Sponsored Content 

Αναμφισβήτητα η πανδημία αποτέλεσε έναν τόσο κρίσιμο όσο και καθοριστικό πολλαπλασιαστή και επιταχυντή του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόσμου της απασχόλησης, στην Ελλάδα και τον κόσμο. Οι εργοδότες συνεχίζουν να αναζητούν ευέλικτες και στρατηγικές λύσεις ανθρώπινου δυναμικού και υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους σήμερα και στο μέλλον.

Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την εμφάνιση νέων τάσεων, οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προσελκύσουν και να διακρατήσουν εξειδικευμένα ταλέντα, ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα ενώ οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερα από τους εργοδότες τους για να ευδοκιμήσουν στην εργασία τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε κάθε κλάδο, σχηματίζει έναν εντελώς νέο ψηφιακό κόσμο στον οποίο και αυτές οι ίδιες αναδιαμορφώνονται και ανασχηματίζονται διαρκώς εξαιτίας των νέων τάσεων που ήρθαν για να μείνουν (νέα μοντέλα τηλε-εργασίας, τηλεκπαίδευση, ηλεκτρονικό εμπόριο, προσφορά και ζήτηση αυξημένων δεξιοτήτων, ενίσχυση ανταγωνισμού κ.ά.).

Προκύπτει, λοιπόν, νέα επιτακτική ανάγκη για τους οργανισμούς να καταρτίσουν τους ανθρώπους τους, ώστε να μπορούν να μεταφράζουν τα δεδομένα σε έννοιες, να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα αυτά και να συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία της ανθρώπινης και της μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία νέων αξιών.

Η ManpowerGroup, ηγέτης στην παροχή λύσεων ανθρώπινου δυναμικού σε παγκόσμιο επίπεδο, με παρουσία σε 75 χώρες, στην τελευταία της έκθεση με τίτλο «Η Μεγάλη Συνειδητοποίηση των εργαζομένων και εργοδοτών για την ανάγκη νέων και διαφορετικών τάσεων» εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022 καταγράφοντας τις 20 αναδυόμενες τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο της εργασίας από τις οποίες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα όσες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 80% των οργανισμών επιτάχυναν τις επενδύσεις τους στην ψηφιοποίηση λόγω της πανδημίας. Σημαντικό εύρημα συνιστά ότι 1 στους 3 οργανισμούς σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω τόσο στην Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και στη Μηχανική Μάθηση την ίδια στιγμή που 1 στους 5 οργανισμούς παγκοσμίως δυσκολεύεται στην εύρεση εξειδικευμένων στελεχών όπως IT project managers, software developers, cybersecurity analysts και ειδικούς στην ΤΝ. Το 1/3 των οργανισμών σχεδιάζει να αναπτύξει εσωτερικές δεξιότητες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ψηφιακές εμπορικές πλατφόρμες, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data), το Cloud Computing και το IoT, προκειμένου να επιτευχθούν θετικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον, τον μετασχηματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και στη βελτίωση της συμπεριφοράς. Την ώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη ανταγωνίζονται για το ποιος θα μας συστήσει πρώτος το metaverse, ο συνδυασμός του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου θα αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες νέες τάσεις.

Ο CEO της ManpowerGroup Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης σχολιάζει: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχίσουν να φέρνουν βαθύ μετασχηματισμό στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η ανάκαμψη δεν μοιάζει με καμία που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας των 70+ ετών – η ζήτηση για δεξιότητες βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα σε πολλές αγορές, ενώ κλιμακώνονται οι ελλείψεις ταλέντων.

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρειάζονται πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο για να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους και να συμμετάσχουν πλήρως στην οικονομική παγκόσμια ανάκαμψη. Τα δεδομένα/αναλύσεις ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντων θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιοποίησης δεδομένων για να προσδιοριστεί τόσο η αντιστοιχία για έναν ρόλο, όσο εξάλλου και η πρόβλεψη της απόδοσης. Οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες την αυξημένη ανταλλαγή των οποίων θα καθοδηγούν οι εργαζόμενοι.

