Τα δύο σπουδαιότερα σταφύλια της Πελοποννήσου διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη βασιλεία του σημαντικότερου Ελληνικού αμπελώνα.
Το ένα μονοπωλεί την μεγαλύτερη ερυθρή ΠΟΠ της Ελλάδας· το άλλο έχει αποτάξει την “είμαι ικανό μόνο για γλυκά” ρετσινιά του και μας συστήνει συγκλονιστικές ξηρές εκδοχές του. Το Αγιωργίτικο και η Μαυροδάφνη όχι μόνον είναι οι ερυθροί κυρίαρχοι της Πελοποννήσου αλλά συγκαταλέγονται και ανάμεσα στις κορυφαίες γηγενείς ποικιλίες της χώρας.
Για το πρώτο δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και κάθε οινόφιλος θα έχει φέρει στο ποτήρι του μια ΠΟΠ Νεμέα. Η μεγαλύτερη ερυθρή ονομασία προέλευσης της χώρας βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Πελοποννήσου και αποτελεί τον πλέον αναγνωρίσιμο αλλά και “καυτό” από οινοποιητικής δραστηριότητας τόπο της Ελλάδας. Εδώ βρισκόμαστε στο βασίλειο του Αγιωργίτικου που μας προσφέρει τα πλέον ακριβά ερυθρά ΠΟΠ κρασιά, την ίδια στιγμή που τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιορίζει το στυλ του.
Η Μαυροδάφνη από την άλλη μεριά βρίσκεται και γεωγραφικά από άλλη μεριά, μιας και κυρίως καλλιεργείται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας! Φυσικά και είναι γνωστή για την παραγωγή των ΠΟΠ γλυκών κρασιών Μαυροδάφνη Πατρών –που δημιούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα ο …νονός της ποικιλίας Gustav Clauss- όμως την τελευταία 20ετία αναδεικνύεται σε ένα κορυφαίο σταφύλι για την δημιουργία σπουδαίων ξηρών με μοναδικό χαρακτήρα και ύψιστη ποιότητα.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει (με αλφαβητική σειρά) 10 μονοποικιλιακές ετικέτες που κατά την γνώμη μου αποτελούν ύψιστες εκφράσεις αμφοτέρων, ικανές να μετατρέψουν την μονομαχία για το ερυθρό στέμμα της Πελοποννήσου σε τιτανομαχία!
–ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ–
Αϊβαλής, Νεμέα Μονοπάτι
Ο καρπός για αυτό το single vineyard κρασί προέρχεται από αμπέλια με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις. Βέβαια η τρομακτική δύναμη του απαιτεί επιπλέον και πολύ γυμναστήριο, με τον μετρ του blockbuster στυλ Χρήστο Αϊβαλή να αναλαμβάνει την σκληρή προπόνηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα φονικό Αγιωργίτικο που διαθέτει σχεδόν στερεή μύτη ώριμου βύσσινου, γλυκόριζας και βανίλιας, τόνους οξύτητας και τανινών και δυναμικό παλαίωσης που ξεπερνά την 15ετία.
Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γαίας, Νεμέα
Στα μέσα του ’90 το Κτήμα Γαία ήταν το κρασί που άλλαξε την εικόνα αλλά και την πορεία όλης της Νεμέας, αναδεικνύοντας παράλληλα το Κούτσι ως το πρώτο άτυπο Grand Cru της περιοχής. Προϊόν των μοναδικών, άσπρων εδαφών του, η εμβληματική αυτή ετικέτα έφερε άλλα επίπεδα συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας σε σχέση με τις Νεμέες της εποχής, παραμένοντας έως σήμερα πρότυπο αρμονίας, ισορροπίας και υψίστου ραφιναρίσματος.
Μητραβέλας, Νεμέα Old Vines
Ο Κώστας Μητραβέλας όχι μόνο συνεχίζει μια αμπελουργική οικογενειακή παράδοση 2 αιώνων αλλά έχει καταστήσει το Κτήμα Μητραβέλα συνώνυμο με την απόλυτη ΠΟΠ συμπύκνωση! Η άφθονη δύναμη είναι παρούσα και στις 3 Νεμέες του, ωστόσο γίνεται αχαλίνωτη στην περίπτωση του ultra premium Old Vines, μιας cuvée μόλις 1800 φιαλών που προέρχεται από δύο αμπελοτόπια μέσης ηλικίας 50 ετών. Όσοι πιστοί των 15 βαθμών, μαύρων κρασιών προσέλθετε!
