search icon

Fine Living

Αναζητώντας τον υπεράνθρωπο: Νέοι Αγώνες μόνο για ντοπαρισμένους αθλητές

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη μπορεί κανείς να τους θυμάται για τον Αμπέμπε Μπικίλα, τον παγκοσμίως άγνωστο έως τότε δρομέα από την Αιθιοπία που έτρεξε τα 42,195 χ.λμ. ξυπόλητος στους δρόμους της αιώνιας πόλης, τερμάτισε πρώτος σε 2 ώρες, 15 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και, εκτός από το χρυσό μετάλλιο και την οικουμενική […]

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να έριξαν την αυλαία τους, όμως η αντίστροφη μέτρηση για μια διοργάνωση που αυτοδιαφημίζεται ως αντίπαλον δέος τους -και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό- έχει ήδη ξεκινήσει.

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη μπορεί κανείς να τους θυμάται για τον Αμπέμπε Μπικίλα, τον παγκοσμίως άγνωστο έως τότε δρομέα από την Αιθιοπία που έτρεξε τα 42,195 χ.λμ. ξυπόλητος στους δρόμους της αιώνιας πόλης, τερμάτισε πρώτος σε 2 ώρες, 15 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και, εκτός από το χρυσό μετάλλιο και την οικουμενική αναγνώριση, έλαβε μια παντοτινή θέση στο πάνθεον των σπουδαιότερων της διοργάνωσης. Ή μπορεί ακόμα να τους ανακαλεί για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε για την Ελλάδα το πλήρωμα του σκάφους «Νηρεύς» στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας, μέλος του οποίου ήταν και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’.

Ωστόσο ένα τραγικό συμβάν ήταν εκείνο που σφράγισε τους αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας, άλλαξε τα δεδομένα και καθοδήγησε τα επόμενα χρόνια τις εξελίξεις για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Ο Knud Enemark Jensen πριν από την έναρξη των 100 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960. Ο Δανός ποδηλάτης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της κούρσας και την επομένη εξέπνευσε. Οι τοξικολογικές εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε κάνει χρήση αμφεταμινών.

Το πρωινό της 25ης Αυγούστου του 1960 ο 20χρονος Δανός ποδηλάτης Κνουντ Γένσεν ξεκίνησε μαζί με τρεις συναθλητές τον αγώνα πρόκρισης για τον τελικό στην κούρσα των 100 χιλιομέτρων του αγωνίσματος. Οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας στην ιταλική πρωτεύουσα ήταν παραπάνω από αντίξοες για τους Σκανδιναβούς πρωταθλητές. Ένας εξ αυτών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει καταπονημένος νωρίς την κούρσα, υποχρεώνοντας έτσι τους άλλους τρεις να συνεχίσουν με όσες δυνάμεις είχαν, για να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα τους για εμφάνιση στον τελικό. Όμως ο Γένσεν παρά τη φιλότιμη προσπάθεια και τη βοήθεια από την ομάδα του κατέρρευσε κι αυτός. Τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά στο κεφάλι και την επομένη εξέπνευσε.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε κάνει χρήση αμφεταμινών -γεγονός που νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει ο προπονητής του αλλά κατόπιν ανακάλεσε. Ο αδόκητος θάνατος του Δανού ποδηλάτη στην πραγματικότητα άνοιξε τη συζήτηση για το ντόπινγκ και τη χρήση ουσιών από τους αθλητές, η οποία οδήγησε στην εισαγωγή από τους Αγώνες του Μεξικού το 1968 μιας πρωτόλειας μορφής αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως αντιντόπινγκ κοντρόλ. Δηλαδή των αυστηρών ελέγχων που εξασφαλίζουν εν πολλοίς την υγεία και την ευζωΐα των αθλητών και εγγυώνται στο μέτρο του δυνατού το fair play.

Στα Enhanced Games όλα θα επιτρέπονται
Όμως η φιλοσοφία του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας μοιάζει παλιακά και σκονισμένη, αν όχι ξεπερασμένη, για τον Άρον Ντε Σόουζα ή αλλιώς τον 38χρονο Αυστραλό επιχειρηματία (πες τον και enterpreneur) ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παραδώσει στην ανθρωπότητα αυτό που κατά τη γνώμη του έχει πραγματική ανάγκη. Δηλαδή αγώνες όπου το ντόπινγκ όχι μόνο δε θα απαγορεύεται δια ροπάλου -έστω ελέγχων- αλλά θα είναι προαπαιτούμενο, όπως και οποιαδήποτε άλλα εξωγενή βοηθήματα ή πρόσθετα που θα κάνουν τους πρωταθλητές να καταρρίπτουν τα ρεκόρ σαν τραπουλόχαρτα. Ναι, και να προσφέρουν θέαμα.
Στο αμφιλεγόμενο project του, το οποίο λέει πως εμπνεύστηκε το 2022, όταν στο γυμναστήριο όπου προπονούνταν συνειδητοποίησε ότι όλοι γύρω του χρησιμοποιούσαν στεροειδή, έδωσε το όνομα Enhanced Games. Θα ήταν απλώς μια ακόμα ψεκασμένη δυστοπία -άλλωστε εν πολλοίς έτσι το έχουν χαρακτηρίσει πρόεδροι ομοσπονδιών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η WADA-, εάν ο Ντε Σόουζα δεν είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τους δικούς του Ολυμπιακούς της ντόπας από εντιμότατους φίλους του, όπως τον Αμερικανό σινιδρυτή της εταιρίας PayPal και κάποτε δεινό σκακιστή Πήτερ Τιλ -πολλοί ίσως τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που χρηματοδότησε κρυφά την αγωγή του Χαλκ Χόγκαν κατά του μπλογκ Gawker, η οποία οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία και το λουκέτο του.

