Πριν από έναν περίπου χρόνο, στις 9 Μαρτίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της και τις προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο στόχος που από τότε τέθηκε από την Ευρώπη ήταν «…να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, με μεγαλύτερη ευημερία και επίκεντρο τον άνθρωπο».

Η Επιτροπή πρότεινε και μια ψηφιακή πυξίδα για την ψηφιακή δεκαετία της Ε.Ε., η οποία διαμορφώνεται γύρω από 4 κομβικά σημεία: 1) Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, 2) τις Δεξιότητες, 3) τις Ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές και 4) την Ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Αναμφίβολα, λοιπόν, η Ψηφιακή Μετάβαση των επιχειρήσεων συνδέεται με την βιωσιμότητα και προσθέτει ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο στην εν γένει λειτουργία τους.

Όσον αφορά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, μια βασική φιλοδοξία είναι να υπάρξει υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σε μεγαλύτερο βαθμό και το 75 % αυτών στην Ε.Ε. –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών- να χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος/τεχνητή νοημοσύνη/μαζικά δεδομένα.

Σε επίπεδο καινοτομίας, ανάμεσα σε άλλα, η στόχευση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που επεκτείνονται και μεγεθύνονται, όπως και η χρηματοδότηση με σκοπό τον διπλασιασμό των start ups- «μονόκερων» με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ. στην Ε.Ε.

Στις δε ασφαλείας και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές περιλαμβάνονται η συνδεσιμότητα με Gigabit για όλους και 5G παντού, όπως και η δημιουργία 10.000 κλιματικά ουδέτερων ακραίων κόμβων υψηλής ασφάλειας.

Ο στόχος της απόκτησης στοιχειωδών ψηφιακών δεξιοτήτων αφορά τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού, συν την απόκτηση της ανάλογης κατάρτισης από 20 εκατ. ειδικούς στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) με σύγκλιση των φύλων.

Προφανώς, αυτές οι δυο παράμετροι βοηθούν το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό να εισέλθει πιο εύκολα ή και να εδραιωθεί στην αγορά εργασίας και να μπορεί να ανταποκριθεί, ταυτόχρονα, στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής…

Σε μελέτη του 2021 από την Accenture προέκυψε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και βιωσιμότητάς τους θα ανακάμψουν πιθανότατα γρηγορότερα, θα αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση και έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να συγκαταλέγονται μεταξύ των «ηγετών του αύριο».

Η μελέτη προτείνει 3 στρατηγικές κατευθύνσεις προκειμένου οι εταιρείες να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να υλοποιήσουν επιτυχώς τον διπλό μετασχηματισμό τους: υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε οικοσυστήματα με επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία, τον συνδυασμό πόρων για την αύξηση τεχνολογικών εφαρμογών προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, και την καθοδήγηση, ενθάρρυνση και αξιοποίηση των εργαζόμενων.

Η νέα δήλωση για τα δικαιώματα

Στις 26 Ιανουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε διοργανική επίσημη δήλωση σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις αρχές για την ψηφιακή δεκαετία.

Συγκεκριμένα:

1. Οι άνθρωποι και τα δικαιώματά τους στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού
2. Υποστήριξη της αλληλεγγύης και της ένταξης
3. Διασφάλιση της ελευθερίας επιλογής στο διαδίκτυο
4. Προώθηση της συμμετοχής στον ψηφιακό δημόσιο χώρο
5. Αύξηση της ασφάλειας, της προστασίας και της ενδυνάμωσης των ατόμων
6. Προώθηση της βιωσιμότητας του ψηφιακού μέλλοντος

Τα ψηφιακά δικαιώματα και οι ψηφιακές αρχές που περιγράφονται στη δήλωση θα συμπληρώσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα και μεταξύ άλλων καταγράφονται ενδεικτικά: ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ψηφιακές δεξιότητες, σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, και σε δίκαιες συνθήκες εργασίας.