Η έκθεση «20 τάσεις στον κόσμο της Απασχόλησης» θα βοηθήσει τους οργανισμούς να κατανοήσουν τις σημερινές τάσεις και τις βασικές γνώσεις που επηρεάζουν τις απαιτήσεις ταλέντου και το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι 20 αναδυόμενες τάσεις είναι συνοπτικά οι εξής:

#1
Επαναδιατύπωση της εργασίας από τους εργαζόμενους – ευελιξία, τοποθεσία και εταιρικός σκοπός

Οι 3 σημαντικότερες παράμετροι ευελιξίας στην εργασία είναι: α. Το δικαίωμα επιλογής χρόνου έναρξης και λήξης ωραρίου (45%), β. Περισσότερες ημέρες διακοπών (36%) και γ. Πλήρως ευέλικτες επιλογές ως προς τον χώρο εργασίας (36%).

Σύμφωνα με τη Μαρία Βέργου, Team Leader| Permanent Placement Division | Vertical Customer Service/ Call center της ManpowerGroup Greece «οι υποψήφιοι για τις θέσεις εργασίας που αφορούν στο customer service αναζητούν κυρίως την επιλογή της εργασίας από το σπίτι. Ως δεύτερη επιλογή για τις θέσεις που λειτουργούν σε βάρδιες 24/7/365 επιθυμούν να υπάρχει ευελιξία στο ωράριο ώστε να μπορούν να συνδυάσουν την εργασία και με άλλες δραστηριότητες π.χ. σπουδές. Ιδιαίτερα εκτιμάται η δυνατότητα επιλογής σε συγκεκριμένες βάρδιες εργασίας (μόνιμο νυχτερινό ωράριο ή απογευματινό), προκειμένου να συνδυάσουν άλλες δραστηριότητες». Σύμφωνα με τον Πάνο Κοψαύτη, Technology Recruitment Team Leader της ManpowerGroup Greece, «σε θέσεις που σχετίζονται με την Τεχνολογία, οι εργαζόμενοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην ευελιξία που παρέχει ο εργοδότης τόσο στο ωράριο, όσο και στη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Ειδικά σε ομάδες που δουλεύουν και συνεργάζονται εξ αποστάσεως είναι αρκετά συνηθισμένο να υπάρχουν κάποιες κοινά αποδεκτές ώρες (10-17.00) και να παρέχεται ευελιξία για τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας. Είναι πλέον αρκετά σημαντικό να μπορεί ο εργαζόμενος να έχει τη σχετική ευελιξία, ενώ παρατηρείται ότι οι υποψήφιοι έχουν πολύ χαμηλό έως καθόλου ενδιαφέρον για ρόλους που δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Τέλος, παρατηρείται μια αυξανομένη τάση στους υποψήφιους να εργαστούν σε εταιρείες όπου ο εταιρικός τους σκοπός ταιριάζει με τις αξίες τους».

# 2
Προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία – Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία
Θα υπάρξει τάση που θα απαιτήσει από τους εργοδότες να είναι ξεκάθαροι σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας καθώς και την απασχολησιμότητα και την ευημερία των εργαζομένων τους. Οι οργανισμοί θα αναμένουν αυξανόμενες πιέσεις για δράση σχετικά με τους τρόπους πρόληψης του συνδρόμου burn-out, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της πνευματικής υγείας.

Σύμφωνα με τη Μαρία Βέργου, «οι απαιτήσεις ενός contact center είναι υψηλές. Καθημερινά οι εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό πελατών. Σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρετούν ταυτόχρονα παραπάνω απο 1 πελάτες π.χ 1 μέσω τηλεφώνου-1 μέσω chat. Οι εργαζόμενοι μας ρωτούν, για τις θέσεις που είναι 24/07, αν θα λαμβάνουν τα ρεπό τους μαζί και όχι σπαστά και πως διαμορφώνεται το rotation των βαρδιών σε μηνιαία βάση. Ενίσχυση στην πρόληψη της ψυχικής υγείας αποτελεί η έγκαιρη ενημέρωση του εργαζομένου σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας του, κυρίως αν η απασχόληση εμπεριέχει rotation βαρδιών και δυνατότητα αιτήματος τροποποίησής του».

