search icon

Digital Life

Η μεταλλευτική της νέας εποχής

Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός της Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες εξελίσσοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της

Sponsored Content

Σήμερα η τεχνολογία είναι παντού, αλλάζοντας τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς με αστραπιαίες ταχύτητες. Οι επιχειρήσεις γίνονται πιο εξωστρεφείς και επιδιώκουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Έτσι αναδιαμορφώνουν τους κανόνες και διεκδικούν κορυφαίες θέσεις στον εκάστοτε τομέα.

Κάθε πρωτοβουλία τεχνολογικής εξέλιξης στοχεύει όχι απλώς στην επιβίωση, αλλά κυρίως στην περαιτέρω ανάπτυξη κάθε οργανισμού ξεχωριστά αλλά και της αγοράς εν γένει. Σε αυτήν ακριβώς την τροχιά κινείται η Ελληνικός Χρυσός χαράζοντας έναν εντελώς καινούργιο δρόμο.

Ιστορικά, η εξορυκτική βιομηχανία υπήρξε αρκετά συντηρητική όσον αφορά την υιοθέτηση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, λόγω έλλειψης οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αλλά και λόγω του ισχυρού κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις δραστηριότητές της. Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν μεγάλο κίνητρο να παρακολουθούν την κατάσταση τόσο του προσωπικού όσο και του εξοπλισμού γι’ αυτό έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με κατασκευαστές εξοπλισμού (OEM) για την εφαρμογή συνδεδεμένων λειτουργιών.

Οι βιομηχανίες πρέπει να παρακολουθούν και να αυτοματοποιούν βαριά μηχανήματα και πολύπλοκους μηχανολογικούς εξοπλισμούς με ιδιαίτερες προκλήσεις, ειδικά στην περίπτωση της υπόγειας εξόρυξης όπου η δραστηριότητα πραγματοποιείται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Στην παρούσα φάση, ο αυτοματισμός εξόρυξης επιταχύνεται ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Mordor Intelligence, η αγορά των «έξυπνων εξορύξεων» προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2025 και στη συνέχεια αναμένεται ότι το 25% των εγκαταστάσεων θα έχουν αποκτήσει δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας
Η Ελληνικός Χρυσός από το 2004, αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ασκώντας μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στις πλέον βέλτιστες πρακτικές, με στόχο να ξεκλειδώσει κάθε δυνατότητα εξέλιξης και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Λειτουργεί τα μεταλλεία υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Το νέο μεταλλείο των Σκουριών
Στην περιοχή των Σκουριών αναμένεται να αναπτυχθεί ένα νέο προηγμένο, πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο, το οποίο θα λειτουργεί με τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης) που θα εξασφαλίζει μέγιστη αποδοτικότητα και ασφάλεια. Στο Μεταλλείο των Σκουριών θα επενδυθούν συνολικά άνω του 1 δις ευρώ για την κατασκευή και την λειτουργία του, ενώ αναμένεται η δημιουργία 1300 επιπλέον θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές εργασίες με την κατασκευή 3 νέων κτιρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί το μελλοντικό εργοστάσιο εμπλουτισμού, μια επένδυση που χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια της εταιρίας. Θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας όπως για παράδειγμα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων- επένδυση 130 εκατ. ευρώ – που προβλέπει νέα μονάδα κατεργασίας νερού.

Παράλληλα, με την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η τεχνολογία ξηρής απόθεσης, η πλέον σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος για την αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, εξασφαλίζεται μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την αποθήκευση των αποβλήτων, τα οποία ενσωματώνονται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση νερού και αύξηση της ασφάλειας.

Συνεχείς επενδύσεις στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Ολυμπιάδας έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποιήση του Μεταλλείου με την πρόσφατη εγκατάσταση του συστήματος 4G/LTE φέρνει το ιδιόκτητο ασύρματο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων μέσα στις στοές, παρέχοντας ασύρματη επικοινωνία σε κάθε σημείο του μεταλλείου.

Το Μεταλλείο Ολυμπιάδας είναι το πρώτο μεταλλείο στην Ελλάδα που διαθέτει παρόμοια εγκατάσταση, ανοίγοντας μεγάλες προοπτικές για την ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής λειτουργίας, όσο και της ασφάλειας. Παράλληλα, παρέχονται νέες δυνατότητες που θα βελτιστοποιήσουν τον προγραμματισμό της παραγωγής. Η ανάπτυξη του δικτύου 4G/LTE θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα εγκατασταθούν νέες προηγμένες εφαρμογές που στοχεύει να υλοποιήσει η Ελληνικός Χρυσός, για να ενισχύσει τη λειτουργικότητα και την παραγωγικότητα της και να εγγυηθεί την ύπαρξη προηγμένων συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
Τα ψηφιοποιημένα συστήματα ελέγχου της Ελληνικός Χρυσός αποτελούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη. Πρακτικά, γίνεται συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο, δεδομένων για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική online πλατφόρμα, προσβάσιμη από όλους.

Πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης
Η Ελληνικός Χρυσός θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Στρατωνίου Χαλκιδικής ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης όπου εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες και σύγχρονες μεταλλευτικές πρακτικές, προκειμένου να στελεχωθεί στην πορεία το μεταλλείο των Σκουριών και να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός – καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών – θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση.

Exit mobile version