει την οικογένειά του με μια άλλη, επίσης ζάμπλουτη φαμίλια της Ινδίας η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ηρεμία τους. Οι πλουσιότεροι Ινδοί έχουν βάλει τα δυνατά τους και προπονούνται εδώ και καιρό για να παραδώσουν στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα όχι απλώς το γάμο της χρονιάς αλλά μια τελετή-υπερπαραγωγή που θα θέσει τον πήχη για τις μελλοντικές γαμήλιες φιέστες των εχόντων του μάταιου τούτου κόσμου.
Ούτως ή άλλως για την ινδική κουλτούρα τέτοια κοινωνικά γεγονότα είναι το λαμπρότερο πεδίο δόξης για την επίδειξη της ισχύος, της δύναμης και του πλούτου που κανείς κατέχει. Λογικά, το γάμο των Αμπάνι θα είναι ασφαλής κανείς να παρακολουθήσει μόνο με γυαλιά ηλίου. Τόσο εκτυφλωτικός -μεταφορικά και κυριολεκτικά- προοιωνίζεται.
Φωτογραφίες: Getty images / Ideal Image