#3
Η αποσύνδεση εργασίας και σπιτιού συνεχίζεται
Η υβριδική εργασία θα συνεχιστεί όσο εξασκούμαστε για την επίτευξη της ευελιξίας που λειτουργεί για όλους. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζουν την επόμενη μεγάλη πρόκληση, καθώς αναθεωρούν τη διαδικασία πρόσληψης, την ενσωμάτωση και την ευημερία των εργαζομένων σε έναν νέο ψηφιακό εργασιακό κόσμο.

#4
Η σημασία της κουλτούρας – Η προσέλκυση και διακράτηση υπερτερούν της στρατηγικής
«Εκτός από το μισθολογικό κίνητρο έχουμε παρατηρήσει ότι οι εργαζόμενοι που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια εταιρεία είναι εκείνοι που η ίδια η εταιρεία έχει φροντίσει να τους εμφυσήσει την εταιρική κουλτούρα» τονίζει η κ. Μαρία Βέργου προσθέτοντας ότι «σημαντικό κίνητρο θα αποτελούσε η ενίσχυση της επιβράβευσης των εργαζομένων καθώς επίσης και η τακτική επικοινωνία / επαφή τους με τη διοίκηση – Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, με τακτικό feedback και ανάλυση των αναγκών εξέλιξης του εργαζομένου».

#5
Η άνοδος του ακτιβισμού
Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες θέλουν να καταναλώνουν τον χρόνο και τα χρήματά τους σε οργανισμούς που συμπεριφέρονται ως παγκόσμιοι πολίτες, πυλώνες της κοινωνίας και προστάτες του περιβάλλοντος.

#6
Η έλλειψη δεξιοτήτων οδηγεί τους εργοδότες στη δημιουργικότητα
Πάνω από το 30% των εταιρειών σχεδιάζουν αύξηση μισθών προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα. Η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων θα καταστούν αδιαπραγμάτευτες για άτομα και οργανισμούς, καθώς οι ρόλοι συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερες δεξιότητες από ό,τι πριν, με τις τεχνολογικές και ανθρώπινες ικανότητες να είναι σε υψηλή ζήτηση. Οι εργοδότες θα γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και ευέλικτοι– για να προσελκύουν, διακρατούν και να αναβαθμίζουν τα ταλέντα.

«Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι εργοδότες δίνουν ευκαιρίες σε υποψηφίους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Έχουν αναπροσαρμόσει το μισθολογικό κομμάτι, αυξάνουν τη διάρκεια του onboarding training, δίνουν παροχές σε bonus ή meal vouchers. Σε χαμηλό ακόμη ποσοστό, κάποιες εταιρείες χρηματοδοτούν πιστοποιήσεις, σεμινάρια κ.ά.» αναφέρει η κα Μαρία Βέργου. Από την πλευρά του ο Πάνος Κοψαύτης σημειώνει: «Οι υποψήφιοι πλέον ενδιαφέρονται πέραν του μισθού και για επιπλέον παροχές αλλά και για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης. Ειδικά στο χώρο της Τεχνολογίας, οι υποψήφιοι αναζητούν εταιρείες όπου έχουν καθιερωμένα εκπαιδευτικά έξοδα, παρέχουν περιβάλλον μάθησης και δυνατότητα πρόσβασης σε πλατφόρμες e-learning με εταιρικούς λογαριασμούς. Πέραν των παροχών και τη δημιουργία περιβάλλοντος μάθησης, παρατηρείται και μια έντονα αυξητική τάση στις μισθολογικές απολαβές».

#7
Το τέλος των γενεών
Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών θα συνιστούν το 75% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού έως το 2030.