Σκούρας, Νεμέα Grand Cuvée
Ο Γιώργος Σκούρας μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για άλλες ετικέτες του, όμως το Grand Cuvée αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πλέον σπουδαία δημιουργία του αλλά και ένα ύψιστο Αγιωργίτικο. Προερχόμενη από ένα plot μόλις 18 στρεμμάτων που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 1040 μέτρα η Νεμέα αυτή δεν έχει αντίπαλο στην φρεσκάδα, την οξύτητα, την αριστοκρατικότητα αλλά και το δυναμικό παλαίωσης που ξεπερνά την 20ετία!
Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες – Μαύρος Κώνος, Νεμέα
Το Μαύρος Κώνος μπορεί να μετρά μόλις μια κυκλοφορία –παρθενική εσοδεία το 2020!– ωστόσο εκφράζει όσο κανένα άλλο Αγιωργίτικο το νέο πρόσωπο της Νεμέας. Καρπός του ιδιόκτητου αμπελώνα της Στροφιλιάς –ο οποίος καλλιεργείται με το περίφημο σύστημα Lyra– στον cool climate Ασπρόκαμπο και προϊόν πρωτοποριακών οινολογικών πρακτικών, το υπέροχο αυτό κρασί αριστεύει στους τομείς της ντελικατέτσας, της πολύπλοκης δροσιάς και της τέλειας γευστικής αρμονίας.
–ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ-
Αχαιών Οινοποιητική, Laura Nobile
Η οινοποιημένη σε ανοξείδωτες δεξαμενές Laura Nera έφερε το οινοποιείο του Αιγίου στα χείλη κάθε σοβαρού οινόφιλου, όμως το ωριμασμένο για 15 μήνες σε βαρέλι Nobile βάζει την απόλαυση σε επιταχυντή! Ενα και μόνο αμπελοτόπι στο ημιορεινό (450 μέτρα) Σαλμενίκο Αιγίου δίνει τον καρπό του για μια από τις πλέον ηδονιστικές ξηρές εκφράσεις της ποικιλίας, προκαλώντας μια αέρινη έκρηξη μέντας, βιολέτας και ιβίσκου.
Castro Clauss, Μαυροδάφνη MT23
Μπορεί η 3ψήφια τιμή της να σοκάρει, ωστόσο αυτή η cuvée των μερικών εκατοντάδων φιαλών αποδεικνύει “who is the boss”. Προερχόμενη από κάποιες σειρές του 50χρονου αμπελώνα που περιβάλλει το μυθικό κάστρο της Achaia Clauss στο Πετρωτό, δεν εμπλέκει καθόλου ηλεκτρισμό στην παραγωγή της, με τα πάντα να γίνονται με μηχανήματα και τεχνικές χειρός! Αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα υψίστης κλάσης και παντελούς έλλειψης επιθετικότητας.
Μερκούρη Κτήμα, Daphne Nera
Ο ιστορικός παραγωγός από το Κορακοχώρι Ηλείας ήταν ο πρώτος που μας σύστησε την ξηρή Μαυροδάφνη ως μέρος του περίφημου blend Κτήμα Μερκούρη. Το Daphne Nera των μόλις 1800 φιαλών αποτελεί την ύψιστη μονοποικιλιακή έκφραση της από τα παλαιότερα κλίματα του αμπελώνα. Ναι, ο αυστηρός χαρακτήρας το καθιστά λίγο άχαρο στην νεότητά του, όμως 15 χρόνια είναι ικανά να το μεταμορφώσουν στην πιο πολύπλοκη Μαυροδάφνη που κανείς μπορεί να απολαύσει.
Παρπαρούσης, Ταώς
Ταώς ήταν το παγώνι των αρχαίων και αυτό ακριβώς είναι αυτό το ξεχωριστό κρασί της οικογένειας Παρπαρούση: ένα πανέμορφο όσο και άγριο παγώνι που θα ξεχωρίζει με τον μοναδικό του χαρακτήρα φασκόμηλου σε κάθε τυφλή δοκιμή. Το ωριμασμένο για 24 μήνες σε βαρέλι Ταώς είναι η πρώτη υψηλής ποιότητας ξηρή Μαυροδάφνη που κυκλοφόρησε και ως εκ τούτου εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς για την σπουδαία ποικιλία.
Ρούβαλης, Τσιγκέλω
Ο πιο ποιοτικός κλώνος της Μαυροδάφνης –τα τσαμπιά του οποίου κρέμονται σαν τσιγκέλια από τις κληματίδες– δίνει το όνομά του σε αυτή την εύθραυστη, σοφιστικέ Μαυροδάφνη από το οινοποιείο- σύμβολο των πλαγιών της Αιγιάλειας. Προερχόμενη από επικλινείς αμπελώνες 500-650 μέτρων η Τσιγκέλω ωριμάζει κατά 80% σε αμφορείς και κατά 20% σε μεταχειρισμένα βαρέλια, με το αποτέλεσμα να είναι ευγενικό, ελαφρύ αλλά και γεμάτο δροσερή δύναμη.