–Χαίρετε, ξεκινάω με ένα ωραίο ενσταντανέ από την προχθεσινή «μικρή εθιμοτυπική τελετή» που οργάνωσε στη Βουλή ο Πρόεδρός της Κώστας Τασούλας μετά τη δοξολογία και πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Εκεί λοιπόν, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ήταν και ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Ανδρουλάκης, οπότε επιτέλους έστω και… στο πόδι βρεθήκανε, μιλήσανε για δυο λεπτά. Αν δεν έχω λάθος πληροφόρηση, ο Μητσοτάκης του είπε κάτι του τύπου «μα, εγώ πραγματικά θέλησα να γνωριστούμε και να τα πούμε…» και ο Ανδρουλάκης απάντησε κάπως «…εγώ δεν είχα αυτή την εντύπωση κ.λπ.», τέλος πάντων και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν την «ψυχρασία» μεταξύ τους αλλά πάντοτε με την ευγένεια και τη θεσμικότητα που διακρίνει και τους δυο πολιτικούς. Ο Τασούλας μάλιστα, που είναι γνωστός για το χιούμορ του, μου λένε ότι είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «μοιάζει με τον Νίκο Χαρδαλιά από κοντά». Δεν ξέρω τώρα αν αυτό είναι κομπλιμέντο για Ανδρουλάκη, αλλά ο Χαρδαλιάς γενικώς απ’ ό,τι ξέρω… έχει τις επιτυχίες του.
Vertigo
-Χθες άκουσα από τη Σπάρτη και τον Ν.Α να «δανείζεται» τη λέξη vertigo που χρησιμοποιήσαμε εμείς στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό μας για το πολιτικό σύστημα που (όντως) αιφνιδιάστηκε από την πρότασή του για επιλογή πολιτικού προσώπου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έπαθε vertigo η διαπλοκή» από αυτή την τρομερή ιδέα που έχει ο ίδιος (πρώτα να τον ψηφίσουμε και μάλιστα με ισχυρό, διψήφιο ποσοστό και μετά να μας πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό) και η αλήθεια είναι ότι όλο το σαββατοκύριακο είχανε πέσει να πεθάνουν όλοι οι διαπλεκόμενοι από τη στενοχώρια τους. Εγώ έμαθα ότι με το άκουσμα πως μπορεί να αναλάβει ο Βενιζέλος μάλιστα, μερικοί διακεκριμένοι ολιγάρχες δάγκωσαν το διαβατήριό τους και ετοιμάστηκαν για την ξενιτειά. Άλλωστε, στα πολιτικά εγχειρίδια αναφέρεται ρητά ότι… όσο πιο ισχυρή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο εύκολα παίρνει η διαπλοκή τις δουλειές, ενώ άμα κάνουμε πρωθυπουργό τον «φούφουτο» με 151 βουλευτές δεν θα πουλιέται ο νόμος, το έργο και η φωτο-διάταξη με το κομμάτι. Μας βλέπουνεεεεε…
Το Ωνάσειο μπήκε μετοχικά στην Prodea
-Όσον αφορά τα νέα της αγοράς δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις κατασκευές γιατί εκεί τα νέα λίγο πολύ τα ξέρετε και πλέον είμαστε στη φάση που περιμένουμε να μιλήσουν οι ανακοινώσεις. Ούτε με τη μετωπική Καμπουρίδη – Dolphin θα ασχοληθώ (σήμερα), γιατί εκεί τα νέα θα έρθουν από τα δικαστήρια. Στον κλάδο όμως των ακινήτων – μια ιδιότυπα κλειστή αγορά – τα νέα θα έρθουν από την Prodea. Η εισηγμένη εταιρία, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτά, παλεύει εδώ και πολύ καιρό να αυξήσει τη χαμηλή ουσιαστικά διασπορά της μετοχής της. Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Στα τέλη του 2022 η Prodea αγόρασε δύο ακίνητα επί της Λ. Αμαλίας, ιδιοκτησίας της ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ, εταιρίας που συνδέεται με το ίδρυμα Ωνάση. Προφανώς λοιπόν στα πλαίσια αυτού του deal το Ωνάσειο απέκτησε μετοχική συμμετοχή στην Prodea. Η συμμετοχή είναι κάτω από τα ποσοστά που απαιτείται χρηματιστηριακή ανακοίνωση, αλλά δεν τη λες κι αμελητέα.