#8
Ενίσχυση της εκπροσώπησης των Γυναικών
Η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων έχει επιβραδυνθεί καθώς πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν την εργασία με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η μαζική έξοδος από τομείς όπου συνήθως κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και ο τουρισμός – συμπίπτουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των πωλήσεων, όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Καθώς οι γυναίκες παίρνουν ολοένα και περισσότερα πτυχία, παράγουν υψηλότερους βαθμούς από τους άνδρες στις “STEM” ειδικεύσεις (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά), οι εργοδότες που προσφέρουν επιλογές, ευελιξία και σημασία στις επιδόσεις αντί στην παρουσία, θα είναι εκείνοι που θα προσελκύουν και θα διακρατούν τα καλύτερα ταλέντα – όλα αυτά σε συνάρτηση με μια ατζέντα ανάπτυξης δεξιοτήτων.

#9
Πρόοδος στη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη

Πάνω από το 30% των εταιρειών εφαρμόζουν προγράμματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης στο D+I (ποικιλομορφία και συμπερίληψη). Η συνεχιζόμενη πόλωση σε θέματα πολιτικής, ισότητας των φύλων, προσωπικής ταυτότητας και ηλικίας σημαίνει πως οι οργανισμοί θα καλούνται όλο και περισσότερο να παίρνουν θέση για κοινωνικά ζητήματα. Όλα τα μέλη των οργανισμών – επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές, πελάτες και εργαζόμενοι – θα πρέπει να δρουν με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την πρόοδο, όχι μόνο με υποσχέσεις, καθώς θα καλούνται να λογοδοτούν για τις ενέργειές του.

Σύμφωνα με την κ. Βέργου «οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η ManpowerGroup Greece αναζητούν υποψηφιότητες που ενισχύουν τη διαφορετικότητα».

#10
Λογική και Ευαισθησία- Το μέλλον της εργασίας πρέπει να περιλαμβάνει τις οικογένειες
Σχεδόν 1 στους 4 εργαζομένους αναζητούν εργοδότες που προσφέρουν παροχές όπως η γονική άδεια και η άδεια φροντίδας.

Η επανεξέταση του μέλλοντος της εργασίας πρέπει να αφορά την οικογένεια και τη φροντίδα στον ίδιο βαθμό που αφορά και την τεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνική νοημοσύνη. Σύμφωνα με τη Μαρία Βέργου «οι υποψήφιοι επιλέγουν θέσεις που τους δίνουν ευελιξία ωραρίου ή work from home option ώστε να έχουν μια ομαλή οικογενειακή πραγματικότητα. Απορρίπτουν μάλιστα θέσεις που μπορεί να προσφέρουν καλύτερες μισθολογικές απολαβές».

#11
Άνθρωπος Vs Ρομπότ – «Υπερ-σύζευξη» των ανθρώπινων δυνάμεων
1 στους 3 Οργανισμούς σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω στην ΤΝ συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης.

Οι «έξυπνες» μηχανές και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να αποκτήσουν ειδίκευση σε ανθρώπινες ικανότητες – στην ενσυναίσθηση και την ειλικρίνεια, την κρίση και τη δημιουργικότητα, τη συμβουλευτική (coaching), τη συμπόνια και πολλές άλλες.

Εκτίμηση της Μαρίας Βέργου είναι ότι αυτό εντοπίζεται και στις customer service θέσεις. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πελάτες, έχει ενταχθεί πλέον η επικοινωνία μέσω chats, emails, social media. Επίσης, δημιουργούνται αυτοματοποιημένες απαντήσεις και templates ώστε να ενισχύεται η ταχύτητα και η απόδοση από την πλευρά του agent. Συμπληρωματικά, δημιουργούνται και βάσεις πληροφοριών ώστε οι εργαζόμενοι να εντοπίζουν άμεσα τις πληροφορίες που χρειάζονται στην καθημερινή τους επικοινωνία με τους πελάτες.

#12
Γεφυρώνοντας το χάσμα: Από την ψηφιοποίηση στην ταχεία υιοθέτηση τεχνολογιών
1 στους 5 εργοδότες δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένα ταλέντα στους τομείς IT project managers, software developments, cybersecurity analysts και AI και machine learnings specialists.
Πάνος Κοψαύτης: «Παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον για τις εταιρείες που παρέχουν ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης. Τόσο οι εταιρείες, όσο και οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες των εργαζομένων. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι, θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε έναν περιβάλλον όπου μπορούν συνεχώς να μαθαίνουν και να εξελίσσονται από το να μεταβούν σε άλλο εργοδότη, ακόμα και με υψηλότερο μισθό».