Aron D’Souza, ο ιδρυτής των Enhanced Games. Photo: Courtesy Enhanced Games
O Αμερικανός συνιδρυτής της PayPal, κάποτε δεινός σκακιστής και σήμερα χρηματοδότης των Enhanced Games, Πήτερ Τιλ.
O Αυστραλός θρύλος της κολύμβησης Τζέιμς Μάγκνουσεν. Αν ο διάσημος αθλητής σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των 50 μέτρων ελεύθερο θα αμειφθεί με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι δύο κολλητοί μοιράζονται κοινές απόψεις -είναι αμοραλιστές, προβοκάτορες, με (ακρο)δεξιά ρητορική- και έχουν κοινή πολιτική θέση, μια και στηρίζουν ανοιχτά και σχεδόν ξεδιάντροπα τον Ντόναλντ Τραμπ, οπότε ήταν μάλλον λογικό να μοιραστούν κι ένα κοινό όραμα για μια αντι-Ολυμπιάδα που θα φέρει τον άνθρωπο όχι στα όριά του, αλλά πέρα και πάνω απ’ αυτά, με κάθε κόστος για την υγεία του-σωματική και πνευματική.
Με το μέρος τους έχουν μάλιστα ήδη πάρει την εταιρία παραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ, η οποία θα αναλάβει να καταγράψει καρέ-καρέ τη διενέργεια των πρώτων Enhanced Games, αλλά και τον Αυστραλό θρύλο της κολύμβησης Τζέιμς Μάγκνουσεν, ο οποίος είναι ο πιο φωτογενής και διάσημος αθλητής που έχει αναλάβει την πρόκληση να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των 50 μέτρων ελεύθερο. Με το αζημίωτο φυσικά. Άλλωστε καθένα από τα 10 πρόσωπα-κράχτες που αναζητά ο Ντε Σόουζα -ή μάλλον εννέα πια, αφού η μία θέση έχει καταληφθεί από τον Αυστραλό Ολυμπιονίκη- θα λάβουν ως αμοιβή το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.000.000 δολαρίων, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα φέρουν. Εννοείται πως εάν σπάσουν τα κοντέρ, ο Ντε Σόουζα δε θα τσιγκουνευτεί στο φιλοδώρημα.

Photo: Courtesy Enhanced Games

Η Αντι-Ολυμπιάδα
Για καιρό η ιδέα για μια παγκόσμια αθλητική συνάθροιση χωρίς όρια στις ουσίες και χωρίς περιορισμό στις μεθόδους που μπορεί να απεργαστεί κανείς για να ξεπεράσει τον εαυτό του ακουγόταν σε άλλους ως ανέκδοτο, σε κάποιους ως κακόγουστο αστείο, σε άλλους ως μακρινή και ανέφικτη ουτοπία. Ή όπως το είχε θέσει μόλις πέρσι την άνοιξη ο πρόεδρος της IAAF Σερ Σεμπάστιαν Κόε έμοιαζε με βλακείες -εντάξει, είχε χρησιμοποιήσει μια πιο λαϊκή αλλά γλαφυρή λέξη, βγαλμένη από την ανδρική ανατομία. Όμως ο Ντε Σόουζα και η τρελοπαρέα του που ονειρεύονται στο μέλλον να μνημονεύονται όπως ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αποφασισμένοι να δώσουν σάρκα και οστά σε εκείνο που κανείς δεν τους ζήτησε: τον υπεράνθρωπο.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται το εγχείρημά τους απαντούν με αοριστίες ή με εκτός τόπου και χρόνου αναλογίες, όπως λόγου χάρη ότι και τα συμβατικά ΜΜΕ πολέμησαν τα social media άμα τη εμφανίσει τους, αφού πάντα το παλιό είθισται να φοβάται και να αντιμάχεται το νέο, προβάλουν ως βασικό επιχείρημα του εγχειρήματός τους το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλητών παραδέχεται ότι κάνει χρήση ουσιών αλλά σε ποσότητες μη ανιχνεύσιμες από τους αντιντόπινγκ ελέγχους αλλά και τη δέσμευσή τους να πληρώνουν αδρά τους αθλητές, οι οποίοι είναι αδικημένοι από το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα.

Όσο για το ποια αθλήματα θα περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Enhanced Games, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων ο Ντε Σόουζα φιλοδοξεί να μοσχοπουλήσει σε κάποια on demand πλατφόρμα; Μόνο τα πιο θελκτικά και φιλικά στο θεατή σύμφωνα με τη λογική του.
Το πρόγραμμα της πρώτης διοργάνωσης θα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του στίβου, της κολύμβησης, της άρσης βαρών, της πάλης και της ενόργανης γυμναστικής.

Πάντως ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο μελανά και τόσο μέτρια όσο πιστεύουν οι διοργανωτές των πρώτων «Ενισχυμένων» Αγώνων, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στο Παρίσι φέτος καταρρίφθηκαν 125 ολυμπιακά ρεκόρ σε 10 αγωνίσματα και άλλα 32 παγκόσμια σε 8 αγωνίσματα. Όσο για τα πιο παλιά και άρα κραταιά παγκόσμια ρεκόρ στο άθλημα βασιλιά των Αγώνων, ήτοι τον στίβο, ξεχωρίζουν εκείνα του Χαβιέρ Σοτομαγιόρ στο άλμα εις ύψος (2,45μ. το 1993), του Μάικ Πάουελ στο άλμα εις μήκος (8,95μ. το 1991), του Γιαν Ζελέζνι στο ακόντιο (98,48μ. το 1996) και βέβαια της αείμνηστης Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ στα 100 και 200 μέτρα (10.49” και 21.34”) που στέκει αχτύπητο από το 1988.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version