Εννέα εταιρίες συμβούλων σφάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
-Πέντε μήνες έχουν περάσει από την απόφαση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό να παραμείνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο διάστημα αυτό το ΤΑΙΠΕΔ «έτρεξε» έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του λιμανιού για τον οποίο κυριολεκτικά γίνεται μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα εταιρείες συμβούλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπέβαλαν προσφορές, διεκδικώντας το έργο που έχει διπλό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 550.000 ευρώ, αλλά «σπάει» σε δύο μέρη: έως 100.000 ευρώ είναι η αμοιβή για την εκπόνηση business plan, καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη του λιμένα, καθώς βάσει αυτού θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων. Ακόμη, ο σύμβουλος θα εξετάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού (λ.χ. την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα) και επίσης θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του λιμανιού με νέους χρήστες, εστιάζοντας στους τομείς των μεταφορών, logistics και της βιομηχανίας. Στο σημείο αυτό κρατήστε πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και της Gastrade πέραν του FSRU, αλλά και με άλλους χρήστες. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, έχει αμοιβή έως 450.00 ευρώ, και αφορά την υλοποίηση και παρακολούθηση του business plan, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.
Το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να τρέχει τις αδειοδοτήσεις στα λιμάνια
-Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει και με την ανάδειξη του ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχή Σχεδιασμού. Ουσιαστικά δηλαδή το Ταμείο λειτουργεί ως one stop shop και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που πρέπει να συμπράξουν για μια σειρά αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων. Αποφασίστηκε κεντρικά το Ταμείο να κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη άλλων μεγάλων επενδύσεων, όπως π.χ. του Ελληνικού, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας, της διαδικασίας διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ που συνοδεύει το Master Plan τις απαντήσεις στα σχόλια που υποβάλλονται επί της ΣΜΠΕ, τη σύνταξη για λογαριασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και έναν σωρό άλλες απαιτήσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας που μπορεί να τρελάνουν ένα φυσιολογικό άνθρωπο. Ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, το Ταμείο, εκτός από τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα υπόλοιπα 10 περιφερειακά λιμάνια που ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό του, ορίστηκε με υπουργική απόφαση Αρχή Σχεδιασμού και για τα λιμάνια της Χαλκίδας, της Μυτιλήνης και της Κύμης.
Με «σκόντο» 20% στο σφυρί η οικία Ψυχάρη
-Για μια ακόμη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, βγαίνει στο σφυρί η οικία του Παναγιώτη Ψυχάρη στο Ψυχικό. Ο νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για την Τετάρτη 29 Μαρτίου και δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί δύο άγονοι, υπάρχει και «σκόντο» 20% στην τιμή πρώτης προσφοράς. Έτσι, ενώ στους προηγούμενους ο πήχης βρισκόταν στα 2,4 εκατ. ευρώ, τώρα έχει πέσει στα 1,92 εκατ. ευρώ. Ίσως για αυτό φαίνεται να υπάρχει ένα καταρχήν ενδιαφέρον καθώς έχει σχηματιστεί «λίστα οριστικοποιημένων συμμετοχών». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και τίποτα σίγουρο, γιατί κι άλλες φορές έχουμε δει τέτοιες λίστες χωρίς στο τέλος να υπάρχουν και αντίστοιχα «χτυπήματα». Ο πλειστηριασμός αφορά αυτοτελείς, οριζόντιες ιδιοκτησίες επί οικοδομικού συγκροτήματος, κτισμένου σε οικόπεδο εκτάσεως 3.400 τ.μ. Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες είχαν προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό αρχικά στις 3 Ιουλίου 2019 με τιμή εκκίνησης 956.000 ευρώ, αλλά υπήρξε αναστολή κατόπιν ανακοπής του Π. Ψυχάρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο αποφάσισε τη συμπλήρωση της περιγραφής τους ως προς το ότι έχουν συνενωθεί από τον χρόνο κατασκευής του συγκροτήματος και αποτελούν μια ενιαία κατοικία εμβαδού 543,95 τ.μ., με εξώστες 208,30 τ.μ. ενώ όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,4 εκατ. ευρώ. Στην αποκλειστική χρήση της κατοικίας ανήκει τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου επιφάνειας 206,85 τ.μ. ενώ υπάρχουν και τέσσερις υπόγειες θέσεις στάθμευσης από 10,13 τ.μ. μέχρι 24,20 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank «ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών της από 29.1.2015 σύμβασης (προγράμματος) ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated)» και η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ που είναι μέρος μεγαλύτερης συνολικής απαίτησης.