#13
Νέα εποχή για τη βιώσιμη τεχνολογία
Χρήση της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών, τον μετασχηματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και τη βελτίωση της συμπεριφοράς.

#14
Χρήση της ΤΝ για την αύξηση της διαφορετικότητας και τη μείωση των ανισοτήτων
Οι οργανισμοί θα αναγνωρίσουν την αξία της αντιστοιχίας μηχανικής μάθησης και της πρόβλεψης απόδοσης, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους καλύτερα από ό,τι τον γνώριζαν ήδη, χαράσσοντας μια πορεία ενεργής απασχολησιμότητας, ισοτιμίας και αυξανόμενης ευημερίας.

#15
WIN-WIN = Όταν τα μισθολογικά κέρδη προκύπτουν από την αύξηση της παραγωγικότητας
Οι ειδικότητες στους κλάδους της Πληροφορικής (23%) και της Βιομηχανίας (21%) θα σημειώσουν τις σημαντικότερες αλλαγές στον αριθμό των υπαλλήλων λόγω των αυξημένων τεχνολογικών επενδύσεων.

Σύµφωνα με τον Πάνο Κοψαύτη «οι αυξανόμενες Τεχνολογικές Επενδύσεις οδηγούν σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που μπορούν να βρουν πολύ ικανοποιητικούς μισθούς δουλεύοντας απευθείας με εταιρείες του εξωτερικού, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η αναγνώριση της αξίας τους με ανταγωνιστικές μισθολογικές απολαβές».

#16
Τα Smart People analytics θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων με γνώμονα τα δεδομένα
Το 76% των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους βασίζονται σε εργαλεία αξιολόγησης όπως τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας για τις εξωτερικές τους προσλήψεις.

«Οι περισσότεροι εργοδότες δεν αρκούνται μόνο στις προσωπικές συνεντεύξεις» επισημαίνει η κα Μαρία Βέργου: «Έχουν ενσωματώσει στη διαδικασία πρόσληψης τα τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας στην προσπάθειά τους να βρουν τα κατάλληλα στελέχη που θα ταιριάζουν με την υπόλοιπη ομάδα και θα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της».

#17
Θετικό πρόσημο για τη στρατηγική ESG
Η διαφάνεια γύρω από την ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) και η σύγκλιση προτύπων και απολογισμών δημιουργούν την ανάγκη να αναλάβουν οι εταιρείες τα ηνία.

#18
Βελτιστοποίηση ανθρώπινου δυναμικού μέσω στρατηγικής διαχείρισης ταλέντων
Νέα, επιδέξια λειτουργικά μοντέλα και πρακτικές θα αναδυθούν για να ανταποκριθούν στους μετασχηματισμούς της αγοράς – από τις ψηφιακές τεχνολογίες έως τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.

#19
Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ως πιο έμπιστες
Οι εργοδότες γίνονται η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών -πάνω από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Η υιοθέτηση μιας ατζέντας με γνώμονα τις αξίες καθίσταται θετικό στοιχείο για την προσέλκυση και τη διακράτηση ταλέντων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν ολοένα και περισσότερο δράση «Ενσυναίσθησης» με προσδοκίες τόσο από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος όσο και από τους Διευθύνοντες Συμβούλους που θα δείξουν τον δρόμο.

#20
Νέος ορισμός κινδύνου και ανθεκτικότητας
Η ευθραυστότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, τη ζήτηση των καταναλωτών και τις ελλείψεις δεξιοτήτων επαναφέρει τον κίνδυνο.

Αυτές οι 20 τάσεις και η σημασία τους για το μέλλον της εργασίας και των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν το σημείο καμπής όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν προκειμένου να λειτουργήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και κανένας οργανισμός δεν έχει ανοσία στις επερχόμενες αλλαγές.

Αποκτήστε την αναλυτική έκθεση. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήσετε με τους εξειδικευμένους συμβούλους ανθρώπινου δυναμικού www.manpowergroup.gr