“Προς διάδοσιν των γραμμάτων”, το ακίνητο της οδού Φειδίου πουλήθηκε 510.000…
-Τα στοιχεία είναι εύκολα προσβάσιμα στο διαδίκτυο, όπως άλλωστε και η σχετική ανακοίνωση στο Χ.Α. της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Ευμορφίδη, την περασμένη Παρασκευή 24/3 και ό,τι συμπέρασμα θέλει βγάζει ο καθένας για το κεντρικότατο ακίνητο στη Φειδίου 8, πίσω από το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ: Τον Οκτώβριο του 2021 ο ‘’Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων’’ προκήρυξε πλειοδοτική δημοπρασία εκποίησης, με βάση τη σχετική εγκύκλιο 1/2014 του υπουργείου Οικονομικών και την ΚΥΑ 1053897/2007/Β0011/21.5.2004 για το ακίνητο κληροδοσίας Κωνσταντίνου Σαχίνη, του οποίου ο ανωτέρω Σύλλογος έχει την κυριότητα και διαχείριση. Πρόκειται για το ακίνητο επί της οδού Φειδίου 8 που αποτελείται από οικόπεδο με επ’ αυτού τριώροφη πεπαλαιωμένη διατηρητέα οικία, ένα τμήμα του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο το 1984 (από το ΥΠΕΧΩΔΕ) κι επιπλέον έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το τμήμα της πρωιμότερης φάσης του το 2008. Το εμβαδό του οικοπέδου είναι 376 τ.μ. και το κτίριο έχει ανεγερθεί τον 19ο αιώνα και αποτελείται από ημιυπόγειο 269 τ.μ., ισόγειο και ημιώροφο 224 τ.μ., α’ όροφο 249 τ.μ. και β’ όροφο 72 τ.μ.. Η τιμή εκκίνησης για την εκποίηση ορίστηκαν το ποσό των 500 χιλ. ευρώ, με εγγύηση στο ποσό των 10.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2022 αναρτήθηκε ο πίνακας με τη μοναδική προσφορά από τη ‘’Hotel Cluster Mονοπρόσωπη Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.’’, το ξενοδοχειακό «όχημα» του ομίλου Ευμορφίδη, ποσού 510 χιλ. ευρώ κι εν συνεχεία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε την απόφαση, του δ.σ. του «Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» περί αποδοχής της σχετικής προσφοράς. «Να σημειωθεί ότι σε σχετική έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών υπολογίστηκε η αγοραία αξία του ακινήτου σε 312.000 ευρώ. Επίσης, στον διαγωνισμό η μοναδική υποβληθείσα προσφορά ήταν από την εταιρεία ‘’HOTEL Cluster’’. Το Δ.Σ. του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων αποφάσισε να πουλήσει το εν λόγω ακίνητο και με το τίμημα να αγοράσει άλλα προσοδοφόρα ακίνητα στην Αθήνα», αναφέρεται στην απόφαση που αναρτάται στη Διαύγεια.
…αλλά η Μπλε Κέδρος το εκτίμησε 4,4 εκατ. (διαφορά 3,89 εκατ. ή μου φαίνεται;)
-Τώρα και όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ «κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της 24.03.2023 αποφάσισε τη χορήγηση άδειας για την κατάρτιση συναλλαγής με συνδεδεμένο μέρος σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 1 ν. 4548/2018 και ειδικότερα παρείχε άδεια για την απόκτηση από την εταιρεία ενός ακινήτου που βρίσκεται στην Αθήνα και επί της οδού Φειδίου αριθ. 8, έναντι τιμήματος 4,1 εκατ. ευρώ (…), το οποίο ανήκει στη Hotel Cluster». Για την αποτίμηση του ακινήτου «συνετάχθη τεχνοοικονομική έκθεση από την εταιρεία HVS η οποία εκτιμά το ακίνητο στις 1 Μαρτίου 2023 στο ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ. Επίσης συνετάχθη για την αποτίμηση του ακινήτου τεχνοοικονομική έκθεση από την εταιρεία SOLUM PROPERTY SOLUTIONS η οποία εκτιμά το ακίνητο στις 22 Μαρτίου 2023 στο ποσό των 4,48 εκατ. ευρώ», με επισυναπτόμενες και τις σχετικές εκθέσεις. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Δεδομένου ότι η εταιρεία Μπλε Κέδρος σκοπεύει να αγοράσει το ακίνητο από την ιδιοκτήτρια συνδεδεμένη εταιρεία HOTEL CLUSTER ΑΕ με τίμημα 4,1 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο από την εμπορική αξία, θεωρείται ότι αυτό είναι δίκαιο και εύλογο για όλους τους μετόχους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και της μειοψηφίας, σύμφωνα με τους όρους αγοράς και τους εμπορικούς όρους συναλλαγής. Τέλος, θεωρείται ότι δεδομένης της σύγκρουσης συμφερόντων, η απόκτηση του ακινήτου είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της».
Είναι δυνατόν; Γραμματιζούμενοι άνθρωποι να μη σκαμπάζουν από αριθμητική;
-Τώρα το πώς γίνεται ο ‘’Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων’’ και ο πιστοποιημένος εκτιμητής του υπουργείου Οικονομικών να λένε ότι το ίδιο ακίνητο στη Φειδίου αξίζει 312.000 ως 500.000 ευρώ και οι εκτιμητές της Μπλε Κέδρος 4,4 έως 4,48 εκατ., είναι ένα θαύμα. Μπορεί ενδεχομένως ο Σύλλογος να ήταν απασχολημένος με τη διάδοσιν των ελληνικών γραμμάτων και να είχε ξεχάσει χρόνια να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, φόρους και ποιος ξέρει τι άλλο. Αλλά τότε ο εκτιμητής του ΥΠΟΙΚ γιατί κάνει λόγο για 312.000 ευρώ; Πάντως, με βάση τη νέα αρχιτεκτονική πρόταση, προβλέπεται η συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου «καθώς και η επέκτασή του με νέα προσθήκη, αξιόλογη αρχιτεκτονικά, η οποία να αναδεικνύει το μνημείο», όπως αναφέρεται σχετικά. Οι ισχύοντες όροι δόμησης για το ακίνητο είναι Συντελεστής Δόμησης 4,8, ποσοστό κάλυψης 60% και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 32 μ.. Σύμφωνα με αυτά, για το οικόπεδο του ακινήτου έκτασης 373 τ.μ., η επιτρεπόμενη δόμηση διαμορφώνεται με μέγιστη δόμηση 1.790,26 τ.μ. και μέγιστη κάλυψη 224 τ.μ..
Είμαστε κοντά στην κορυφή των επιτοκίων;
-Τόσο από τη Φρανκφούρτη όσο και από τη Νέα Υόρκη, έρχονται μηνύματα στους επαΐοντες ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορυφή όσον αφορά τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μειώνονται, αλλά τουλάχιστον δεν θα αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, είναι πολλά τα «γεράκια» στις αίθουσες των κεντρικών τραπεζών που με νόημα υπενθυμίζουν το «μεγάλο λάθος» της διετίας 1966-1968, όταν η FED βιάστηκε να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική για να ξαναρχίσει ο τραπεζικός δανεισμός, αλλά αυτή η βιασύνη οδήγησε στη μεγάλη πληθωριστική έκρηξη μιας ολόκληρης δεκαετίας, της αξέχαστης δεκαετίας του ’70.
Γονατίζουν δανειολήπτες και παραγωγικούς κλάδους
-Αυτοί που πιστεύουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να σταματήσουν βασανίζουν τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, έχουν δύο βασικά επιχειρήματα:
- Στις αγορές σήμερα υπάρχει πολύ χρήμα, άφθονα κεφάλαια, εκτός των δανεικών από τις τράπεζες. Αν συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων, οι επιχειρήσεις θα στραφούν σε άλλες αγορές κεφαλαίων εκτός τραπεζών, π.χ. που αντισταθμίζουν το υψηλό κόστος χρήματος παίρνοντας μετοχές και άλλα assets.
- Τα περιθώρια κέρδους στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες είναι μεγαλύτερα των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Επομένως, οι αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν τους παραγωγικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας που λειτουργούν με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους και, φυσικά, τους δανειολήπτες.
Ηλεκτρονική φυγή κεφαλαίων
-Στην αμερικανική αγορά το bank run από τις μικρές τράπεζες που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, δεν γίνεται πλέον με ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα. Αυτά τελείωσαν. Η μεταφορά κεφαλαίων από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες γίνεται μ’ ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό ακριβώς το κλίμα θα προσπαθήσουν να αντιστρέψουν μεθαύριο Τετάρτη, ο Αντιπρόεδρος Εποπτείας τραπεζών της Fed Michael Barr και ο πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) Martin Gruenberg που θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank καθώς και για τις προσπάθειες διατήρησης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.